Задайте вопрос юристу

865 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 07 октября 2024, вопрос №120660 350₴

Мобілізація після виповнення 25 років, Бронювання

Вітаю. Маю наступну ситуацію. Мені 25 років, маю приписне. Ще до того як виповнилося 25, оновив дані через резерв+, а також після закінчення університету в ТЦК повідомив про зміну місця проживання. Маю декілька питань: 1) Чи потрібно мені самому йти в ТЦК для того щоб стати на військовий облік(пройти ВЛК і тд) чи ТЦК сам повідомить мені про таку необхідність? 2) Наразі працюю в компанії, яка може мене забронювати. Я розумію, що щоб бути заброньованим, потрібно стати на військовий облік. Але чи є можливість того, що мене вже після прийняття на облік одразу мобілізують і я не встигну оформити бронювання? І який порадите порядок дій при цьому?

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Микито!

    1) Чи потрібно мені самому йти в ТЦК для того щоб стати на військовий облік(пройти ВЛК і тд) чи ТЦК сам повідомить мені про таку необхідність?

    Ви змінили місце проживання й при тому були зняті з обліку в ТЦК? Маєте відповідну відмітку у приписному?

    Згідно із Постановою КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності;

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    2) Наразі працюю в компанії, яка може мене забронювати. Я розумію, що щоб бути заброньованим, потрібно стати на військовий облік.

    Ви оновили дані у Резерв+, що саме показує останній: є інформація про Ваше перебування на обліку в ТЦК у статцсі військовозобов'язаного чи такої інформації немає?

    Але чи є можливість того, що мене вже після прийняття на облік одразу мобілізують і я не встигну оформити бронювання?

    Так, така вірогідність є, оскільки Вас не можуть мобілізувати тільки за наявності підстави для відстрочки. Тобто, на час явки до ТЦК Ви вже повинні бути заброньованим на підприємстві.

    І який порадите порядок дій при цьому?

    Які дані містяться у Резерв+? ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку, ВОС, звання, статус "військовозобов'язаний"?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Нікіта Клиент 3 дня назад

      Дякую за відповідь. Я перевірив дані в резерв+ і справді, зараз там стоїть статус "військовозобовязаний", Соломʼянський ТЦК міста Києва, ВОС і звання немає. Компанія в процесі отримання документів для отримання 100% бронювання як ОПК підприємство.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25.1%
        Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Є проблема, оскільки Вас не зможуть забронювати ані за списками Мінекономіки, ані через Дію, так як Ви не маєте ВОС. Отже, єдиний варіант для Вас - відвідування ТЦК.

        Проте, як я і зазначив у попередній відповіді, аби не бути мобілізованим, Вам потрібно мати підставу для відстрочки, якої в Вас немає станом на зараз.

        Я міг би запропонувати Вашому роботодавцю скласти гарантійний лист до ТЦК, в якому вказати, що Ви будете заброньовані, проте, дані листи у більшості випадків не сприймаються ТЦК.

        • Нікіта Клиент 3 дня назад

          Дякую за відповідь, стало зрозуміліше.

    Дерій Владислав Олегович
    49.7%

    Вітаю Вас!

    1) Чи потрібно мені самому йти в ТЦК для того щоб стати на військовий облік(пройти ВЛК і тд) чи ТЦК сам повідомить мені про таку необхідність?

    2 квітня 2024 року був зменшений призовний вік з 27 до 25 років.

    Згідно Правил військового обліку прибувати до ТЦК для взяття на військовий облік військовозобов'язаних та проходження ВЛК потрібно за викликом (повісткою) від ТЦК.

    В законодавстві не зазначено терміну, за який громадянин повинен самостійно прибути до ТЦК для взяття на облік. В ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу " просто вказано, що громадяни, які досягли 25-річного віку підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому, якщо Ви вчасно оновили дані і не отримували повісток - на Вас не мають права накладати штраф.

    Згідно пункту 81 постанови КМУ 1487 Взяття на військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 101 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 101 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Спробуйте сформувати електронний військово-обліковий документ через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., можливо Вас автоматично взяли на військовий облік.

    2) Наразі працюю в компанії, яка може мене забронювати. Я розумію, що щоб бути заброньованим, потрібно стати на військовий облік. Але чи є можливість того, що мене вже після прийняття на облік одразу мобілізують і я не встигну оформити бронювання? І який порадите порядок дій при цьому?

    Спробуйте сформувати е-ВОД https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do... і якщо там підтягнуться всі дані, то Вас зможуть забронювати.

    Ви може попросити підприємство оформити гарантійний лист, але на жаль, він не підтверджує надання відстрочки, тому ТЦК може не взяти його до уваги.

    Згідно пункту 12 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану лише Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Поки Ви не заброньований - Вас можуть направити на ВЛК, а потім вручити повістку на відправку. При цьому гарантійний лист не має юридичної сили і є висока ймовірність, що Вас можуть мобілізувати.

    Найкращий варіант це коли підприємство забронює Вас через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/bronyuvannya-pracivni..., але для цього потрібно щоб Ви про Вас були всі відомості в Реєстрі військовозобов'язаних

    Якщо такої можливості немає - то похід до ТЦК несе високі ризики.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Нікіта Клиент 3 дня назад

      Дякую за відповідь! Зайшов в резерв+ і зараз бачу там статус "військовозобовʼязаний", ВОС і звання немає. Компанія в процесі отримання документів для отримання 100% бронювання як ОПК підприємство, тобто це не економічне бронювання.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас, Нікіта!

    Вітаю. Маю наступну ситуацію. Мені 25 років, маю приписне. Ще до того як виповнилося 25, оновив дані через резерв+, а також після закінчення університету в ТЦК повідомив про зміну місця проживання. Маю декілька питань: 1) Чи потрібно мені самому йти в ТЦК для того щоб стати на військовий облік(пройти ВЛК і тд) чи ТЦК сам повідомить мені про таку необхідність? 2) Наразі працюю в компанії, яка може мене забронювати. Я розумію, що щоб бути заброньованим, потрібно стати на військовий облік. Але чи є можливість того, що мене вже після прийняття на облік одразу мобілізують і я не встигну оформити бронювання? І який порадите порядок дій при цьому?

    Для оформлення нового ВОД Ви повинні з'явитися до ТЦК, де перебуваєте на військовому обліку. Ваш похід наразі несе для Вас серйозну загрозу, адже Ви не маєте належного ВОД.

    До 02 жовтня 2024 року Вас могли забронювати через Дія. Втім Уряд України вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних через Дію. Мова йде про постанову КМУ від 01.10.2024 № 1125. У чому вони полягають?

    1. По-перше, бронювання військовозобов’язаних здійснюється за списками засобами Порталу Дія. Відтепер до такого списку включаються військовозобов’язані, які взяті на персональний військовий облік у відповідному державному органі, підприємстві, установі.

    2. По-друге, щоб оформити запит на бронювання на порталі Дія роботодавці зазначатимуть додаткові відомості щодо військовозобов'язаних, зокрема:

    реквізити військово-облікового документа (у паперовій або електронній формі)

    військово-облікова спеціальність (ВИ НЕ МАЄТЕ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОЇ СПЕЦІАЛЬНОСТІ, ВІДПОВІДНО ВАС НЕ МОЖУТЬ ПОДАТИ НА БРОНЮВАННЯ ЧЕРЕЗ ДІЯ)

    дата уточнення військово-облікових даних.

    3. По-третє (ключове), у разі позитивного результату бронювання переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки, а відтак і сама відстрочка, надається лише щодо тих, хто:

    перебуває на військовому обліку та має військово-обліковий документ (у паперовій або електронній формі)

    уточнив дані щодо перебування на військовому обліку до 16 липня 2024 року

    не перебуває у розшуку.

    На жаль, але процедура бронювання має серйозні проблеми і це одна з найбільших. З гарантійними листами також бувають негативні моменти, особисто знаю не про один такий. Радив би зосередити увагу на інших підставах для відстрочки, які не залежать від ТЦК. Я маю на увазі випадок, коли для бронювання роботодавцю треба подати саме паперовий ВОД.

    Що каже Ваш роботодавець щодо Вашого бронювання? Що йому конкретно потрібно? Якщо мова йде про обов'язкових похід до ТЦК - на жаль, але це може бути дорога в один кінець. Треба більше конкретики.

    Ви завантажували електронний ВОД?

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    11. Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

    QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    Надішлю Вам зразок гарантійного листа, але одразу попереджаю - це РИЗИК.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України