Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 10 октября 2024, вопрос №120846 350₴

Переказ коштів з рахунку ФОП на картковий рахунок фізичної особи

Вітаю.

У мене питання стосовно оподаткування згідно Постанови номер 102 від 27.08.2024 - Про встановлення ліміту на перекази фізичних осіб "з карти на карту": З 1 жовтня 2024 року встановлено ліміт у 150 000 грн на місяць для Р2Р переказів між фізичними особами.

У мене є потреба переводити більшу суму коштів ніж встановлений ліміт. Здебільшого кошти накопичуються на моєму рахунку ФОП (Єдиний податок, 2 група).

Питання:
1. Чи можу я переводити кошти з рахунку ФОП на картковий рахунок фізичної особи?

2. Яке обґрунтування (мета, ціль, примітка) для переказу ви радили б вказувати щоб ті кошти ні з мого боку ні з боку отримувача не підлягали оподаткуванню та не привертали уваги податкової?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства ліміт діє на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

    Ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

    Також ліміт не діє у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

    Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Чи можу я переводити кошти з рахунку ФОП на картковий рахунок фізичної особи?

    Ви можете переводити кошти зі свого на рахунку ФОП лише на свій особистий рахунок фізособи.

    Переказ на рахунки інших фізосіб (якщо це не зв'язано з підприємницькою діяльністю) здійснювати заборонено. До Вас виникнуть питання зі сторони податкової.

    З 1 жовтня 2024 року Національний банк України тимчасово на пів року встановив ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С).

    Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб. На свої рахунки можете пересилати кошти без обмеження.

    2. Яке обґрунтування (мета, ціль, примітка) для переказу ви радили б вказувати щоб ті кошти ні з мого боку ні з боку отримувача не підлягали оподаткуванню та не привертали уваги податкової?

    Вам краще не здійснювати переказ коштів зі свого ФОП на особисті карти інших фізосіб, крім випадків коли це пов'язано зі здійсненням підприємницької діяльності.

    Справа в тому, що якщо ФОП перераховує гроші з ФОП-рахунку не на свій особовий рахунок (картку), а іншим особам, то отримані ними кошти вважаються дарунком і оподатковуються як додаткове благо ПДФО за ставкою 18 % і військовим збором за ставкою 1,5 % (сьогодні, до речі, прийняли закон про збільшення збору) . При цьому, ФОП з огляду на п. 176.2 ПКУ є податковим агентом.

    Відповідно, щоб уникнути цієї проблеми, кошти слід попередньо або зняти з ФОП-рахунку, або перерахувати на особистий (не підприємницький) рахунок.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владилаве!

    1. Чи можу я переводити кошти з рахунку ФОП на картковий рахунок фізичної особи?

    Ні, Ви не зможете перевести кошти саме на картковий рахунок. У Вас є така можливіть, але тільки на рахунок IBAN. При тому Вам буде неохідно отримати у фізичної особи РНОКПП.

    Також, при переведенні коштів з рахунку ФОП на рахунок фізичної особи Ви виступатимете у ролі податкового агента, а отже, повинні будете утримати із переказуємої суми 18% ПДФО та, поки що, 1,5% військового збору.

    За наявної практики банківська установа навіть не дозволить зробити Вам переказ коштів, допоки Ви не надасте доказ сплати 19,5 %, які утримали.

    Нормами п. п. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 ПКУ встановлено, що податковий агент щодо ПДФО – це юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента – юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розділу IV ПКУ.

    Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО, визначену в ст. 167 ПКУ (п. п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ).

    Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ (п. п. 1.4 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

    Особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається (п. п. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ).

    Отже ФОП як податковий агент при оплаті товарів, робіт, послуг (оренди та інше) іншій фізичній особі – продавцю (виконавцю робіт, послуг), що не зареєстрована як самозайнята особа, може підтвердити понесені витрати договорами та актами закупки (виконаних робіт, наданих послуг) складеними на його ім’я та фізичної особи – продавця (виконавця робіт, послуг); платіжними документами, що підтверджують факт утримання ПДФО (військового збору) та перерахування його до бюджету; відомостями з Розрахунку.

    https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/510465.ht...

    2. Яке обґрунтування (мета, ціль, примітка) для переказу ви радили б вказувати щоб ті кошти ні з мого боку ні з боку отримувача не підлягали оподаткуванню та не привертали уваги податкової?

    Такого обгрунтування не існує. Фізична особа повинна сплачувати ПДФО та військовий збір за дохід, який отримує та, відповідно до цього, подавати раз на рік декларацію про доходи.

    Можна було би розглянути надання фінансової допомоги, проте:

    Податківці у своїх консультаціях звертають увагу на те, що ПКУ визначено перелік видів діяльності, які не дозволяють суб’єкту господарювання, зокрема ФОП, бути платником єдиного податку.

    Так п.6 пп. 291.5.1 ПКУ таким видом діяльності визначено фінансове посередництво.

    Надання фінансової допомоги підпадає під визначення фінансового посередництва, адже за класифікатором ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

    У ЗІР податківці пишуть: «ФОП– платники єдиного податку першої – третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

    Якщо ж таку допомогу надано, то ФОП зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності».

    Також в ІПК від 28.02.2019 р. №806/10/ІПК/14-29-12-03-22 визначено, що надання одноразової поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва.

    Натомість судова практика говорить наступне:

    «Надання у якості фінансової допомоги власних коштів взагалі не може вважатись фінансовим посередництвом, оскільки операція фінансового посередництва пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, тобто, залучених коштів, які і передаються у позику» (Хмельницького окружного адміністративного суду від 25.05.2021 у справі № 560/696/21, Постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 25.08.2020 у справі № 420/5467/19).

    Тобто, отримати та надати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу ФОП може. Проте, відповідно до діючої позиції податківців, у разі надання фіндопомоги він втрачає право перебувати на єдиному податку. Оскільки позиція податківців досі незмінна, то відстоювати своє право доведеться в суді.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Владиславе!

    Питання:1. Чи можу я переводити кошти з рахунку ФОП на картковий рахунок фізичної особи?

    Взагалі переводити кошти із рахунку ФОП на картковий рахунок іншої особи - не дуже правильно і в деяких випадках взагалі незаконно. Краще спочатку перевести на власний рахунок, а потім вже іншій особі. Але дійсно, для таких переказів встановлено ліміт у 150 тис грн.

    Для переказів з рахунку ФОП на власний рахунок лімітів не встановлено.

    2. Яке обґрунтування (мета, ціль, примітка) для переказу ви радили б вказувати щоб ті кошти ні з мого боку ні з боку отримувача не підлягали оподаткуванню та не привертали уваги податкової?

    Все ж таки наполегливо не рекомендую Вам здійснювати перекази на інші рахунки фізичних осіб з рахунку ФОП. Якщо здійснюєете такі перекази з іншого рахунку, можете вказувати у призначенні "дарування", до прикладу, втім це все одно не вирішення проблеми. Рано чи пізно, але зі сторони банку можуть бути питання до того, кому Ви надсилаєте кошти. По факту, але такі кошти банк рахуватиме як дохід, з яких фізична особа має сплатити податки.

    Радив би подумати щодо іншої схеми.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України