Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 11 октября 2024, вопрос №120966 340₴

На які декретні виплати можна розраховувати, якщо працюю на 0,333 ставки в ДЮК за трудовим договором

Добрий день! До січня 2024 р. я офіційно працювала в ТОВ помічником директора. Звільнилася за власним бажанням за сімейними обставинами. Знову роботу на повний робочий день не шукала, але тимчасово влаштувалася керівником платного гуртка в ДЮК за трудовим договором з лютого 2024 р. Пропрацювала офіційно до середини червня 2024 р. В кінці червня дізналася, що я вагітна. З середини вересня 2024 р. знову за трудовим договором працюю керівником платного гуртка в ДЮК на 0,333 ставки. Договір закінчується 31.12.2024 р. В ДЮК мені сказали, що ні на які декретні виплати я не маю права розраховувати, адже офіційно за договором моя робота там вважається як робота за сумісництвом. Але ж це сеодно робота. Хоча з 01.01.2025 р. я буду офіцфйно безробітня. Довідку у лікаря про вагітність я зможу взяти орієнтовно за два тижні до закінчення трудового договору. В цьому випадку я можу розраховувати на якісь декретні виплати чи лише на мінімальні по безробіттю після закінчення дії трудового договору. ЄСВ в пенсійний сплачувалось постійно.

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Вас вводять в оману, щоб не сплачувати кошти за Ваші декретні. Тому нікого не слухайте та не затягуйте зі зверненням до лікаря та оформлення лиска непрацездатності. Незалежно від того, що до закінчення договору Вам залишиться 2 тижні - Вам потрібно оформляти відпустку та допомогу по вагітності та пологах.

    1. Згідно ст. 22 Закону № 1105

    Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    На це звертає увагу ПФУ у листі від 17.03.2023 р. № 2800-030402-8/14044.

    2. Одразу зауважу, що розрахунок допомоги по вагітності та пологах для працівників, зайнятих неповний робочий день, нічим не відрізняється від розрахунку таких виплат для інших співробітників.

    Тобто той факт, що Ви у розрахунковому періоді працюєте за графіком неповного робочого дня, на розрахунок декретних не впливає.

    3. Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, що обчислена з мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку (п. 2 Порядку № 1266). Якщо середня зарплата «недотягує» до мінімуму, то для обчислення середньої тоді використовується цифра «30,44» – це середньомісячна кількість к. дн. (п. 4 Порядку № 1266):

    середньоденна виплата (зарплата) = мінімальна зарплата ÷ 30,44

    Отже, мінімальна середньоденна зарплата складає (на основі даних Закону про Держбюджет 2024):

    • січень-березень 2024 – 233,25 грн (= 7100 грн ÷ 30,44);
    • квітень-грудень 2024 – 262,81 грн (= 8000 грн ÷ 30,44).

    Таким чином, загальну суму мінімальних декретних виплат за 126 днів у 2024 році становить:

    • січень-березень 2024 – 29389,50 грн (= 233,25 грн × 126);
    • квітень-грудень 2024 – 33114,06 грн (= 262,81 грн × 126).
    4. Ваш алгоритм дій

    Перший з потрібних документів – листок непрацездатності, як правило, відкривається з 30-го тижня вагітності. Після того, як Ви його отримали Вам потрібно:

    1. Повідомити бухгалтера про вже відкритий листок непрацездатності, аби він перевірив його в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);
    2. Пишете заяву надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Обов'язково реєструйте заяву!!! Для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі роботодавець має проставити відмітку про те, що він отримав від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі заяви. Якщо заяву не реєструють - в той же самий день відправляйте її рекомендованим листом з описом вкладеного на адресу роботодавця
    3. Зазначте дату, з якої бажає піти у декретну відпустку (день, з якого відкритий лікарняний).

    Якщо Вам відмовляють у відпустці, затягують з рішенням про виплати декретних, не реєструють заяву - пригрозіть їм зверненням зі скаргою до Держпраці та до суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тамара!

    Ви можете розраховувати на декретні виплати, той факт, що Ви працюєте за строковим трудовим договіром на неповну ставку не позбовляє Вас права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами.

    Яким чином Ваша робота може вважатись роботою за суміцниством, якщо Ви не маєте окрім цієї роботи іншої роботи?

    Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін .

    Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи.

    Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” на оплату лікарняних по вагітності та пологах мають право жінки, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у т. ч. в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізосіб, жінки, які обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, жінки-підприємці, членкині фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на інших підставах.

    Сума допомоги по вагітності та пологах не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, установленої на час настання страхового випадку.

    У разі якщо сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць є меншою за розмір мінімальної заробітної плати, установленої на час настання страхового випадку, необхідно здійснювати доплату до суми допомоги до рівня мінімальної заробітної плати, установленої на час настання страхового випадку.

    Згідно зі ст. 184 КЗпП, звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – ч. 6 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю з ініціативи роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації (далі – підприємства), коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

    Обов’язкове працевлаштування зазначених категорій жінок здійснюється також у разі їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за такими жінками зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Ви маєте право на декретні виплати.

    Куди необхідно звертатися?

    Допомога по вагітності та пологам мають виплатити за місцем роботи. Для цього потрібно надати листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю і пологами. Крім того, потрібно написати заяву, де вказати з якого дня Ви маєте намір піти у відпустку (але не раніше дня, яким відкритий лікарняний). У випадку якщо у жінки є декілька місць роботи, вона має право на допомогу і по сумісництву – туди їй необхідно принести копію листка непрацездатності, яка засвідчена підписом керівника і печаткою по основному місцю роботи, довідку про середню заробітну плату з основної роботи і також написати заяву.

    Розмір допомоги

    Розмір допомоги розраховує бухгалтерія підприємства. Якщо в загальному, то спочатку визначають середньоденний заробіток жінки за останні 12 місяців перед місяцем виходу у декретну відпустку.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України