Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

15 октября 2024, вопрос №121228

Мама вигнала з дому і не дозволяє забрати особисті речі. Чи резонним буде звернення до суду?

Добрий день. Я Варвара,мені 18 років,зараз у мене така ситуація,що я знаходжуся поза місцем проживання свого і своєї сім'ї. Мама змінила замок і не пускає мене додому,а там речі,які я купляв за власні кошти,мої документи,паспорти і речі особистої гігієни,які мені зараз терміново потрібні. Сьогодні я намагалася потрапити додому,але родичі ігнорують мої дзвінки,а мама прямим текстом мене шле у телефонній розмові. Чи можу я піти до суду і охарактеризувати ці дії,як привласнення майна? (Стаття 357)

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Варвара!

    В разі небажання незаконного володільця повертати майно власнику на його вимогу, останній вправі звернутися до суду в порядку цивільного судочинства із позовом про витребування майна з чужого незаконного володіння.

    • Відповідно до ч .1 ст. 27 ЦПК України з даним позовом позивач звертається до місцевого загального суду за місцем проживання відповідача.
    • Так як даний спір є майновим, то ціною позову є вартість майна. При цьому судовий збір підлягає сплаті в розмірі 1% від ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Згідно вимог ст.210 ЦПК України, суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку. Суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті. При цьому варто зазначити, що строки розгляду кожної справи залежить від її складності та є індивідуальним.
    • Підставою віндикаційного позову є обставини, які підтверджують правомірність вимог позивача про повернення йому майна з чужого незаконного володіння (це факти, що підтверджують право власності на витребуване майно, вибуття його з володіння позивача, перебування його в натурі у відповідача та ін.). З позицій процесуального права ці та інші обставини становлять предмет доказування.
    • Підставою для відмови у даному позові може бути наявність обставин, які передбачають правомірність користування відповідачем даним майном.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 дня назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Добрий вечір. Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Ваша матір вважає, що вона виконала обов'язок утримувати Вас додосягнення Вами віку 18 років, а далі вона ніби-то не має Вас утримувати. Проте в Сімейному кодексі України є глава 16 про право повнолітніх дітей на утримання з боку батьків у певних випадках.

    Глава 16 ОБОВ'ЯЗОК БАТЬКІВ УТРИМУВАТИ ПОВНОЛІТНІХ ДОЧКУ, СИНА ТА ЙОГО ВИКОНАННЯ

    Стаття 198. Підстави виникнення обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання

    1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    3. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Стаття 200. Розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина

    1. Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу.

    2. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

    Стаття 201. Застосування норм цього Кодексу до відносин щодо обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина

    1. До відносин між батьками і дочкою, сином щодо надання їм утримання застосовуються норми статей 187, 189-192 і 194-197 цього Кодексу.

    Ви маєте право проживати в житлі батьків, якщо Ви в ньому прописані (зареєстровані). Спробу зняття Вас з реєстрації в тому житлі Ви можете спробувати оскаржити в суді, подавши до суду позов.

    Вам потрібно працювати на роботі, щоб заробляти гроші.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 дня назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    У провадженні стосовно адміністративного правопорушення домашнього насильства протокол складає поліція, а справу розглядає після того суд. Ви можете спробувати звернутись до поліції.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України