Задайте вопрос юристу

865 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 15 октября 2024, вопрос №121245 350₴

Видача паспорта після досягнення 14 річчя якщо немає фізичної присутності опікуна

Здравствуйте! Моей сестре 14 лет, мы переселенцы с оккупированной территории. По причине того что я не являюсь ее опекуном она не может получить паспорт, так как единственный живой родитель и опекун остался на оккупированной территории.

В опекунстве отказали, так как родитель живой. Но он не может явиться лично и выехать с оккупированной территории, связь с ним есть, он может сделать фото документов, но поможет ли это?

В цнапе отказали в выдаче паспорта. Возможно ли его сделать или остается только ждать ее 18-летия?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Які Ви документи подавали в ЦНАП? Чи отримали письмову відмову?

    Відповідно до роз'яснення ДМС https://dmsu.gov.ua/vazhlivo/pitannya-povyazani-z-... Особа, яка досягла 14-річного віку, має звернутися до будь-якого територіального підрозділу ДМС і надати такі документи:

    • Свідоцтво про народження або витяг із ДРАЦСу (за наявності). Якщо відсутній документ, інформацію працівники ДМС перевірять самостійно.
    • Паспорти батьків або одного з них (для перевірки належності до громадянства України). Якщо особа не підтримує стосунки з батьками або не може надати їх через воєнний стан, достатньо надати інформацію про такі документи, а працівники ДМС будуть перевіряти її за всіма реєстрами, у тому числі по ДРАЦС.
    • Також за наявності може подаватися реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП).

    Таким чином, у разі відсутності у заявника оригіналів документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України) можуть подаватися, у тому числі, або копії таких документів, або інформація (персональні дані) батьків (чи одного з них).

    При цьому, за будь-яких обставин подання копій вказаних документів не є обов’язковою умовою при прийнятті від заявника документів для оформлення паспорта громадянина України та не може бути підставою для відмови особі в оформленні паспорта громадянина України (зокрема, згідно з підпунктом 5 пункту 100 Порядку № 302 «особа подала не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі паспорта»)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Іван Клиент 12 часов назад

      До ЦНАП подавали: Свідотсвто про народження дитини, копію паспорта батька, орігінал паспорта отримати немає змоги. Отримали відмову

      • Дерій Владислав Олегович

        Спробуйте звернутись не в ЦНАП, а центр «Паспортний Сервіс» https://pasport.org.ua/ або в територіальний орган ДМС. Скоріш за все Вам неправомірно відмовили, проте оскаржити це можна лише в судовому порядку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Ви отримали письмову відмову у ЦНАП? Законодавство не містить норми, яка зобов'язує бути присутніми батьків при оформленні паспорта дитині, якій виповнилось 14 років.

    Вашій сестрі достатньо було надати копію паспорта батька.

    Громадянин України, який досяг 14-річного віку з метою подання документів та заяви-анкети для оформлення паспорта вперше звертається особисто відповідно до зареєстрованого місця проживання до:

    - територіального підрозділу ДМС;

    - центру надання адміністративних послуг/державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, або його відокремленого підрозділу – за умови наявності обладнання для оформлення заяв-анкет засобами Єдиного державного демографічного реєстру.

    Внутрішньо переміщена особа подає документи та заяву-анкету до територіального підрозділу ДМС/центру надання адміністративних послуг/державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС або його відокремленого підрозділу за місцем проживання, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

    Послуга ID-14 надається абсолютно безкоштовно при оформленні першого паспорта. За 20 днів дитина зможе отримати ID-картку з номером платника податків, що дійсна чотири роки. Номер платника податків не змінюється.

    Всі особи, у тому числі з тимчасово окупованої території, які досягли 14-річного віку, мають звернутися до будь-якого територіального підрозділу Державної міграційної служби і надати такі документи:
    • свідоцтво про народження або витяг із ДРАЦСу (за наявності). Якщо відсутній документ, інформацію працівники ДМС перевірять самостійно;
    • паспорти батьків або одного з них (для перевірки належності до громадянства України). Якщо особа не підтримує стосунки з батьками або не може надати їх через воєнний стан, достатньо надати інформацію про такі документи. Якщо один із батьків є іноземцем або особою без громадянства, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України.
    • також за наявності може подаватися реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП).
    У разі відсутності оригіналів документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, заявник також може подати копії таких документів або інформацію (персональні дані) батьків (чи одного з них).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Доброго дня,

    Для оформлення паспорта громадянина України вперше після досягнення 14-річного віку особа подає:

    • заяву-анкету (формується та роздруковується із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру працівником центру надання адміністративних послуг);
    • свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави;
    • оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України).
      • документ, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків з даними про РНОКПП, або повідомлення про відмову від його прийняття, або дані про РНОКПП, внесені до паспорта або свідоцтва про народження.
      • документ, що підтверджує відомості про місце проживання – довідку органу реєстрації встановленого зразка.
      • паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ дитини;
      • документ, що підтверджує факт народження, зміни імені (у тому числі у разі укладення або розірвання шлюбу), виданого компетентним органом іноземної держави, перекладеним на українську мову та засвідченим нотаріально;
      • раніше видані паспорта на ім’я дитини/батьків (або одного з них)/одного з подружжя, у тому числі в паспортах для виїзду за кордон, виданих іноземними державами, якщо дитина/батьки/один з подружжя є іноземцями.

    У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України.

    Оригінали документів (крім довідки про реєстрацію особи громадянином України) повертаються особі або її законному представнику/уповноваженій особі після оформлення заяви-анкети.

    Відмова заявнику в прийнятті документів та оформленні заяви-анкети здійснюється у разі неподання повного переліку документів або не відповідність їх оформлення вимогам законодавства.Відмова в оформленні чи видачі паспорта за результатами розгляду заяви-анкети та поданих документів надається заявнику у разі якщо:

    • особа не є громадянином України;
    • особа вже отримала паспорт (у тому числі паспорт зразка 1994 року), який є дійсним на день звернення;
    • дані, отримані з баз даних Реєстру, картотек, не підтверджують надану заявником інформацію;
    • за видачею паспорта звернувся законний представник, який не має документально підтверджених повноважень на отримання паспорта;
    • особа подала не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видачі паспорта;
    • особу не встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи.

    Скоріш за все ви подали не всі документи, а саме не пред'явили оригінал паспорту батьків.

    Оскільки ця вимога є обов'язковою, вам правомірно відмовили в оформленні паспорту.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України