Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 октября 2024, вопрос №121294

Не допустили до рогляду справи за довіреністю від позивача

Не допустили до рогляду справи за довіреністю від позивача, сказавши що тільки адвокат має право на представництво в суді. В довіреності чітко вказано, що у представника є всі права надані позивачу. Наскільки це відповідає дійсності? Якщо це порушення, то як оскаржити недопущення представника до справи та судових засідань. Справа 752/6026/21.

Ответы юристов (6)

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна день назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Доброго дня, наразі в Україні діє адвокатська монополія, і в більшості випадків представляти інтереси в суді може тільки адвокат. Звичайна фізична особа, яка не є адвокатом, може представляти інтереси учасників справи в суді тільки в малозначних справах.

    Тому якщо Ваша справа не є малозначною, не допуск до представництва був правомірним.

    • Олександр Клиент день назад

      Тобто, законодавство не працює. ) "Згідно ст. 57 КАСУ представником у суді може бути адвокат чи законний представник. У справах незначної складності та в інших випадках, визначених КАСУ, представником може бути фізична особа, яка відповідно до частини другої статті 43 КАСУ має адміністративну процесуальну дієздатність."Чи не є генеральна довіреність, в якій чітким текстом вказано про надані представнику права позивача, законним документом представника? Дякую за відповідь.

      • Лисак Ангеліна
        Лисак Ангеліна день назад

        Юрист, г. Киев, 4 года опыта

        По-перше, взагалі не зрозуміло, чому Ви посилаєтесь на КАСУ, якщо за номером справи я бачу, що у Вас цивільна справа, під час розгляду якої діє не КАСУ, а ЦПК.

        По-друге, відповідно до ст. 60 ЦПК представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу.

        Таким чином, у цій ситуації законодавство якраз працює.

        Якщо фізична особа з довіреністю прийшла не як законний представник, їй абсолютно законно відмовили у представництві. Законний представник - це не той, хто має законний документ на представництво, а той, кого закон уповноважив представляти інших осіб. Наприклад, батьки є законними представниками своїх дітей.

        • Олександр Клиент день назад

          Дуже дякую за розгорнуту відповідь! Електронна довіреність, яку позивач може сформувати в електронному суді, також не буде надавати статус законного представника? Й чи може бути законним представником чоловік/жінка (подружжя). Дякую!

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна день назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Ні, електронна довіреність також не надасть статус законного представника. Якщо чоловік/дружина дієздатні, то інший з подружжя не може бути законним представником.

    • Олександр Клиент день назад

      Щиро дякую!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України