Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 октября 2024, вопрос №121307 340₴

Вступ до вишу в України

Добрий вечір. В мене є запитання моя донька яка має громадянство України . На даний час навчається в школі за кордоном та закінчить школу закордоном . Чи має вона можливість вступити до інституту маючи не український атестат . Вона навчається в країні Катар та тут в цьому році закінчить навчання.

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    Так, Ваша донька має право вступити до ВНЗ маючи катарський документ про освіту.

    Проте, для успішного вступу до українських закладів вищої освіти вступникам, які навчалися в закордонних школах, необхідно протягом року отримати підтвердження документів про здобуття освіти за межами країни.

    Подати закордонний освітній документ потрібно в ДП «Інформаційно-іміджевий центр», який займається визнанням освіти, здобутої за кордоном.

    Для зручності подачі документів і для економії часу краще скористатися Персональним кабінетом .

    Для здійснення процедури визнання необхідно надати такі документи:

    • заяву на здійснення процедури визнання;
    • оригінал, а також нотаріально завірену копію легалізованого іноземного документа про освіту (документ, що містить штамп «Апостиль» або консульську легалізацію), скріплену з нотаріально завіреним перекладом українською мовою;
    • оригінал, а також нотаріально завірену копію легалізованого додатка до іноземного документа про освіту, скріплену з нотаріально завіреним перекладом українською мовою
    • копії документів про попередню вищу або професійну освіту (за наявності такої освіти);
    • копію документа, що засвідчує особу заявника та/або власника іноземного документа про освіту.

    Детальніше дивіться у розділі Перелік документів.

    Документи для визнання може подавати їхній власник або інша особа, яка представляє його інтереси з питань визнання на підставі нотаріально оформленої довіреності.

    Підготовлений пакет документів для попереднього розгляду необхідно надіслати поштою за адресою: 01135, м. Київ, а/с 147. Зверніть Вашу увагу на те, що оригінали документів про освіту поштою не надсилаються.

    Після аналізу отриманих документів (вони розглядаються протягом 10 робочих днів з моменту їх отримання) спеціалісти Центру зв’язуються із заявником для детальної консультації. На прийомі заявником надаються оригінали іноземних освітніх документів та здійснюється оплата, після чого й розпочинається процедура визнання.

    Рішення стосовно визнання можна отримати в робочий час за адресою: вул. В. Чорновола, 25, м. Київ, 01135. Із собою необхідно мати паспорт та корінець із номером справи.Під час особистого прийому документів заявник має можливість оформити кур’єрську відправку за вказаною ним у заяві адресою.

    Інформацію щодо термінів та вартості процедури визнання документів про освіту можна переглянути на сайті ДП «Інформаційно-іміджевий центр», в розділі Вартість і терміни.

    Процедура визнання іноземних документів про освіту передбачає наступне:

    1. Перевірку автентичності наданих для визнання іноземних документів про освіту (перевірка факту навчання та видачі документів).
    2. Перевірку наявності свідоцтва про державну акредитацію та ліцензії навчального закладу, що видав документ.
    3. Встановлення еквівалентності кваліфікацій, зазначених в іноземних документах про освіту, освітньо-кваліфікаційному рівню, що відповідає нормам освітньої системи України (здійснюється із залученням експертних комісій за відповідними спеціальностями).

    Процедурі визнання не підлягають:

    • документи, видані навчальними закладами, що не мають офіційної реєстрації (акредитації) як суб’єкта надання освітніх послуг в країні, якій вони належать;
    • документи, видані філіями навчальних закладів, якщо такі філії не мають офіційної реєстрації (акредитації) як суб’єкта надання освітніх послуг в країні, на території якої вони провадять освітню діяльність;
    • документи, що не містять інформації про здобуття власником документів певного освітнього або освітньо-кваліфікаційного рівнів, за яким йому надаються академічні або професійні права (продовження освіти або працевлаштування за фахом);
    • документи недержавного зразка країн, міжнародними угодами з якими передбачено визнання тільки документів, що відповідають державному зразку.

    Офіційне рішення «Свідоцтво про визнання в Україні іноземного документа про освіту» не має терміну дії, на території України воно є безстроковим.

    Під час особистого прийому за бажанням заявника надається довідка за місцем вимоги, що підтверджує факт подання іноземних освітніх документів на процедуру визнання.

    Також детальну інформацію про визнання документів про здобуття освіти за кордоном можна дізнатись на сайті МОН.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Інна Клиент день назад

      чи потрібно їй здавати НМТ

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Інна!

    Порядок визнання в Україні документів про освіту, виданих закладами освіти інших держав, затверджено наказом Міносвіти №504.

    Згідно з цим наказом, диплом визнається після того, як перевірено статус іноземної школи та її програму, період навчання у школі й чи відповідає все це освітньому ступеню в Україні.

    Підтвердити іноземні документи про навчання можна двома способами:

    1. Звернувшись до Міністерства освіти перед вступом.

    Безпосередньо визнанням іноземних документів про освіту займається держпідприємство "Інформаційно-іміджевий центр", яке підпорядковується Міносвіти.

    • Подати документи особисто можна за адресою: м. Київ, вул. В’ячеслава Чорновола, 25, відповідно до графіка.
    • Дистанційно подати документи можна на сайті.

    У разі визнання документа видається свідоцтво, інформація про яке вноситься в Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО).

    2. Звернувшись до закладу вищої освіти після зарахування упродовж першого місяця навчання.

    Заклад має визнати документи до початку другого семестру першого року навчання. У разі підтвердження видається свідоцтво про визнання іноземного документа про освіту, інформація також вноситься в ЄДЕБО. Втім, таке свідоцтво діє тільки в тому закладі освіти, який його видав.

    Свідоцтва, видані ВНЗ або Міністерством освіти, дійсні тільки разом з оригіналом документа та діють безстроково.

    Порядок подання документів відповідно до Наказу МОН №504

    1. Процедура визнання здійснюється за заявою особи, поданою до компетентного органу з визнання. До заяви Заявник додає такі документи:

    1) засвідчені в установленому законодавством порядку копію та переклад українською мовою Документа (у разі необхідності - пред'явлення оригіналу);

    2) засвідчені в установленому законодавством порядку копію і переклад українською мовою додатка до Документа та/або інших документів, які містять інформацію про зміст Програми та результати навчання (у разі необхідності - пред'явлення оригіналів);

    У разі, якщо у країні походження Документа передбачено видачу електронних Документів, Заявник може надати електронний Документ разом із перекладом цього Документа українською мовою, засвідченим в установленому законодавством порядку;

    3) копії документів про попередню базову/повну загальну середню, професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту (за наявності такої освіти) у разі необхідності;

    4) документ від офіційної установи (довідка, сертифікат або інший) про академічні та/або професійні права, які надаються Власнику в країні походження Документа (у разі необхідності);

    5) копії документів, що посвідчують особу Заявника та Власника, якщо Заявник не є Власником.

    Процедура визнання здійснюється з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних.

    2. Документи, зазначені у підпунктах 1, 2, 4 пункту 1 цього розділу, мають бути засвідчені в країні їх походження у спосіб, який офіційно застосовується у цій країні (консульська легалізація або проставлення апостиля, - для країн - учасниць Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів (Гаага, 1961), ратифікованої Законом України від 10 січня 2002 року N 2933-III "Про приєднання України до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів".

    У разі, якщо Документ не засвідчений в країні його видачі у спосіб, який офіційно застосовується в цій країні, або якщо засвідчення не підтверджує підпис та якість, в якій виступала особа, яка підписала Документ, Заявник (Власник) надає до компетентного органу з визнання додаткову інформацію та/або документи, що підтверджують факт видачі та/або автентичність Документа, у тому числі відомості, які містяться в реєстрах, базах даних документів про освіту тощо, - у разі відсутності відкритого доступу до таких реєстрів, баз даних (у разі необхідності - із перекладом українською мовою).

    3. Документи, зазначені у підпунктах 3 - 5 пункту 1 цього розділу подаються до компетентного органу з визнання разом із перекладом українською мовою у разі необхідності.

    4. Заявник має право надати також інші документи, що підтверджують освіту та/або кваліфікацію Власника, у тому числі документи про допуск до професійної діяльності, практичний досвід (у разі необхідності - із перекладом українською мовою).

    Процедура визнання:

    1. Процедура визнання Документа, окрім випадків, зазначених у пунктах 2 - 3 цього розділу, складається з:

    1) верифікації Документа та/або додатка до нього; а у разі необхідності - верифікації документів про попередню освіту;

    2) перевірки статусу освітньої установи, освітнього провайдера та/або Програми, за результатами якої виданий Документ (далі - перевірка статусу);

    3) оцінки кваліфікації або періоду навчання, зазначеного в Документі, та встановлення їхньої відповідності освітньому або освітньо-професійному ступеню в Україні, академічних та/або професійних прав (далі - оцінка кваліфікації).

    Прийняття рішення.

    1. Кваліфікації з вищої освіти, присуджені освітніми установами, освітніми провайдерами мають визнаватися компетентними органами з визнання, якщо немає суттєвої різниці між іноземною кваліфікацією, визнання якої запитує Заявник, та відповідною кваліфікацією в Україні, - за умови наявності позитивного Висновку та за відсутності підстав, зазначених у підпункті 4 пункту 9 розділу V та пункті 3 цього розділу.

    Документ про періоди навчання визнається таким, що дає право на продовження навчання на відповідному рівні освіти у закладах вищої освіти України, з рівня, що визначається закладом вищої освіти, в якому буде здійснюватися навчання (з урахуванням рівня освіти та академічних прав у країні походження Документа).

    Визначення академічної різниці та її ліквідацію (у разі необхідності) забезпечує заклад вищої освіти України, в якому Власник буде навчатися / здобувати освіту.

    2. Компетентний орган з визнання на підставі Висновку приймає одне з таких рішень, яке оформлюється наступним чином:

    про визнання Документа, про що Заявнику видається Свідоцтво;

    про відмову у визнанні поданого Документа, про що Заявнику надається Повідомлення із зазначенням підстав прийняття такого рішення.

    5. Свідоцтво дійсне разом з оригіналом Документа та діє безстроково.

    Документ про результати процедури визнання, виданий МОН, є таким, що приймається всіма закладами освіти, підприємствами, установами та організаціями будь-якої форми власності України.

    6. У випадку отримання спростування факту навчання / здобуття освіти, факту видачі Документа, встановлення ознак підробки Документа, прийняття рішення про визнання Документа унеможливлюється і відомості про такий Документ передаються правоохоронним органам України.

    Якщо підтверджено факт навчання / здобуття освіти, факт видачі Документа, спростовано факт підробки Документа, компетентний орган з визнання здійснює перегляд рішення відповідно до положень розділу IX цього Порядку.

    7. Компетентний орган з визнання має право скасувати своє рішення, якщо було отримано додаткову інформацію, документи від офіційних установ, що впливають на результати процедури визнання, про що повідомляється Заявнику (Власнику), та анулювати відповідне Свідоцтво або Повідомлення.

    8. Строк надання Заявнику рішення про результати процедури визнання не може перевищувати 45 календарних днів з дня надходження усіх документів, інформації, необхідних для прийняття рішення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Порядок визнання в Україні іноземних документів про освіту:

    Нормативна база

    З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", в Україні введено режим воєнного стану!

    Алгоритм дій для тих вступників, які здобували освіту за кордоном

    Якщо вступати на основі іноземного документа про освіту, то подати заяви можна лише в паперовій формі безпосередньо до ЗВО.

    Для подальшого навчання та отримання диплома вступнику обов'язково треба пройти процедуру визнання іноземного документа в Україні.

    ️Це можна зробити двома способами:

    1. Після зарахування упродовж першого місяця навчання потрібно звернутися до ЗВО. Заклад має прийняти рішення до початку другого семестру першого року навчання. У разі підтвердження видається свідоцтво про визнання іноземного документа про освіту, інформація про яке вноситься в ЄДЕБО. Зверніть увагу, що таке свідоцтво діє тільки в тому ЗВО, який його видав.
    2. Звернутися до державного підприємтсва «Інформаційно-іміджевий центр» Міністерства освіти і науки України (МОН). У разі визнання документа видається свідоцтво, інформація про яке вноситься в ЄДЕБО. Зверніть увагу, що таке свідоцтво приймається в усіх закладах освіти, підприємствах, установах, організаціях будь-якої форми власності.

    Свідоцтва, видані ЗВО і МОН, дійсні тільки разом з оригіналом документа та діють безстроково.

    Надання до компетентного органу з визнання достовірної інформації, відомостей та документів забезпечують Заявник та Власник.

    Визнання здійснюється за заявою особи, поданою до компетентного органу. Заявником може бути власник Документа або інша особа, яка представляє його інтереси з питань процедури визнання; для неповнолітніх осіб заявником можуть бути їх законні представники.

    Заявник подає до компетентного органу такі документи:

    • засвідчені в установленому законодавством порядку копію та переклад українською мовою іноземного документа про освіту (за необхідності - пред’явлення оригіналу);
    • засвідчені в установленому законодавством порядку копію і переклад українською мовою додатка до Документа та/або інших документів, які містять інформацію про зміст програми та результати навчання (за необхідності - пред’явлення оригіналів).У разі, якщо у країні походження Документа передбачено видачу електронних Документів, Заявник може надати електронний Документ разом із перекладом цього Документа українською мовою, засвідченим в установленому законодавством порядку;
    • копії документів про попередню базову/повну загальну середню, професійну (професійно- технічну), фахову передвищу освіту за наявності такої освіти (за необхідності);
    • документ від офіційної установи (довідка, сертифікат або інший) про академічні та/або професійні права, які надаються Власнику в країні походження Документа (за необхідності);
    • копії документів, що засвідчують особу Заявника та Власника, якщо Власник не є Заявником (за необхідності - з перекладами українською мовою);
    • процедура визнання здійснюється з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних.
    • компетентний орган з визнання та установа, на яку покладено функції національного інформаційного центру академічної мобільності, під час виконання функцій, покладених на них цим Порядком, здійснюють обробку персональних даних Заявника та/або Власника, в тому числі передачу персональних даних з метою отримання інформації, необхідної для здійснення процедури визнання, до міжнародних органів, установ і організацій.

    Документи, зазначені в підпунктах 1, 2, 4, мають бути засвідчені в країні їх походження у спосіб, який офіційно застосовується у цій країні (консульська легалізація або проставлення апостиля,- для країн-учасниць Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів (Гаага, 1961), ратифікованої Законом України від 10 січня 2002 року № 2933-III «Про приєднання України до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів»).

    У разі, якщо Документ не засвідчений в країні його видачі у спосіб, який офіційно застосовується в цій країні, або якщо засвідчення не підтверджує підпис та якість, в якій виступала посадова особа, що підписала Документ, Заявник (Власник) надає до компетентного органу з визнання додаткову інформацію та/або документи, що підтверджують факт видачі та/або автентичність Документа, у тому числі відомості, які містяться в реєстрах, базах даних документів про освіту тощо,- у разі відсутності відкритого доступу до таких реєстрів, баз даних (за необхідності - із перекладом українською мовою).

    Документи, зазначені у підпунктах 3-5 пункту 1 цього розділу подаються до компетентного органу з визнання разом із перекладом українською мовою у разі необхідності

    Заявник має право надати також інші документи, що підтверджують освіту та/або кваліфікацію Власника, у тому числі документи про допуск до професійної діяльності, практичний досвід (у разі необхідності-із перекладом українською мовою).

    Заявник може подати до компетентного органу з визнання заяву всі вище зазначені документи форматі електронного документа та/або електронних копій документів.

    Електронні копії документів засвідчуються кваліфікованим електронним підписом Власника відповідно до законодавства України.

    Компетентний орган з визнання визначає можливість і порядок подання документів у форматі електронного документа та/або електронних копій документів із використанням кваліфікованого електронного підпису.

    Компетентний орган з визнання має право перевірити відповідність електронних копій оригіналам та/або копіям з перекладами всіх вище зазначених документів .

    Якщо документи надані Заявником не в повному обсязі та/або не відповідають вимогам Порядку про визнання здобутих в іноземних закладах вищої освіти ступенів вищої освіти, компетентний орган з визнання може повернути документи без розгляду протягом 15 робочих днів з дати отримання пакета документів.

    Мета подання документів

    Заявник подає документи до компетентного органу з визнання для проведення процедури визнання:

    1) з метою реалізації права Власника претендувати на вступ до закладу вищої освіти України та/або продовження навчання на певному рівні вищої освіти - до початку навчання або протягом першого місяця навчання;

    2) з метою працевлаштування в Україні - згідно з вимогами та протягом строку, встановленого роботодавцем відповідно до чинного законодавства України.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Процедура визнання іноземних документів про освіту (раніше – нострифікація) має на меті забезпечити права громадян, які здобули освіту в інших державах, на продовження освіти та/або професійну діяльність в Україні та здійснюється в індивідуальному порядку.

    Визнання в Україні іноземних документів про освіту здійснюється у повній відповідності з Конвенцією про визнання кваліфікацій з вищої освіти в європейському регіоні, яка ратифікована відповідним Законом України 03.12.1999 р. № 1273-XIV, та рекомендаціями цієї Конвенції.

    У результаті процедури визнання власник іноземних документів про освіту отримує свідоцтво, яким підтверджується право власника документів, виданих закладом освіти іншої держави, на продовження освіти або працевлаштування за фахом у закладі вищої освіти України або в установах на всій території України. Видача такого свідоцтва здійснюється на підставі рішення компетентного органу – Міністерства освіти і науки України або закладу вищої освіти.

    Процедура визнання іноземних документів про освіту включає в себе: верифікацію освітніх документів, перевірку статусу освітньої установи, освітнього провайдера та освітньої програми, оцінку кваліфікації або періоду навчання та встановлення їхньої відповідності освітньому або освітньо-професійному ступеню в Україні, академічних та професійних прав.

    Процедура визнання іноземних документів про освіту суттєво реформована відповідно до Закону України «Про вищу освіту». Нормативно-правовим актом, який регулює проведення процедури визнання в Україні всіма компетентними органами, є Наказ МОН від 05 травня 2015 р. № 504, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 травня 2015 р. за № 614/27059 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки від 05 вересня 2022 року № 784, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 жовтня 2022 р. за № 1288/38624). Цим наказом введено в дію нові редакції порядків визнання здобутих в іноземних закладах вищої освіти ступенів вищої освіти та документів про загальну середню, професійну (професійно-технічну), фахову передвищу освіту, що відповідають 2-5 рівням Національної рамки кваліфікацій, виданих закладами освіти іноземних держав.


    Процедура визнання в МОН

    Опрацювання документів для прийняття Міністерством рішення щодо визнання іноземних документів про освіту уповноважено Державне підприємство «Інформаційно-іміджевий центр» Міністерства освіти і науки України, яке виконує функції Національного інформаційного центру академічної мобільності ENIC Ukraine згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2011 року № 924.

    Подати документи про освіту особисто для здійснення процедури визнання можна за адресою: м. Київ, вул. В’ячеслава Чорновола, 25, ДП «Інформаційно-іміджевий центр» відповідно до графіку.

    Дистанційну подачу документів можна здійснити на сайті.

    Довідки – за телефонами +380 (44) 486-20-43, +380 (44) 486-25-43, e-mail – centre@naric.in.ua


    Компетентні органи та сфера дії їх рішень про визнання

    1. МОН – з метою зарахування Власника на навчання в закладах освіти України та/або здійснення професійної діяльності в України. Рішенням МОН про визнання підтверджується право Власника на навчання / здобуття освіти та/або здійснення професійної діяльності в Україні, про що видається Свідоцтво;
    2. Заклади вищої освіти – з метою зарахування власника документа на навчання для здобуття освіти у цьому закладі вищої освіти. Рішенням закладу вищої освіти про визнання підтверджується право Власника на здобуття освіти у цьому закладі вищої освіти, про що видається Свідоцтво;

    Для здійснення процедури визнання заклад вищої освіти утворює комісію з визнання (далі – Комісія ЗВО), яка діє на підставі положення про неї.

    https://mon.gov.ua/ministerstvo-2/poslugi/viznanny...

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України