Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 октября 2024, вопрос №121313 350₴

После прохождения ВЛК изменили с 8а на 8б

Добрый вечер.
Муж ехал на работу. Остановили маршрутку ТЦК, посадили его в бус. Заставили пройти ВЛК.
У него была статья 8а, исключён с воинского учёта. После ВЛК стало 8б.

Он теперь военообязан?
Был исключён с службы, а сейчас его поставили на учёт?
Его могут забрать на фронт?
Возможно ли онулировать это ВЛК?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анна!

    Чоловіку вдалося піти з Рибної 1? Бо з практики такі випадки дуже рідкі, на жаль. Якщо вдалося, то чим все закінчилося? Видали повістку?

    Он теперь военообязан?

    Відповідно до ВЛК Миколаївського ОТЦК - так, Ваш чоловік станом на зараз військовозобов'язаний.

    Был исключён с службы, а сейчас его поставили на учёт?

    Саме так, хоча не мали на те права. Чоловік був виключений з обліку, а отже мав статус "невійськовозобов'язаний". На якій підставі "бусифіцировали"? ВОД був при чоловіку?

    Его могут забрать на фронт?

    Так, чоловіка можуть забрати, але не на нуль. Відповідно до Постанови ВЛК він тепер придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах.

    Возможно ли онулировать это ВЛК?

    Можна оскаржити постанову ВЛК до 18-ї регіональної ВЛК в Одесі.

    Відповідно до глави 3 розділу І Наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яка регулює порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК:

    «3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд

    Також можна звернутись до суду з приводу протиправних дій ТЦК щодо поновлення чоловіка на обліку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Anna Клиент день назад

      Чоловіку вдалося піти з Рибної 1?

      Так. Пішов з Рибної після проходження ВЛК.

      Якщо вдалося, то чим все закінчилося? Видали повістку?

      Повістку не видали.

      Дали висновок з ВЛК, де змінили статтю з "а" на "б".

      Сказали звернутися до Центрального ТЦК для уточнення ще даних.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Якщо піде до Центрального РТЦК, то поставлять на облік. Після того цілком імовірно - видадуть мобілізаційне розпорядження, якщо чоловік немає права на відстрочку.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    На жаль, ТЦК повели себе неправомірно та з перевищенням службових повноважень. Ваш чоловік невійськовозобов'язаний, тому його не мали право поновити на військовому обліку та направити на ВЛК, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а чоловік є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Он теперь военообязан?

    Якщо чоловіка поновлять на військовому обліку, то він вважатиметься військовозобов'язаним

    Был исключён с службы, а сейчас его поставили на учёт?

    Все йде до того, що його хочуть незаконно поставити на військовий облік

    Его могут забрать на фронт?

    Якщо не оскаржете дії ТЦК або довідку ВЛК, то це цілком можливо.

    Чоловіка не мали права затримувати та доставляти до ТЦК, адже він є невійськовозобов'язаним. Вам краще заручитись підтримкою адвоката та оскаржувати бусифікацію та неправомірне направлення на ВЛК.

    Возможно ли онулировать это ВЛК?

    Так, можна. Для цього потрібно звернутися до обласної ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України