Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 17 октября 2024, вопрос №121341 350₴

Продаж нерухомості, податки

Доброго дня. Наскільки мені відомо, раніше ( до всіх нововведень по податках, які вступили в силу з 1го жовтня), при продажі квартири, якщо вона у власності більше 3х років і це перша продажа за рік, військовий збір та ПДФО не платились, а покупець і продавець платили по 1% податків кожен. Чи є якісь зміни в цьому плані? Влітку читав, що збирались ввести військовий збір 5% навіть на перший продаж за рік. Збираюсь продавати квартиру, хочу знати, на що очікувати.

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    АСЬ ЩО ДІЄ ЗАРАЗ:

    Які податки потрібно сплатити під час продажу житла

    Продаж нерухомого майна супроводжується необхідністю сплати податків та зборів, які передбачені українським законодавством. Під час укладання договору купівлі-продажу квартири чи будинку варто врахувати такі обов’язкові платежі: військовий та пенсійний збори, податок на дохід фізичних осіб (ПДФО) та державне мито.

    Військовий збір становить 1,5% від вартості нерухомості. Його сплачують під час кожної угоди з купівлі-продажу нерухомого майна.

    Пенсійний збір дорівнює 1% вартості придбаної нерухомості та сплачується одноразово при реєстрації угоди.

    При продажу нерухомості ПДФО може накладатися за різними ставками:

    • Якщо це перша угода протягом року, податок не сплачується, за умови що власність перебуває у власника понад три роки.
    • Якщо нерухомість була у власності менше ніж три роки, навіть перший продаж оподатковується за ставкою 5%.
    • У разі повторного продажу протягом одного року, ставка податку також складає 5%, а для наступних угод – вже 18%.
    • Важливо пам’ятати, що у випадку, коли нерухомість була отримана у спадщину, ПДФО на таку угоду не накладається, незалежно від тривалості володіння.

    Державне мито – це плата за нотаріальні послуги, яка становить 1% від вартості придбаної нерухомості. Вона стягується за послуги посвідчення переходу права власності.

    Хто сплачує податки

    Зазвичай, податки та збори покладаються на продавця. Однак на практиці, часто під час укладання угоди продавець може вимагати, щоб покупець взяв на себе зобов’язання з оплати всіх або частини податків. Це питання зазвичай узгоджується під час переговорів між сторонами

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Закондавство не зазнало змін станом на сьогодні у цьому питанні. Якщо це Ваш перший продаж нерухомості та остання перебуває у власності більш як три роки, Ви не сплачуєте ПДФО й відповідно і військовий збір.

    Отже, Ви, як продавець сплачуєте державне мито у розмірі 1% від вартості нерухомості, а покупець повинен сплатити 1% від вартості майна, але в якості пенсійного збору. Послуги нотаріуса - за домовленістю.

    При тому відповідно до пункту 18 статті 4 Декрету КМУ «Про державне мито» від сплати державного мита при операціях з нерухомістю звільняються:

    • - Громадяни, віднесені до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
    • - Громадяни, віднесені до категорії 3 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, - які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов'язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у зоні безумовного (обов'язкового) відселення не менше двох років, а у зоні гарантованого добровільного відселення - не менше трьох років.
    • - громадяни, віднесені до категорії 4 потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють і проживають або постійно проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що за станом на 1 січня 1993 року вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менше чотирьох років.
    • - Особи з інвалідністю Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи.
    • - Особи з інвалідністю І та ІІ група.

    Обов'язковий платіж 1% суми угоди до Пенсійного фонду не повинні платити:

    • Особи, що купують квартиру або інше житло вперше
    • Особи, що перебувають на квартирному обліку
    Відповідно до ст. 172 ПК України, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

    Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків бази оподаткування (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Законом про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану https://itd.rada.gov.ua/BILLINFO/Bills/Card/44809 - передбачено лише збільшення військового збору з 1,5% до 5%.

    Проте, як і раніше продавець не сплачує ПДФО та ВЗ за дохід від першого продажу нерухомого майна в поточному році, яке перебуває у власності більше 3х років, адже змін до пункту 172.1. Податкового кодексу не відбулося.

    Договір купівлі-продажу нерухомості оформляється в нотаріуса, який вносить інформацію про зміну власника нерухомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Вам як продавцеві платити ПДФО, ВЗ та подавати річну декларацію не потрібно, а покупцеві потрібно оплатити:

    1. Збір Пенсійного фонду. Після укладання угоди покупцеві житла необхідно сплатити збір до Пенсійного фонду в розмірі 1 % суми покупки. Отриману квитанцію про оплату треба надати нотаріусу, який на її підставі внесе відомості до Державного реєстру. Якщо покупець купує нерухоме майно вперше, то він звільняється від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, але нотаріусу необхідно надати документи , що підтверджують звільнення від сплати збору відповідно до пункту 15-2 Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.
    2. Держмито за посвідчення операції з нерухомістю нотаріусом. Сплачується відповідно до Декрету Кабміну України «Про державне мито» в розмірі 1 % кадастрової вартості житла. За домовленістю сторін сума державного мита ділиться між покупцем і продавцем.
    3. Послуги нотаріуса. Можливі два варіанти: звернення до приватного нотаріуса або до державного. У другому випадку можна заощадити трохи грошей, але зазвичай реєстрація купівлі-продажу нерухомості державним нотаріусом займає більше часу. Зазвичай плата за нотаріальні послуги ділиться між обома сторонами порівну.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України