Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 жовтня 2024, питання №121473 400₴

Питання по відсрочці

Ситуація:
Студент, 39 років.
Повісток не отримував.
До 17.10 була ситуація, яку описав у цьому пості: https://uristy.ua/ua/question/120545.

Хронологія подій:
17.10 (четвер) – подав заяву через ЦНАП у Дарницький ТЦК.

Заяву прийняли та направили на розгляд.
Мені сказали прийти 25.10 і забрати рішення щодо розгляду.
18.10 (п’ятниця) – сходив у ТЦК з документами:

Подав тимчасове посвідчення, виписку з ЄДЕБО та інші документи.
Повідомив, що я на обліку в іншому ТЦК (це було відображено у “Резерві”).
Реакція ТЦК:

Попри наявність документів, мене зобов'язали пройти ВЛК з 22.10.
Всі питання щодо того, що як студент я маю право на відстрочку і не повинен проходити ВЛК, проігнорували.
Виписали направлення на ВЛК, хоча жодних заяв на новий військовий обліковий документ (ВОД) чи інших документів я не підписував.
19.10 (субота) – у "Резерв +" оновилась інформація: тепер я стою на обліку в Дарницькому ТЦК.

Мій план дій:
Пройти ВЛК (все одно доведеться для отримання нового ВОД).
Після позитивного рішення про відстрочку отримати відповідний документ і передати результати ВЛК у ТЦК.
Питання:

1. Чи логічний мій план дій?

2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо буде відстрочка, і чи є сенс ігнорувати ВЛК та забрати лише відстрочку?

3. Що буде, якщо я проігнорую ВЛК і звернуся лише за відстрочкою?

4.Що робити, якщо отримаю негативне рішення щодо відстрочки?

5. Як діяти, якщо після позитивного рішення про відстрочку я принесу результати ВЛК, а мені все одно видадуть бойову повістку? (Находячись там особливо не посперечаешься по статья із закону. Там свої закони).

5. Який загальний план дій ви можете порадити у моїй ситуації?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Сергію!

    Мій план дій:Пройти ВЛК (все одно доведеться для отримання нового ВОД).Після позитивного рішення про відстрочку отримати відповідний документ і передати результати ВЛК у ТЦК.Питання:

    1. Чи логічний мій план дій?

    Не зовсім зрозуміло, нащо Вам змінюють тимчаосве посвідчення:

    воно мало термін дії і втратило силу?

    чи малися якісь інші проблеми з ВОД?

    Якщо Ваш ВОД був в порядку, то після прийняття та реєстрації заяви на відстрочку Вас не мали права надсилати на проходження ВЛК.

    Відповідно до пункту 63 Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.".

    2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо буде відстрочка, і чи є сенс ігнорувати ВЛК та забрати лише відстрочку?

    Якщо, отримавши направлення на ВЛК, Ви його проігноруєте, то Вас згідно ст. 210-1 КУпАП можуть притягнути до адміністративної відповідальності (штраф від 17000 до 25000 грн).

    Втім Ви можете оскаржити вимогу ТЦК щодо проходження ВЛК в судовому порядку. Хоча мені це здається не дуже ефективним кроком: значні витрати часу та коштів з непередбачуваним результатом.

    3. Що буде, якщо я проігнорую ВЛК і звернуся лише за відстрочкою?

    Відповів вище. Відповідь що відстрочки Вам повинні надати протягом 7 днів з моменту подання заяви.

    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    "58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.".

    4.Що робити, якщо отримаю негативне рішення щодо відстрочки?

    Пункт 60 Постанови:

    "У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період".

    5. Як діяти, якщо після позитивного рішення про відстрочку я принесу результати ВЛК, а мені все одно видадуть бойову повістку? (Находячись там особливо не посперечаешься по статья із закону. Там свої закони).

    У разі отримання відстролчки абсолютно немає значення порядок Ваших дій далі. Мобілізувати Вас все одно ніхто не зможе.

    5. Який загальний план дій ви можете порадити у моїй ситуації?

    1. Аби не ускладнювати ситуацію з ТЦК, се ж таки пройти ВЛК, якщо вже направили, без огляду на те, що не мали права.

    2. Отримати відстрочку

    3. Забути про ТЦК на весь термін дії відстрочки.

    Доречи з приводу терміну відстрочки та її продовження:

    "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Sergey K Клієнт 5 днів тому

      Не зовсім зрозуміло, нащо Вам змінюють тимчаосве посвідчення:

      воно мало термін дії і втратило силу?- Воно с 2020 року, сказали що вже недійсне

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Справа в тім, що згідно пункту 55 Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        "Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".

        Тому, власне, в мене і виникло питання чому це в ТЦК вирішили, що Ваше тимчасове посвідчення недійсне. Скорше за все, вони ввели Вас в оману. Дійсно, форма посвідчення військовозобов'язаного з недавнього часу змінилась, але це не означає, що Ваше ТП стало не чинним військово-обліковим документом. Це, як мінімум, не правда!

        Відповідно до іншої Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

        "14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

        взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

        якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

        зміни категорії щодо військового обов’язку;

        відсутності місця для внесення змін;

        невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

        втрати (зіпсування);

        виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559.

        Призовникам військово-обліковий документ на бланку оформляється та видається районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом".

        • Sergey K Клієнт 5 днів тому

          В них там свої закони і "особливе ставлення" до людей, як до ресурсу. Тобто, краще в цьому випадку пройти ВЛК у клініці, куди направили, до п'ятниці. У п'ятницю піти й забрати відстрочку (якщо рішення буде позитивним). Уже з цим рішенням занести ВЛК до кабінету?

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    До 17.10 була ситуація, яку описав у цьому пості: https://uristy.ua/ua/question/120545

    Ви написали, що "З 1 листопада поступив на магістратуру і почав задумуватися про відстрочку" - з якої дати дати Ви вважаєтесь здобувачем освіти?

    1. Чи логічний мій план дій?

    Чи зареєстрували Ви заяву про відстрочку?

    Для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Чи відправляли Ви документи про відстрочку поштою рекомендованим листом?
    2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо буде відстрочка, і чи є сенс ігнорувати ВЛК та забрати лише відстрочку?

    Якщо Вам вручили направлення на ВЛК - Ви зобов'язані його пройти, в протилежному випадку буде штраф.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку та під час її дії.

    Але, якщо Ви не зареєстрували заяву про відстрочку, то Вас могли направити на ВЛК.

    3. Що буде, якщо я проігнорую ВЛК і звернуся лише за відстрочкою?

    Якщо Вам вручили направлення на ВЛК, то за відмову від проходження медичного огляду Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП (штраф від 17 тис. грн)

    4.Що робити, якщо отримаю негативне рішення щодо відстрочки?

    Оскаржувати відмову у судовому порядку.

    5. Як діяти, якщо після позитивного рішення про відстрочку я принесу результати ВЛК, а мені все одно видадуть бойову повістку? (Находячись там особливо не посперечаешься по статья із закону. Там свої закони).

    Навряд чи таке станеться.

    В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, якщо Вас направлять на ВЛК та визнають придатним, то при неправомірному врученні мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку після медогляду - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    5. Який загальний план дій ви можете порадити у моїй ситуації?

    Відправте заяву та документи про відстрочку рекомендованим листом з описом вкладеного. В першу чергу це буде доказом того, що Ви бажаєте скористатись своїм правом на відстрочку, якщо при особистому візиті до ТЦК вони не зареєстрували заяву про відстрочку.

    Спробуйте отримати підтвердження реєстрації Вашої заяви на відстрочку. Для цього потрібно отримати копію вашої заяви, де вказаний вихідний номер, дата реєстрації, підпис тощо.

    Якби Вашу заяву на відстрочку зареєстрували - Вас би не направляли на ВЛК, адже це вважається перевищенням службових повноважень і підставою для звернення до правоохоронних органів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України