Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 21 октября 2024, вопрос №121511

Чи правомірні дії нотаріуса

Доброго дня!
Ситуація наступна: помер батько у віці 86 років. На момент смерті є син у віці 60 років ( пенсіонер на момент смерті батька)
Є спадок від батька на земельну ділянку (пай) на іншу жінку ( яка не мала родинних зв'язків з померлим). Нотаріус видає документ про спадщину на цю іншу жінку, а рідному сину з цієї земельної ділянки 0%. Чи є правомірними дії нотаріуса? І що робити в такому випадку надалі?

Ответы юристов (4)

    Пономаренко Олена
    Пономаренко Олена 4 дня назад

    Адвокат, г. Чернигов, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.дії нотаріуса неправомірні.

    Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України, мал повнолітні непрацездатні діти спадкодавця спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).Тобто беремо всіх спадкоємців першої черги за законом, розподіляємо спадщину порівну і дивимось яка частка мала б належати сину. Якщо перша черга - один син, то в даному випадку йому має належати половина спадщини.Йому обовязково необхідно було звернутися до цього нотаріуса із заявою. Якщо ж звернення було, але проігноровано нотаріусом, то тут діяти лише через суд.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марина!

    Син подавав зачву на прийняття спадщини до нотаріуса? Чи проживав він за однією адресою зі спадкодавцем?

    Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).Перелік осіб, які мають право на обов'язкову частку, що визначений ст. 1241 Цивільного кодексу України, є вичерпним і розширеного тлумачення не потребує.Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років (ст. 6 СК України, ст. 31 Цивільного кодексу України).Неповнолітньою вважається фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років ( ст. 6 Сімейного кодексу України, ст. 32 Цивільного кодексу України).Непрацездатними вважаються особи, які досягли встановленого ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"пенсійного віку, або особи з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону, незалежно від того, чи призначена їм пенсія.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    Якщо був складений заповіт на іншу жінку, то непрацездатний син спадкодавця має право на половину частки, яка належала б йому у разі спадкування за законом.

    Тобто, якщо син єдиний спадкоємець по закону, то він має право на 50% спадку. Син повинен звернутися до нотаріуса про видачу свідоцтва про спадщину, якщо отримає відмову - потрібно звертатись до суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Людмила
    Людмила 14 часов назад

    Юрист, г. Черкассы

    Доброго дня. Потрібно розуміти, на підставі чого, особі, яка не мала родинного зв'язку з померлим видав нотаріус свідоцтво про право на спадщину. Можливо за життя померлого, був складений заповіт на ту жінку, а син померлого не був зареєстрований з померлим на момент смерті і не подав заяву про прийняття спадщини вчасно. Тоді дії нотаріуса цілком правомірні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України