Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 21 жовтня 2024, питання №121548 1100₴

Дзвінок із військкомату з проханням з'явитися

Дані у Резерв+ оновив вчасно, пройшов ВЛК, визнали обмежено придатним, відстрочки немає, не служив, професія «Лицювальник-плиточник», прав водія немає.

Вчора 16:34 зателефонували з ТЦК, сказали прийти сьогодні, спитав навіщо мені не відповіли. Того місяця зробили операцію в носі, а сьогодні чистили та почалася кровотеча і в ТЦК я не сходив.

1. Дзвінки ТЦК законні?

2. Я повинен з'явитися в ТЦК і скільки часу маю?

3. Якщо я не прийду в ТЦК, що мені загрожує?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович
    30.9%

    Вітаю Вас!

    1. Дзвінки ТЦК законні?

    Ні, не законні.

    Згідно пункту 41 постанови КМУ 560 Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки - особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    Тому повідомлення про явку до ТЦК телефонним дзвінком можете ігнорувати, адже воно не передбачено Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації

    2. Я повинен з'явитися в ТЦК і скільки часу маю?

    У Вас немає обов'язку з'являтись до ТЦК по дзвінку невідомо від кого.

    3. Якщо я не прийду в ТЦК, що мені загрожує?

    У Вашому випадку ніякої відповідальності за неприбуття до ТЦК не буде.

    Адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) та порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП) можлива лише в тому випадку, якщо Вам особисто вручили або направили рекомендованим листом з описом вкладеного ПОВІСТКУ, а Ви без поважної причини не явилися на дату вказану в ній до ТЦК.

    Згідно частини 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки АБО В БУДЬ-ЯКИЙ ІНШИЙ СПОСІБ з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович
    18.2%

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, пане МИКОЛА!

    1. Дзвінки ТЦК незаконні і не узгоджуються з законодавством, а так само з постановами КМУ щодо військового обліку (постанова КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487), а так само з постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р. про порядок проведення мобілізації.

    Телефонне право в Україні поза законом, хоча на практиці має місце.

    В будь-якому разі - це не офіційне, а так би мовити "дружнє" запрошення, тож будь-якої відповідальності за це немає і бути не може.

    Без права на відстрочку - ризик бути мобілізованим майже 100 %.

    2. Ні. Не повинні. Обов"язок виникає на підставі прямо передбаченої законом підстави і лише за повісткою - врученою під розписку або направленою поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    3. Нічого не загрожує.

    В перспективі можуть прислати повістку поштою і після цього намагатимуться виписати штраф за ст. 210 КУпАП, або оголошувати в "адмін.розшук" для доставки в ТЦК під приводом оформлення штрафу. А по факту для мобілізації.

    На цьому в принципі все. Іншого нічого вони зробити не можуть. Ні проникати в житло, ни притягати до кримінальної відповідальності.

    Тож якщо немає офіційних доходів та оформленого майна - можете ігнорувати до кращих часів.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.6%
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Микола!

    1. Дзвінки ТЦК законні?

    Ні, дзінки ТЦК не є визначеним на законодавчому рівні спосібом оповіщення військовозобов'язаного. У будь якому випадку це повинна бути повістка, яка вручена або особисто, або рекомендованим листом.

    Відповідно до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання.

    2. Я повинен з'явитися в ТЦК і скільки часу маю?

    Ви не повинні з'являтись до ТЦК за телефоним дзвінком. Тільки у випадку отримання Вами повістки. Якщо ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку, бажає Вас бачити, то може направити Вам повістку рекомендованим листом.

    3. Якщо я не прийду в ТЦК, що мені загрожує?

    Абсолютно нічого. Ще раз наголошую, що дзвінок від ТЦК не покладає на Вас жодних обов'язків та несення адмінистративної відповідальності за неявку до ТЦК.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    1. Громадяни зобов’язані:

    з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строк та місце, зазначені в повістці (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти розвідувальних органів України - за викликом відповідного підрозділу розвідувальних органів України), для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період, направлення для проходження медичного огляду.

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися:

    У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначені у ній місце та строк.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    13.6%

    Вітаю!

    ВИКЛИК ДО ТЦКСП ПО ТЕЛЕФОНУ НЕ Є НАЛЕЖНИМ ОПОВІЩЕННЯМ- ВИ ЦЕЙ ВИКЛИК МОЖЕТЕ ІГНОРУВАТИ - ЗА ЦЕ ЖОДНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО.

    ВАС МОЖУТЬ ВИКЛИКАТИ ТІЛЬКИ ПОВІСТКОЮ.

    ПОСТАНОВА КМУ 560:

    "Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період"

    28. Виклик громадян до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки чи їх відділів, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ під час мобілізації здійснюється шляхом вручення (надсилання) повістки (додаток 1).

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.6%

    Вітаю Вас, Миколо!

    1. Дзвінки ТЦК законні?

    Звісно, що ні. Мабуть ТЦК дуже важко підготувати Вам офіційну повістку та вислати її через АТ "Укрпошта". Справедливості заради скажу, що така можливість у них дійсно є і неявка по телефону може зумовити саме такий спосіб оповіщення.

    Чинне закодавство вимагає обов'язку з'явитись лише у випадку отримання повістки.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    ..

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися:

    військовозобов’язані та резервісти, які приписані до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, - на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними повістках або мобілізаційних розпорядженнях.

    У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначені у ній місце та строк.

    У повістці про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки зазначаються:

    1) прізвище, ім’я та по батькові і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    2) найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, що видав повістку;

    3) мета виклику до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    4) місце, день і час явки за викликом;

    5) підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;

    6) реєстраційний номер повістки;

    7) роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

    2. Я повинен з'явитися в ТЦК і скільки часу маю?

    Ви не зобов'язані з'являтися по телефонному дзвінку. Але не факт, що невдовзі Вам не прийде повістка через Укрпошту.

    3. Якщо я не прийду в ТЦК, що мені загрожує?

    ЗАКОННИХ НАСЛІДКІВ - НЕ БУДЕ НІЯКИХ. АЛЕ ТЦК, ВСУПЕРЕЧ ЧИННОМУ ЗАКОНОДАВСТВУ, МОЖЕ СКЛАСТИ ЩОДО ВАС АДМІНМАТЕРІАЛИ. НЕ ПОТРІБНО ХВИЛЮВАТИСЬ, ВИ З ЛЕГКІСТЮ ЗМОЖЕТЕ ЇХ ОСКАРЖИТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. Телефонний дзвінок не є належним способом оповіщення та виклику до ТЦК.

    Водночас те, що Вами цікавляться - не дуже позитивний момент. Якщо Ви не маєте права на відстрочку, рано чи пізно Вам можуть вручити повістку, направити на ВЛК та мобілізувати.

    Загалом хотів би сказати, що спочатку Вас все таки повинні направити на військово-лікарську комісію як обмежено придатного. Вручати одразу бойову повістку не мають права, це потрібно розуміти.

    Загалом моя порада - не з'влятися по цьому дзвінку, адже юридично це незаконна практика, але бути готовим, що Вам може надійти повістка через Укрпошту.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України