Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 22 октября 2024, вопрос №121622 350₴

Яким є послідовний алгоритм дій при оформленні права на відстрочку аспіранту?

Добрий день.
Підкажіть, будь ласка, як правильно та послідовно діяти аспіранту в такій ситуації:
- вік 34 роки;
- приписне посвідчення, але оновив дані вчасно та отримав е-ВОД через Резерв+, а також такий самий сформував через ДІЮ.
- дані оновлені 10 липня через ЦНАП (в графах «Звання», «ВОС», «Дата ВЛК» стоять прочерки. Але факт оновлення даних є);
- з 1.10.2024 по 30.09.2028 навчаюсь в аспірантурі (наказ від 10.09.24).
- В ТЦК був у 2014 році, з тих пір повісток не було, в розшуку не перебуваю.

Питання:
1. По послідовності дій - вирішив почати з відправки документів рекомендованим листом з описом вкладення. А саме, Заява, Оригінал Довідки з ЄДЕБО, Оригінал витягу з Наказу про зарахування, Завірені копії Дипломів (для визначення спеціальності), е-ВОД (з Резерв+). Прикріпляю сюди фото
2. Отримав лист-повідомлення про отримання рекомендрваного листа. А потім на пошту прийшов лист із відповіддю. Де сказано, що я не надав ВОД, і що там має бути серія та номер. А також є вимога зʼявитися особисто. (див. прикріплені фото). На мою думку, це порушення, так як не було винесене рішення. А також проігноровано наданн мною е-ВОД. Підкажіть, будь ласка, як діяти далі. Дякую

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Василю!.

    Отримав лист-повідомлення про отримання рекомендрваного листа. А потім на пошту прийшов лист із відповіддю. Де сказано, що я не надав ВОД, і що там має бути серія та номер.

    Почнемо з того, що відповідно до законодавства е-ВОД є військово-обліковим документом, який має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

    Директорат цифрової трансформації у сфері оборони Міністерства оборони України надає офіційне розʼяснення щодо юридичної сили електронного та паперового військово-облікового документу.

    Зокрема, наявність у особи військово-облікового документа в електронній формі, наприклад, у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого військово-облікового документу з QR кодом, є рівнозначним військово-обліковому документу у паперовій формі, оскільки усі вони мають однакову юридичну силу.

    Військово-обліковий документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Національної поліції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів (телефони, планшети), на яких може бути встановлений застосунок Резерв+ та які мають камеру. А роботодавцю – формувати список військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

    З приводу серії та номеру ВОД у довідці про надання відстрочки, то, дійсно, така графа присутня у Додатку 6, проте, сформувавши е-ВОД в Вас вже є в наявності номер документу. Щодо серії, то ВОД нового зразка, який ТЦК збирається Вам видати замість приписного також не містить серії.

    Тож ТЦК нічого не заважає вказати у Додатку 6 - номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно із вищезгаданою Постановою:

    "Додаток 1 до Порядку «Вимоги щодо заповнення форми військово-облікового документа на бланку»:

    1. Штрихкод зазначається тільки для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають або були виключені (зняті) з військового обліку Збройних Сил.

    2. Номер військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають або були виключені (зняті) з військового обліку, відповідає окремому номеру запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів."

    А також є вимога зʼявитися особисто. (див. прикріплені фото).

    Стандартна відповідь ТЦК, хоча вже є достатньо рішень суду, у яких зазначено, що "подати особисто" не є тотожним "прибути особисто". Як приклад: 400/7659/24, 620/9308/24, 160/12395/24

    Щодо Ваших подальших дій, то варіанта є два:

    1. Звертатись до суду з позовом про визнання дій ТЦК протиправними та зобов'язання розглянути заяву про надання відстрочки.

    2. Звертатись до ТЦК особисто та виконувати вимоги останнього, які, скорше за все, стосуватимуться проходження ВЛК та оримання паперового ВОД нового зразка.

    З повагою, адвокат Айвазян.
    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    На жаль, Ви зіштовхнулися з протиправною бездіяльність представників ТЦК - вони повинні були надати Вам відстрочку згідно Ваших документів, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Щоб оформити відстрочку - Ви маєте подати до ТЦК заяву про відстрочку та документи, які її підтверджують.

    Згідно пунтку 58 постанови КМУ 560 За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5 ) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Подавши документи поштою, Вам повинні були оформити відстрочку дистанційно, адже вже є достатньо судових рішень, де Cуд звертає увагу, що обов`язок «особисто подати», не є тотожним обов`язку «особисто прибути», при цьому ні Закон України «Про військовий обов`язок і військову службу», ні Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ні Порядок № 560 не зобов`язують військовозобов`язаного особисто прибувати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для реалізації права на відстрочення від призову під час мобілізації з підстав, передбачених статтею 23 Закону № 3543-ХІІ.

    Таким чином, відсутність належним чином оформленого рішення про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації або мотивованої відмови у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на думку суду, свідчить про протиправну бездіяльність суб`єкта владних повноважень.

    Якщо Вам відмовили у відстрочці, то Ви можете оскаржити протиправну бездіяльність ТЦК в судовому порядку.

    В протилежному випадку Ви можете особисто явитися до ТЦК, підготувати 2 заяви про відстрочку та такі ж самі документи, що відправили поштою.

    Прибувши до ТЦК спочатку зареєструйте заяву про відстрочку. Для цього вимагайте, щоб на Вашому екземплярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.Якщо заяву не реєструють – не хвилюйтесь, адже Ви маєте доказ подачі документів про відстрочку поштою. Можете подати скаргу на ТЦК або просто пройти ВЛК

    Загалом для оформлення відстрочки у Вас повинні бути такі документи:

    1. Заява про відстрочку (Додаток 4)

    2. Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 )

    3. Засвідчена копія військово-облікового документу. Можете надати роздрукований е-ВОД сформований в Резерв+ або ДІЇ

    4. Копія паспорту та ІПН

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом СЕМИ днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. Загалом процес оформлення відстрочки триває декілька тижнів.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку

    На жаль, якщо у Вас немає належно паперового ВОД на бланку - Вам можуть відмовити у оформленні відстрочки. В такому випадку Ви можете надати е-ВОД. Якщо також отримаєте відмову - Ви можете оскаржити такі дії ТЦК в судовому порядку або пройти ВЛК та оформити новий ВОД на бланку.

    Згідно постанови КМУ 559

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Якщо Ви не маєте військового квитка так як не стали на військовий облік військовозобов'язаних після 27 років, то Вас можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП, але:

    1. Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді). Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.
    2. Згідно статті 8 Кодексу про адміністративні правопорушення особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

    Тобто, можна відмінити штраф або звести його розмір до мінімального, так як пройшли строки давності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Питання:1. По послідовності дій - вирішив почати з відправки документів рекомендованим листом з описом вкладення. А саме, Заява, Оригінал Довідки з ЄДЕБО, Оригінал витягу з Наказу про зарахування, Завірені копії Дипломів (для визначення спеціальності), е-ВОД (з Резерв+). Прикріпляю сюди фото2. Отримав лист-повідомлення про отримання рекомендрваного листа. А потім на пошту прийшов лист із відповіддю. Де сказано, що я не надав ВОД, і що там має бути серія та номер. А також є вимога зʼявитися особисто. (див. прикріплені фото). На мою думку, це порушення, так як не було винесене рішення. А також проігноровано наданн мною е-ВОД. Підкажіть, будь ласка, як діяти далі. Дякую

    Загалом - Ви все зробили правильно. Відправка документів через Укрпошту - обов'язковий крок. Що робити далі?

    По-перше, Ви можете спокійно піти до ТЦК та оформити всі процедури. Ви маєте приписне свідоцтво, а тому Вам обов'язково треба буде йти до ТЦК.

    По-друге, можете подавати до суду, оскаржувати відмову, але чи є сенс? На мій погляд, це лише втрата часу.

    Загалом у будь-якому випадку приблизний алгоритм Ваших дій за нинішньої ситуації наступний:

    1. Звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) краще за місцем реєстрації (однак якщо за місцем реєстрації можливостей немає, можна і за місцем фактичного проживання) для постановки на військовий облік та проходження медичної комісії.

    Вам потрібно подавати заяву на видачу військово-обліоковго документу нової форми.

    Звертаю увагу:

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • витяг про відсутність судимості.
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    2. Ви повинні бути готовими, що Вас притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку - стаття 210 КУпАП.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Фактично станом на зараз строки притягнення Вас до відповідальності вийшли. Якщо ТЦК накладе на Вас адміністративне стягнення, радив би Вам його оскаржувати.

    3. На медичну комісію із собою обов'зково візьміть перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують Вашу історію хвороби.

    4. Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Повний алгоритм для оформлення відстрочки у Вашій ситуації:

    1. Отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням "ТАК, не порушує" щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку про відстрочку від мобілізації.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Судебные решения 68 1 23 окт. 2024
Официальный блог Юристы.UA 35 0 22 окт. 2024
Событие 55 0 22 окт. 2024
Законы 1924 3 2 окт. 2024