Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 октября 2024, вопрос №121682 340₴

Відстрочка для родичів загиблих на війні

Доброго дня, шановні адвокати. Маю наступне питання:

Я, як рідний брат загиблого на війні маю право на відстрочку, згідно Ст. 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, п 4:

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:
жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти..."

Щоб отримати відстрочку, необхідно подати ряд документів, перелік яких визначений в постанові № 560:

"документи, що підтверджують родинні зв’язки (у тому числі посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці або посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, в якому проставляється відмітка про норму ЗУ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, на підставі якої особі надано статус, або витяг із Єдиного державного реєстру ветеранів війни), рішення суду про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин, документи, які підтверджують факт загибелі (смерті) під час ...".

В переліку документів зазначено "посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника", однак таке посвідчення, не видається рідним братам.

Адже, згідно Статті 10 та 10-1 ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", до членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, належать:
- батьки;
- один з подружжя, який не одружився вдруге...;
- діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
- діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
- діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти;
- утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія;

Тобто, на даний момент немає можливості зібрати повний перелік документів для відстрочки через юридичну колізію в постанові.

Батьків нема, посвідчення нема.

Прошу дати відповідь, як саме зібрати необхідний перелік документів, щоб подати документи на відстрочку

Ответы юристов (12)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Мої Вам співчуття!

    В Постанові КМУ 560 вказано, що посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці або посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни - визнається як один із документів, що підтверджує родинні зв'язки. Вам як брату потрібно надати свідоцтво про народження.

    Для оформлення відстрочки за пунктом 4 частини третьої статті 23 необхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4)

    2. Ваш військово-обліковий документ

    3. Ваше свідоцтво про народження

    4. Свідоцтво про народження брата

    5. Свідоцтво про смерть брата

    6. Документи, які підтверджують факт загибелі (смерті) під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях або забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час воєнного стану (це можуть бути : сповіщення сім’ї центром комплектування, результати розслідування про смерть, довідка військової частини про те, що брат загинув під час заходів з оборони і стримування агресії Російської Федерації, довідка з ТЦК, довідка ВЛК де зазначена інформація щодо загибелі)

    Спочатку відправте заяву та документи про відстрочку рекомендованим листом з описом вкладеного. В першу чергу це буде доказом того, що Ви бажаєте скористатись своїм правом на відстрочку, якщо при особистому візиті до ТЦК вони не будуть реєструвати заяву про відстрочку.

    Крім того, є теоретична можливість оформити відстрочку дистанційно, адже вже є достатньо судових рішень, де Cуд звертає увагу, що обов`язок «особисто подати», не є тотожним обов`язку «особисто прибути», при цьому ні Закон України «Про військовий обов`язок і військову службу», ні Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ні Порядок № 560 не зобов`язують військовозобов`язаного особисто прибувати до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для реалізації права на відстрочення від призову під час мобілізації з підстав, передбачених статтею 23 Закону № 3543-ХІІ.

    Таким чином, відсутність належним чином оформленого рішення про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації або мотивованої відмови у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на думку суду, свідчить про протиправну бездіяльність суб`єкта владних повноважень.

    Тому, якщо Ви подасте заяву про відстрочку укрпоштою існують такі варіанти розвитку подій:

    1. Вам нададуть відстрочку.

    2. Вам відмовлять у відстрочці

    3. Вашу заяву взагалі не розлянуть та не нададуть Вам відповідь.

    В двох останніх випадках Ви можете оскаржити протиправну бездіяльність ТЦК в судовому порядку.

    При особистому візиті до ТЦК готуєте 2 заяви про відстрочку та такі ж самі документи, що відправили поштою.

    Прибувши до ТЦК спочатку зареєструйте заяву про відстрочку. Для цього вимагайте, щоб на Вашому екземплярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку. Якщо заяву не реєструють – не хвилюйтесь, адже Ви маєте доказ подачі документів про відстрочку поштою.

    В пункті 58 постанови КМУ 560 вказано, що потрібно подавати засвідчені копії документів.

    Способи засвідчення копій документів

    • нотаріальне засвідчення копії документа;
    • засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади;
    • засвідчення копії документа фізичною особою (вказати "копія вірна, згідно з оригіналом", дата, підпис, ПІП)

    Тому, якщо Ви будете подавати заяву та документ про відстрочку укрпоштою, то подавайте звичайні копії докуметів, але на кожній копії напишіть "Згідно з оригіналом", дата, підпис, Ваші ініціали. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного рекомендованого листа.

    Відповідно до постанови КМУ 560 нотаріально засвідчені копії документів вимагаються лише для військовозобов'язаних, які оформляють відстрочку у зв'язку з навчанням в інтернатурі.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом СЕМИ днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. Загалом процес оформлення відстрочки триває декілька тижнів.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку

    Якщо Ви отримаєте відмову у оформленні відстрочки - Вам потрібно оскаржувати її у судовому порядку.

    На час оскарження - Ви не маєте права на відстрочку. Проте, можна буде подати клопотання про забезпечення позову, тобто щоб на час розгляду справи ТЦК не мало права вчиняти будь-які мобілізаційні заходи , але чи задовольнити дане клопотання - суд вирішує на власний розсуд.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Едуард Клиент 3 дня назад

      Дякую Владислав за відповідь. ТЦК однак це трактує як обов'язковий документ. Дуже дивно.І ще питання щодо цього - Ваш військово-обліковий документ, а якщо нема (лише приписне), то не вийде оформити відстрочку?

      • Дерій Владислав Олегович

        Для оформлення відстрочки Вам потрібно мати належний ВОД. Якщо є можливість сформуйте електронний ВОД через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...

        Справа в тому, що в довідку про відстрочку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B... вписується номер ВОД і деякі ТЦК говорять, що не можуть видати довідку поки немає ВОД.

        • Едуард Клиент 3 дня назад

          Дякую, зрозумів!

          • Дерій Владислав Олегович

            Будь ласка! Успіхів Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Єдуарде!

    Так, Ви праві, у переліку документів відповідно до додатку 5 Постанови КМУ №560 зазначено наступне:

    документи, що підтверджують родинні зв’язки (у тому числі посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці або посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, в якому проставляється відмітка про норму Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, на підставі якої особі надано статус, або витяг із Єдиного державного реєстру ветеранів війни), рішення суду про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин, документи, які підтверджують факт загибелі (смерті) під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях або забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час воєнного стану.

    Отже, для отримання відстрочки Ви повинні надати до ТЦК наступні документи:

    1. посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці або посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, в якому проставляється відмітка про норму Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, на підставі якої особі надано статус

    або витяг із Єдиного державного реєстру ветеранів війни;

    2. документи, які підтверджують факт загибелі (смерті) під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях або забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час воєнного стану.

    Як також Ви праві й у тому, що не зможете отримати посвідчення члена сім'ї Захисника України, оскільки не є членом сім'ї останнього відповідно до законодавства.

    До членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, ветеранів війни зазначених вище, належать:

    1. батьки;
    2. один із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
    3. діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
    4. діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
    5. діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти;
    6. утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

    Теж саме стосується й отримання витягу з Єдиного державного реєстру ветеранів війни:

    №Умови і випадки надання Відомості надаються ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалим учасникам Революції Гідності, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України".

    Враховуючи вищевикладене, Вам необхідно подавати заяву на відстрочку з усіма навяними в Вас документами, які підстверджують родинні зв'язки та загибель брата, оскільки Ви ніяк не зможете отримати один із документів, зазначених вище.

    Як варіант, можливо, спочатку Вам потрібно звернутись до органів, який видає посвідчення члена сім'ї Захисника України та отримати письмову відмову у видачі такого посвідчення. Цю відмову буде необхідно прикласти до пакету документів, який Ви подаватимете до ТЦК. Інших варіантів я, на жаль, не бачу...

    У разі відмови комісії у наданні відстрочки, Вам потрібно буде звертатись до адмінистративного суду та оскаржувати рішення комісії.

    Ви маєте право на відстрочку і це прямо передбачено статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тож, той факт, що Постановою КМУ №560 визначений перелік документів, який Ви не маєте можливості надати - не Ваша проблема. Доречи, та ж сама колізія присутня і для родичів безвісти зниклих, які повинні надати рішення суду про визнання особи безвісти зниклою за особливих обставин, але є одна проблема - суди не виносять відповідних рішень, так як це не передбачено законодавством.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Едуард Клиент 3 дня назад

      Дякую, Юрій за відповідь. Ідея щодо отримання відмови на посвідчення цікава, однак, знаю що деякі ТЦК насправді входять в положення. Але не в моєму випадку

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Прошу, Едуарде! Так, я знаю, що деякі ТЦК входять у положення військовозобов'язаних і це стосується не тільки саме Вашої підстави для відстрочки.

        Я так розумію, що у Вашому випадку, питання у будь якому разі прийдеться вирішувати у судовому порядку, як із відмовою у видачі посвідчення так і у разі відсутності такої відмови?

        Тоді єдиний шлях для Вас отримати відстрочку, право на яку Ви маєте відповідно до законодавства, - це оскаржити відмову ТЦК у наданні останньої в адмінистративному суді. Проте, для того Вам необхідно отримати Додаток 7, а саме відмову комісії у наданні відстрочки.

        Після того для Вас є певні ризики - направлення на ВЛК та видача мобілізаційного розпорядження. Тому, якщо вирішите все ж таки йти шляхом оскарження, то головне спробувати подати заяву про забезпечення позову до суду, аби ТЦК не мав змоги Вас мобілізувати, допоки суддя не винесе рішення по справі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Ви не зовсім вірно розумієте дану норму. Не хвилюйтеся, ніякого посвідчення Вам не потрібно подавати.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    4) жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час воєнного стану:

    документи, що підтверджують родинні зв’язки (у тому числі посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці або посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, в якому проставляється відмітка про норму Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, на підставі якої особі надано статус, або витяг із Єдиного державного реєстру ветеранів війни), рішення суду про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин, документи, які підтверджують факт загибелі (смерті) під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях або забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час воєнного стану.

    " у тому числі посвідчення..." МАЄТЬСЯ НА УВАЗІ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВУ ПОДАЧУ ТАКОГО ПОСВІДЧЕННЯ, А ЩО ТАКЕ ПОСВІДЧЕННЯ ТАКОЖ ПІДТВЕРДЖУЄ ФАКТ РОДИННИХ СТОСУНКІВ МІЖ ОСОБАМИ. ВАМ ЖЕ ПОТРІБНО ПОДАТИ ЛИШЕ ВАШЕ ТА БРАТОВЕ СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ. ОСЬ ЦІ ДОКУМЕНТИ ВИ ПОДАЄТЕ, РАЗОМ ІЗ ДОКУМЕНТАМИ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ФАКТ ЗАГИБЕЛІ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ЗАХОДІВ.

    Ці документи потрібно додати до заяви про оформлення відстрочки. На цьому все.

    Прийміть щирі співчуття.

    З повагою!

    • Едуард Клиент 3 дня назад

      Дякую В'ячеслав за відповідь. Однак у моєму ТЦК це трактують як обов'язковий документ. Абсурд якийсь. Спробую зробити запит в Міністерство Оборони.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Неправомірно, 100 %. Рекомендую не подавати одразу до Міністерства оборони України, а просто звернутися напряму до вищестоящого ТЦК та СП.

        Оскаржувати до суду - справа дуже довга, спробуйте досудовий спосіб вирішення питання.

        З повагою!

        • Едуард Клиент 3 дня назад

          Дякую В'ячеслав!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Судебные решения 68 1 23 окт. 2024
Официальный блог Юристы.UA 35 0 22 окт. 2024
Событие 55 0 22 окт. 2024
Законы 1924 3 2 окт. 2024