Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 24 октября 2024, вопрос №121712 340₴

Отсрочка в резерве есть.нет бумаги форма 6

Здравствуйте. Получил отсрочку как студент.со второго раза.первый раз отправил почтой и тишина.потом через 3 недели пошёл лично в тцк получил отказ.така как не правильная заява была.сразу подал новую заяву .её зарегистрировали и через три дня отсрочка появилась в резерве. Никто не звонил и не сообщал.сегодня был в тцк
Спросил как получить форму 6.там говорят что только е запись.а записи на данный момент нет.

Бумажный Вод это ограничено годен.нужно менять на новый.
Вот хотел бы узнать, если в резерве есть острочка ,нужно ли иметь бумажную ?

Могут ли отказать о продолжения отсрочки, если нет формы 6 и старый ВОД. Хотя по закону я должен до 4 февраля поменять статус. Вся надежда на онлайн острочка для студентов. Но те кто вносил данные в обериг.могут спокойно и убрать отсрочку...отменить.

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560.

    Проте, якщо у Вас в Резерв+ відображається відстрочка, - не варто переживати адже інформація в ньому отримується з Реєстру військовозобов'язаних.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відсутність паперового ВОД не буде підставою для продовження строку дії Вашої відстрочки.

    В цьому випадку головне наявність підстави для її отримання.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Вот хотел бы узнать, если в резерве есть острочка ,нужно ли иметь бумажную?

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6".

    Отже, оскільки рішення про надання відстрочки оформлюється протоколом, тобто, інформація про надану відстрочку присутня в останньому, то, навіть за відсутності Довідки 6 Ви вважаєтесь таким, що отримали відстрочку в ТЦК.

    Крім того, дані про відстрочку внесені у Єдиний державний реєстр, що в свою чергу також є підтвердженням наданої Вам відстрочки. Оскільки відповідна інформація не може з'явитись у Реєстрі без участі ТЦК.

    Могут ли отказать о продолжения отсрочки, если нет формы 6 и старый ВОД. Хотя по закону я должен до 4 февраля поменять статус. Вся надежда на онлайн острочка для студентов. Но те кто вносил данные в обериг.могут спокойно и убрать отсрочку...отменить.

    Ні, Вам не мають права відмовити у продовженні відстрочки через відсутність ВОД старого зразка, який доречи, є чинним військово-обліковим документом та не підлягає обов'язковій заміні. Також Вам не мають права відмовити у продовженні відстрочки за відсутності довідки 6, оскільки рішенням комісії Вам надана відстрочка.

    Щодо Вашого останнього питання, то не думаю, що Вам варто зусереджуватись на тому, що хтось буде видаляти дані про Вашу відстрочку у реєстрі або ж підробляти протоколи тощо. Тим паче, що у Вас 100% право на відстрочку, яке не викликає зайвих питань - студент, який має запис у довідці з ЄДЕБО "Так, не порушує".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Бумажный Вод это ограничено годен.нужно менять на новый.

    ВОД Вам змінювати не потрібно, адже постановою КМУ 559 Установлено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

    Проте, до 4 лютого 2025 року Вам потрібно пройти ВЛК.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно якого термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX Установилено, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вот хотел бы узнать, если в резерве есть острочка ,нужно ли иметь бумажную ?

    Не обов'язково. Проте, Ви можете звернутися до ТЦК та вимагати видати Вам ДОВІДКУ із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 постанови КМУ 560.

    Проте, 9 листопада відбудеться продовження відстрочки, то можна буде вже тоді вимагати нову довідку.

    Могут ли отказать о продолжения отсрочки, если нет формы 6 и старый ВОД. Хотя по закону я должен до 4 февраля поменять статус. Вся надежда на онлайн острочка для студентов. Но те кто вносил данные в обериг.могут спокойно и убрать отсрочку...отменить.

    Ні, це не буде підставою для відмови у продовженні відстрочки. Ті, хто вносить інформацію в Реєстр "Оберіг" можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за незаконну зміну даних.

    Згідно частини 1 саттті 362 Кримінального кодексу України за несанкціоновану зміну, знищення або блокування інформації, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах чи комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї, - караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Здравствуйте. Получил отсрочку как студент.со второго раза.первый раз отправил почтой и тишина.потом через 3 недели пошёл лично в тцк получил отказ.така как не правильная заява была.сразу подал новую заяву .её зарегистрировали и через три дня отсрочка появилась в резерве. Никто не звонил и не сообщал.сегодня был в тцкСпросил как получить форму 6.там говорят что только е запись.а записи на данный момент нет.Бумажный Вод это ограничено годен.нужно менять на новый.Вот хотел бы узнать, если в резерве есть острочка ,нужно ли иметь бумажную ?Могут ли отказать о продолжения отсрочки, если нет формы 6 и старый ВОД. Хотя по закону я должен до 4 февраля поменять статус. Вся надежда на онлайн острочка для студентов. Но те кто вносил данные в обериг.могут спокойно и убрать отсрочку...отменить.

    Який військово-обліковий документ Ви маєте?

    Якщо Ваша відстрочка вже є в Резерв + - це дуже добре. По суті, дані з реєстру "Оберіг" превалюють над паперовими даними. Водночас це не означає, що їх не варто забирати. Все ж таки моя порада - хоча б одну довідку про відстрочку у паперовому вигляді отримати в ТЦК та СП. Якщо потрібно зареєструватися через електронну чергу - так і зробіть.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, АНДРЕЙ!

    Нет. Вам не обязательно иметь военно-учётный документ на бланке.

    Можете распечатать электронный ВОД с Резерв+.

    Згідно з пунктами 1 - 5 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 “Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа”.

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    • в електронній формі - засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
    • у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    Відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі коли відомості, зазначені у графах 1-5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.

    Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі - військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    Відповідно до пункту 9 Постанови КМУ № 559, Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    {Пункт 9 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 721 від 18.06.2024 - застосовується з 18 червня 2024 року}

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Этот тезис официально подтверждает в своем письме - лист від 30.07.2024 р. № 321/ВихЗПІ/550 і Головне управління персоналу Генерального штабу ЗСУ (додаю до відповіді).

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Судебные решения 68 1 23 окт. 2024
Официальный блог Юристы.UA 35 0 22 окт. 2024
Событие 55 0 22 окт. 2024
Законы 1924 3 2 окт. 2024