Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 октября 2024, вопрос №121795 500₴

Чи маю я право на відстрочку? Батько працюючий інвалід 2 групи.

Добрий день.
Мені 25 років. Живу окремо від батьків. Вони в розлученні. У батька є дружина, яка працює.
Батько інвалід другої групи довічно (діабед), оформлялася до війни в 2017 році. А хворий з 2005 року, всі документи є. Часто буває в лікарнях. Він працює в державній установі. Виключений з військового обліку. Йому 53 роки і у нього є пенсійне посвідчення ПО ІНВАЛІДНОСТІ.
Так само у нього є дочка, яка працює, повністю функціонує.
Прописаний я не з батьком. Сам я не оновлював даних у ТЦК.
Чи маю я право на відстрочку?

Ответы юристов (22)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    На жаль, за Ваших обставин Ви не маєте право на відстрочку.

    Згідно пункту 13 частини 1 статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю».

    Згідно статті 75 Сімейного кодексу України

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    Згідно статті 202 Сімейного кодексу України

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Тобто, виходить, що дружина батька та його рідна працездатна дочка, якщо вони не є особами з інвалідністю, то будуть підставою для відмови Вам у відстрочці.

    Інша справа, якби батько мав потребу у постійному догляді і це підтверджувалось висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Тоді б Ви могли оформити відстрочку за пунктом 9 частини 1 статті 23, і Вам не потрібно було б доводити відсутність інших осіб, які зобов'язані утримувати батька.

    Можливо Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з інших підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (наприклад, навчання або працевлаштування на підприємство, яке бронює працівників)?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Микита Клиент день назад

      Якось ще може впливати те, що батько працює?

      • Дерій Владислав Олегович

        Те, що батько працює не повинно впливати на відстрочку, проте знаю випадки коли в ТЦК була позиція, що якщо особа з інвалідністю працює - вона не потребує матеріальної допомоги, але це більше виключення з правил.

        У Вас головною підставою для відмови у відстрочці буде наявність інших осіб, які зобов'язані його утримувати.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Микито!

    Мені 25 років. Живу окремо від батьків. Вони в розлученні. У батька є дружина, яка працює.Батько інвалід другої групи довічно (діабед), оформлялася до війни в 2017 році. А хворий з 2005 року, всі документи є. Часто буває в лікарнях. Він працює в державній установі. Виключений з військового обліку. Йому 53 роки і у нього є пенсійне посвідчення ПО ІНВАЛІДНОСТІ.Так само у нього є дочка, яка працює, повністю функціонує.Прописаний я не з батьком. Сам я не оновлював даних у ТЦК.Чи маю я право на відстрочку?

    Якщо батько має лише інвалідність II групи і не потребує постійного стороннього догляду - Ви не зможете оформити відстрочку, адже в нього є донька.

    Для відстрочки Ви повинні довести факт відсутності інших невійськовозобов'язаних осіб. За Ваших обставин це не вбачається за можливе.

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Інший варіант - отримання батьком висновку ЛКК про те, що він потребує постійного догляду. Ви за таких умов зможете оформити за ним такий догляд та отримати відстрочку. Але якщо він працює, шанси на визнання його таким практично дорівнюють нулю.

    Пункт 9 передбачає подання наступного пакету документів:

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, - довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Микита!

    Ви матимете право на відстрочку тільки за умови потреби батька у постійному догляді. Для того йому необхідно отримати висновок ЛКК форми 080-4. Чи є така можливість в батька?

    На підставі утримання оформити відстрочку не вдасться, оскільки є невійськовозобов'язана донька, яка відповідно до законодавства повинна утримувати свого непразездатного батька. Як також є питання й щодо дружини Вашого батька.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    «9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду».

    Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    «Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворим батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), у випадках, передбачених пунктом 9 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві, зазначеній у пункті 58 цього Порядку (додаток 4), про відсутність інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд за хворим батьком чи матір’ю дружини (чоловіка). Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю, не зазначають у заяві, зазначеній у пункті 58 цього Порядку (додаток 4), інформацію про інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд».

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    «для особи, яка потребує постійного догляду, — довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді за формою, затвердженою МОЗ;

    для особи, яка зайнята постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює постійний догляд);

    Відповідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Микита Клиент день назад

      При постійному догляді для отримати висновка ЛКК форми 080-4 батько не повинен працювати?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Взагалі, так, бо форма первинної облікової документації № 080-4/о - це «висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі».

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Ви не розглядали інші підстави для відстрочки? Бронювання, навчання?

        • Микита Клиент день назад

          На жаль, там узагалі жодних причин

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич день назад

            Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

            Общаться в чате

            На жаль, Микита, поки не бачу вихіда із ситуації, оскільки за пунктом 13 оформити відстрочку точно не вийде за наявності невійськовозобов'язаних та працездатних дружини й доньки. Навіть за умови розлучення із дружиною, все ще залишається питання з приводу доньки...

            За пунктом 9 наявність інших родичів ролі не грає, але відстрочка можлива тільки за умови потреби батька у постійному догляді.

            • Микита Клиент день назад

              А в теорії якщо дочка буде опікуном своєї матері? Це зовсім різні 2 сім'ї.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич день назад

            Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

            Общаться в чате

            І в теорії, і на практиці право на відстрочку Ви матимете за наступних обставин:

            1. Дочка має інвалідність.

            2. Дочка потребує постійного догляду.

            3. Дочка є військовозобов'язаною особою.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НЕ БУДУ БАГАТО РОЗПИСУВАТИ, АЛЕ НАЖАЛЬ, ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ПРИ НАВЕДЕНИХ ВАМИ ОБСТАВИНАХ:

    1. ВАШ БАТЬКО НЕ ПОТРЕБУЄ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ - ВІДПОВІДНО ВИ НЕ МОЖЕТЕ ЙОГО ОФОРМИТИ НА СЕБЕ (П.9 СТ.23 ЗАКОНУ ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ).

    2. Є ДОНЬКА, ЯКА НЕ Є ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОЮ ТА ЗАБОВЯЗАНА ЗДІЙСНЮВАТИ УТРИМАННЯ БАТЬКА (П.13 СТ.23 ЗАКОНУ ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ).

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ДНЯ, МИКИТО!

    На жаль Ви не маєте права на відстрочку, оскільки не є єдиною особою, яка має обов"язок догляду за Вашим батьком.

    Оскільки ТЦК має зараз доступ до усіх оцифрованих архівних даних про народження, то приховати факт наявності сестри Вам не вдасться.

    В силу пунктів 9, 13 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    Згідно з пунктом 58-1 Порядку, затвердженого постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р.,

    Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворим батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), у випадках, передбачених пунктом 9 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві, зазначеній у пункті 58 цього Порядку (додаток 4), про відсутність інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд за хворим батьком чи матір’ю дружини (чоловіка). Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю, не зазначають у заяві, зазначеній у пункті 58 цього Порядку (додаток 4), інформацію про інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

    Військовозобов’язані, які відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві (додаток 4) про відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а за умови наявності кількох військовозобов’язаних - додають заяву особи з інвалідністю I або II групи за формою згідно з додатком 15, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, яку особа з інвалідністю обирає для здійснення свого утримання.

    Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за членами сім’ї другого ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю I або II групи, зазначеними у пункті 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві (додаток 4) про відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення особи, за якою вони здійснюють догляд. Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за членами сім’ї третього ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю I або II групи, зазначеними у пункті 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві (додаток 4) про відсутність членів сім’ї першого і другого ступеня споріднення особи, за якою вони здійснюють догляд.

    Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відділ за місцем перебування на військовому обліку військовозобов’язаного, який відповідно до закону зобов’язаний утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, або здійснює постійний догляд за особами, зазначеними у пунктах 9 і 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, під час прийняття рішення про надання відстрочки від призову на військову службу за призовом під час мобілізації перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаного та особи, яку відповідно до законодавства зобов’язаний утримувати військовозобов’язаний або за якою здійснює постійний догляд, наявність інших осіб, місце проживання яких задекларовано/зареєстровано за адресою задекларованого/ зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного або особи, яка перебуває на утриманні або потребує постійного догляду, з використанням відомостей Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, Державного реєстру актів цивільного стану громадян, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну.

    {Порядок доповнено пунктом 58-1 згідно з Постановою КМ № 930 від 16.08.2024}

    Військовозобов’язані, які здійснюють постійний догляд за особами, зазначеними у пунктах 9 і 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та не отримують компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються за встановленням факту здійснення постійного догляду із заявою у довільній формі на ім’я керівника виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, районної у м. Києві військової адміністрації за адресою задекларованого/ зареєстрованого місця проживання особи, зазначеної у пунктах 9 і 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, за якою здійснюється догляд. У заяві повинні бути зазначені такі відомості про військовозобов’язаного, який здійснює постійний догляд: прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), адреса задекларованого/зареєстрованого місця проживання, контактні дані, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті); відомості про особу, за якою здійснюється постійний догляд (прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), адреса зареєстрованого/задекларованого місця проживання, контактні дані, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті).

    Військовозобов’язані, які здійснюють постійний догляд за особами, зазначеними у пунктах 9 і 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, до заяви, зазначеної в абзаці першому цього пункту, додають документи, визначені у підпунктах 9 і 14 додатка 5 (крім акта про встановлення факту здійснення особою постійного догляду (додаток 8).

    Районні, міські держадміністрації (військові адміністрації), виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад для розгляду документів щодо встановлення факту здійснення військовозобов’язаним постійного догляду за особами, зазначеними у пунктах 9 і 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, утворюють постійно діючу комісію із встановлення факту здійснення особою постійного догляду.

    Комісія із встановлення факту здійснення особою постійного догляду здійснює розгляд заяви протягом десяти календарних днів з дати її подання.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою постійного догляду можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше ніж п’ять осіб.

    Під час своєї роботи комісія із встановлення факту здійснення особою постійного догляду:

    • відвідує місце проживання особи, за якою здійснюється постійний догляд, зазначене у заяві військовозобов’язаного, для встановлення факту здійснення постійного догляду;
    • перевіряє відомості щодо наявності/відсутності інших осіб, які здійснюють постійний догляд за особою, зазначеною в заяві, зокрема інформацію щодо наявних прийнятих структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад рішень про надання соціальних послуг з догляду за особою, за якою здійснює догляд військовозобов’язаний, за її задекларованим/зареєстрованим місцем проживання.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою постійного догляду складає та надає військовозобов’язаному акт про встановлення факту здійснення особою постійного догляду (додаток 8).

    {Пункт 61 в редакції Постанови КМ № 930 від 16.08.2024}

    Тож вибачте, у Вашому випадку це нереально. + ще й фактор одеських ТЦК та СП.

    Щасти Вам!

    Микита Клиент день назад

    Ще є варіант - бабуся. 78 років. Були переломи, міняли тазостегновий суглоб. Це все протягом років 5 останніх. Чоловіка немає. Єдиний син інвалід другої групи. Я жив із нею все своє життя і сусіди можуть підтверджувати. Вона працює, але може звільнитися. Ще є внучка в неї дієздатна. І я не прописаний із нею.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич день назад

      Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

      Общаться в чате

      Бабуся має інвалідність І чи ІІ групи?

      • Микита Клиент день назад

        Ні. Але можна сказати, що потребує догляду та нагляду.

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          Айвазян Юрий Климентьевич день назад

          Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

          Общаться в чате

          На жаль, але й у даному випадку є проблема, оскільки підстава для відстрочки за пунктом 14 виглядає наступним чином:

          14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи.

          Як бачите обов'язковою умовою є інвалідність у бабусі І чи ІІ групи. Бабуся ніколи не займалась питаннямщодо інвалідності?

          • Микита Клиент день назад

            А якщо зробити зараз інвалідність?

            • Айвазян Юрий Климентьевич
              Айвазян Юрий Климентьевич день назад

              Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

              Общаться в чате

              Як варіант, але окрім інвалдності ІІ групи потрібно буде також отримати висновок ЛКК форми 080-4 (080-2).

              Крім того виникає проблема із сином, який має інвалідність, тобто Вашим батьком, як я розумію: "не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я)"

      • Микита Клиент день назад

        Тобто просто інвалідності у сина недостатньо? І йому теж потрібна ЛКК форма для якої він теж має звільнитися ?

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          Айвазян Юрий Климентьевич день назад

          Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

          Общаться в чате

          На жаль, Микита, але норма Закону прописана саме так. При тому, я не впевнений, що факт звільнення надасть можливість оформлення висновку ЛКК, оскільки це пов'язано не з працевлаштуванням, а станом здоров'я.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Судебные решения 68 1 23 окт. 2024
Официальный блог Юристы.UA 35 0 22 окт. 2024
Событие 55 0 22 окт. 2024
Законы 1924 3 2 окт. 2024