Начните консультацию с юристом онлайн
Цікавить питання домашнього невеликого виробництва…А саме заготівля та продаж домашніх консервацій та соління овочів…Які документи потрібні для виготовлення та продажу домашньої консервації ,соління овочів?
Похожие вопросы
Кодексы Україна
Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс УкраїниНовое в блогах Юристи.UA
Ответы юристов (6)
Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта
Общаться в чатеДОБРОГО ВЕЧОРА, пані СВІТЛАНА!
Перш за все Вам стане в нагоді ця стаття за посиланням (вона не про право, а про бізнес з виробництва підсобним господарством консервації тощо) https://zemliak.com/biznes/7209-yak-stvoriti-bizne...
Але є там і про стандарти, яким має відповідати означена продукція.
Виробництво овочевих консервів, як і будь-яких продуктів харчування, — це процес, так би мовити, делікатний і гіпервідповідальний. Тут є багато ключових вимог, що гарантують, власне, безпеку кінцевому споживачеві консервованих овочів та фруктів.
Нині всі, хто мають стосунок до виробництва харчових продуктів, знають, орієнтуються та впроваджують стандарти НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points). Будь-які процеси у виробництві продуктів харчування повинні відповідати принципам безпечності та простежуваності, що визначаються процедурами HACCP.
Тобто ідеально буде, якщо ви плануватимете всі процеси у своєму бізнесі на виробництві консервованих овочів і фруктів із урахуванням вимог та пройдете сертифікацію HACCP.
Також важливо: уся продукція, яку виготовляє ваш цех чи підприємство, повинні відповідати ДСТУ або ТУ.
ДСТУ (Державний стандарт України)Потрібен для того, щоб регулювати обов’язкові вимоги до якості продукції (сухість, вологість, кількість білків-жирів-вуглеводів тощо.) Це основна категорія стандартів в Україні і наразі є стандартом, що регулює нормативи стандартизації. Регламентується Міждержавною радою зі стандартизації, метрології і сертифікації (МГС).
Частина нормативів ДСТУ була прийнята на основі ДСТУ або міжнародно-правових актів, частина видозмінена або виключена з переліку (наприклад, були змінені категорії товарів, раніше позначені як обов'язкові для сертифікації).
Наразі держава скасувала державний нагляд за дотриманням стандартів під час виробництва, зберігання та реалізації продукції, а механізмів, які б забезпечили йому гідну заміну, поки що не розроблено.
ДСТУ друкується в офіційних виданнях і з ними може ознайомитись і, за потреби, придбати кожен бажаючий, звернувшись до територіальних органів Держспоживстандарту України.
ТУ (технічні умови)Це документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.
Техніні умов розробляє сам виробник, у випадку, якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку і таке інше. При цьому розробник технічних умов орієнтується на особливості свого виробництва й виходить з вигідних йому умов.
До запуску в серію того чи іншого продукту необхідно провести розробку рецептур і скласти калькуляційні карти. Кожен продукт готується відповідно до технологічних карт, в яких вказані всі складники та описані процеси переробки. Також обов’язковим для виконання вимог HACCP є наявність блок-схеми процесу виробництва продукту.
Це робиться заздалегідь, оскільки не все одразу вдається. Потрібен час. Іноді багато часу. Тому виробництво повинно бути готовим до роботи ще за кілька місяців до початку сезону.
Вимоги до виробництва консервованих овочів та фруктів: які кроки треба зробитиУ сфері виробництва, перевезення, зберігання виробники й переробники зобов‘язані:
- Мати зареєстровані у Держпродспоживслужбі виробничі потужностіЗареєструвати потужності можна за посиланням https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-potuzhnostej-operatora-rinkuЯкщо оператор не використовує у виробництві сировину тваринного походження, то реєстрація відбувається без перевірки і реєстраційний номер буде надано протягом двох тижнів.
- Забезпечити відповідність виробництва процедурам НАССР
- Вести записи щодо процедури НАССР та зберігати їх протягом 3 місяців після закінчення строку реалізації продукції
- Надавати інформацію щодо виконання всіх гігієнічних вимог на запит операторів ринку, яким постачається первинна продукція
- Надавати інформацію щодо виконання всіх гігієнічних вимог на запит Держпродспоживслужби
- Отримати декларацію відповідності матеріально-технічної бази (МТБ) від Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС)
- Отримати дозвіл на викиди (на час військового стану достатньо подати декларацію через портал ДІЯ).
Консервація овочів і фруктів як цикл виробничих процесівВласне, метою консервування є виготовлення продукції тривалого зберігання, розширення асортименту, збереження харчової і смакової цінності, зменшення втрат сировини, яка погано зберігається, а також подовження терміну вживання цінної плодоовочевої продукції.
У домашніх умовах найпоширенішими є такі способи консервування фруктів і овочів:
Якщо мова йде про промислове виробництво, то найпоширенішими у практиці технічної переробки плодоовочевої продукції є фізичні, хімічні та мікробіологічні (біохімічні) способи консервування.
Консервування плодоовочевої сировини фізичним способом полягає у дії високими та низькими температурами на її мікрофлору; хімічним — у властивостях мікрофлори розвиватись у певному кислотному середовищі (консервування за допомогою хімічних засобів — солі, оцтової кислоти, цукру тощо). А от мікробіологічним способом консервування одержують квашені, солоні й мочені овочі та фрукти.
Але це все має місце при реалізації продукції у значних обсягах. Щиро скажу - цього ніхто не робить, бо зв"язавшись з вітчизняною бюрократією - потім не випливеш з неї і всеодно виявишся винним.
Тому раджу спробувати, якщо піде бізнес - то вже можна думати про легалізацію. Розпочавши з ФОП 4 групи єдиного податку.
ФОП 4 групи — це підприємці, які вирощують, вигодовують, виловлюють, збирають або переробляють сільгосппродукцію. Також вони мають право реалізувати власноруч здобутий врожай. Винятком є продаж диких тварин та хутра. Для цієї категорії передбачені інші системи оподаткування.
Підприємці на 4 групі можуть здійснювати господарювання на ділянках не більше 20 га, але й не менше 0,5 га. Це можуть бути поля, лісові ділянки, лани для сіножаті, виноградники, ставки та водосховища.
Відмінною рисою ФОП 4 групи є відсутність найманих робітників. Саме така умова закладена у ст. 291 Податкового кодексу України. Але це не означає, що підприємець має самотужки виконувати всю роботу в господарстві. Згідно з законом члени сім'ї підприємця можуть стати учасниками господарства. Таким чином ФОП 4 групи можуть стати фермерські домогосподарства сімейного типу.
Не кожен, хто займається сільгосппродукцією, може перейти на 4 групу оподаткування. Вона не підійде для таких категорій діяльності:
Довідка! Заготівля хутрової сировини дозволена підприємцям 4 групи.
Для ФОП 4 групи не передбачені ліміти по прибутках, тобто за виконанням всіх інших умов обсяг доходів не регламентується.
Реєстрація ФОП відбувається за спрощеною процедурою. Не потрібно збирати велику кількість документів чи витрачати час у чергах в різні інстанції. Для реєстрації достатньо паспорта та ідентифікаційного податкового номера, а саму процедуру можна виконати онлайн через застосунок «Дія».
Відкриття складається з декількох кроків:
Докладну інструкцію з проходження кожного етапу реєстрації можна знайти тут.
Як вже було зазначено, ФОП 4 групи можуть займатися тільки сільськогосподарською справою, тобто реалізовувати продукцію, яку виростили власноруч або отримали на власній ділянці. Підприємець повинен використовувати для отримання доходу власні або орендовані земельні наділи. Останній пункт значно розширює можливості фермера.
Найочевидніший вид діяльності — це обробка землі та продаж отриманого урожаю. Крім того, ФОП 4 групи нерідко стають власниками ферм, тобто вирощують худобу та птицю для подальшої реалізації м'яса та м'ясних виробів. Іншими словами, підприємець має право виконати обробку м'яса та продати його вже у вигляді домашньої ковбаси чи копченостей.
ФОП 4 групи можуть володіти не тільки полями для вирощування сільгосппродукції. Отримавши в оренду ділянку, він має право пустити її під сінокіс з подальшою реалізацією сіна. Або надати стороннім особам право на випас тварин на вказаній ділянці з відповідною оплатою за користування.
Вид діяльності ФОП 4 групи в більшості випадків залежить від типу ділянки у власності. Наприклад, якщо ФОП узяв в оренду став або озеро, він отримує право займатися виловом та реалізацією риби. Наявність у власності лісосмуг надає можливість збирати дикі ягоди та інше.
Тобто ФОП 4 групи не має права на надання послуг, діяльність повинна бути в межах Закону про фермерське господарство.
Продавати власну продукцію ФОП 4 групи може як в роздріб населенню, так й гуртом компаніям та юридичним особам. Дозволяється навіть здійснювати доставку продукції покупцю.
Підприємець 4 групи не має права тримати найманих осіб, але враховуючи, що мова йде про фермерське господарство сімейного типу, господарю надається можливість оформити трудові відносини з власними родичами.
Ступінь спорідненості регулюється частиною 2 статті 3 Сімейного кодексу України. Згідно з ним до родини можна віднести людей, які мешкають разом, ведуть спільне господарство, мають та виконують певні зобов'язання один до одного. До таких можуть бути віднесені родичі першого та другого ступенів:
Крім того, до сім'ї відносять і людей, які не мають кровних зв'язків, але стали родичами згідно з законом, тобто подружжя, усиновлені діти також вважаються родиною.
Підприємці на 4 групі звільнені від більшої частини обов'язкових виплат до державних фондів, вони сплачують тільки єдиний податок. Сума розраховується не від прибутку підприємця і навіть не від встановленого прожиткового мінімуму. Для розрахунків беруть вартість землі, що перебуває у власності або в оренді у ФОП. Крім того, ставка єдиного податку змінюється залежно від типу та призначення земель.
Таким чином розмір єдиного податку розраховується як відсоток від кожного гектару землі за таким планом:
Більш детально про це за посиланням. https://online.novaposhta.education/blog/fop-4-gru...
Вам можуть бути в нагоді КВЕД 10.39 " Інші види перероблення та консервування фруктів і овочів", який слід обрати при реєстрації ФОП.
10.3 Перероблення та консервування фруктів і овочів
включає класи:
10.31 Перероблення та консервування картоплі
Цей клас включає:
Цей клас також включає:
Цей підклас не включає:
10.32 Виробництво фруктових і овочевих соків
Цей клас включає:
Цей клас також включає:
10.39 Інші види перероблення та консервування фруктів і овочів
Цей клас включає:
Цей клас також включає:
Цей клас не включає:
https://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/10/KVED10_10_...
В іншому діяльність стандартна для підприємця.
У разі незначних обсягів люди працюють з роздрібними клієнтами через торівельні площі типу Пром, OLX, Rozetka тощо.
Більшість, припускаю, не заморочуються. Наприклад популярним є консервування грибної продукції.
Також слід врахувати наступні законодавчі вимоги у разі діяльності без відкриття ФОП.
Оподаткування доходів фізосіб регулюється розділом IV Податкового Кодексу. Перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено статтею 164 Кодексу. Також вказані доходи є об'єктом оподаткування військовим збором.
До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:
При продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (8000 гривень у 2025 році), тобто не більше 96 тисяч гривень на рік.
Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов'язаний відобразити суму такого перевищення у річній декларації і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення.
При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок. Така довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад за місцем проживання платника податку протягом п'яти робочих днів.
При продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.
У разі коли сума отриманого доходу перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, фізична особа зобов'язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об'єднаних територіальних громад за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати. Якщо не підтверджено - доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.
Водночас Законом України від 24 березня 2022 року № 2142-ІХ з метою спрощення закупівлі сільськогосподарської продукції у населення на період воєнного стану та з метою зменшення обсягів податкової звітності підрозділ 1 «Особливості справляння податку на доходи фізичних осіб» розділу ХХ Кодексу доповнено пунктом 23.
Відповідно до положень цього пункту тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану положення щодо оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції, застосовуються з урахуванням таких особливостей:
Таким чином у разі ненадання фізичною особою - платником податків копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, або документів що ідентифікують особу (паспорт та РНОКПП) податкові агенти з 1 квітня 2022 року та протягом періоду дії воєнного стану при нарахуванні (виплаті) доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції на користь фізичних осіб зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО з усієї суми вказаного доходу, з врахуванням вимог встановлених пунктом 23 підрозділу 1 «Особливості справляння податку на доходи фізичних осіб» розділу ХХ Кодексу, тобто без урахування неоподатковуваних розмірів таких доходів, встановлених абзацами четвертим та/або сьомим підпункту 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Кодексу.
Тобто варіантів кілька, а який обрати - залежить від обсягів та того як піде справа. Найпростіший і оптимальний на початковому етапі варіант - провадження діяльності з реалізації власної продукції без реєстрації ФОП, що не спричиняє виникнення тягаря сплати Єдиного соціального внеску в Пенсійний фонд.
Щасти Вам у підприємництві!
З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)
Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта
Общаться в чатеВітаю!
Нормативна база1.
ТРЕБА ЗАРЕЄСТРУВАТИ ФОП.
Державна служба статистики України
https://kved.ukrstat.gov.ua
КВЕД-2010 група 47.2 Роздрібна торгівля продуктами харчування, напоями ...
Торгівля на ринках здійснюється відповідно до Правил торгівлі на ринках, які встановлюють основні вимоги до облаштування території ринку та торгового місця.Зокрема, адміністрація ринку узгоджує з місцевим органом самоврядування режим роботи ринку; з територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної медицини, пожежного нагляду, архітектурно-будівельної комісії, державтоінспекції - проектну документацію щодо функціонального планування території ринку, розміщення приміщень, торговельних місць і об'єктів, їх кількості і розміру, забезпечення їх торговельно-технологічним обладнанням та забезпечує утримання території ринку й організацію продажу товарів відповідно до затвердженого плану.Торгівлю на ринках можуть здійснювати фізичні особи - громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, суб'єкти підприємницької діяльності, а також юридичні особи незалежно від форм власності. Всі ці учасники господарських відносин є суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівельну діяльність в порядку передбачену чинним законодавством України.Відповідні суб’єкти здійснюють торгівельну діяльність після їх державної реєстрації як суб'єктів підприємницької діяльності (Державна реєстрація фізичної особи – підприємця).Торговельна діяльність може здійснюватися у сферах роздрібної та оптової торгівлі.
2.
Вимоги до агропромислової продукції, дозволеної для продажу на ринку, регламентуються законодавчо. Зокрема, такими документами:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0288-02#top
Тим, хто торгує овочами, зеленню, фруктами, ягодами та свіжими грибами, не доведеться проходити експертизи та готувати спеціальні документи, але це не означає, що з цією категорією все просто. Адже така продукція може швидко псуватися і втрачати товарний вигляд, а згідно з нормами, на прилавку не має бути зіпсованих та загниваючих фруктів, зелені, овочів тощо. Тож за цим доведеться прискіпливо стежити.
Торгівля дозволяється з машин, столів, мішків, кошиків, ящиків, але тільки за умови, що продукція не контактує із землею/підлогою.
Картопля продається окремо, у спеціально відведених зонах ринку.
До речі, продаж маринованих, солених і квашених овочів та фруктів дозволено лише з емальованого, дерев’яного та глиняно-глазурованого посуду. А от сухі гриби за правилами можна продавати у спеціально відведених місцях із вішалами.
3.
ГОЛОВНИЙ ДОКУМЕНТ:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0628-03#Text
Роздрібний продаж продовольчих товарів здійснюється через
спеціалізовані підприємства, у тому числі фірмові, підприємства з універсальним асортиментом продовольчих товарів, магазини "Товари повсякденного попиту" системи споживчої кооперації, відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом непродовольчих товарів, стаціонарну дрібнороздрібну торговельну мережу (палатки, кіоски, торговельні автомати), пересувну торговельну мережу (автомагазини, автопричепи, візки, лотки, бочки, цистерни тощо), склади-магазини, заклади (підприємства) громадського харчування.
Продаж продовольчих товарів здійснюється за методом самообслуговування, за попереднім замовленням споживачів (у магазині, за допомогою телефону, персонального комп'ютера, інших технічних засобів зв'язку), шляхом індивідуального обслуговування споживачів. Суб'єкт господарської діяльності повинен мати санітарні правила, зареєстрований санітарний журнал, особисті медичні книжки працівників, асортиментний перелік товарів, що реалізуються.
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ
ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
11.07.2003 N 185
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 липня 2003 р. за N 628/7949
Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами
Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта
Общаться в чатеДоброго дня, Світлана!
Де саме Ви збираєтесь продавати свою продукцію: ринки, продаж через інтернет, продаж через магазини? Який маштаб виробництва плануєте? Це буде власний бренд, тобто вирощуєте продукти, консервуєте та продаєте? Чи Ви збираєтесь закуповувати продукти та займатись тільки безпосередньо консервацією та продажем?
Наприклад, з 5 грудня 2014 року набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №1279 «Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків», яким забороняється продаж консервації на ринках.
Вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності і є обов’язковими для суб’єктів господарювання, що створюють належні умови для реалізації (оптової реалізації) сільськогосподарської продукції, в тому числі харчових продуктів, на агропродовольчих ринках.
На агропродовольчому ринку забороняється реалізація:
Щодо вимогдо виробництва у великих обсягах.
Потрібен для того, щоб регулювати обов’язкові вимоги до якості продукції (сухість, вологість, кількість білків-жирів-вуглеводів тощо.) Це основна категорія стандартів в Україні і наразі є стандартом, що регулює нормативи стандартизації. Регламентується Міждержавною радою зі стандартизації, метрології і сертифікації (МГС).
Частина нормативів ДСТУ була прийнята на основі ДСТУ або міжнародно-правових актів, частина видозмінена або виключена з переліку (наприклад, були змінені категорії товарів, раніше позначені як обов'язкові для сертифікації).
Наразі держава скасувала державний нагляд за дотриманням стандартів під час виробництва, зберігання та реалізації продукції, а механізмів, які б забезпечили йому гідну заміну, поки що не розроблено.
ДСТУ друкується в офіційних виданнях і з ними може ознайомитись і, за потреби, придбати кожен бажаючий, звернувшись до територіальних органів Держспоживстандарту України.
Це документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.
Техніні умов розробляє сам виробник, у випадку, якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку і таке інше. При цьому розробник технічних умов орієнтується на особливості свого виробництва й виходить з вигідних йому умов.
До запуску в серію того чи іншого продукту необхідно провести розробку рецептур і скласти калькуляційні карти. Кожен продукт готується відповідно до технологічних карт, в яких вказані всі складники та описані процеси переробки. Також обов’язковим для виконання вимог HACCP є наявність блок-схеми процесу виробництва продукту.
Це робиться заздалегідь, оскільки не все одразу вдається. Потрібен час. Іноді багато часу. Тому виробництво повинно бути готовим до роботи ще за кілька місяців до початку сезону.
У сфері виробництва, перевезення, зберігання виробники й переробники зобов‘язані:
https://zemliak.com/biznes/7209-yak-stvoriti-bizne...
Можливо, Вам також будуть корисними наступні посилання:
https://agravery.com/uk/posts/show/svoa-nisa-ak-po...
https://biz-info.com.ua/prodazh-domashnix-solin-ta...
https://www.seeds.org.ua/domashnya-konservaciya-us...
З повагою, адвокат Айвазян.
Юрист, г. Полтава, 4 года опыта
Общаться в чатеДоброго дня, пані Світлано!
Перш за все Вам потрібно зареєструвати ФОП. Обрання групи ФОП залежить від того, який річний дохід у Вас буде, чи будуть наймані працівники, хто виступатиме покупцем Ваших товарів, який код економічної діяльності відповідає Вашій діяльності.
Для того, щоб правильно оформити підприємницьку діяльність щодо виготовлення та продажу домашньої консервації та солінь овочів, вам потрібно пройти кілька етапів, дотримуючись українського законодавства.
1. Вибір організаційно-правової форми. Все залежить від масштабу бізнесу:
Фізична особа-підприємець (ФОП) — для малих підприємців це найпростіший варіант. Ви можете вибрати спрощену систему оподаткування (Єдиний податок).
Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) — підходить для більш масштабного бізнесу, але вимагає додаткових витрат на реєстрацію та ведення бухгалтерії.
2. Для реєстрації ФОП або ТОВ потрібно звернутися до державного реєстратора. Це можна зробити онлайн через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop або у Центрі надання адміністративних послуг.
3. Вибір КВЕД
Для ведення діяльності з виготовлення та продажу домашньої консервації оберіть відповідні коди виду економічної діяльності (КВЕД):
10.39 - “Інша переробка та консервування овочів і фруктів”.
47.29 - “Роздрібна торгівля іншими продуктами харчування в спеціалізованих магазинах”.
47.91 - "Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет"
4. Вам обов'язково потрібно відкрити підприємницький рахунок в банку та отримувати оплату саме на нього. Якщо будете використовувати особисту карту фізособи, а не підприємницький рахунок - можуть бути великі штрафи та проблеми з податківцями.
Ви повинні подбати про придбання та використання реєстратора розрахункових операцій (касового апарату) якщо плануєте:
Касовий апарат можете не застосовувати, якщо:
5. Необхідно забезпечити відповідність вашого виробничого процесу санітарним вимогам. Це стосується:
• умови зберігання та пакування продуктів;
• відповідність приміщення вимогам безпеки та гігієни;
• наявність візитів до санітарно-епідеміологічних служб та перевірок.
6. Після реєстрації виберіть систему оподаткування:
• Єдиний податок (спрощена система) — підходить для малого бізнесу. Зазвичай, для виготовлення та продажу консервації це оптимальний варіант.
• Загальна система оподаткування — при великих обсягах продажу або наявності працівників.
7. Упакування та маркування продукції
Всі продукти харчування, зокрема консервація, повинні бути упаковані та марковані відповідно до вимог:
• Вказівка на склад, дату виготовлення, термін придатності, умови зберігання.
• Відповідність до законів про захист прав споживачів.
8. Реклама та продаж
Для продажу продукції вам потрібно:
• Зареєструвати бізнес в податкових органах.
• Вибрати канали продажу (торгівельні точки, онлайн-платформи тощо).
• Згідно із законодавством, ви зобов’язані інформувати споживачів про склад, терміни зберігання, умови використання продукту.
Загалом Ви можете обрати ФОП 2 групи (фіксований єдиний податок – 1600 грн/місяць) або ФОП 3 групи (єдиний податок становить 5% від доходу).
Крім єдиного податку Вам обов'язково доведеться сплачувати:
1. ЄСВ, який становить1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати) незалежно від групи ФОП;
2. Військовий збір:
1. У 2 групі єдиний податок фіксований і становить 1600 грн/міс, а у 3 групі - 5 % від доходу.
2. Військовий збір з 2025 року у ФОП 2 групи фіксований і становить 10% від зарплати , а у ФОП 3 групи - 1% від доходу
3. ФОП 3 групи звітує кожен квартал. ФОП 2 групи декларацію платника єдиного податку подає 1 раз рік.
4. Сплачувати єдиний податок ФОПу 3 групи потрібно кожного кварталу (1 раз в 3 місяці) протягом 10 календарних днів після подання податкової декларації. ФОП 2 групи – кожного місяця до 20 числа (19 останній термін).
5.ФОП 2 групи може надавати послуги фізособам та юридичним особам, але тільки платникам єдиного податку.
Контрагентами й клієнтами ФОПа на 3 групі можуть бути звичайні фізособи, платники єдиного податку, ФОП і юрособи на загальній системі, іноземні компанії й фізособи та навіть комунальні підприємства.
Незалежно від системи оподаткування Ви можете сплачувати податки через Електронний кабінет платника податків https://cabinet.tax.gov.ua/login
Щоб не укладати з кожним клієнтом індивідуальний договір Вам потрібно розробити та розмістити на сайті або сторінці у соцмережах публічний договір оферту та політику конфіденційності.
З повагою, юрист Дерій В.О.!
Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта
Общаться в чатеЯк вибрати групу ФОП — дуже не просте запитання, від цього вибору залежатиме успішність підприємця. Під час вибору групи підприємницької діяльності необхідно розуміти, якими видами діяльності Ви будете займатися, чи плануєте наймання працівників та в якій кількості, які можливі максимальні оберти у Вашому виді діяльності. Також необхідно подумати, з якими видами контрагентів Ви будете працювати: приватні особи, ФОП, юридичні особи-платники ПДВ та ін.
Підприємець може зробити вибір між загальною системою оподаткування та спрощеною. Надалі можна змінити систему тільки раз протягом року. Для загальної системи характерні:
Не буду детально зупинятися на загальній системі, адже мета цієї відповіді — підказати Вам, як вибрати групу ФОП, найбільш відповідну для Вас.
Щойно ФОП отримує свідоцтво платника Єдиного податку та потрапляє до відповідного реєстру, з 1 числа наступного місяця він переходить на спрощену систему оподаткування. Розподіл на групи оподаткування ФОП — характерний саме для спрощеної системи. Є всього чотири групи єдиного податку.
Для груп єдиного податку характерні такі ознаки:
- в оподаткуванні не враховуються витрати ФОП;
- ФОП сплачує Єдиний податок, а не податок на прибуток;
- діють обмеження на деякі види діяльності;
- у переважній кількості груп обмежена кількість найманих працівників;
- у переважній кількості груп єдиного податку діють обмеження за обсягом виторгу;
- іноземцям заборонено вести діяльність на спрощеній системі оподаткування;
- для реєстрації платником Єдиного податку потрібно подати заяву в ДПІ;
- змінити групу ФОП можна раз у квартал.
ФОП 1 групаДля ФОП 1 групи Єдиного податку характерні обмеження за видами діяльності. 1 групу ФОП обирають підприємці, які самостійно планують надавати послуги населенню або займатися роздрібною торгівлею.Врахуйте заздалегідь, що в цій групі заборонено наймати працівників. Законодавець не вимагає касового апарату або РРО (Реєстратор розрахункових операцій) для 1 групи, зате вводить ліміт річного розміру виторгу — у разі перевищення 1 млн грн потрібно перейти на групу ФОП з більшим лімітом.
До 1 групи ФОП належать няні і доглядальниці, столяри, теслі, слюсарі та автослюсарі, сантехніки, шевці, фотографи, прибиральниці, садівники, перукарі, ювеліри, кравці і закрійники, а також продавці на ринках. Контрагентами і покупцями послуг 1 групи ФОП можуть бути тільки фізичні особи.
Як платить Єдиний податок 1 групаЄдиний податок 1 група платить від прожиткового мінімуму в розмірі 10%, незалежно від того, чи був прибутковий місяць чи збитковий. У 2025 році — це 302,80 грн. Сплачується Єдиний податок до 20 числа кожного місяця. Ставку встановлюють залежно від виду діяльності місцевих рад.Платником Єдиного податку 1 група ФОП стає з першого числа місяця, наступного за місяцем реєстрації свідоцтва платника ЄП. Декларацію з Єдиного податку 1 група ФОП подає щорічно протягом 60 днів після Нового року.
ЄСВ для 1 групиЄдиний соціальний внесок (ЄСВ) варто платити в будь-якому випадку: є прибуток або його немає. Він нараховується від мінімальної заробітної плати та сплачується раз на квартал (дозволена сплата раз на місяць).
Ставка — 22%, що на 2025 рік становить 1760 грн. Потрібно враховувати, що мінімальна заробітна плата, з якої нараховується ЄСВ може змінитися протягом року.
Форма № Д5 — річна звітність з ЄСВ, яку 1 група ФОП повинна подати до податкової протягом 40 днів після Нового року за попередній рік.
ФОП 2 група2 група ФОП підходить для невеликих компаній з кількістю працівників, чиє працевлаштування підтверджене трудовими договорами, не більше 10 осіб. За порушення цього обмеження податкова позбавить Вас свідоцтва ЄП і переведе на загальну систему оподаткування. Виходом може бути укладання з фізособами договорів цивільноправового характеру замість трудових договорів, таких працівників в штат не зараховують.
Перелік видів діяльності для цієї групи є різноманітнішим. Це можуть бути виробництва харчової, хімічної, легкої, переробної промисловостей, лісопильне виробництво, рибні та тваринницькі господарства, невеликі СТО, будівельні та ремонтні компанії. Для ФОП цієї групи доступна гуртова торгівля, побутові послуги, діяльність агентств нерухомості, торгівля в інтернеті і на ринках.
Підприємці 2 групи мають право торгувати або надавати послуги тільки населенню або тим контрагентам, які платять Єдиний податок. Тому дуже важливо перед початком співпраці з іншими ФОП або юридичною особою впевнитися, що вони є платниками Єдиного податку. Отримувати послуги або фінанси можна від контрагентів будь-якої системи оподаткування.
Для 2 групи ФОП встановлений ліміт доходу за рік — 5 004 000 грн. Якщо ліміт буде перевищено, доведеться заплатити 15% від суми перевищення ЄП і перейти в третю групу. В іншому разі ДПІ переведе Вас заднім числом на загальну систему оподаткування.
Для 2 групи ФОП встановлений ліміт доходу за рік — 5 004 000 грн. Якщо ліміт буде перевищено, доведеться заплатити 15% від суми перевищення ЄП і перейти в третю групу. В іншому разі ДПІ переведе Вас заднім числом на загальну систему оподаткування.
2 група ФОП і РРО2 група ФОП не зобов'язана використовувати касовий апарат у двох випадках:
У разі перевищення ліміту, продажу товарів і послуг з переліку з обов'язковим застосуванням РРО штрафи від 10% до 50% від вартості товарів і послуг, наданих без касового апарату.
Як платить Єдиний податок 2 група
Єдиний податок 2 група платить від мінімальної заробітної плати за ставкою 20%, незалежно від того прибутковий у ФОП місяць чи ні. У 2021 році це 1600 грн в місяць.
Сплачується Єдиний податок до 20 числа за поточний місяць, тобто за вересень потрібно оплатити ЄП до 20 вересня. У разі порушення цього терміну штрафні санкції становитимуть 50% від ЄП за місяць, тобто 800 грн, а якщо пропустити сплату — штраф + пеня.
Можна не сплачувати Єдиний податок 2 групі, якщо у Вас немає працівників і в таких випадках:
- не частіше 1 разу на рік на 1 місяць;
- до відпустки подано заяву в ДПІ.
ФОП 2 група: податок ЄСВПравила сплати Єдиного соціального внеску для 2 групи ФОП — ті самі, як і для 1 групи: 22% від мінімальної зарплати, тобто 1760 грн/міс. Додамо деякі нюанси, які є актуальними і для 1, і для 2 груп.Звільнені від сплати ЄСВ тільки люди з обмеженими можливостями, пенсіонери, які отримують соціальні виплати чи пенсію, або здійснюють діяльність на тимчасово окупованих теріторіях. Усі інші повинні робити оплати раз в квартал до 19 числа першого місяця наступного кварталу. Тобто за 1 квартал потрібно зробити оплату до 19 квітня. Штраф за несвоєчасну оплату 20% від ЄСВ + пеня за кожний день прострочення 0.1% від заборгованості ЄСВ.
2 група ФОП: звітністьПідприємці 2 групи ФОП повинні подавати такі звіти:
Звіти краще подавати в електронному вигляді через кабінет платника ДПС, для чого знадобиться особистий ключ (КЕП). Реквізити рахунків для сплати можна дізнатися в тому ж кабінеті платника або на сайті своєї податкової. Але за бажанням можна подавати звіти в паперовому вигляді.
Інші податки 2 групи ФОПФОП 2 групи податки на найманих працівників платить, як і всі інші види ФОП:
- ПДФО (Податок на доходи фізичних осіб) — 18%;
- ЄСВ (Єдиний соціальний внесок) — 22%;
- Військовий збір — 10% від мінімальної заробітної плати.
ФОП 3 групаПерехід на 3 групу ФОП дає можливість підприємцю займатися всіма видами діяльності, за винятком тих, які заборонені всім ФОП на спрощеній системі оподаткування, наприклад: азартні ігри, обмін валют, продаж антикваріату, гастрольні заходи та ін. Найчастіше підприємці обирають саме 3 групу ФОП, тому що в ній найбільше переваг для ведення середнього бізнесу:
- необмежена кількість найманих працівників;
- отримувати можна безготівково і готівкою, у валюті і гривні;
- працювати можна з населенням, будь-якими ФОП, юридичними особами на загальній системі оподаткування, комунальними підприємствами та навіть з компаніями-нерезидентами України;
- високий річний ліміт виторгу (1167 мінімальних заробітних плат), що на 2025 рік становить 9 336 000 грн;
- можливе отримання свідоцтва платника ПДВ.
3 група ФОП і РРО3 група ФОП зобов'язана використовувати касовий апарат у тих же випадках, що і 2 група:
Наслідки за перевищення ліміту без застосування РРО — такі ж, як і для 2 групи: штрафи від 10% до 50% від вартості товарів і послуг.
Як платить Єдиний податок 3 група ФОПЄдиний податок 3 група платить не від прожиткового мінімуму або мінімальної зарплати, а від всього грошообігу ФОП (усі надходження на рахунки). Однак ставка податку значно менше — 3%, якщо ФОП 3 групи є платником ПДВ і 5% сплачують не платники ПДВ. На відміну від інших, 3 група ФОП — звільнена від Єдиного податку, якщо немає доходів.
Важливо зазначити, що в разі перевищення межі виторгу, встановленої для 3 групи ФОП, ставка єдиного податку підвищується до 15%. Ця ж ставка застосовується і в разі отримання доходу від забороненого для ФОП виду діяльності або не грошової форми розрахунку.
Інші податки 3 групи ФОПФОП 3 групи податки на найманих працівників платить, як 1 і 2 групи: ПДФО — 18%, ЄСВ — 22% + військовий збір — 1%. «За себе» також сплачується ЄСВ за тією ж ставкою, що і для 1–3 груп: 22% від мінімальної заробітної плати. У разі, якщо підприємець є платником ПДВ, стандартна ставка — 20%.
Ведення обліку на 3 групі ФОПФОП 3 групи веде облік тільки доходів, і в разі податкової перевірки необхідно надати всі чеки, акти, договори та податкові накладні по кожному отриманому платежу.
Для ФОП 1–3 груп в 2021 році скасовано обов'язкову реєстрацію Книги обліку доходів. Вести облік можна в будь-якій формі. На практиці звітність ведеться на сертифікованому ДПІ програмному забезпеченні, яке має можливість синхронізації з серверами податкової служби. Це такі комерційні продукти, наприклад: 1С-Звіт, Арт-звіт, MEDoc, iFin та інші. З допомогою цих програм податкова отримує звіти.
Платники Єдиного податку 4 групиДіяльність платників Єдиного податку 4 групи визначається Податковим кодексом, Сімейним кодексом (ст. 3), законом України «Про фермерські господарства».
ФОП 4 групи використовують фермерські господарства сімейного типу, тобто всі учасники цього господарства повинні бути рідними або двоюрідними родичами. Один із членів сім'ї обирається головою фермерського господарства, про що засвідчує декларація. Наймання за трудовим договором працівників для цієї групи ФОП заборонено. Виняток — тільки цивільноправові договори, тому що законодавець не визначив на них пряму заборону.
Вирощувати можна тільки свою продукцію і тільки за місцем податкової адреси ФОП, а здійснювати продаж — де завгодно. Є обмеження за кількістю землі під фермерське господарство на підставі права власності або користування — їхня площа може бути тільки в межах від 200 до 2000 соток.
4 група Єдиного податку використовує правила використання касових апаратів (РРО). Наслідки порушення цих правил для 4 групи ФОП нічим не відрізняються від правил для 2–3 груп, про що ми писали вище.
Як платить ЄСВ і єдиний податок 4 група ФОПДля обчислення бази оподаткування ЄП для 4 групи ФОП застосовується нормативно-грошова оцінка земельної ділянки, що використовується фермерським господарством. Земельний податок і податок на водокористування земель і вод під фермерське господарство не сплачується. Відсоткова ставка Єдиного податку залежить від розташування і категорії земель.
Водночас враховують коефіцієнт індексації:
Єдиний податок 4 група платить до місцевого бюджету раз у квартал протягом 30 календарних днів з останнього дня кварталу за такими ставками:
Підприємець 4 групи зобов'язаний сплатити ЄСВ тільки за себе, а не за інших членів своєї сім'ї. Декларацію з Єдиного податку, «Довідку про наявність земельних ділянок» (додаток № 1), а також звіт з ЄСВ подають раз на рік в ДПІ за місцем обліку ФОП. А зробити це потрібно до закінчення 20 днів з кінця року, інакше податкова може анулювати реєстрацію ФОП.
Адвокат, г. Чернигов, 6 лет опыта
Общаться в чатеВітаю Вас.
У першу чергу, аби не було проблем з оподаткуванням - Ви повинні зареєструвати ФОП. На Ваш вибір підійде 2 або 3 групи оподаткування. Але це не означає, що Ви зможете приймати оплату готівкою. Тут два варіанти: або на розрахунковий рахунок ФОП, або з видачею чеку (якщо оплата готівкою).
Також потрібно розуміти, у який спосіб Ви плануєте продавати продукцію: вдома чи на ринку у спеціальному відведених місцях. Якщо на ринку, у кожній громаді розброблені відповідні правила торгівлі.
Дуже детальна інформація, яка може стати Вам в нагоді: https://zemliak.com/biznes/7209-yak-stvoriti-bizne...
Виробництво овочевих консервів, як і будь-яких продуктів харчування, - це процес, так би мовити, делікатний і гіпервідповідальний. Тут є багато ключових вимог, що гарантують, власне, безпеку кінцевому споживачеві консервованих овочів та фруктів.
Нині всі, хто мають стосунок до виробництва харчових продуктів, знають, орієнтуються та впроваджують стандарти НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points). Будь-які процеси у виробництві продуктів харчування повинні відповідати принципам безпечності та простежуваності, що визначаються процедурами HACCP.
Тобто ідеально буде, якщо ви плануватимете всі процеси у своєму бізнесі на виробництві консервованих овочів і фруктів із урахуванням вимог та пройдете сертифікацію HACCP.
Також важливо: уся продукція, яку виготовляє ваш цех чи підприємство, повинні відповідати ДСТУ або ТУ.
ДСТУ (Державний стандарт України)Потрібен для того, щоб регулювати обов’язкові вимоги до якості продукції (сухість, вологість, кількість білків-жирів-вуглеводів тощо.) Це основна категорія стандартів в Україні і наразі є стандартом, що регулює нормативи стандартизації. Регламентується Міждержавною радою зі стандартизації, метрології і сертифікації (МГС).
Частина нормативів ДСТУ була прийнята на основі ДСТУ або міжнародно-правових актів, частина видозмінена або виключена з переліку (наприклад, були змінені категорії товарів, раніше позначені як обов'язкові для сертифікації).
Наразі держава скасувала державний нагляд за дотриманням стандартів під час виробництва, зберігання та реалізації продукції, а механізмів, які б забезпечили йому гідну заміну, поки що не розроблено.
ДСТУ друкується в офіційних виданнях і з ними може ознайомитись і, за потреби, придбати кожен бажаючий, звернувшись до територіальних органів Держспоживстандарту України.
ТУ (технічні умови)Це документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.
Техніні умов розробляє сам виробник, у випадку, якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку і таке інше. При цьому розробник технічних умов орієнтується на особливості свого виробництва й виходить з вигідних йому умов.
До запуску в серію того чи іншого продукту необхідно провести розробку рецептур і скласти калькуляційні карти. Кожен продукт готується відповідно до технологічних карт, в яких вказані всі складники та описані процеси переробки. Також обов’язковим для виконання вимог HACCP є наявність блок-схеми процесу виробництва продукту.
Це робиться заздалегідь, оскільки не все одразу вдається. Потрібен час. Іноді багато часу. Тому виробництво повинно бути готовим до роботи ще за кілька місяців до початку сезону.
З повагою!