Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 04 марта 2020, вопрос №12679 150₴

Преждевременный выход на пенсию для музыканта

Какие условия для выхода на преждевременную творческую пенсию для музыкантов играющих на духовых инструментах?
И как определяется сумма выплат?
И возможно ли это в Украине?

Ответы юристов (9)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Стаття 55. Окремі категорії працівників інших галузей народного господарства, які мають право на пенсію за вислугу років (ЗУ "Про пенсійне забезпечення" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1788-12#n356):

    Стаття 55. Окремі категорії працівників інших галузей народного господарства, які мають право на пенсію за вислугу років

    Право на пенсію за вислугу років мають:

    ж) артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів при стажі творчої діяльності від 20 до 35 років за переліком та у порядку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку, але не раніше досягнення 55 років.

    До досягнення віку, встановленого абзацом першим цього пункту, право на пенсію за вислугу років мають артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів:

    які в період до 1 січня 2016 року мали вислугу років на відповідних посадах не менше тривалості, передбаченої абзацом першим цього пункту;

    1971 року народження і старші за наявності стажу творчої діяльності, передбаченого абзацом першим цього пункту, та після досягнення ними віку, встановленого абзацами тринадцятим - двадцять п’ятим пункту "е" цієї статті.

    ПЕРЕЛІК посад артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів, які мають право на пенсію за вислугу років незалежно від віку, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. N 583 (http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/KMP92583.html):

    Право на пенсію за вислугу років мають:

    2. За наявності стажу творчої діяльності на посадах, передбачених у цьому пункті, не менше 25 років:

    артисти-вокалісти (солісти) театрів опери і балету, музичних і музично-драматичних театрів, концертних організацій, телебачення і радіомовлення, оперних студій вищих навчальних закладів мистецтв (крім артисток-вокалісток (солісток), вказаних у пункті 1 цього Переліку);

    артисти - виконавці трюкових номерів (каскадери);

    артисти професійних хорових колективів, які виконують сольні партії;

    артисти, які грають на духових інструментах у професійних художніх колективах;

    артисти-ляльководи в театрах ляльок і цирках;

    артисти театрів юного глядача (театрів для дітей та юнацтва);

    жонглери та артисти оригінального жанру в цирках і концертних організаціях.

    4. Творчі працівники (крім перелічених у пунктах 1 - 3 цього Переліку) театрів опери і балету, музичних театрів:

    а) артисти драми, артисти оркестру, які грають на духових інструментах, за наявності стажу творчої роботи на сцені на посадах, зазначених у цьому підпункті, не менше 25 років.

    Таким чином, якщо ваш творчий стаж гри на духових інструментах - не менше 25 років, то Ви можете достроково піти на пенсію за вислугу років.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Стаття 53. Розміри пенсій за вислугу років (ЗУ "Про пенсійне забезпечення" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1788-12#n356):

    Пенсії за вислугу років (крім пенсій працівникам льотно-випробного складу авіації та особам льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (пілотам, штурманам, бортінженерам, бортмеханікам, бортрадистам, льотчикам-наглядачам) і бортоператорам, які виконують спеціальні роботи в польотах) призначаються в розмірах, встановлених статтями 19 і 21 цього Закону для пенсій за віком.

    Пенсії обчислюються з середньомісячного заробітку (статті 64-67, 69), одержуваного перед припиненням роботи, яка дає право на пенсію за вислугу років (статті 54 і 55), крім пенсій працівникам льотно-випробного складу та особам льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (пілотам, штурманам, бортінженерам, бортмеханікам, бортрадистам, льотчикам-наглядачам) і бортоператорам, які виконують спеціальні роботи в польотах.

    Працівникам льотно-випробного складу та особам льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (пілотам, штурманам, бортінженерам, бортмеханікам, бортрадистам, льотчикам-наглядачам) і бортоператорам, які виконують спеціальні роботи в польотах, пенсії обчислюються з середньомісячного заробітку за роботу, що дає право на пенсію за вислугу років (частина перша статті 64 та статті 65, 66, 69), одержуваного перед її припиненням, і призначаються в розмірах, передбачених частинами першою - третьою, шостою статті 19 та статтею 21 цього Закону для пенсій за віком, і не можуть перевищувати 85 процентів заробітку для працівників льотно-випробного складу та 75 процентів заробітку для осіб льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (пілотів, штурманів, бортінженерів, бортмеханіків, бортрадистів, льотчиків-наглядачів) і бортоператорів, які виконують спеціальні роботи в польотах. При цьому розмір пенсії для осіб льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації (пілотів, штурманів, бортінженерів, бортмеханіків, бортрадистів, льотчиків-наглядачів) і бортоператорів, які виконують спеціальні роботи в польотах, не може перевищувати дві з половиною величини середньої заробітної плати працівників, зайнятих в галузях економіки України, за календарний рік, що передує місяцю, з якого призначається пенсія.

    Валерия Клиент 4 года назад

    спасибо, а какая будет пенсия? Если 50 лет и стаж 28 лет.

    • Савченко Олександр
      33.3%
      Савченко Олександр 4 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Розрахунок пенсії за вислугу років аналогічний розрахунку пенсії за віком, тобто, з урахуванням двох ключових показників: тривалості страхового стажу та середньомісячного заробітку, з якого сплачено страхові внески (єдиний внесок).Сказати розмір вашої пенсії я не можу, так як не маю даних по вашому доходу за цей період. Однак Вам все підрахують у пенсійному.

    Валерия Клиент 4 года назад

    а пенсия рассчитывается со среднего заработка только с основной работы или со всех работ (по совместительсиву)?

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 4 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Спеціальний стаж роботи визначається лише за основним місцем роботи у відповідності із записами у трудовій книжці. Час роботи за сумісництвом до такого стажу не зараховується.

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 4 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Однак, я б радив Вам цей момент з'ясувати саме в ПФУ (центральному органі).

      Адже в жодному нормативно-правовому акті немає обмежень щодо врахування стажу роботи за сумісництвом при призначенні пенсії за вислугу років.

      Однак, наскільки мені відомо, місцеві пенсійні органи враховують лише стаж за основним місцем роботи.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    "Стаття 40. Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії

    1. Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

    У разі якщо страховий стаж становить менший період, ніж передбачено абзацом першим цієї частини, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.

    За вибором особи, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу, з урахуванням будь-яких періодів незалежно від перерв, що включаються до страхового стажу згідно з абзацом третім частини першої статті 24 цього Закону, та будь-якого періоду страхового стажу підряд за умови, що зазначені періоди в сумі складають не більш як 10 відсотків тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі....";

    "Стаття 20. Обчислення та сплата страхових внесків...

    11. Суми надміру або помилково сплачених страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування, у тому числі сплачені із заробітної плати (доходу) застрахованої особи, яка працює за сумісництвом,...".

    Другими словами, за период до 01.07.2000г. Вы вправе подать с документами для назначения пенсии справки о заработной плате в течение 5 лет (60 месяцев) подряд, включая работу как по основному месту, так и по совместительству. За период после 01.07.2000г. страховой стаж исчисляется в порядке персонифицированного учета уплаты страховых взносов работодателем.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    33.3%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий день.

    1. Ви маєте право на вислугу років.

    Відповідно до п. е ст. 55 ЗУ "Про пенсійне забезпечення", право на пенсію за вислугу років мають: артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів при стажі творчої діяльності від 20 до 35 років за переліком та у порядку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку, але не раніше досягнення 55 років. До досягнення віку, встановленого абзацом першим цього пункту, право на пенсію за вислугу років мають артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів:

    які в період до 1 січня 2016 року мали вислугу років на відповідних посадах не менше тривалості, передбаченої абзацом першим цього пункту;

    1971 року народження і старші за наявності стажу творчої діяльності, передбаченого абзацом першим цього пункту, та після досягнення ними віку, встановленого абзацами тринадцятим - двадцять п’ятим пункту "е" цієї статті.

    Також зверніть увагу, що в Вашому випадку така ознака, як ВІК - не застосовується, тобто необхідно мати відповідну кількість стажу, оскільки - Конституційний Суд визнав неконституційним встановлення мінімально необхідного віку для нарахування пенсії за вислугу років. Суд ухвалив рішення за конституційним поданням 45 депутатів Верховної Ради. Він визнав неконституційними положення пункту «а» статті 54, статті 55 закону «Про пенсійне забезпечення». Згідно з цим положенням, для призначення пенсії за вислугу років робітникам льотного і льотно-випробного складу необхідно було досягти віку 50 років, а працівники освіти, охорони здоров'я і соціального забезпечення, а також артистам — 55 років.

    «Конституційний Суд зазначив, що встановлення як додаткової умови для призначення пенсії за вислугу років – досягнення віку 50 років та 55 років – нівелює сутність права на соціальний захист»

    2. Розмір пенсії.

    Розмір пенсії за віком визначається за формулою:

    П = Зп Кс, де:

    П - розмір пенсії, у гривнях;

    Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

    Кс - коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25цього Закону.

    Будуть брати до уваги розміри заробітної плати з 2000 року автоматично. Але. Ви маєте право надати довідку про заробітну плату до 2000 року (за 5 років). Це може позитивно вплинути на розмір пенсії.

    3. Так, це в України, звичайно, можна зробити. Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України