Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 10 марта 2020, вопрос №13157

Как получить алименты?

Доброго времени суток! У меня возникла пробоема. Дело в том, что мне 16 лет и мои родители разведены. Мой отец живет заграницей и высылает алименти на мамин счёт. Моя мать же не даёт их мне и не тратит их на меня. Банк не хочет выдавать деньги лично мне, так как я несовершеннолетняя, а другим способом отец высылать не хочет.
Я прошу у вас совета, как поступить в даной ситуации, возможные решения проблемы.
Заранее благодарю.

Ответы юристов (3)

    Онуфриенко Сергей Павлович

    Доброго дня, Ульяно,

    У ст.186 Сімейного кодексу визначено, що «контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюється органом опіки та піклування у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів, порядок та періодичність яких визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей». За заявою платника аліментів (крім тих, які мають заборгованість зі сплати) такі відвідування здійснюються позапланово, але не більше ніж раз на 3 місяці.

    Відповідно до ст.56 Цивільного кодексу органами опіки та піклування є районні, районні в мм.Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад. На практиці питанням захисту прав дітей займаються

    служби у справах дітей, що діють при відповідних держадміністраціях.

    Таким чином, платник аліментів, який вважає, що сплачувані ним суми використовуються не на потреби дитини, може звернутись із заявою до органу опіки та піклування щодо наявності факту нецільового використання коштів. І служба у справах дітей муситиме здійснювати контроль за витрачанням аліментів.

    Тому звертайтесь до Вашого батька, щоб він подав заяву до органу опіки та піклування заяву про проведення контролю за витрачанням аліментів.

    Костромина Виктория

    обратитесь в орган опеки - они помогут подготовить иск на смену получателя

    Давидко Ігор Анатолійович

    Згідно частині 3 статті 179 Сімейного кодексу України неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

    Статтею 32 Цивільного кодексу України визначено, що крім правочинів, передбачених статтею 31 цього Кодексу, фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (неповнолітня особа) має право: 1) самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України