Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 12 марта 2020, вопрос №13348 150₴

Передаются ли кредиты в наследство

Тётя взяла кредит в credit7.ua там сума выросла с 7000 до 20 000грн ее уже нет в живых. Что будет с эти кредитом нужно ли родственникам расплачиваться с ним.

Ответы юристов (12)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Если вступали в наследство - то нужно выплачивать.

    Нужно более детально изучать обстоятельства.

    За какой период начислено? При жизни?

    Ковальчук Владимир
    13.3%

    приняли законопроект №6027-д, согласно которому наследники человека, который взял кредит в банке и умер, не успев его погасить, теперь обязаны выступать в наследство, принимая и долг, и выплачивать его любыми доступными средствами, включая даже продажу личного имущества,А согласно нормам Конституции, никакой закон не может быть направлен на ухудшение положения граждан Украины, и это является одним из фундаментальных положений правового определения законов. А парламентарии решили иначе, почему — можно только догадываться.Что же касается наследования долгов по кредитам и ответственность наследников имущества по долгам умершего, то если человек имел неосторожность вступить в наследство, отягощенное долгами перед банками, то банки получают право обращаться в суд о взыскании долгов с наследника.Как действует банк в случае смерти заемщика:

    • начисление процентов останавливается со дня смерти заемщика. Для этого наследники должны письменно уведомить об этом кредитора и предоставить соответствующие документы;
    • если начисления продолжались, наследник имеет право требовать уменьшения суммы долга;
    • займ замораживается на полгода для выяснения, кто будет платить кредит после принятия наследства;
    • после принятия наследства нужно сразу обратиться в банк и определить график выплат;
    • если наследник отказался от уплаты кредита, банк-кредитор имеет право обратиться в суд. Но я так понимаю что был взят потребительский кредит.там Ситуация другая .Обычно за не уплату они не подают в суд а продают коллекторам.и тут можно не платить.Но все равно надо читать договор.
    Беликов Олег  Александрович
    13.3%

    Добрый день. Вместе с правами в наследство, вы получаете и обязательства. То есть, если у наследодателя были долговые обязательства перед банком, МФО, или иные, то вместе с имуществом приобретается и обязанность их возместить. Банки на встречу не идут, и требуют погашение кредита одним платежем.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    13.3%

    Добрий вечір.

    Відповідно до ст. 1218 ЦКУ - До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

    Згідно з ст. 1281 ЦКУ - Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб. Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

    Отже, чи передається кредит у спадок?

    Так, оскільки це боргове грошове зобов'язання - повернути певну суму разом з відсотками у встановлений термін і порядок. Тому логічно, що разом з будинком, квартирою або машиною, ви також отримуєте борги у спадок.

    Отримати спадок розом із кредитним зобов'язанням можна в двох варіантах:

    • за законом (це родичі: батьки, другий з подружжя, діти, брати, сестри, дядьки, тітки і т.п.);
    • за заповітом (будь-яка особа, яку померлий вказав у заповіті і визначив її долю).

    Як не платити?

    Відмовитися від отримання спадщини.

    Також зверніть увагу, що Ви зобов'язанні повідомити банк про відкриття спадщини, якщо Вам відомо про борги.

    Також, банк зобов'язанний Вам пред'вити вимогу. Якщо він це не зробить, то буде вважатися, що він не має права вимагати.

    Тобто, Ви зараз можете письмово повідомити таку кредитну установу (я так розумію що це МФО) про отримання спадщини. Вказати про те, щоб вони зупинили нараховувати відсотки. Протягом 6 місяців, з моменту, коли Ви отримали свідоцтво про прийняття спадщини, банк повинен буде Вам направити вимогу. Якщо цього не буде - все. Вони пропустили строк.

    Також зверніть увагу про порядок задоволення вимог банка - ст. 1282 ЦКУ - Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую!

    Сергеев Артем
    13.3%
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Стаття 1281. Пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців

    1. Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.

    Савченко Олександр
    13.3%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті це може бути як рухоме, так і нерухоме майно, грошові кошти, вклади, а також боргові зобов’язання.

    Часткове прийняття спадщини, а саме - відмова від прийняття її боргової частини - не допускається, обов’язковою умовою вступу в спадщину є беззастережне прийняття спадкоємцями як прав, так і обов’язків, які залишилися після смерті спадкодавця.

    Обов'язок плати за зобов’язаннями покладається лише на спадкоємця, що прийняв спадщину. При цьому не важливо успадковує він за законом або за заповітом.

    Згідно ст. 1268 ЦКУ спадкоємець має право прийняти спадщину або відмовитися від неї. Якщо відсутня заява у нотаріуса про прийняття спадщини протягом встановленого строку для прийняття спадщини також прирівнюється до відмови.

    ВИСНОВКИ:

    1) Борги, в тому числі за кредитними договорами, вважаються частиною спадщини і переходять до спадкоємців. Прийняти тільки права і відмовитися від обов’язків, пов’язаних зі спадщиною, не можна, так само як і прийняти тільки частину спадщини.

    2) Кредитор може пред’явити свої вимоги лише до тих спадкоємців, які прийняли спадщину в строки, встановлені законом.

    3) Борги, які перейшли у спадщину, погашаються в межах вартості спадкового майна.

    4) Якщо спадкоємець відмовляється погашати борги спадкодавця, тоді кредитори можуть подати на нього в суд з вимогою стягнути в натурі спадкове майно у спадкоємця в рахунок погашення боргів.

    5) Якщо розмір боргів дорівнює або перевищує вартість спадкового майна і ви хочете відмовитися від спадщини, зробити це можна шляхом подачі заяви в нотаріальну контору, де відкрито спадкову справу.

    6) Заяву про відмову слід подавати обов’язково тільки в тому разі, якщо на момент смерті ви були прописані разом з померлим за однією адресою. В іншому випадку відмова буде вважатися автоматичною, якщо не подати заяву про прийняття спадщини.
    Токмач Галина Николаевна
    13.3%

    100% нужно оплачивать, если приняли наследство

    Костромина Виктория
    6.7%

    при условии принятия наследства

    в рамках суммы наследства

    Гончаренко Константин
    6.7%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    До спадкової маси зараховується все майно і зобов язання спадкодавця(борги) , які є не погашені.

    Враховуючи сказане, якщо Ви приймете спадщину матері у порядку спадкування за ЦК України , у термін 6 -ти місяців, то автоматично приймете на себе і борги спадкодавця, які потрібно буде виплачувати є два виходи:

    1. написати заяву у нотаріуса про відмову від прийнняття спадщини всіх спадкоемців, тоді ця квартира з боргами через деякий час перейде державі. І це вже буде не Вашою проблемою.

    2. Якщо ж майно для Вас є важливим , приймати спадок, але писати заяву кредитору, про необгрунтованість вимог в зв язку зі строком позовної давності 3 роки та вирішувати у судовому порядку , адже кредитор може звернути стягнення на квартиру і шляхом її продажу вимагати погашення боргу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    3.3%

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1216. Поняття спадкування

    1. Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).".

    Другими словами, наследуя долги наследодателя, наследники наследуют и его права, в данном случае право оспаривать сумму требования кредитора - "там сума выросла с 7000 до 20 000грн". Начисления 100% (даже без ознакомления с документами) содержат нарушения законодательства.

    Александров Євгеній (Адвокат)
    3.3%

    Добрый день!

    В состав наследства входят все права и обязанности, принадлежавшие наследодателю на момент открытия наследства и не прекратившиеся вследствие его смерти.

    Наследник по завещанию или по закону имеет право принять наследство или не принять его.

    Не допускается принятие наследства с условием или с оговоркой.

    Наследник, который постоянно проживал вместе с наследодателем на время открытия наследства, считается принявшим наследство, если в течение срока, установленного ст.1270 Гражданского кодекса Украины, он не заявил об отказе от него.

    Наследники обязаны сообщить кредитору наследодателя об открытии наследства, если им известно о его долгах.

    Кредитору наследодателя предстоит в течение шести месяцев со дня, когда он узнал или должен был узнать об открытии наследства, предъявить свои требования к наследникам, принявшим наследство, независимо от наступления срока требования.

    Если кредитор наследодателя не знал и не мог знать об открытии наследства, он вправе предъявить свои требования к наследникам, принявшим наследство, в течение одного года от наступления срока требования.

    Кредитор наследодателя, не предъявивший требования к наследникам, принявшим наследство, в сроки предусмотренные ГК, лишается права требования.

    Наследники обязаны удовлетворить требования кредитора полностью, но в пределах стоимости имущества, полученного по наследству. Каждый из наследников обязан удовлетворить требования кредитора лично, в размере, который соответствует его доле в наследстве.

    Требования кредитора наследники обязаны удовлетворить путем единовременного платежа, если в договоренности между наследниками и кредитором другое не установлено.

    В случае отказа от одноразового платежа суд по иску кредитора налагает взыскание на имущество, которое было передано наследникам в натуре.

    Но всё это относительно тех родственников, которые принимают наследство!

    Есть нюансы... надо учитывать и сроки... и уведомление кредиторов...

    Лебединская Светлана Александровна

    Наследник принимает как активы, так и пассивы. Отказаться от одного в пользу другого нельзя. Для более детальной информации обращайтесь в наш офис!!! 30 лет опыта по наследственным делам!!!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України