Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 17 марта 2020, вопрос №13734 150₴

Незаконно оформили кредит

Доброго дня. Був незаконно оформлений кредит в Манівео онлайн на сина 19 років. Замішаний його однокурсник по училищу, який наразі знаходиться не в Україні. По факту в банку виявились паспортні дані, код ІНН і номер карти, номер карти і номер телефону шахраям був відомий, а от звідки взяли особисті дані не відомо. Карта була заблокована, як тільки зрозуміли, що її можуть використовувати інші, але виявилось, що за два дні до блокування на карту встигли оформити кредит. після дзвінку з банку до батьків, щодо погашення кредиту звернулись до правоохоронних органів по факту шахрайства. Зробили роздруківку смс переписки з людиною, яка замішана в даній справі. Після запиту в Приватбанку роздруківки по операція по картці виявилось, що там присутня сума кредиту (при блокуванні картки співробітник Приватбанку нічого не сказав про кошти, присутні на ній). Ми готові повернути кошти в розмірі, якому був наданий кредит, так як вони на картці не лишись, але ми не готові плати відсотки, які були нараховані. Чи можливо в даній ситуації домовитись з Манівео про списання відсотків, при оплаті суми кредиту або хоча б призупинити нарахування відсотків на період розгляду справи. Матеріальне положення сім'ї і так залишає бажати кращого,з 4 дорослих членів сім'ї працює лише мати на мінімальній заробітній платі, тому не маємо змоги виплачувати кредит, який взяв хтось інший.

Ответы юристов (13)

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    20%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий день.

    Уточніть, у Вас зараз 2 кредити? Один в манівео други на кредитній картці ПриватБанку?

    Що Вам потрібно робити в такій ситуації?

    1. Вам потрібно звернутися із заявою до поліції. (це Ви зробили, але чи є витяг з ЄРДР?).

    Відповідно до ст. 214 КПК - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Отже, Ви повині написати заяву (2 екз.) один сдати в канцелярію до поліції, на 2 екз., Вам ставлять відмітку про те, що така заява була прийнята. До заяви додаєте всі докази, якщо наявні. З цього моменту, слідчий протягом 24 годин зобов'язанний внести відомості до ЄРДР та ще через 24 години надати Вам витяг з ЄРДР.

    Але, дуже часто, це слідчі не роблять, через що - потрібно оскаржувати таку бездіяльність до слідчого судді.

    Згідно з ст 303-304 КПК - у Вас є 10 днів, що йдуть після 24 годин, що надаються для внесення відомостей до ЄРДР, щоб оскаржити бездіяльність до слідчого судді місцевого суду.

    У скаргі на бездіяльність Ви повині визнати бездіяльність протиправною, зобов'язати слідчого внести відомості та надати Вам витяг.

    Після позивтиного рішення суду, поліції повина буде внести відомості до ЄРДР та надати Вам витяг.

    Після відкриття справи, слідчий буде проводити слідчі дії. Потрібно буде постійно з ним контактувати та цікавитися рухом справи!

    2. Після того, як справа вже відкрита та є витяг з ЄРДР, Вам потрібно звернутися до банку. Надати витяг з єрдр, те, що Ви зверталися до банку для блокування картки та наявності шахрайських дій.

    3. Після цього, банк повинен розглянути заяву та прийняти рішення про зкариття чи не закриття кредиту. Як правило, такі установи як МФО відмовляють та кажуть, що закриють тільки на підставі рішення суду, коли буде встановлена винна особа.

    4. Якщо у Вас буде така ситуація, то необхідно буде звертатися до суду для визнання кредитного догвоору недійсним. Але, для початку необхідно зробити процедуру, що вказана зверху.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла.

    • Галина Клиент 4 года назад

      Картка Приватбанку використовувалась для отримання стипендії, з літа після закінчення училища нею не користувались. Кредит лише один, з Манівео.

      • Киншов Дмитрий Сергеевич
        Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

        Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

        Зрозуміло. Тоді потрібно всі претензії спочатку направляти до манівео. Якщо не буде результату - звертатися до суду.

        • Галина Клиент 4 года назад

          Як грамотно написати листа до Манівео, щоб шанс на його позитивний розгляд?

          • Киншов Дмитрий Сергеевич
            Киншов Дмитрий Сергеевич 4 года назад

            Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

            Можете у довільній формі в порядку ЗУ "Про звернення громадян". Головне, додайте докази.

    Сергеев Артем
    13.3%
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Перш за все потрібно повідомити юридичну особу, яка виставила Вам борг.

    Напишіть звернення (на сайті і рекомендованим листом на юридичну адресу) - з поясненнями події, вказівки що кредит не брали, і скоєно кримінальний злочин - шахрайство. Також напишіть скаргу в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, - з проханням провести перевірку фінансової установи у зв'язку з видачею кредиту шахраям.

    І в обов'язковому порядку потрібно звернутися з відповідною заявою в поліцію. Вкрай важливо скласти заяву і пояснення до неї грамотно, з урахуванням всіх кваліфікуючих ознак. В іншому випадку, найчастіше, Ваша заява буде розглянута у порядку ЗУ «Про звернення громадян», попросту кажучи - «списана».

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    1) Ви пишете, що номер карти і номер телефону шахраям був відомий

    З телефоном зрозуміло, однак як їм став відомий номер карти? Ви в сина це запитували?

    2) Також Ви зазначаєте, що кошти в розмірі, в якому був наданий кредит, на картці не лишись.

    Зняти їх ніхто також не міг, так як для цього була б потрібна картка вашого сина.

    Відповідно гроші були або переведені на інший банківський рахунок або витрачені шляхом онлайн-платежів.

    У будь-якому разі з виписки, яку Вам надав банк, можна чітко визначити рух коштів. Та й Ви самі можете це перевірити через Приват24.

    Тому питання до Вас: куди саме ділися гроші з картки (хто їх отримувач)?

    3) Ви зробили роздруківку смс-переписки з людиною, яка замішана в даній справі.

    Що саме в ній вказано? Чи показували Ви її поліції?

    Та чи було за вашою заявою про шахрайство відкрито кримінальне провадження? На якій стадії перебуває дана справа?

    4) Чи зверталися Ви відносно цієї ситуації безпосередньо до Манівео?

    Чи надали Вам інформацію та відповідні документи, що стосуються даного кредиту (по сумі кредиту, по процентам тощо)?

    • Галина Клиент 4 года назад

      Доброго дня.

      1. Номер картки був відомий, так як однокурсник сина кілька разів користувався даною карткою для переведення своїх коштів.

      2. Кошти на картці лишись, так як мабуть вчасно заблокували картку (тільки після виписки з банку стало зрозуміло, що на заблокованій картці є кошти). Зараз сума до погашення більша, за рахунок щодня нарахованих відсотків. Ми згодні повернути суму кредиту, але хотілось би щоб списали відсотки.

      3. До правоохоронних органів звернулись, сказали завтра прийти написати заяву, але вони рекомендують домовитись з банком про повернення суми кредиту і просписання відсотків.

      4. В Манівео звертались, сказали, що справа передана відповідному співробітнику. Цей співробітник телефонував, і на підвищеному тоні було сказано, що про списання відсотків не може бути і мови, так як в них його паспортні дані, вони впевнені що надали кредит саме йому.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Яка була сума кредиту?

        Якщо Ви згодні повернути суму кредиту, але без відсотків - то про це потрібно домовлятися з Манівео та укладати відповідну додаткову угоду. А Манівео Вам у цьому відмовляє.

        Хоча навіщо Вам взагалі щось повертати, якщо Ви впевнені, що ваш син не брав кредиту.

        ПРАВИЛА НАДАННЯ ГРОШОВИХ КОШТІВ ПОЗИКУ, В ТОМУ ЧИСЛІ НА УМОВАХ ФІНАНСОВОГО КРЕДИТУ ПРОДУКТУ «КОМФОРТ» (https://moneyveo.ua/ru/confidentiality/creditrules-comfort/):

        3.13. Кредитодавець інформує Заявника про прийняте рішення щодо видачі Кредиту СМС-повідомленням на телефонний номер та електронним листом на електронну пошту Заявника, які зазначені у Заявці, а також відповідним повідомленням в Особистому кабінеті. Строк дії позитивного рішення про надання Кредиту складає один день з моменту прийняття такого рішення та схвалення Заявки. За затримку в надходженні повідомлення про прийняте рішення, спричинене проблемами в роботі електронних та/або телефонних служб і сервісів, Кредитодавець відповідальності не несе.

        3.14. У випадку схвалення Заявки, Інформаційно-телекомунікаційна система Кредитодавця генерує індивідуальну частину Електронного Договору, що є офертою та містить всі істотні умови, про що інформує Заявника в Особистому кабінеті, а також шляхом надсилання відповідного повідомлення на номер телефону Заявника та/або електронним листом на електронну пошту, вказані в Заявці.

        3.15. Кожен із Заявників, ознайомившись з усіма істотними умовами оферти, надає згоду шляхом направлення повідомлення Кредитодавцю, яке підписується відповідно до абз. 2 ст. 12 Закону України «Про електронну комерцію», а саме: шляхом введення у спеціальному полі під акцептом, який містить усі істотні умови Договору, одноразового ідентифікатору, який відповідає вимогам п. 3 ч. 1 ст. 12 Закону України «Про електронну комерцію» та натиснення іконки «відправити/підписати». Зазначена іконка може стати активною лише після введення Одноразового ідентифікатора. Зазначений ідентифікатор генерується Кредитодавцем в Інформаційно-телекомунікаційній системі та надсилається Заявнику в СМС-повідомленні.

        3.16. Після підпису Електронного повідомлення Заявником, зазначене повідомлення надходить в Інформаційно-телекомунікаційну систему Кредитодавця та свідчить/повідомляє Кредитодавця про те, що Заявник надав згоду (акцептував) на пропозицію (оферту) Кредитодавця щодо укладання Договору із Заявником. Після зазначених дій Договір між Кредитодавцем та Заявником вважається укладеним і Кредитодавець здійснює дії передбачені умовами укладеного Договору щодо надання Кредиту.

        ВИСНОВОК: слова працівника Манівео, що в них є паспортні дані вашого сина і вони впевнені, що надали кредит саме йому, є нікчемними.

        Щоб стверджувати, що кредит був оформлений саме на вашого сина, вони повинні були б надіслати вашому сину на його номер телефону:

        1) відповідне повідомлення (оферту) щодо укладання договору;

        2) СМС-повідомлення з Одноразовим індикатором, який потрібно ввести на сайті для укладання електронної угоди;

        3) відповідне повідомлення про прийняте рішення щодо видачі Кредиту.

        Враховучи зазначене, можна стовідсотково стверджувати, що однокурсник вашого сина при взятті кредиту вказував свій номер телефону.

        А тому вашому сину необхідно написати на юридичну адресу Манівео, вказану на сайті, листа про те, що він кредитного договору не заключав та грошей не отримував, так як ідентифікація пройдена не ним і жодних повідомлень, що стосуються укладання договору (перерахуєте ці 3 пункти), він на свій мобільний телефон (вкажете номер) не отримував.

        А те, що номер телефону належить іншій особі, а не вашому сину, можна підтвердити за допогою мобільного оператора.

        Тому нічого нікому не платіть, правда на вашій стороні.

        Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

        Всього доброго.

    Крикун Сергій  Павлович
    13.3%
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2664-14):

    ст.18 - "Фінансовим установам під час здійснення (надання) фінансових послуг забороняється вступати в договірні відносини з анонімними особами, відкривати та вести анонімні (номерні) рахунки.

    Фінансовим установам забороняється вступати в договірні відносини з клієнтами - юридичними чи фізичними особами у разі, коли виникає сумнів стосовно того, що особа виступає не від власного імені....";

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1051. Оспорювання договору позики

    1. Позичальник має право оспорити договір позики на тій підставі, що грошові кошти або речі насправді не були одержані ним від позикодавця або були одержані у меншій кількості, ніж встановлено договором.

    Якщо договір позики має бути укладений у письмовій формі, рішення суду не може ґрунтуватися на свідченнях свідків для підтвердження того, що гроші або речі насправді не були одержані позичальником від позикодавця або були одержані у меншій кількості, ніж встановлено договором. Це положення не застосовується до випадків, коли договір був укладений під впливом обману, насильства, зловмисної домовленості представника позичальника з позикодавцем або під впливом тяжкої обставини.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про здійснення банками фінансового моніторингу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0417500-1):

    "1.... Вимоги цього Положення поширюються на банки, відокремлені підрозділи банків, платіжні організації та членів/учасників платіжних систем, що є банками, філії іноземних банків (далі - банки)....

    16. Основними принципами розроблення та реалізації внутрішніх документів банку з питань фінансового моніторингу є:...

    2) забезпечення здійснення працівниками банку [у межах функціональних обов'язків, визначених трудовими договорами (у посадових інструкціях, контрактах тощо)] ідентифікації, верифікації клієнтів (представників клієнтів), вивчення клієнтів та виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу ...

    17. Банк зобов'язаний розробити та затвердити такі окремі внутрішні документи з питань фінансового моніторингу,...

    2) Програму ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів банку;...

    23. Програма ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів банку має містити:..

    2) порядок ідентифікації, верифікації клієнта (представника клієнта), особи, від імені або за дорученням якої проводиться фінансова операція, у випадках, передбачених статтею 9 Закону, статтею 64 Закону про банки та цим Положенням;...

    4) порядок здійснення поглибленої перевірки клієнта;...

    5) заходи з вивчення клієнта, які, зокрема, включають:

    порядок з'ясування мети і характеру майбутніх ділових відносин з клієнтами та документального підтвердження отриманих результатів;

    порядок проведення оцінки фінансового стану клієнтів;...

    6) порядок ведення електронної анкети, який повинен забезпечити своєчасність, повноту та відповідність унесеної до електронної анкети клієнта інформації відомостям, що містяться в справі клієнта;

    7) порядок відмови в передбачених Законом та Законом про банки випадках від установлення (підтримання) ділових (договірних) відносин (у тому числі шляхом розірвання договірних відносин) або проведення фінансової операції;...

    44. Банк зобов'язаний здійснювати ідентифікацію та верифікацію:

    1) клієнтів/осіб (представника клієнта) у випадках, передбачених статтею 64 Закону про банки; (Стаття 64. Обов'язок щодо ідентифікації клієнтів Банкам забороняється: вступати в договірні відносини (проводити валютно-обмінні фінансові операції, фінансові операції з банківськими металами, з готівкою (готівковими коштами) з клієнтами - юридичними чи фізичними особами: у разі коли виникає сумнів стосовно того, що особа виступає не від власного імені;)

    2) клієнтів/осіб (представника клієнта) у випадках, передбачених частиною третьою статті 9 Закону.

    45. Банк під час здійснення верифікації клієнта/представника клієнта має підтверджувати відповідність ідентифікаційних даних особи клієнта/представника клієнта відомостям, зазначеним в отриманих від нього офіційних документах, а також відповідність оформлення офіційних документів вимогам законодавства та перевіряти їх чинність (дійсність).

    46. Банк зобов'язаний пересвідчитися в чинності (дійсності) поданих клієнтом/представником клієнта документів та відповідності їх оформлення вимогам законодавства України до встановлення ділових (договірних) відносин, вчинення правочинів, проведення фінансової операції, відкриття рахунку....".

    Подайте на имя руководителя кредитора (Манивео) заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре или заказным письмом с уведомлением о вручении, или по "Новой почте", и/или на электронный адресс) о незаконности выдачи кредита со ссылками на приведенные нормативные документы, о нарушении работниками учреждения порядка заключения договора и идентификации клиента, о закрытии счета и списании начисленных санкций в отношении сына.

    Гончаренко Константин
    13.3%
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    1. Зверніться до поліції за фактом шахрайства - зареєструйте заяву.

    2. Візьміть виписку з ЄРДР про прийняття Вашої заяви завірену у встановленому порядку.

    3. Надішліть вказний документ рекомендованим листом з поміткою про вручення до кредитної організації, разом із Вашою заявою про вчинений злочин - шахрайство та просіть у 15 -ти денний термін розглянути заяву , згідно ЗУ Про звернення громадян, та надіслати Вам довідку про закриття кредиту.

    4. Ви можете звернутися до БКІ,(УБКІ - БЮРО КРЕДИТНИХ ІСТОРІЙ) щоб ті внесли інформацію про те, що Вашими паспортними даними користуються шахраї.( НА ОСНОВІ ДОВІДКИ З ПОЛІЦІЇ).

    Тоді наврядчи на Вас хтось зможе оформити кредит. Якщо Ви боїтеся, що паспортні дані можуть бути використані - замініть паспорт звернувшись до ДМС.

    З повагою,

    Костянтин гончаренко

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    1. обратитесь в полицию\киберполицию

    2. обратитесь письменно в манивео с выпиской с ЄРДР

    Но дело в том что ваш сын не должен был передавать данные карты - CVV код срок действия карты и т.д.

    Десятник  Володимир  Олексійович
    10%
    Десятник Володимир Олексійович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 50 лет опыта

    Розмір кредиту та плата за користуванням ним (відсотки) - це один й той же договір. Відтак, якщо Ви згодні повернути суму кредиту, тим самим визнати себе стороною цього договору (позичальником), а також визнати надання кредиту, Ви втрачаєте підставу для неповернення відсотків.

    Отже, необхідно звертатися до суду з вимогою про визнання ПОВНІСТЮ НЕДІЙСНИМ договору надання ВАМ кредиту. Проблеми доказування такого позову потребують виконання науково-практичної експертизи з ґрунтовним дослідженням практики Верховного Суду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України