Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 19 марта 2020, вопрос №13933 150₴

Как правильно погасить кредит

Здравствуйте подскажите пожалуйста что мне делать у меня есть кредит ко которому есть проценты но когда я связался с той конторой и хотел предоставить форму 5 военнослужащего они говорят что не примут её типа не хотят

Ответы юристов (13)

    Ковальчук Владимир
    13.3%

    Военнослужащему, которому банк насчитал штраф и пеню во время его службы, нужно лично или по почте (письмом с описью вложения и уведомлением о вручении) направить в банк следующий пакет документов:

    • ходатайство написанное в произвольной форме о приостановлении начисления штрафных санкций или НЕ начисления штрафных санкций, а также о прекращении начисления процентов или отмене ранее начисленных процентов с обязательным указанием начала льготного периода (18 мая 2014 года — указывают военнослужащие, дату мобилизации — пишут мобилизованные);
    • ксерокопии документов, которые подтверждают обоснованность льготного кредитования, например:
    Удостоверение участника боевых действий.Военный билет с датами призыва (мобилизации).Справка о прохождении военной службы, выданная военкомом или военной частью, с указанием даты мобилизации (призыва).Выписка из приказа о зачислении в списки личного состава воинской части (для резервистов), с указанием даты мобилизации, подписанным начальником (командиром) и скрепленной печатью.Напомним, что особый период наступает в момент объявления решения о мобилизации, а дата начала мобилизации гражданина — это день призыва на военную службу в военном комиссариате или день занесения в списки личного состава воинской части (для резервистов).Если у контрактника, УБД или военнослужащего нет возможности лично обратиться в банк и отследить урегулирование вопроса, юридически правильно будет изложить просьбу опираясь на Закон Украины «Об обращениях граждан» (последнее изменение № 1404-VIII от 2 июня 2016 года).По указанному закону ответ из банка должен прийти в течение 30 дней со дня получения обращения.Когда ходатайство военнослужащего или ветерана о кредите отклонено банком — это прямое нарушение ст. 14 п. 15 Закона «О социальной и правовой защите военнослужащих и членов их семей» (далее Закон).Рекомендуем, прежде, чем обращаться в суд, написать письмо о нарушении Закона в Нацбанк. Очень часто в юридической практике НБУ реагирует быстро, ведь он регулярно собирает обобщенные данные по кредитам военнослужащих, УБД, мобилизованных и обязательно направит запрос в банк-нарушитель. Как правило, банкиры после жалобы в Нацбанк быстро пересматривают кредит, и отменяют решение о штрафе и пене. Закон не требует от банков обязательной реструктуризации (изменения срока кредитования, суммы регулярных платежей) кредитов участников АТО (ООС) и ветеранов.Но, в своем официально опубликованном письме от 8 мая 2014 года №18-112 / 22289 «О необходимости принятия мер по защите финансовых интересов военнослужащих в связи с обслуживанием кредитов» Нацбанк “настоятельно” рекомендует банкам максимально “идти навстречу” участникам боевых действий (УБД) в минимизации негативных последствий из-за кредитных сложностей.Также рекомендуем поинтересоваться у банковского сотрудника, есть ли у банка программы лояльности и программы реструктуризации кредитного долга.
    • Олександр Клиент 4 года назад

      У меня ещё нет убд а на контракте я полгода

      • Ковальчук Владимир

        Вы военнослужащий и вы попадаете под эти законы .

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n90):

        9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

        допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

        призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

        військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

        військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

        резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час.

        Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12):

        Стаття 14. Пільги військовослужбовцям та членам їх сімей

        15. Військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Однак, проценти Вам не мають права нараховувати лише з моменту проходження військової служби по контракту (тобто, ці півроку та до закінчення контракту).

        До укладання контракту та проходження військової служби Вам мали право нараховувати проценти та штрафні санкції.

    Левченко Ксенія Сергіївна
    10%

    Доброго дня. Форму потрібно направити в фінустанову листом разом зі зверненням цінним або рекомендовании листом та прописати відповідальність у разі відмови.Зверніться через профіль допоможу.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Відповідно до пункту 15 статті 14 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду ШТРАФНІ САНКЦІЇ, ПЕНЯ за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також ПРОЦЕНТИ за користування кредитом НЕ НАРАХОВУЮТЬСЯ.

    Особливий період почався 17.03.2014 року (Указ Президента України № 303 “Про часткову мобілізацію”) і триває до нині.Моментом виникнення права на ненарахування штрафних санкцій, пені і процентів є:

    17.03.2014 року – для тих осіб, які станом на 17.03.2014 року вже були військовослужбовцями;

    дата прийняття на військову службу (за контрактом і за призовом, зокрема призов під час мобілізації) – для тих осіб, які стали військовослужбовцями після 17.03.2014 року.

    Отже, Ви як військовослужбовець, який має невиконані кредитні зобов’язання повинні діяти наступним чином (поетапно):

    1. Звернутися до установи з заявою провести звірку зобов’язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо.

    Цей етап є важливим, необхідно починати з нього задля розуміння реальної «картини» зобов’язання, що буде підтверджено офіційною інформацією від цієї установи. Звертатися можна особисто, через представника (який має підтверджуючі документи), а також поштою (лист краще відправляти з описом вкладення та повідомленням про вручення).

    2. Звернутися до установи із заявою про звільнення від сплати штрафних санкцій, пені і процентів по кредиту, а також про звільнення від сплати страхових платежів, якщо такі передбачені кредитними договором.

    До заяви необхідно додати документи, які підтверджують статус військовослужбовця.

    Такими документами можуть бути:

    - військовий квиток;

    - посвідчення офіцера;

    - довідка про призов на військову службу;

    - довідка про проходження військової служби, що видається у військовій частині.

    У випадку надання копій документів, вони мають бути завірені встановленим порядком.Відповідь має бути надана протягом 30 днів з дня отримання звернення (ЗУ «Про звернення громадян»).

    3. У випадку якщо заяву, зазначену у п.2, не було задоволено, звернутися до суду з позовною заявою до цієї установи.Крім того, у прохальній частині варто звернутися до суду про застосування заходів забезпечення позову – тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним зобов’язанням.

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Пуха Наталія ТендерОк
    13.3%

    Доброго дня

    Ви маєте пільги, тому скористайтесь ними розумно Ви маєте повідомити фінансову установу про наявність у вас пільг

    А саме в электронному вигляді та продублюйте копію документа (на юрид адресу фін установи) документи що підтверджують наявність пільг + копію пасп даних+ копію війск квитка + лист на ім'я керівника установи, що ви просите про неврахування % за період що підтверджуєте відповідними документами, з проханням провести перерахунок нарахованих оплат за кредитом з посиланням на норми Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” .

    Успіху

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    13.3%

    Добрий ранок.

    На час особливого періоду в Україні військовослужбовцям штрафні санкції за невиконання кредитних зобов’язань, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

    До такого висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 30.05.2018 р. у справі № 521/12726/16-ц.

    На підставі положень статей 5, 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551-XII, ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 р. № 2011-XIIВерховний Суд дійшов висновку про те, що військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду не нараховуються штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом.

    Наразі, особливий період діє.

    Порядок дій військовослужбовця у таому випадку:

    1.Направити запит до банку для отримання довідки про розмір Вашого боргу з відсотками. Звертатися можна особисто, через представника (який має підтверджуючі документи), а також поштою (лист радимо відправляти з описом вкладення та повідомленням про вручення).

    2. Направити заяву до банку про скасування штрафних санкцій:Документи які додати:- військовий квиток;- посвідчення офіцера;- довідка про призов на військову службу;- довідка про проходження військової служби, що видається у військовій частині.Відповідь має бути надана протягом 30 днів з дня отримання звернення (ЗУ «Про звернення громадян»)

    3.Звернутися до керівника банку із скаргою, якщо штрафні санкції не будеть скасовані.

    Відповідь має бути надана протягом 30 днів з дня отримання звернення (ЗУ «Про звернення громадян»)

    4.Якщо банк звернеться до суду, то в судовому порядку Ви зможете такі відсотки скасувати.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Відповідно до п.15 ст.14 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобовязаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобовязань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

    Що стосується відсотків.

    Відповідно до ст. 21 Закону України «Про споживче кредитування»

    споживач, який порушив своє зобов`язання щодо повернення кредиту та процентів за ним, має відшкодувати позикодавцю завдані цим збитки відповідно до закону з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

    У договорах про споживчий кредит пеня за невиконання зобов`язання щодо повернення кредиту та процентів за ним не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу.

    Сукупна сума неустойки (штраф, пеня), нарахована за порушення зобов`язань споживачем на підставі договору про споживчий кредит, не може перевищувати половини суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.

    Таким чином, загальний розмір пені, що підлягає сплаті за договором, не може перевищувати розмір, встановлений законодавством України, отже не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшим за 15 відсотків суми простроченого платежу. Договором про надання позики передбачена відповідальність відповідача за несвоєчасне виконання зобов`язань у вигляді пені; штраф не передбачений.

    Положення про 50% передбачено також ЗУ Про захист прав споживачів»

    Відповідно до п.5 ч.3 ст.18 Закону несправедливими є умови договору кредитування про:

    "встановлення вимоги щодо сплати споживачем непропорційно великої суми компенсації (понад п'ятдесят відсотків вартості продукції) у разі невиконання ним зобов'язань за договором;"

    Таким чином, загальна сума неустойки (пеня + штрафы) не може перевищувати 50% початкового тіла кредиту.

    Це означає, що якщо Ви Наприклад: отримали 5000 грн. кредиту ніхто не має права від вас вимагати більше 7500 грн. та застосовувати 650% річних.

    Що стосується агресивної підприємницької діяльності МФО.

    У разі погроз з боку працівників МФО на Вашу адресу та адресу Ваших родичів Ви маєте звертатись до органів поліції, посилаючись на ст.182 «Порушення недоторканності приватного життя»; ст.189 «Вимагання»; ст.353 «Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи»; ст.355 «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань»; ст.356 «Самоправство».

    Що стосується інших структур, які розглядають скарги на дії МФО.

    Це, по-перше регулятор Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг. У разі порушення Ваших прав , зокрема, вимагання сплатити більше ніж 50% тіла кредиту, Ви маєте в першу чергу звернутись до Нацкомфінпослуг. Завжди зберігайте квитанції про оплату кредиту та під час звернення до Нацкомфінпослуг прикладайте їх копії.

    Інші державні органи, як розглядають скарги по кредитам з МФО.

    Органів Міністерства внутрішніх справ із заявами про скоєння кримінального правопорушення за статтями 182, 189, 353, 355, 356 та ін. КК України; прокуратура; Державна інспекції України з питань захисту прав споживачів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (щодо питань захисту персональних даних);суд, громадські правозахисні організації.

    Окрім цього, є і інші нюанси, які можуть виникати в таких правовідносинах.

    Якщо Вам потрібно буде підготувати пакет документів із заявами до Нацкомфінпослуг, самого МФО про заборону використовувати Ваші персональні дані, поліції про погрози або заяву до суду про визнання деяких пунктів договору недійсним,

    Враховуючи зазначене , рекомендую Вам письмово (рекомендованим листом звернутись до кредитора , додавши копію посвідчення чи контракту військовослужбовця , квитанції про сплату , та у 15 -ти денний термін просити надати письмову відповідь та довідку про закриття кредиту або ж про списання відсотків та надання реструктуризації.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Крикун Сергій  Павлович

      Констянтине, для чого треба було тлумачити ст.21 Закону про споживче кредитування та інші правила щодо нарахування "відстоків", якщо "проценти" військовослужбовцям також під забороною - я далекий від того, що не відрязняєте "відсотків" від "процентів".

    Крикун Сергій  Павлович
    10%

    По-перше, Закон, заборонивши нарахування відсотків та санкцій за кредитами військовослужбовця, взяв його під охорону - отже він не зобов'язаний доводити та захищати це своє право, крім надання документа про свій статус військовослужбовця та з якого часу. Все інше, що пропонується колегами вище (надання купи довідок, звернення до суду, прохання виконувати Закон) - це перевернення питання з ніг на голову. Доки гроші знаходяться у позичальника, не в нього, а в кредитора має боліти голова, як повернути свої гроші; я вже не кажу про звернення позичальника до суду - для чого, щоб виконувати роботу кредитора, витрачати свій час та кошти для доведення свого права?

    По-друге, законодавець не у цій частині не врегулював питання погашення військовослужбовцем кредиту під час дії мораторію, а саме, не вказав, що платежі під час мораторію мають дію погашення тіла кредита (крім випадку нарахування процентів та санкцій до початку дії заборони стосовно конкретного договору кредиту (військовослужбовця). Практично, в даному випадку будуть мати місце два варіанти: у першому випадку, якщо військовослужбовець прийме рішення сплачувати кредит протягом дії заборони, то недобросовісний, незаконослухняний позичальник (як зараз) віднесе сплачені кошти на погашення ним же нарахованих процентів та санкцій - тобто, сплачувати кредит є неоправданим; з іншої сторони, по закінченні мораторію тіло кредиту буде незмінним і знову ж таки, потягне нарахування процентів і санкцій; у другому випадку, якщо військовослужбовець має можливість сплачувати кредит, вважаю правомірним і належним перераховути кошти не за вимогою позичальника, а самостійно за його реквізитами (реквізитами свого рахунку за кредитом) через установу банку із зазначенням про призначення платежу як погашення, сплату саме тіла кредиту. А далі нехай позичальник нервує і веде свої розрахунки.

    Костромина Виктория

    отправьте им заявление и копию документа что вы военнослужащий

    если они не спишут проценты - их действия вы можете обжаловать в суде


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України