Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 21 березня 2020, питання №14106

Відкрили кримінальне провадження, за те що потягнула чуду дитину за вухо

Доброго дня.
Нещодавно в школі на групі продовженого дня,мій син і хлопчик з паралельного класу( першокласники) сильно бились. Я прийшла з однорічною дитиною на руках, захищала сина від хлопчика. В результаті він( хлопчик) накинувся на мене, вдарив мене по голові, вдарив дитину, яку я тримала на руках. Мій син побачивши це, захищав мене і знову почали битись... захищаючи себе і дітей, я відтягнула хлопця за вухо( не била, відтягнула) бо інакше немогла їх розтягнути. Той хлопчик ще вів себе зухвало ( говорив, що бабуся суддя і йому нічого не буде, принижував мене словесно) Всі ці події засвідчить вчитель , яка була присутня там. Мама тієї дитини написала на мене заяву, що нібито я побила її сина і відвезла його на судмедекспертизу. Там на вусі ніби є подряпина і синець( хоча таке могло статись і при бійці дітей) Я написала зустрічну заяву , про побиття своєї дитини ( забій грудної клітки і живота ) . З лікарні нам викликали інспектора з ювенальноі превенціі , яка на місці запропонувала написати заяву . Побої ми не знімали, бо з маленькою дитиною на руках, фізично немала можливості це зробити .
Дитина, яка билась, дуже агресивна, це підтверджують вчителі , директор школи. Б’ється він систематично .
Відкрили на мене кримінальне провадження за ст125 КК ч1, як поступити в даній ситуації? Чи можу я програти суд?

Відповіді юристів (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Кримінальний кодекс України (КК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 36. Необхідна оборона

    1. Необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

    2. Кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

    3. Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Перевищення меж необхідної оборони тягне кримінальну відповідальність лише у випадках, спеціально передбачених у статтях 118 та 124 цього Кодексу....";

    "Стаття 118. Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця";

    "Стаття 124. Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця".

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17), ст.284:

    "1. Кримінальне провадження закривається в разі, якщо:

    1) встановлена відсутність події кримінального правопорушення;

    2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;...

    Учасники кримінального провадження мають право заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження за наявності передбачених цим пунктом підстав;...

    4. Про закриття кримінального провадження слідчий, прокурор приймає постанову, яку може бути оскаржено у порядку, встановленому цим Кодексом....

    Слідчий приймає постанову про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9, 9-1 частини першої цієї статті, якщо в цьому кримінальному провадженні жодній особі не повідомлялося про підозру.

    Прокурор приймає постанову про закриття кримінального провадження щодо підозрюваного з підстав, передбачених частиною першою цієї статті, крім випадку, передбаченого абзацом четвертим цієї частини....

    7. Якщо обставини, передбачені пунктами 1, 2 частини першої цієї статті, виявляються під час судового розгляду, суд зобов’язаний ухвалити виправдувальний вирок.".

    Іншими словами, у Вашому випадку мали дії у стані необхідної оборони, які вчинялись безпосередньо під час вчинення правопорушення хлопчиком, на захист самої себе, свого сина та дитини на руках; дій з необхідної оборони вчинені у спосіб (враховуючи тримання дитини на руках), можливий за фактичних обставин. Межі необхідної оборони не перевищені - не завдано тяжкої шкоди, про що передбачено ст.36 КК; Ваші дії з необхідної оборони припинені з припиненнням правопорушення.

    Щодо порушення кримінального провадження, то Вам мають повідомити про підозру у вчинені зазначеного кримінального правопорушення.

    У ході слідства подайте на ім'я слідчого та/або пркурора письмову заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі) про вчинення Вами дій з необхідної оборони, відсутності у Ваших діях події та складу злочину, передбаченого ч.1 ст.125 КК з викладенням клопотання про закриття кримінального провадження. Також у заяві викладіть клопотання про виклик та допит свідків.

    Крім того, подайте на ім'я директора школи заяву про вчинення хлопчиком дій, що мають ознаки булінгу та вчинення необхідних при цьому заходів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України