Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 23 марта 2020, вопрос №14196

Раздел квартиры между сёстрами

У нас в наследство осталась трёхкомнатная квартира, сестра не хочет выплачивать деньги за мою часть квартиры, так же не хочет чтобы я выплатила ей её часть. Можно ли как-то по закону, судом призвать её к разделу квартиры, к примеру продать и поделить деньги?!

Ответы юристов (3)

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Общаться в чате Десятник Володимир Олексійович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 50 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Ні, не можливо, оскільки розпоряджатися спільною власністю (виділ, поділ, продаж тощо) можливо лише за згодою між співвласниками (нижче див. ст. 370, 364, 372 ЦК України).

    Адвокат Десятник Володимир Олексійович, канд. юрид. наук, доцент кафедри цивільного права,

    засновник-директор, адвокатське бюро «Експерт Володимир Десятник»

    https://www.facebook.com/LFexpertVDesiatnyk

    Стаття 370. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності

    1. Співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності, крім випадків, установлених законом.

    {Частина перша статті 370 із змінами, внесеними згідно із Законом № 417-VIII від 14.05.2015}

    2. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

    3. Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності, здійснюється у порядку, встановленому статтею 364 цього Кодексу.

    Стаття 364. Виділ частки із майна, що є у спільній частковій власності

    1. Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

    2. Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (частина друга статті 183 цього Кодексу), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    Компенсація співвласникові може бути надана лише за його згодою. (Напівжирний шрифт адвоката Десятника В.О.)

    Право на частку у праві спільної часткової власності у співвласника, який отримав таку компенсацію, припиняється з дня її отримання.

    {Частину другу статті 364 доповнено абзацом третім згідно із Законом № 1878-VI від 11.02.2010}

    3. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації.

    {Статтю 364 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1878-VI від 11.02.2010}

    4. Договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Стаття 372. Поділ майна, що є у спільній сумісній власності

    1. Майно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними, крім випадків, установлених законом.

    {Частина перша статті 372 із змінами, внесеними згідно із Законом № 417-VIII від 14.05.2015}

    2. У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом.

    За рішенням суду частка співвласника може бути збільшена або зменшена з урахуванням обставин, які мають істотне значення.

    3. У разі поділу майна між співвласниками право спільної сумісної власності на нього припиняється.

    4. Договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    вы можете продать свою часть третьему лицу если сестра откажется выкупить вашу часть

    Нешик Татьяна
    Общаться в чате Нешик Татьяна 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. Заставить сестру выкупить у вас часть квартиры вы не можете, так как собственник распоряжается своим имуществом на своё усмотрение и без давления других сособственников или третьих лиц.

    Но вы можете подарить вашу часть кому-то, при оформлении договора дарения согласие других совладельцев не нужно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України