Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 26 марта 2020, вопрос №14570 300₴

Нужно ли платить налог продавая авто по двойному договору купли/продажи?

Добрый день! Такая ситуация, что я хочу начать заняться перепродажей автомобилей, то есть продавать их большом количестве за год.

Вопрос такой: покупая автомобиль у «Васи» по договору купли/продажи(неважно, снимал ли он авто с учета или нет свой авто), я не собираюсь оформлять авто на себя, тем самым ставя его на учёт, а потом снова снимать с учета и продавать по такому же принципу Пете, поскольку, согласно статьи 173 в налоговом кодексе, я имею право продавать любой транспорт лишь раз в год без уплаты налога, а делая это 2, 5, 10 ставка будет аж 18%.

По этому я хочу понять, могу ли я освободить себя от уплаты налогов, продавая автомобиль «Пете» по двойному договору, то есть не оформляя авто на себя после покупки его у «Васи», а составляя ещё один договор, только уже с моим именем?

Если нет, то какие есть ещё способы уйти от уплаты налога, перепродавая автомобили?

Ответы юристов (20)

    Беликов Олег  Александрович
    10%

    Добрый вечер. В таком случае Вам надо заключать договор с продавцом авто, к примеру, договор подряда. Не купли продажи, так как он имеет конечной целью перерегистрацию авто, а именно на оказание услуг. К этому договору оформите доверенность, чтобы снять авто с учета и оформить его уже на нового покупателя. Если проблема в продавце автомобиля, то оформляйте его по гендоверенности.

    Петренко Евгений
    10%
    Петренко Евгений 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, самый простой вариант - оформление на Вас доверенности, по которой Вы от имени владельца продадите автомобиль.

    Есть и другие варианты, но они сложнее. Например, договор об оказании услуг или договор комиссии.

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    1) Якщо Ви придбаєте авто саме на себе, то Ви будете зобов'язані його зареєструвати і лише потім зможете перепродати.

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей,причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF):

    7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

    Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини). Експлуатація транспортних засобів, що не зареєстровані (не перереєстровані) в уповноважених органах МВС та без номерних знаків, що відповідають державним стандартам, а також ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах або знищені чи підроблені, забороняється.

    2) Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17):

    Стаття 173. Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна

    173.1. Дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в пункті 167.2 статті 167 цього Кодексу.

    173.2. Як виняток із положень пункту 173.1 цієї статті, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу.

    167.2. Ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених цим розділом.

    Крім того, такі доходи є об’єктом оподаткування військовим збором. Ставка збору – 1,5 %.

    ВИСНОВОК: якщо Ви купуватимете авто на себе, то буде зобов'язані сплачувати податок при продажі двох та більше об’єктів рухомого майна.

    3) Ви: "Если нет, то какие есть ещё способы уйти от уплаты налога, перепродавая автомобили?"

    Якщо Ви купуватимете авто для себе - то, на жаль, уникнути сплати податків при їх перепродажі неможливо.

    Єдиний варіант не платити податки - взагалі не купувати авто, а продавати його по довіреності (хоча чи піде на це власник авто та яка користь від цього Вам).

    Якщо ж Ви все-таки хочете займатись перепродажем авто, то краще всього Вам зареєструвати ФОП (також доведеться сплачувати податок, однак менший) та надавати послуги посередника з продажу рухомого майна (автомобілей) і отримувати за надані послуги відповідний дохід.

    173.3. У разі продажу (обміну) об’єкта рухомого майна за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента чи фізичної особи - підприємця або укладення та оформлення договорів відчуження транспортних засобів у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, такий посередник або відповідний орган виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку, а платник податку під час укладання договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок з доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна.

    Тобто, податок буде сплачувати продавець авто, а Ви будете зобов'язані подати до податкової інформацію про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку.

    Всього доброго.

    Токмач Галина Николаевна
    10%

    Добрый вечер. Самый простой способ - это доверенность. Иначе придется платить налог и ставить авто на учёт на себя.И да, ставка налога будет не 18%, а 5%, если вторая продажа в год и более.

    Хорошего вечера!

    Нешик Татьяна
    10%
    Нешик Татьяна 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день. В вашей ситуации я бы не советовала продавать автомобили через договора купли -продажи многократно. Именно из-за ваших обязательств по уплате налогов.

    Рекомендую вам зарегистрировать ФЛП (физическое лицо -предприниматель), ежемесячно нужно будет платить 940 грн единый налог (это по состоянию на сегодня) и раз в квартал налог ЕСВ (около 2700 грн).

    Работать посредником по договору поручительства плюс оформлять генеральную доверенность на продажу и снятие с учёта автомобиля

    Обращайтесь, обсудим с финансистами, выберем вам алгоритм работы.

    • Владислав Клиент 4 года назад

      Хорошо, допустим я оформил ФОП и выбрал единый налог 2 группы. Какой налог тогда я обязуюсь платить на полученный доход от продажи последующих авто? Или я плачу только фиксированный налог на свой род деятельности и вс?

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        При оформленні ФОП Ви будете платити фіксовану ставку єдиного податку.

        При цьому Ви будете отримувати дохід не від продажу автомобілей, а за надані послуги посередника з їх продажу.

        Фактично Ви не купуватиме авто для себе, а укладатимете договір з власником авто, відповідно до якого Ви будете зобов'язані продати це авто від імені власника, а він Вам виплатити винагороду за надані Вами послуги.

        Саме ця винагорода і буде вашим доходом.

        • Владислав Клиент 4 года назад

          Да, но это когда комиссионная продажа авто, но для этого требуется автоплощадка, где будут автомобили владельцев, которые ко мне обратились с помощью продать.

          А вот каким мне наилучшим способом поступить и менее налого-затратным, чтоб все было в рамках закона? Как мне именно САМОМУ покупать, приводить в порядок и позже перепродавать легально, и платя наименьший налог?

          • Савченко Олександр
            10%
            Савченко Олександр 4 года назад

            Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

            Общаться в чате

            Как мне именно САМОМУ покупать, приводить в порядок и позже перепродавать легально, и платя наименьший налог? - тоді найкращий варіант купувати авто як звичайно фізична особа, реєструвати його на себе, а потім продавати з перереєстрацією на нового власника (за його рахунок) та сплачувати податок 5% за кожен проданий автомобіль та військовий збір 1,5%.

            Адже, при реєстрації ФОП та здійсненні діяльності за КВЕД 45.11 ставки більші:

            податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 18%;

            військовий збір (ВЗ) – 1,5%;

            єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – 22%.

      • Нешик Татьяна
        10%
        Нешик Татьяна 4 года назад

        Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

        Общаться в чате

        если ваш оборот по году не превысит 1500000 грн, то да, вы платите как я написала ранее, 940 грн единый налог ежемесячно и 2700 -четыре раза в год единый соцвзнос. То есть в сумме по году при нынешних размерах налогов это выйдет около 1 тыс долларов в год

    Сергеев Артем
    10%
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "Нужно ли платить налог продавая авто по двойному договору купли/продажи?

    Добрый день! Такая ситуация, что я хочу начать заняться перепродажей автомобилей, то есть продавать их большом количестве за год.... " - не получиться.

    Только "доверенность", условные гарантии - расписка.

    Или официальная регистрация соответствующего "бизнеса".

    Юридически сопровождаю аналогичный вид деятельности!

    Если есть вопросы - обращайтесь.

    Костромина Виктория
    10%

    если вы купили авто и оформили на себя и будете этот автомобиль продавать официально другому и если вы уже продали авто в этм году - вам придется платить налог

    вы можете продавать второй , третий и т.д. по доверенности, по техпаспорту и т.д. - тогда налог вы не будете платить илиофрмляйте фоп или юрлицо - и буде просто платить налоги за деятельность

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    5%

    Добрий ранок.

    Відповідно до п. 173.1 та 173.2 ПКУ - Дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною в пункті 167.2 статті 167 цього Кодексу. Як виняток із положень пункту 173.1 цієї статті, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

    Отже, у випадку купівлі авто (другого та всіх наступниз) Вам у будь-якому разі доведеться сплачувати податок (5 %).

    До того ж, власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання, митного оформлення чи тимчасового ввезення на територію України. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення (хвороба, відрядження або інші поважні причини) - відповідно до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів .

    Отже, якщо Ви будете власником за догвоором купівлі-продажу, то у такому випадку Ви також будете зобов'язанні зареєструвати таке авто.

    Щодо варіантів продажу авто.

    Можливо оформляти довіреність та діючи від імені власника авто, продавати такі автомобілі.

    Але, Ви також повинні розуміти, що оформлюючи «генеральну довіреність» на автомобіль, особа набуває тільки право користування автомобілем або право розпорядження ним, але ніяк не право власності. При «продажу» автомобіля шляхом видачі «генеральної довіреності» переходу права власності, як такого, не відбувається і тому власником автомобіля залишається «продавець».

    Також, зверніть увагу на підстави припинення такої довіреності. Вони встановленні у ст. 248 ЦКУ - Представництво за довіреністю припиняється у разі:

    1) закінчення строку довіреності;

    2) скасування довіреності особою, яка її видала;

    3) відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;

    4) припинення юридичної особи, яка видала довіреність;

    5) припинення юридичної особи, якій видана довіреність;

    6) смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

    У разі смерті особи, яка видала довіреність, представник зберігає своє повноваження за довіреністю для ведення невідкладних справ або таких дій, невиконання яких може призвести до виникнення збитків;

    7) смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

    Тобто, потрібно також усвідомлювати й ризики під час купівлі авто за довіреністю та його подальший продаж.

    Зверніть увагу на варіанти, що вже також вказували вище, про оформлення себе як ФОП.

    Гончаренко Константин
    5%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашій ситуації дієвим варіантом для вирішення ситуації буде оформлення у нотаріуса генеральної довіреності в якій чітко передбачит дії , які Ви зможете вчиняти і так по кожному авто, але якщо Ви плануєте займатися перепродажем авто на постійній основі, то Вам необхідно відкрити ФОП, обрати відповідні КВЕДи єкономічної діяльності, визначитись з групою оподаткування та системою, подати документи про реестрацію онлайн чи у ЦНАП+ ЗАЯВУ на застосування спрощеної системи(якщо потрібно) , зареєструватись в податковій за місцем ведення діяльності та відкрити рахунок у банку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Владислав Клиент 4 года назад

      Хорошо, допустим я оформил ФОП и выбрал КВЭД 45.11(«розничная и оптовая торговля авто»), также определился со 2 группой единого налога. Но какой налог тогда я обязуюсь платить на полученный доход от продажи последующих авто, ведь при КВЭДе 45.11 формат единого налога не работает?

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Згідно із п.п. 291.5.1.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

        До підакцизних товарів належать, зокрема автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів (п. 215.1 ст. 215 ПКУ).

        Отже, якщо Ви хочете займатися роздрібною та оптовою торгівлею (а не посередницькими послугами з продажу авто), то на спрощеній системі оподаткування це ЗАБОРОНЕНО.

        Відповідно Ви можете вибрати лише загальну систему оподаткування та будете сплачувати:

        податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 18%;

        військовий збір (ВЗ) – 1,5%;

        єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – 22%.

      • Нешик Татьяна
        Нешик Татьяна 4 года назад

        Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

        Общаться в чате

        вам нужно будет выбрать другой квед, про посредничество или консультации какого-то рода. Предлагаю обсудить это и с бухгалтерами, они посоветуют как лучше. Могу организовать такую встречу или консультацию

    Беликов Олег  Александрович

    Вам не подойдет этот вид деятельности, выбирайте посреднические услуги, который как раз и будет самым оптимальным. Вы же хотите минимизировать налоги? Если вы выбираете КВЭД 45.11, то в таком случае вы будете платить 18% налога, плюс ЕСВ 22% и воинский сбор - 1,5%. О минимизации в этом случае речь не идет. При оказании посреднических услуг все намного проще.

    • Владислав Клиент 4 года назад

      а можно чуть более подробно расписать об этом способе перепродажи?

      Мне бы хотелось узнать, как нужно оформиться, какую систему налогообложения выбрать, каким образом этот договор составляется, а также риски, которые я получаю, делаю все таким вот образом

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня! Владислав, як показує практика найоптимальнішим варіантом для Вас може бути оформлення нотаріальної посвідченої довіреності з правом продажу автомобіля. Разом з тим, у такому випадку може бути ризик, а саме: після надання Вам довіреності на майно власника автомобіля може буди накладено арешт, якщо він є боржником по кредиту, договору позики і т.д., і тоді відчуження автомобіля новому власнику буде утрудненим.

    Натомість, якщо Ви плануєте займатися купівлею-продажем автомобілів регулярно, рекомендую зареєструватися як Фізична особа-підприємець.Звертайтеся, можлива детальна консультації по інших можливих для Вас варіантах.

    З повагою,Олександр Малик


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України