Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 31 марта 2020, вопрос №15021 100₴

Нарушения прав человека

Добрый день. Я одинокая мама, переселенец живу в Мариуполе, работаю в сфере услуг, оформлен ФОП. В связи с принятым законом о чрезвычайной ситуации нахожусь на самоизоляции дома, так как наш салон закрыли. Моя работа это основной вид моего заработка и лишившись его я не могу оплачивать аренду за сьёмное жильё что мне грозит выселение. Так же из-за отсутвия работы я не могу обеспечить питанием своего ребёнка. Я считаю что в отношении меня были нарушены законы Конституции Украины, а именно Раздел 2, статьи 42,43,47, 55,56 и 64. В связи с этим я хочу знать в какое учреждение ( орган социальной защиты/суд Украины) я могу обратится и написать заявление. За ранее спасибо

Ответы юристов (7)

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    Закон Украины "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/530-20):

    "II. Прикінцеві положення...

    3. На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється:...

    4) нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;

    5) припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;

    6) примусове виселення із житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;

    7) примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення...

    5. Кабінету Міністрів України:...

    3) у дводенний строк з дня набрання чинності цим Законом забезпечити прийняття нормативно-правових актів та подання на розгляд Верховної Ради України законопроектів, необхідних для врегулювання суспільних відносин, пов’язаних із встановленням карантину, у тому числі щодо:...

    реєстрації безробітного з першого дня після подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного, та призначення допомоги по безробіттю з першого дня після реєстрації безробітного;...".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14/):

    "Стаття 135. Залишення в небезпеці

    1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, -

    карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.".

    Мир терпит глобальную катастрофу, защита Ваших конституционных прав судом не остановит распространение коронавируса; государством приняты меры причинением меньшего вреда во избежание, предупреждение вреда большего; если бы Ваш салон не закрыли, то услуг предоставлять было бы некому.

    Во-первых, обратитесь в центр занятости для регистрации безработным и назначении помощи с первого дня. Во-вторых, предупредите Вашего собственника жилья о недопущении выселения по страхом уголовной ответственности по основаниям приведенной статьи УК. В-третьих, подайте на имя Вашего городского головы заявление о предоставлении материальной (денежной) помощи в сложившейся тяжелой обстановке.

    Петренко Евгений
    10%
    Петренко Евгений 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, если Вы считаете, что постановлением КМУ нарушены Ваши права, в том числе конституционные - Вы можете обратиться в суд для защиты своих прав.

    Но в данном случае я лично не вижу нарушения указанных Вами норм конституции, поскольку постановлением КМУ не запрещается предпринимательская деятельность, а лишь ограничиваются виды реализации предпринимательской деятельности.

    Если Вы оформлены предпринимателем, то на период карантина, Вы освобождаетесь от уплаты ЕСВ.

    Что касается аренды жилья, попробуйте договориться с арендодателем об отсрочке платежа в связи с форс-мажорными обстоятельствами.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    По-перше, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» Ви маєте право звернутися до центру зайнятості для отримання допомоги по частковому безробіттю (на період карантину у зв'язку із тимчасовою забороною вашого виду діяльності).

    По-друге, Ви можете звернутися до міського голови із заявою про надання Вам матеріальної допомоги.

    Тим паче досі діє Положення про порядок надання матеріальної допомоги мешканцям м. Маріуполя за рахунок коштів міського бюджету, затверджене рішенням Маріупольської міської ради від 27.09.2017 № 7/21-1878 (https://mariupolrada.gov.ua/uploads/1/9139-7.21-1878.pdf).

    По-третє, Ви можете оформити щомісячну адресну допомогу відповідно до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/505-2014-%D0%BF#n10).

    Оформлюється в управлінні соціального захисту населення.

    По-четверте, на розгляді у ВРУ перебуває проект Закону "Про внесення змін до Цивільного кодексу України, спрямованих на захист прав та свобод громадян під час настання форс-мажорних обставин" (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68453).

    У проекті пропонується фактично запровадити тимчасовий мораторій на виселення орендарів до завершення карантину, навіть якщо ті не платять орендну плату.

    «Не допускається розірвання договору найму житла з ініціативи наймодавця під час дії обставин непереборної сили (форс-мажору): …карантин, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, епідемія…», – йдеться у тексті законопроекту.

    До речі, чи укладали Ви письмовий договір оренди?

    Всього доброго. Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%

    Добрий ранок.

    Відповідно до Поставнови КМУ № 239 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" із змінами, ЗАБОРОНИТИ до 24 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

    1) торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

    2) провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

    3) торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

    Тобто, Кабінет міністрів заборонив діяльність певним видом діяльності, крім певних видів. Якщо Ваша діяльність підпадає під заборону, то наразі Ви не можете здійснювати свою діяльність.

    Але, так, у будь-якому випадку, якщо Ви вважаєте, що Ваші права порушено, то Ви маєте право звернутися до суду із позовом. Звичайно Ви це можете зробити!

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Вам необхідно звернутися з заявою до місцевого управління соц. захисту для визначення можливості надання Вам матеріальної допомоги , ЯК ОДИНОКІЙ МАТЕРІ у зв язку зі складними життевими обставинами , які склалися з причин подолання наслідків спричинених подоланням пандемії коронавірусної інфекції в Україні та світі та заходів карантину запроваджених Постановою КМУ 211

    Вашу заяву мають розглянути та надати письмову відповідь у 15- ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    20%

    По всем вопросам министр социальной политики попросила обращаться на горячую линию фонда: 0 800 501 892.Так, матерям-одиночкам, воспитывающих детей возрастом до шести лет размер материальной помощи в течение 2020 года увеличится на 142 грн, а на детей от шести до 18 лет – на 177 грн.

    Размер выплат на ребенка в возрасте до шести лет предусмотрены в таких размерах:

    • с 1 января – 1779 грн;
    • с 1 июля – 1859 грн;
    • с 1 декабря – 1921 грн.

    Размер выплат на детей от шести до 18 лет:

    • с 1 января – 2218 грн;
    • с 1 июля – 2318 грн;
    • с 1 декабря – 2395 грн.Мать-одиночка льготы и пособия получает не автоматически. Для того чтобы такое право появилось, необходимо собрать определенные документы и обратиться в соответствующий государственный орган.Занимаются оформлением пособий и льгот не только органы социальной защиты, но и труда. Чаще всего документы подаются по месту, где зарегистрирован такой родитель. Однако можно подать их и там, где вы проживаете фактически, но для этого понадобится раздобыть справку об отказе выдать соответствующим органом пособие там, где вы зарегистрированы. Социальная выплата рассчитывается по формуле:100% от прожиточного минимума – среднемесячный доход семьи (вы и ребенок) в расчете на 1 человека за предыдущие 6 мес.Если ваш среднемесячный доход, приходящийся на ребенка, будет выше указанной нормы – выплату отменят. Если ваш доход, будет ниже нормы, то выплачиваться будет недостающая разница.
    Царьов Роман  Валерійович
    10%

    Еще можно работать онлайн в интернете, подумайте над этим как бы вы могли заниматься своим делом онлайн, но тут надо крепко и хорошо подумать, поговорить с коллегами по цеху и думать, думать и думать. Но не думайте, что получится отсудить что то у нашего государства, во первых это очень долго, рисковано, затратно и не факт что получится. Лучше поискать другие пути. Вверху коллеги вам уже писали.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України