Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 04 апреля 2020, вопрос №15465

На Ваш рахунок накладено арешт

доброго дня ось такеповідомленя мені прийщло від банку На Ваш рахунок накладено арешт питання якщо туди поступлять гроші що з ними будуть

Ответы юристов (9)

    Царьов Роман  Валерійович
    Царьов Роман Валерійович 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

    доброго дня ось такеповідомленя мені прийщло від банку На Ваш рахунок накладено арешт питання якщо туди поступлять гроші що з ними будуть? Отвечаю, вы не сможете ими пользоваться и распоряжатся, а потом их спишут в счет погашения задолженности

    • василь Клиент 4 года назад

      доброго дня

      якщо мені вірно відомо тоді

      на запрплатну карту немають права ставити арешт

      та немають всю суму забрати

      а лише 20% мають право зтягнути згідно закону

      або якщо не так тоді виправте мене

      наперед вдячний

      • Царьов Роман  Валерійович
        Царьов Роман Валерійович 4 года назад

        Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

        Законом України «Про виконавче провадження» (далі – Закон) передбачено право виконавця, зокрема накладати арешт на грошові кошти та/або інші цінності боржника, зокрема ті, що знаходяться на рахунках в банківських установах або інших фінансових установах, крім коштів, що знаходяться на рахунках з спеціальним режимом використання або рахунки, на які законом заборонено звернення стягнення.

        З метою реалізації такого права виконавець також наділений правом одержувати від банків та інших фінансових установ інформацію про наявність рахунків, їх стан, рух коштів на таких рахунках.

        Накладення арешту на грошові кошти на рахунках банків або інших фінансових установ виконавцем застосовується, як правило, в таких випадках:

        1) на підставі судового рішення, яке вступило в законну силу;

        2) в рамках забезпечення позову як гарантії належного виконання боржником своїх зобов’язань.

        При цьому такий арешт не знімається до погашення суми заборгованості, крім випадків, передбачених Законом.

        Важливим аспектом є те, що арешт може бути накладений на всі відомі виконавцю рахунки боржника, у тому числі і ті, що були відкриті після винесення постанови про накладення арешту. Тому у разі відкриття боржником нових рахунків на них автоматично буде накладено арешт.

        Інформацію про нові рахунки виконавець може отримати як від банку, так і від органів доходів і зборів.

        У постанові виконавця має зазначатися сума грошових коштів, на яку накладається арешт, сума виконавчого збору, витрати на організацію та проведення виконавчих дій, а також вказується певний номер рахунку, на якому знаходяться кошти, що підлягають арешту, або всі відомі виконавцю рахунки боржника.

        Накладення арешту на всі рахунки боржника повністю паралізує його організаційну та господарську діяльність, оскільки кошти надходять на рахунок, але автоматично рух грошових коштів блокується і перерахувати з нього кошти не можливо.

        Не винятком згідно із Законом є також стягнення на інші доходи боржника (заробітна плата, пенсія, стипендія тощо), яке застосовується виконавцем за відсутності коштів на рахунках у банках або інших фінансових установах, або відсутності чи недостатності майна, що може погасити у повному обсязі суму стягнення, хоча таке стягнення порушує права працівників підприємств на отримання заробітної плати.

        Також слід врахувати, що виконавцем періодично здійснюється перевірка з метою виявлення нових рахунків боржника, до того ж відкриття нових рахунків боржником при наявності непогашеної заборгованості розцінюється як умисне не виконання судового рішення, що набрало законної сили, і виконавець надсилає правоохоронним органам матеріали щодо притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб.

        Закон визначає виключний перелік підстав за яких виконавцем може бути знятий арешт з майна або коштів боржника, а в інших випадках - арешт знімається лише на підставі судового рішення.

        Поряд із цим, Інструкцією з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 № 512/5 (із змінами) передбачено, що на кошти та інші цінності боржника, що перебувають на рахунках у банках чи інших фінансових установах, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах, накладається арешт, про що виноситься постанова виконавця, в якій зазначається: сума коштів, яка підлягає арешту, з урахуванням вимог за виконавчим документом; стягнення виконавчого збору, витрати виконавчого провадження, штрафи, накладені на боржника під час виконавчого провадження; основна винагорода приватного виконавця та вказуються реквізити рахунку, на якому знаходяться кошти, що на які накладається арешт, або зазначається, що арешт поширюється на кошти на всіх рахунках боржника, у тому числі тих, що будуть відкриті після винесення постанови про арешт коштів.

        Крім того, Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Нацбанку від 21.01.2004 № 22, зокрема передбачено, що банк зупиняє видаткові операції по рахунку клієнта у випадку накладення на такий рахунок арешту. При цьому зазначено, що зупинення видаткових операцій має здійснюватися у межах суми, на яку накладено арешт, за винятком випадків, накладення арешту без зазначення такої суми.

        Тобто, вказане положення жодним чином не обмежує дії виконавця щодо накладення арешту, оскільки може бути накладений як на всі кошти, так і на всі рахунки клієнта банку, без зазначення певної суми або на суму, що точно вказана у виконавчому документі, це в свою чергу є обмеженням права боржника вільно здійснювати операції по рахункам.

        Зняття арешту з грошових коштів можливо шляхом:

        - укладення мирової угоди зі стягувачем, затвердженої судовим рішенням;

        - оскарження до суду постанови виконавця про арешт грошових коштів на рахунках;

        - повне фактичне виконання рішення суду на підставі якого було накладено арешт;

        При цьому слід враховувати, що оскарження до суду постанови виконавця про арешт грошових коштів на рахунках з мотивів її невідповідності чинному законодавству протягом десятиденного строку, не позбавляє виконавця прийняти нову постанову про накладення арешту на грошові кошти на рахунках.

        20 % то із зарплати можуть стягувати, і то це потрібно ще з'ясовувати, що за арешт, у зв'язку із чим його накладено??????!!!!!!

    Нарбут Тетяна  Миколаївна
    Нарбут Тетяна Миколаївна 4 года назад

    Адвокат, г. Луцк, 21 год опыта

    Визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

    Дистанційна консультація та допомога. тел.: 0506709715, вайбер: 0660424443Якщо позичальник дізнався про відкриття виконавчого провадження, накладення арешту на майно або відрахування процентів із з/п, а позичальник не отримував судові повістки з суду – це означає тільки одне, що банк, фінансова компанія вчинили виконавчий напис нотаріуса та відкрили виконавче провадження.

    Що потрібно робити найперше?1. Необхідно ознайомитись у державного або приватного виконавця з матеріалами виконавчого провадження (зробити фото). Таким чином, ви зможете отримати документи, необхідні для оскарження напису нотаріуса через суд.2. Замовити (при необхідності) розрахунок заборгованості на момент вчинення виконавчого напису. Але замовляти необхідно так, щоб не переривати позовну давність. Вказана довідка дозволить скасувати виконавчий напис виходячи з невідповідності (спірності) кредитної заборгованості у виконавчому написі та в довідці.

    Як правило, позичальник дізнається про виконавчий напис, коли вже стягнуто частину заробітної плати та/або стягнення грошових коштів з арештованого банківського рахунку, в цьому випадку необхідно здійснити повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса – поворот виконання виконавчого напису.

    При оскарженні виконавчого напису необхідно звернути увагу на період стягнення кредитних коштів та строки давності для вчинення виконавчого напису з врахуванням строків позовної давності по кредитам.

    Наводимо інформаційну довідку для скасування виконавчого напису:1. Виконавчий напис скасовується через суд за місцем його вчинення або за місцезнаходженням фінансової установи;2. При подачі позову про скасування виконавчого напису, необхідно подати забезпечення позову, яке дозволить зупинити виконавче провадження;3. При скасуванні виконавчого напису позовна давність по кредиту не переривається;4. Судовий збір складає 840 грн, а для зупинення виконавчого провадження 420 грн;5. Позовна давність для оскарження виконавчого напису складає 3 роки від моменту, коли позичальник офіційно дізнався про вчинення виконавчого напису нотаріуса.

    • василь Клиент 4 года назад

      добрго дня

      рахунок арештовано на ньому зараз 0 грн але через день має бути поступлення коштів у вигляді зарплати

      яку суму можуть стягнути? всю що поступила на рахунок ?

      наперед вдячний

    Нарбут Тетяна  Миколаївна
    Нарбут Тетяна Миколаївна 4 года назад

    Адвокат, г. Луцк, 21 год опыта

    На даний момент суму , скорІше за все, просто заблокують на рахунку. Але СИТУАЦЫЮ - вАМ ПОТРІЫБНО ЗЯСОВУВАТИ ДЛЯ СЕБЕ, ЩОБ ПІЗНЫШЕ НЕ СПЛАЧУВАТИ ЛИШНІХ КОШТІВ ЗА ПЕВНІ ДІЇ ПО РОЗБЛОКУВАННЮ РАХУНКІВ ТА ІНШЕ.

    • василь Клиент 4 года назад

      але як я знаю на зарплатну картку арешт накладати неможна. Або я помиляюсь

      ось таке написав мені приватний виконавець

      У такому випадку Вам необхідно надати довідку з банку, яка підтверджує що рахунок, який заблоковано для виплати заробітної плати (пенсії), а також написати заяву про долучення даної довідки до матеріалів виконавчого провадження. Та направити нам на поштову адресу

      після того як я написав

      Накладення арешту на грошові кошти, за рахунок яких здійснюється виплата заробітної плати, є неправомірним.

      • Царьов Роман  Валерійович
        Царьов Роман Валерійович 4 года назад

        Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

        Але виконавець може накласти стягнення на заробітну плату. І з'ясуйте вже хто на підставі чого наклав арешт, це можна зробити, затративши де кілька хвилин https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors, https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors ось два сайти зайшли ввели свої ПІБ і дату народження і все ви в курсі хто і на підставі чого наклав арешт.

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 4 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    доброго дня ось такеповідомленя мені прийщло від банку На Ваш рахунок накладено арешт питання якщо туди поступлять гроші що з ними будуть

    Вы не сможете распоряжаться деньгами, которые будут поступать на этот счёт, в том числе и зарплатой, до полного погашения долга или до снятия ареста с денег на счёте по причине его специального назначения


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України