Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 08 апреля 2020, вопрос №15966 5₴

Не выплачивают декретные на работе, когда это вообще по украинским законом должно произойти?

Я работаю официально в магазине одежды. Ушла в декрет, уже родила. Но я не получала до сих пор никаких декретных выплат. Начальник перестал выходить на связь, просто не отвечает. Поехать туда с маленьким ребенком на урках я не могу. да и сейчас карантин, они не работают.

Куда можно обратиться по этому поводу? Стоит ли писать жалобы или что вообще делать? Я родила 3 месяца назад и никаких декретных выплат мне не выплачивают.

Ответы юристов (1)

    Малик Олександр Володимирович
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Допомога для жінок, які працюють

    Оформлення листка непрацездатності

    Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається за місцем спостереження за вагітною жінкою відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

    Куди необхідно звертатися?

    Допомога по вагітності та пологам мають виплатити за місцем роботи. Для цього потрібно надати листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю і пологами. Крім того, потрібно написати заяву, де вказати з якого дня Ви маєте намір піти у відпустку (але не раніше дня, яким відкритий лікарняний). У випадку якщо у жінки є декілька місць роботи, вона має право на допомогу і по сумісництву – туди їй необхідно принести копію листка непрацездатності, яка засвідчена підписом керівника і печаткою по основному місцю роботи, довідку про середню заробітну плату з основної роботи і також написати заяву.

    Розмір допомоги

    Розмір допомоги розраховує бухгалтерія підприємства. Якщо в загальному, то спочатку визначають середньоденний заробіток жінки за останні 12 місяців перед місяцем виходу у декретну відпустку.

    Ррозраховується середньоденна зарплата в розрахунку на один календарнийдень (1) — шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), наяку нараховано ЄСВ / або обов’язкові страхові внески, на кількість календарних днів зайнятості в такому розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

    Поважних причин чотири — хвороба, відпустка по вагітності та пологах, відпустка по догляду за дитиною до 3 років (6 років за медичним висновком), відпустка «за свій рахунок».

    Сумісникам середня зарплата розраховується, виходячи з розрахункового періоду роботи за сумісництвом.

    Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлена, розрахунокпроводиться виходячи з мінзарплати (або її частини — у разі роботи в режимі неповного робочого часу), встановленої на день настання страхового випадку.

    Потім цей середньоденний заробіток множать на кількість днів відпустки (за вказаний у заяві період відпуски). Тут важливо сказати, що допомога по вагітності і пологах застрахованій особі надається за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої залежить від особливості протікання вагітності та інших факторів:


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України