Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 апреля 2020, вопрос №16058 150₴

Вывоз мусора и штраф, протокол инспектора по благоустройству

добрый день. Село, киевская область, я заказал вывоз мусора через объявление на olx, человек его вывез, но вывез в центр села к мусоркам жилого дома, а не на свалку. Мне звонит сельской инпектор по благоустрою, просит, чтобы я пришел и он составит протокол. После этого я пообещал, что уберу мусор. Я нанял нормальных исполнителей, мусор вывезли с центра села.

Что мне делать? Какие права имеет инспектор по благоустрою? Подписывать ли какие-либо протоколы и ехать ли к нему? Какая именно моя ответственность?

Ответы юристов (9)

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Полномочия общественных инспекторов по благоустройству, закреплены здесь:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0220-07

    Он имеет право составить протокола по статье 152 Кодекса Украины об административных правонарушениях: -"Нарушение государственных стандартов, норм и правил в сфере благоустройства населенных пунктов, правил благоустройства территорий населенных пунктов", за что предусмотрен штраф на граждан в сумме от 340 грн. до 1360 грн. и на должностных лиц, СПД от 850 грн. до 1700 грн.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    Протокол и материалы к нему рассматривают административные комиссии при исполнительных при исполнительных органов местных рад и принимают решение привлечь к административной ответственности или нет (ст.218 Кодекса Украины об административных правонарушениях).

    Вы можете игнорировать его требования, по разным причинам: болеете, в командировке, ищите адвоката для оказания правовой помощи, поменяйте номер телефона или можете его поставить в черный список, вообщем затягивайте Вашу с ним встречу на срок более 2 месяцев.

    При этом, основания для отказа от дачи объяснений и подписания документов - ст.63 Конституции Украины.

    Обращаю Ваше внимание на то, что без Вашего участия и отобрания от Вас объяснения он не сможет оформить материалы и составить в отношении Вас протокол о совершении административного правонарушения и соответственно не сможет его направить для рассмотрения.

    После истечения 2 месяцев, деле при составлении протокола и оформлении материалов, а также передачи из на рассмотрение комиссии,Тони должны закрыть дело по истечению срока наложения административного взыскания (ст.ст.38, 247 ч.1 п.7 Кодекса Украины об административных правонарушениях).

    Удачи Вам!

    • Виталий Клиент 4 года назад

      Я проблему оперативно устранил, поэтому:

      Имею ли я право отказаться от подписи протокола или вообще предьявления своих документов?

      Если все же обязан подписать протокол, то могу ли я просить "устную догану" без штрафа денежного?

      Ну и вообще из-за карантина, могу ли я вообще с ним не встречаться? Не хочется и рисковать в этом случае заразится

      • Адвокат Евгений Александрович
        100%

        "Имею ли я право отказаться от подписи протокола или вообще предьявления своих документов?" - да, по статье 63 Конституции Украины, выше все расписал для Вас.

        "Если все же обязан подписать протокол, то могу ли я просить "устную догану" без штрафа денежного?"- нет, только штраф на граждан в сумме от 340 грн. до 1360 грн. и на должностных лиц, СПД от 850 грн. до 1700 грн.

        "Ну и вообще из-за карантина, могу ли я вообще с ним не встречаться? Не хочется и рисковать в этом случае заразится"- да это будет одна из причин к тем, что указаны выше: мол болеете, в командировке, ищите адвоката для оказания правовой помощи, поменяйте номер телефона или можете его поставить в черный список, вообщем затягивайте Вашу с ним встречу на срок более 2 месяцев.

        Ваша ошибка в том, что не заключили договор на вывоз мусора и доверились лицу, которое не добросовестно относилось к вывозу мусора.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте.

    Ответственность предусмотрена КУпАП

    "Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів

    Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян."

    Которая ссылается на "правил у сфері благоустрою населених пунктів", которые утверждаются местными органами власти.

    Если для примера брать "Правила благоустрою міста Києва", то

    "7.2.2. Громадяни України, іноземці та особи без громадянства зобов'язані: - вносити в установленому порядку плату за користування послугами підприємств, установ та організацій, що займаються збиранням, зберіганням, перевезенням, знешкодженням, видаленням і захороненням відходів; "

    Об этом же говорит и

    "Стаття 15. Обов'язки громадян України, іноземців та осіб без громадянства у сфері поводження з відходами

    Громадяни України, іноземці та особи без громадянства зобов'язані:

    б) вносити в установленому порядку плату за послуги з поводження з побутовими відходами;"

    Что Вы фактически и сделали - заключили устный договор на вывоз отходов.

    "Подписывать ли какие-либо протоколы и ехать ли к нему?" - нет.

    В Ваших действиях нарушений нет.

    "Стаття 41. Громадський контроль у сфері благоустрою населених пунктів

    1. Громадський контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюється громадськими інспекторами благоустрою населених пунктів згідно з положенням, яке затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

    2. Громадські інспектори благоустрою населених пунктів:

    1) беруть участь у проведенні спільно з працівниками органів державного контролю рейдів та перевірок додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства у сфері благоустрою населених пунктів;

    2) проводять перевірки і складають протоколи про порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів і подають їх органам державного контролю у цій сфері та правоохоронним органам для притягнення винних до відповідальності;

    3) надають допомогу органам державного контролю у сфері благоустрою населених пунктів у діяльності щодо запобігання порушенням законодавства про благоустрій населених пунктів;

    4) здійснюють інші повноваження відповідно до закону.

    3. Результати громадського контролю за станом благоустрою територій підлягають оприлюдненню на зборах мешканців відповідної території та розгляду органами місцевого самоврядування в порядку, визначеному законодавством."

    Вы заключали договор на регулярный вывоз мусора с каким либо предприятием?

    • Виталий Клиент 4 года назад

      >Вы заключали договор на регулярный вывоз мусора с каким либо предприятием?

      нет, я на олкс заказал у частного лица вывоз мусора. Он поступил недобросовестно - вывез мусор к мусоркам возле жилого дома (за вывоз мусора там платят жители этого жилого дома), вместо вывоза на свалку.

      Претензии предьявляют мне

      • Сергеев Артем
        Сергеев Артем 4 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        "Претензии предьявляют мне" - в каком виде?

        "Стаття 72. Поняття доказів

        1. Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

        2. Ці дані встановлюються такими засобами:

        1) письмовими, речовими і електронними доказами;

        2) висновками експертів;

        3) показаннями свідків."

        Есть доказательства, что это именно Ваш мусор и именно Вы выбросили это мусор?

        А у Вас есть доказательства заказа услуги на ОЛХ?

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до повноважень селищних, міських рад у сфері благоустрою населених пунктів належить затвердження Правил благоустрою територій.

    Зазначеним документом визначено обов’язки підприємств, установ, організацій, фізичних осіб та громадян у сфері благоустрою з метою забезпечення утримання території селища, міста у чистоті й належному стані.

    Статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн). Відповідно до ст. 255 Кодексу протоколи про порушення мають право складати уповноважені особи виконавчого комітету відповідної ради та органи внутрішніх справ. Слід зазначити, що Кодексом України про адміністративні правопорушення відмінено такий вид відповідальності як попередження.

    Порушеннями правил благоустрою вважаються: неналежний санітарний стан територій, влаштування звалищ побутового та будівельного сміття на прилеглій та дворовій території (до уваги – особливо в районі приватного сектора), стоянка транспортних засобів на газонах, самовільне розміщення на спорудах, стовпах, опорах та інших не відведених для цього місцях оголошень, плакатів, об’яв, відсутність відповідного дозволу на розміщення реклами, несвоєчасне косіння об`єктів рослинного карантину, забур’яненість, відсутність договорів на вивезення сміття або сплати за надані послуги, виконання робіт з благоустрою без затверджених проектів на виконання земельних робіт та відповідного ордеру, виданого селищною радою, відсутність огорожі на місці розриття, відсутність урн для сміття та ін.

    Вам потрібно чітко ознайомитись з протоколом та у разі згоди підписати його в подальшому сплатити штраф.

    У разі не згоди чітко зазначити це в протоколі надати пояснення письмово до протоколу, отримавши протокол та документи до нього - оскаржити до суду!

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович

    Віталій, Ви можете взагалі не надавати жодних документів, оскільки не Ви вивозили сміття, а інша особа, тому в Ваших діях відсутній склад адміністративного правопорушення і на Вас не можуть накласти штраф.

    В разі накладення штрафу, його можна оскаржити в суді.

    З повагою, Олександр Малик

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Згідно з п. 5 Положення про громадський контроль у сфері благоустрою населених пунктів - Громадські інспектори мають право: проводити перевірки, складати протоколи про порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів і подавати їх органам державного контролю у цій сфері для притягнення винних до відповідальності.

    Таким чином, громадські інспектори мають право складати протокол, після чого, передати його у відповідний орган.

    Згідно з ст. 152 КуПап - Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже, за таке діянні передбачається штраф.

    Також, як Вам вже зазначили зверху, погано, що Вами не було підписано відповідний договір на вивіз сміття, оскільки, у такому випадку, відповідальність накладалася на іншу сторона за догвоором (яка викинула таке сміття у неналежном місці).

    Але, у Ваших діях повинен бути склад адміністративного правопорушення: суб'єкт, об'єкт, об'єктивна та суб'єктивна сторона. Тобто, у проткоолі повинні бути наведені ДОКАЗИ того, що це саме Ви викинули сміття. Це може бути, відео, показання свідків. Якщо цього не буде - то накласти на Вас штраф не вийде (доведеться оскаржувати в суді).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України