Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 15 квітня 2020, питання №16650

Якщо дружина не давала письмову згоду на заповіт чоловіка

Батько залишив заповіт на квартиру без згоди з дружиною на спільне майно придбане у шлюбі. Дружина згоду не давала. Але й відмову не писала. Чи 100% майно перейшло по заповіту, чи 50%, які належали батьку, а 50% залишається за дружиною?
У разі якщо 100% майна по заповіту перейшло, чи можна його оскаржити і в які терміни.

Відповіді юристів (2)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Отец мог завещать все имущестао, имеющееся у него, или которое будет на момент смерти, а вот уже нотариус при оформлении наследства должен быть выяснить наличие у наследодателя права собственности на это имущество. Если наследство оформлено и на часть дома, принадлежащую жене на праве общей собственности, она может в течение трех лет обратиться с иском об отмене свидетельства о праве на наследство в этой части. Согласие жены на составление завещания мужем не требуется

    Царьов Роман  Валерійович
    Царьов Роман Валерійович 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 21 рік досвіду

    У разі якщо 100% майна по заповіту перейшло, чи можна його оскаржити і в які терміни? Відповідаю: по законодавству України батько міг заповісти, лише ту частину майна, яка йому належала на праві власності, якщо це майно набуте ним під час шлюбу, то спільна сумісна власність чоловіка та його дружини, де частки рівні. У такому разі він міг заповісти лише 1/2 частину спільно нажитого майна у шлюбі, яке йому належало на праві спільної сумісної вланості із його дружиною. Якщо нотаріус помилився і видав свідоцтво на спадщину за заповітом на всю 1 частину майна , тобо як ви кажете 100%, то тоді можна оскаржити у суді саме свідоцтво про право на спадщину за заповітом, де не вірно вказана частка батька. Оскаржити у суді можна на протязі трьох років, з моменту коли стало відомо про порушення прав Дружини!

    Але це ваші припущення, може бути і навпаки, що батьку майно належало на праві особистої власності (подароване, успадковане під час шлюбу із дружиною) у такому разі нотаріусу би видав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на все майно, тобто як ви кажете на 100% усього майна, яке належало спадкодавцю (батьку) на праві особистої вланості.

    Дам пораду, треба сходити до адвоката за місцем Вашого проживання, та проаналізувати і дослідити цю ситуацію за правовстановлюючими документами на майно на підставі яких нотаріус видав свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

    З повагою Царьов Роман.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України