Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 07 травня 2020, питання №18974 300₴

Вызов на допрос в качестве свидетеля

Позвонили с райотдела полиции, назвали мою фамилию, сказали что она фигурирует в каком деле. Сказали в деле о мошенничестве. Пригласили на допрос в качестве свидетеля. Спросили высылать ли повестку или могу ли прийти лично. Я сказал что приду. Но вот сейчас не знаю, может стоило сказать чтоб высылали повестку? Знакомые сказали, что свидетель это ничего не значит и я могу легко стать подозреваемым. Не знаю что делать, нужно ли идти с адвокатом?

Відповіді юристів (10)

    Кирюшин Артем Андреевич

    Добрый день.

    Согласно п. 2 ч. 1 ст. 66 УПК Украины свидетель имеет право пользоваться правовой помощью адвоката.

    УПК Украины среди прочего предусматривает вызов свидетеля и по телефону, поэтому, как по мне, говорить о необходимости прислать именно повестку большого смылса не имеет.

    На собственном профессиональном опыте могу подтвердить, что достаточно часто под предлогом допроса в качестве свидетеля нечистоплотные следователи оглашают подозрение и вручают уведомление о нем.

    Обращайтесь, готов предоставить вам необходимую правовую помощь как адвокат при ваших допросах в качестве свидетеля.

    Александр Сергеевич
    50%
    Александр Сергеевич 4 роки тому

    Юрист, м. Київ, 8 років досвіду

    Добрый день, Антон!

    У следователя есть полномочия вызвать Вас на допрос в соотв. со ст. 133 УПК Украины.

    За неприбытие на Вас могут возложить материальную ответственность в замере до 1051 грн.

    После, вероятно, будет совершен принудительный привод.

    Вы можете затребовать повестку, чтобы выиграть время.

    Ваши знакомые действительно правы - статус свидетеля позволяет органам выиграть время и ограничить Вас в правах (по сравнению с подозреваемым).

    Советую Вам в обязательном порядке обратиться за помощью к адвокату и идти на допрос только с адвокатом, чтобы после не стать из свидетеля подозреваемым, сказав что-то лишнее.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Антон!

    На допрос в качестве свидетеля, лучше идти с адвокатом, так как неизвестно о чем пойдет речь, как будет вести себя следователь, какие и о ком и о чём он будет задавать Вам вопросы, возможно будет оказывать на Вас психологическое воздействие, тем более как часто происходит на практике, что свидетель, может стать подозреваемым, тем более это следователь говорит, что Вас вызывает как свидетеля по уголовному делу о мошенничестве, а на самом деле не известно в качестве кого и по какому уголовному делу.

    Если нет возможности идти с адвокатом, то перел проведением допроса, Вы всегда можете сослаться на статью 63 Конституции Украины и п.3 ч.1 ст.66 Уголовного процессуального кодекса Украины (УПК Украины) и отказаться от дачи показаний против себя и своих близких.

    Чтобы Вы понимали, что согласно ст.135 УПК Украины, вызов к следователю на допрос может быть не только по повестке, но и по телефону или телеграммой.

    Кроме того, обратите внимание, что такой вызов будь-то по телефону или по повестке, должен быть не ранее, чем за три дня (ч 8 ст.135 УПК Украины).

    При этом, исходя из Вашей ситуации, лучше позвонить тому кто Вас вызвал и сказать, чтобы Вам прислали повестку, мол нужно предъявить на работе или для себя и для порядка, для того, чтобы понимать, по какому делу Вас вызывают, по какой статье УК Украины, в качестве кого, чтобы у Вас была хоть какая-то информация по этому делу.

    О содержании которое должно быть в повестке, говорится в ст.137 УПК Украины.

    Это также подтвердит факт Вашего прибытия в полицию и пребывания там, на всякий случай её копию Вы можете отдать родственникам.

    Есть законные основания для неявки по повестке, в частности болезнь и иные основания (ст.138 УПК Украины).

    См Конституцию Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    См. Уголовный процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    Всего доброго.

    Нужна помощь или есть вопросы обращайтесь.

    Удачи Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго дня! Якщо вам не надіслана повістка, можете не йти до слідчого, однак якщо він в подальшому її відправить, то прийти буде потрібно.

    Після того як отримаєте повістку, узгодьте свої подальші дії з адвокатом.

    Крім того, ви можете не надавати свідчення проти себе та своїх близьких, аргументуючи це ст. 63 Конституції України.

    Луценко Владислав Сергеевич
    Луценко Владислав Сергеевич 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 10 років досвіду

    Доброго дня!

    Згідно ч.1 ст. 65 Кримінального процесуального кодексу України, свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань.

    Способ виклику сівдка у кримінальному проваджені передбачені ст. 135 КПК України:

    - повісткою по пошті або через кур'єра;

    - телеграмою або телефонограмою;

    - повідомленням по телефону безпосередньо особі, яка підлягає допиту;

    -через адміністрацію ізолятора тимчасового тримання або слідчого ізолятора (затримані або взяті під варту підозрювані та обвинувачені).

    У повістці, телеграмі, телефонограмі зазначається: хто і в якості кого викликається, куди, на який час та до кого необхідно прибути.Згідно короткого опису Вашої ситуації вбачаеться, що Вас було викликано з дотриманням вимог діючого КПК України та дії слідчого відповідають діючому законодавству.

    Також, треба пам'ятати, що Ви маєте право на професійну правову допомогу згідно ст. 59 Конституції України та п.2 ч. 1 ст. 66 Кримінального процесуального кодексу України, тому наполегливо рекомендую звернутись до адвоката, укласти з ним угоду ДО проведення допиту.Співробітники поліції можуть спотворювати показання, невірно відобразити Ваши показання у протоколі або здійснювати психологічний тиск на Вас. Тому щоб звести ці шансі на мінімум, рекомендую звернутись до послуг адвоката. Якщо у Вас є брак коштів на послуги, Ви можете звернутись до центрів безоплатної правової допомоги, які можуть надати адвоката за рахунок держави у деяких випадках та при наявності умов, передбачених законодавством.

    Дякую за увагу та всього найкращого,

    З повагою, Луценко Владислав

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    Відповідно до ст. 65 КПК України - Свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань.

    Не можуть бути допитані як свідки:

    1) захисник, представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, законний представник потерпілого, цивільного позивача у кримінальному провадженні - про обставини, які стали їм відомі у зв’язку з виконанням функцій представника чи захисника;

    2) адвокати - про відомості, які становлять адвокатську таємницю;

    3) нотаріуси - про відомості, які становлять нотаріальну таємницю;

    4) медичні працівники та інші особи, яким у зв’язку з виконанням професійних або службових обов’язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя особи - про відомості, які становлять лікарську таємницю;

    5) священнослужителі - про відомості, одержані ними на сповіді віруючих;

    6) журналісти - про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;

    7) судді та присяжні - про обставини обговорення в нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення судового рішення, за винятком випадків кримінального провадження щодо прийняття суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, ухвали;

    8) особи, які брали участь в укладенні та виконанні угоди про примирення в кримінальному провадженні, - про обставини, які стали їм відомі у зв’язку з участю в укладенні та виконанні угоди про примирення;

    9) особи, до яких застосовані заходи безпеки, - щодо дійсних даних про їх особи;

    10) особи, які мають відомості про дійсні дані про осіб, до яких застосовані заходи безпеки, - щодо цих даних;

    11) експерти - щодо роз’яснення наданих ними висновків.

    Отже, краще нехай вони направлять до Вас повістку, щоб Ви були впевненні у тому, що Ви перебуваєте там у статусі свідка та й взагалі, що є певне провадження, де Ви маєте такий статус.

    Так, статус свідка може змінитися на інший. Залежно від обставин справи та доказів у слідства.

    Також знайте, що відповідно до ст. 63 Конституції - Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    У Вашому випадку, краще, звернутися до авдокатів та відвідати цей допит разом з адвокатом.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Уголовный процессуальный кодекс Украины (УПК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    "Стаття 138. Поважні причини неприбуття особи на виклик

    1. Поважними причинами неприбуття особи на виклик є:...

    3) обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);..."

    Закон Украины "Про торгово-промислові палати в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/671/97-вр), ст.14-1:

    "...2. Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме:...введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України,...а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія..." -

    другими словами, у Вас есть юридические и фактические основания не явится на вызов следователя по меньшей мере до прекращения действующего карантина в связи с эпидемией коронавируса, предварительно сообщив об этом следователю (письменно заказным письмом с уведомлением о вручении или в электронном виде) - в любом случае, следует иметь ввиду возможность и правомерность такого шага, решения.

    Во-вторых, коллегами выше не приведены полномочия свидетеля, предусмотренные ст.66 УПК:

    "Стаття 66. Права та обов’язки свідка

    1. Свідок має право:

    1) знати, у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні він допитується;

    2) користуватися під час давання показань та участі у проведенні інших процесуальних дій правовою допомогою адвоката, повноваження якого підтверджуються згідно з положеннями статті 50 цього Кодексу;

    3) відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів та членів своєї сім’ї, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні ним, близькими родичами чи членами його сім’ї кримінального правопорушення, а також показання щодо відомостей, які згідно з положеннями статті 65 цього Кодексу не підлягають розголошенню;

    4) давати показання рідною або іншою мовою, якою він вільно володіє, і користуватися допомогою перекладача;

    5) користуватися нотатками і документами при даванні показань у тих випадках, коли показання стосуються будь-яких розрахунків та інших відомостей, які йому важко тримати в пам’яті;

    6) на відшкодування витрат, пов’язаних з викликом для давання показань;

    7) ознайомлюватися з протоколом допиту та заявляти клопотання про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, а також власноручно робити такі доповнення і зауваження;

    8) заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передбачених законом;

    9) заявляти відвід перекладачу.

    2. Свідок зобов’язаний:

    1) прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду;

    2) давати правдиві показання під час досудового розслідування та судового розгляду;

    3) не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора, суду відомості, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, що здійснюються (здійснювалися) під час нього, і які стали відомі свідку у зв’язку з виконанням його обов’язків.

    3. Особа, яку залучають до проведення процесуальних дій під час досудового розслідування як понятого або яка стала очевидцем таких дій, зобов’язана на вимогу слідчого, прокурора не розголошувати відомості щодо проведеної процесуальної дії.".

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Слідчий може викликати Вас на допит , як свідка згідно норм ст. 133 КПК України, але за правилами він має це робити за допомогою офіційно оформлених повісток на бланку, яку мають Вам вручити під підпис( у ній вказано назву органу підставу виклику , адресу , контакти уповноваженої особи посаду підпис та прізвище ім я.

    Повідомте працівника котрий телефонував , що Ви наполягаєте на врученні чи надсиланні повістки встановленої форми.

    Рекомендую, оформити договір на представництво інтересів адвокатом або скористатися послугою безоплатна правова допомога Вам нададуть вільного адвоката для представництва.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    лучше идти с адвокатом или хотя бы проконсультироваться

    но если вам скрывать нечего - можете пойти сами а потом - по ходу

    Кроме того, вы можете не давать показания против себя и своих близких, ссылаясь на ст. 63 Конституции Украины.

    по поводу повестки - если вы отказались от получения - лучше сходите без повторного приглашения чтоб ничего не подумали.

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Не варто сильно хвилюватися в разі виклику Вас в якості свідка. Не рекомендую ховатися від допиту, адже за ухилення від дачі показань Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності, накласти грошове стягнення (відповідно до ст. 139 КПК), а також, піддати примусовому приводу (ст. ст. 140-143 КПК).

    Необхідно ретельно готуватися до допиту з урахуванням наступних рекомендацій:

    1. Відповідно до ст. 224 КПК слідчий може провести допит за місцем проведення досудового розслідування або в іншому місці за погодженням (!) З особою, яку збираються допитати. Проведення допиту в нічний час (з 22-00 до 6-00 години) не допускається, крім виняткових випадків, коли затримка в допиті може призвести до втрати слідів кримінального правопорушення або втечі підозрюваного (а не свідка!). Є три головні умови, при дотриманні яких допит свідка вважається законним: наявність кримінального провадження, попередження про права і відповідальності за відмову від дачі показань і дачу завідомо неправдивих показань свідком, а також ведення протоколу допиту. На допиті можливе застосування технічних засобів фіксації (за рішенням слідчого або на вимогу самого свідка) відповідно до положень ст. ст.103, 104, 223, 224 КПК. Інакше це не допит, а опитування, яке (опитування), на відміну від допиту, носить виключно добровільний характер і від якого можна без наслідків відмовитися.

    2. Згідно з нормами КПК, проводити допит свідка уповноважені прокурор і слідчий (слідчий суддя, суд). Прокурор і слідчий також мають право видати окреме доручення на проведення допиту оперативному співробітнику. При відсутності такого доручення проведення допиту оперативними співробітниками є незаконним. Заявіть про це в тому випадку, якщо Вас намагається допитати оперативний співробітник (а не слідчий або прокурор) і не може при цьому пред’явити письмове доручення від слідчого (прокурора) на проведення саме цієї слідчої дії і саме з Вами.

    3. Відповідно до ст. 63 Конституції України кожен має право без наслідків відмовитися давати показання (і пояснення) щодо себе, членів сім’ї та найближчих родичів. Два трюки слідчого з метою обійти цю статтю Конституції: «розкажіть не про себе, а про інших», «під цю статтю підпадає не будь-яка, а тільки та інформація, яка може привести до звинувачення свідка або його родичів». Не піддавайтеся на такі маніпуляції.

    4. Фіксуйте в протоколі точний час початку і закінчення допиту (ст. 104 КПК). Допит не може тривати більше двох годин без перерви і більш, ніж вісім годин на день, в іншому випадку це пряме порушення ч. 2 ст. 224 КПК і прояв психологічного тиску на свідка.

    5. Перед допитом треба запитати у слідчого суть кримінального провадження і причину виклику свідком по даній справі саме Вас. Ви маєте право це знати, а слідчий зобов’язаний забезпечити Вам це право згідно з п. 1 ч. 1 ст. 66 КПК.

    6. Пам’ятайте, що питання, поставлені на допиті, повинні стосуватися тільки даного кримінального провадження (ч. 1 ст. 95 КПК). Інші питання потрібно вважати незаконними і припиняти їх зустрічним питанням: «А як ЦЕ стосується ЦЬОГО кримінального провадження?». Запам’ятайте, на питання, які не стосуються даного кримінального провадження, Ви відповідати не зобов’язані. Вимагайте занести саме цю фразу в протокол допиту.

    7. Уважно читайте протокол допиту перед тим, як його підписати. Підписувати необхідно кожну сторінку протоколу – це не заборонено. Незаповнені графи в протоколі завжди перекреслюйте буквою «Z», плюс закреслюйте всі порожні місця в протоколі. Так як всі порожні місця в протоколі можуть згодом бути заповнені слідчим самостійно, без Вашого відома і не на Вашу користь.

    8. Дані про всіх осіб, присутніх на допиті, повинні обов’язково вноситися до протоколу. Тому, не соромтеся вимагати у слідчого внести інформацію про всіх осіб, які перебувають в кабінеті, де проводиться допит. На заперечення слідчого про те, що вони не беруть участь в допиті, відповідайте, що закон вимагає внесення до протоколу всіх осіб, які присутні на допиті, а не тільки тих, хто в ньому бере участь (ч. 3 ст. 104 КПК). Зайві помічники слідчого Вам на допиті точно не потрібні.

    9. Всі помилки, допущені слідчим, рекомендую вказувати в зауваженнях до протоколу – внизу протоколу перед підписом свідка. Потрібно письмово фіксувати всі помилки в своїх записах під час допиту, а не тримати їх в пам’яті. При цьому слід пам’ятати, що записувати зайве на допиті не рекомендується, так як Ваші записи можуть бути після закінчення допиту вилучені слідчим і прикладені до протоколу допиту.

    10. Не ознайомлення Вас перед початком допиту з Вашими правами і відповідальністю – це грубе порушення. Вкажіть це в протоколі перед Вашим підписом.

    11. Після закінчення допиту Вас можуть перекваліфікувати зі свідка на підозрюваного, обшукати, тимчасово вилучити весь вміст кишень і сумок, затримати. Висновок – не беріть з собою на допит нічого зайвого. Все, що Ви візьмете з собою до слідчого може бути згодом їм оглянуто та вилучено.

    12. Пам’ятайте, що якщо Ви в своїх свідченнях посилаєтеся на інших людей, то їх теж, як правило, повинні будуть знайти і допитати (посилаючись на Ваші показання). Тому, будьте обережні у висловлюваннях щодо інших осіб!

    13. Забороняється застосування на допиті насильства, погроз та інших незаконних методів ведення слідства, які принижують гідність людини (ст. 11 КПК). За ці дії передбачено покарання до 3-х років позбавлення волі, а якщо застосовувалося насильство – до 8 років відповідно до ст. 373 КК України. У разі необхідності, – нагадайте про це слідчому, він стане ввічливим, перевірено.

    14. У разі чинення тиску на Вас або наявності інших зловживань з боку слідчого – обов’язково вкажіть це в протоколі допиту (перед Вашим підписом!)

    15. У кінці протоколу, перед Вашим підписом включіть фразу про те, що всі зауваження з приводу даної слідчої дії будуть викладені Вами в скарзі в установлений законом термін. Це дасть Вам і Вашому адвокату час добре і юридично грамотно сформулювати свої зауваження, і подати скаргу в інший день.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України