Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 07 мая 2020, вопрос №18980 150₴

Имеет ли человек право на пай если разпаёвка была позже?

Стоит ли двигаться в таком деле дальше , если человек работающий в комунхозе , умер в 1999 году ,а разпаёвка была в 2000, имеют ли право его родственники получить его пай и должен ли быть этот самый пай по списку ?

Ответы юристов (10)

    Малик Олександр Володимирович
    16.7%

    Щоб отримати земельний пай у спадок, спадкоємцям необхідно протягом шести місяців з дня відкриття спадщини звернутися до нотаріуса особисто з заявою про прийняття спадщини.

    Якщо ви не подавали заяву про прийняття спадщини, поновлення строків для її прийняття через 21 рік малоімовірне, тому пай скоріш за все отримати не вдасться.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Необхідно знати чи додавався до державного акту на землю список членів підприємства? Чи не був чоловік виключений з цього списку?

    Вам потрібно спочатку зробити запит до місцевого Держгеокадастру, щоб отримати копію державного акту на землю, щоб подивитися, чи є дані чоловіка в списках, які додавалися до державного акту, що давало право на отримання земельної частки (паю).

    Якщо чоловік був виключений зі списку членів підприємства (у зв'язку зі смертю), то він втратив право на отримання земельної частки (паю).

    Якщо чоловік буде у списках, то Вам необхідно буде звернутися в сільську раду (на території якої знаходився колишній колгосп) до голови сільської ради із письмовою заявою з метою отримання земельної частки (паю).

    Але, скоріш за все, сільська рада відмовить, посилаючись на те, що пройшов довгий час. А тому, необхідно буде звертатися до суду.

    Всього доброго. Пишіть, якщо будуть додаткові питання.

    Луценко Владислав Сергеевич

    Доброго дня!

    Згідно чинного законодавства, отримати пай родичами особи, яка померла ДО того, як отримала пай, та ще й 20 років тому, неможливо з наступних підстав:

    Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України.

    Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

    До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, відповідно до ст. 1218 ЦК України.

    Чинним законодавством встановленно 6 місячний строк принйття спадщини. У разі його пропуску, при наявності поважних причин, можливо звернутись до суду за його поновленням.

    Нажаль, у ситуації, яку Ви окреслили, немає підстав на отримання паю навіть у судовому порядку.

    Дякую за увагу та всього Вам найкращого.

    З повагою,

    Луценко Владислав

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    16.7%

    Добрий день.

    Відповідно до Указу Президента України від 08.08.1995 № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

    Список громадян, як додаток до державного акта, формується самим підприємством відповідно до статуту.

    Тобто, потрібно з'ясувати, чи перебувала особа в такому списку?

    Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) (стаття 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»).

    Чи є сертифікат? Якщо немає - спробувати отримати.

    Право на земельну частку (пай), яке посвідчене сертифікатом, може бути успадковано.

    Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

    Стаття 1218 ЦК України визначає, що до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

    Отже, Ви мали право успадкувати право на пай, якщо у особи був наявний сертифікат. Навіть якщо такий сертифікат наразі є або Ви його отримаєте, то потрібно буде звертатися до суду щоб Вам поновили строк для вступу у спадщину, але, враховуючи те, що пройшло вже багато часу, це буде зробити дуже складно та велика ймовірність того, що нічого не вийде... І це все потрібно робити в судовому порядку.

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%

    Добрий день!

    Згідно до Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у кколективнувласність сільськогосподарським підприємствам і організаціям:

    "Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю".

    Тому, вирішуючи питання про право певної особи на земельну частку пай), треба з'ясувати, чи була ця особа членом КСП на час передання державного акта про право колективної власності на землю та чи була вона внесена до списку осіб, що додається до цього державного акта.

    Треба з'ясувати, чи була вказана особа, внесена до списку осіб, що додається до цього державного акта.

    В зв'язку з цим, Ви маєте право подати заяву до місцевої державної адміністрації, а також до архіву щодо отримання вказаної інформації та копій документів, згідно до Закону України " Про звернення громадян":

    Якщо він є у списку, то така земельна ділянка, може бути нерозподіленою (невитребуваною) земельною часткою (паєм):

    • земельні частки (паї), на які громадяни, які мають право на земельну частку, не отримали сертифікатів чи іншим чином не заявили свої права на земельну частку;
    • земельні частки, на які вже сертифікат отриманий, але власник сертифікату не розпорядився ним належним чином (не подана заява про виділення в натурі для передачі в оренду чи для сумісного обробітку);
    • земельні частки, власники яких померли, їх спадкоємці не прийняли спадщини, а термін дії договору оренди закінчився чи договір не був укладений.

    Витребування такої земельної ділянки відбувається у судовому порядку.

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Хочу дещо додати до своєї попередньої відповіді.

    Якщо все-таки чоловік був внесений до списків, які додавалися до державного акта на право колективної власності на землю, його родичі зможуть отримати пай. Тому обов'язково зробіть запит до місцевого Держгеокадастру, щоб отримати копію державного акту на землю, щоб подивитися, чи є дані чоловіка в списках.

    Закон України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/899-15):

    Стаття 13. Використання нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв)

    Нерозподіленою земельною ділянкою є земельна ділянка, яка відповідно до проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) увійшла до площі земель, що підлягають розподілу, але відповідно до протоколу про розподіл земельних ділянок не була виділена власнику земельної частки (паю).

    Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

    Нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участі у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення або шляхом вручення відповідного повідомлення особисто, якщо відоме їх місцезнаходження. З моменту державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку договір оренди припиняється, а державна реєстрація припинення права оренди проводиться одночасно з державною реєстрацією права власності. У разі якщо договір оренди невитребуваної (нерозподіленої) земельної ділянки, переданої в оренду в порядку, визначеному цією статтею, закінчився у зв’язку з набуттям права власності на неї до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю. Власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім орендарем, у розмірі пропорційно до орендної плати з дня припинення договору до дня збирання врожаю.

    У разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

    Отже, Ви як спадкоємці можете оформити право власності на пай до 01 січня 2025 року (звичайно, якщо чоловік був внесений до списків, які додавалися до державного акта на право колективної власності на землю, що давало право на отримання паю).

    У разі відсутності земель сільськогосподарських угідь колективної власності така земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель).

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброго дня. Є остання судова практика щодо Вашого питання. Суд визнає право власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування якщо спадкодавець за життя не одержав відповідного сертифіката або помилково не був включений до списку власників (ВС/КЦС, у справі № 396/1683/18-ц, від 17.03.20). При цьому потрібно більш детально знати Вашу ситуацію.

    Гончаренко Константин
    16.7%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам потрібно чітко знати сам факт того чи мала вказана Вами людина право на одержання паю ( таким документом є сертифікат про право на отримання земельної ділянки шляхом розпаювання колгоспних земель - на жовтому папері.)

    Якщо зазначений сертифікат у Вас є то в подальшому у судовому порядку можна визнати право спадкування земельної ділянки (паю) за заповітом або за законом.

    Після отримання рішення суду родичі зможуть оформити вказану зем.ділянку та отримати Державний акт про право власності на земельну ділянку( на червоному , або синьому папері.)

    Якщо вказаного жовтого сертифікату немає , то нажаль йомовірність отримати пай є дуже низькою.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    16.7%

    Відповідно до Указу Президента України від 08.08.1995 № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

    Список громадян, як додаток до державного акта, формується самим підприємством відповідно до статуту, розглядається і затверджується загальними зборами (зборами уповноважених) членів підприємства та підписується головою сільськогосподарського підприємства та головою місцевої ради.

    Питання набуття та припинення членства в колективному сільськогосподарському підприємстві повинно бути врегульовано статутом підприємства.

    Враховуючи вищевикладене, головним критерієм для одержання права на земельну частку (пай) є факт членства громадянина в колективному сільськогосподарському підприємстві на момент реєстрації державного акта на право колективної власності на землю.Питання спадкування в Україні регулюється Цивільним кодексом України.

    Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

    Стаття 1218 ЦК України визначає, що до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

    Так, відповідно до пункту 15 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України право на земельну частку (пай), яке посвідчене сертифікатом, може бути успадковано.

    Однак, виникають ситуації, коли спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не оформив сертифіката, був помилково не включений або безпідставно виключений з списку, доданого до державного акта на право колективної власності на землю відповідного колективного сільськогосподарського підприємства (далі – КСП).

    В таких випадках, куруючись статтею 1 Закону, право спадкоємців на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

    Відповідно до абзацу 4 пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» позови громадян, пов’язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

    На підставі зазначеного, право спадкоємців на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку, однак, зауважуємо, що при розгляді справ про визнання права на земельну частку (пай), суд з’ясовує, чи був спадкодавець членом КСП на час реєстрації державного акта на право колективної власності на землю та чи був спадкодавець внесений до списку осіб, що додається до відповідного державного акта.

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%

    Пост. Пленума ВСУ от 16.04.2004 N 7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/va007700-04):

    "...24. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17 розд. X "Перехідні положення" ЗК ( 2768-14 ).

    Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК ( 435-15 ), у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

    Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

    При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N 720/95 ( 720/95 ) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

    Позови громадян, пов'язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо. ...".

    Закон Украины "Про судоустрій і статус суддів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2453-17):

    "Стаття 38. Верховний Суд України - найвищий судовий орган у системі судів загальної юрисдикції...

    1. Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції України, який забезпечує єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом.

    2. Верховний Суд України:...

    6) забезпечує однакове застосування норм права судами різних спеціалізацій у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом;".

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 263. Законність і обґрунтованість судового рішення...

    4. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України