Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 07 мая 2020, вопрос №18985

Распостранение журналистами личных данных

  • Могу ли я подать на получение морального ущерба на местную газету? У меня диагностировали коронавирус, в тот же день на странице газеты в Фейсбук была опубликована статья: " у працівниці пункту обміну валют виявили коронавірус

Третій випадок коронавірусної інфекції у Глухові підтвердили ПЛР-дослідження сьогодні. Імовірно, 28-річна жінка підхопила захворювання від гостей, що приїжджали до неї з Києва. Потім у неї з’явилися грипоподібні симптоми, вона зв’язалася зі своїм сімейним лікарем. Було вирішено направити аналізи до лабораторії в Сумах.

У чоловіка, з яким проживає глухівчанка, теж з’явилися перші симптоми. Він чекає на результати аналізів. Відомо, що чоловік офіційно безробітній, жінка працює в одному з пунктів обміну валют у місті. Наразі обоє перебувають на самоізоляції, бо мають неважкий перебіг хвороби. Епідеміологи визначають коло контактних осіб."

я есть этим кассиром обмена валют, люди это быстро выяснили, я стала себя плохо чувствовать, когда я выйду с карантина мне скорее всего придётся уехать из города, так, как начнётся травля и обвинения. Информацию я не давала, подозреваю что это сан эпидем станция.

Ответы юристов (1)

    Луценко Владислав Сергеевич

    Доброго дня, Юліє!

    Згідно ст. 23 Цивільного кодексу України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    Моральна шкода полягає:

    - у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

    - у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;

    - у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;

    - у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

    Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди", під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

    Статею 56 Конституції України передбачено право кожного на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

    Згідно ст. 1174 Цивільного кодексу України, шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування при здійсненні нею своїх повноважень, відшкодовується державою, Автономною Республікою Крим або органом місцевого самоврядування незалежно від вини цієї особи.

    У справах про спростування відомостей, поширених засобами масової інформації (в пресі, по радіо і телебаченню), при зверненні до суду з заявою про відшкодування моральної шкоди, крім державного/місцевого органу, як відповідачі до участі притягаються автор, орган засобу масової інформації, що їх поширив, а у передбачених законом випадках, і відповідна службова особа цього органу, які й несуть обов'язок по відшкодуванню заподіяної моральної шкоди відповідно до ступеня вини кожного з них.

    На Відповідача (засоб масової інформації) може бути покладено обов'язок по відшкодуванню заподіяної моральної шкоди, не тільки тоді, коли суд задовольнив вимоги позивача про спростування поширених відомостей, а й тоді, коли відповідач спростував їх добровільно.

    Відповідно до ст. 42 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" і ст. 48 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", на органи масової інформації, їх працівників і автора не може бути покладено обов'язок по відшкодуванню моральної шкоди за публікацію чи поширення відомостей, які не відповідають дійсності, якщо вони містились в офіційних повідомленнях чи були одержані від інформаційних агентств чи прес-служб державних органів та органів об'єднань громадян або є дослівним відтворенням матеріалів, опублікованих іншим засобом інформації (з посиланням на нього), офіційних виступів посадових осіб державних органів, виступів народних депутатів, або містилися у авторських виступах, які передаються в ефір без попереднього запису.

    Виходячи з вищевикладенного, Ви маєте повне право звернутись до суду за відшкодуванням моральної шкоди та притягнути у ролі відповідача не тільки газету, а ще й керівництво лікарні/санепідемстанції за розголошення ідентифікуючої інформації щодо Вашої особи.

    Дякую за увагу та всього Вам найкращого.

    З повагою,

    Луценко Владислав


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України