Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 07 мая 2020, вопрос №18986

Работодатель со старой работы не выплатил зарплату за последние 2 месяца, как получить деньги?

Работодатель со старой работы не выплатил зарплату за последние 2 месяца, как получить деньги?

Ответы юристов (4)

    Желтоухова Жанна

    Работодатель со старой работы не выплатил зарплату за последние 2 месяца, как получить деньги?

    добрий день, зверніться з позовом до суду про виплату заробітної плати та відшкодування за несвоєчасну виплату заробітної плати. При подачі позову про трудові спори держмито не сплачується.

    Луценко Владислав Сергеевич

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідно до ст. 43 Конституції України, кожна особа має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

    Згідно з ст. 21 Закону України "Про оплату праці" Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.Стягнути належну робітнику заробітню плату з роботодавця можливо двома способами:

    1. Звернутись до Комісії по трудовим спорам (при наявності на підприємстві) з заявою про наявність трудового спору, а саме з питання невиплати повної суми заробітньої плати при звільненні. Цей спосіб можно віднести до позасудового вирішення даної проблеми.

    2. Звернутись до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітньої плати. Для цього потрібно зібрати первинний пакет документів, які підтверджують трудові відносини з роботодавцем, факт звільнення з підприємства, факт нарахування сум заробітної плати (довідка з бухгалтерського відділу підприємства, розрахунковий лист, копія платіжної відомості тощо), факт невиплати сум заробітної плати (довідка про доходи з податкової тощо)

    Також, ст. 117 Кодексу законів про працю, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Тобто, якщо Ви звернетесь до суду - середній заробіток нарахують до дня винесення рішення по справі.

    Згідно п. 1 ч. 1 ст. 5 закону України "Про судовий збір" заявники та позивачі за подання до суду заяви про видачу судового наказу/позовної заяви про стягнення заробітної плати звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

    Дякую за увагу та всього Вам найкращого.

    З повагою,

    Луценко Владислав

    Карпенко Андрей Владимирович

    Работодатель со старой работы не выплатил зарплату за последние 2 месяца, как получить деньги?

    Обратитесь с жалобой в трудовую инспецкцию или с иском в суд.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Рекомендую Вам подать:

    -жалобу в Государственную инспекцию труда;

    - заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела по статье 175 УК Украины;

    - иск в суд о взыскании задолженности по заработной плате.

    Нужна помощь полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально.

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України