Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Экологическое право, 12 мая 2020, вопрос №19333

наклали арешт на мої рахунки

наклали арешт на мої рахунки не можу зняти свою заробітну плату ,як мені вирішити цю проблему тому що коштів на існування нема

Ответы юристов (2)

    Карпенко Андрей Владимирович

    По действующему законодательству, в случае с пенсионными, зарплатными и социальными счетами, судебный исполнитель имеет право на арест не более 20% суммы.

    В соответствии с ч. 2 ст. 48 Закона Украины "Об исполнительном производстве" запрещено накладывать арест на счета со специальным статусом (таким счетом является зарплатный; ссылка: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#n471).

    Чтобы снять арест, Вам необходимо документально подтвердить статус счёта и уведомить об этом исполнителя (в соотв. с п. 1 ч. 4 ст. 59 того же Закона, ссылка: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#n565).

    Но исполнитель вряд ли признает свою ошибку.

    Попробуйте обратиться к руководству конкретного исполнителя с жалобой на незаконные действия или обращайтесь в Суд.

    Нарбут Тетяна  Миколаївна

    Визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

    Дистанційна консультація та допомога. Якщо позичальник дізнався про відкриття виконавчого провадження, накладення арешту на майно або відрахування процентів із з/п, а позичальник не отримував судові повістки з суду – це означає тільки одне, що банк, фінансова компанія вчинили виконавчий напис нотаріуса та відкрили виконавче провадження.

    Що потрібно робити найперше?1. Необхідно ознайомитись у державного або приватного виконавця з матеріалами виконавчого провадження (зробити фото). Таким чином, ви зможете отримати документи, необхідні для оскарження напису нотаріуса через суд.2. Замовити (при необхідності) розрахунок заборгованості на момент вчинення виконавчого напису. Але замовляти необхідно так, щоб не переривати позовну давність. Вказана довідка дозволить скасувати виконавчий напис виходячи з невідповідності (спірності) кредитної заборгованості у виконавчому написі та в довідці.

    Як правило, позичальник дізнається про виконавчий напис, коли вже стягнуто частину заробітної плати та/або стягнення грошових коштів з арештованого банківського рахунку, в цьому випадку необхідно здійснити повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса – поворот виконання виконавчого напису.

    При оскарженні виконавчого напису необхідно звернути увагу на період стягнення кредитних коштів та строки давності для вчинення виконавчого напису з врахуванням строків позовної давності по кредитам.

    Наводимо інформаційну довідку для скасування виконавчого напису:1. Виконавчий напис скасовується через суд за місцем його вчинення або за місцезнаходженням фінансової установи;2. При подачі позову про скасування виконавчого напису, необхідно подати забезпечення позову, яке дозволить зупинити виконавче провадження;3. При скасуванні виконавчого напису позовна давність по кредиту не переривається;4. Судовий збір складає 840 грн, а для зупинення виконавчого провадження 420 грн;5. Позовна давність для оскарження виконавчого напису складає 3 роки від моменту, коли позичальник офіційно дізнався про вчинення виконавчого напису нотаріуса.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України