Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 24 мая 2020, вопрос №20296

Может муж отсудить квартиру жены

Если будучи в браке родители жены купили квартиру на имя жены, может ли муж при розводе отсудить часть квартиры??

Ответы юристов (3)

    Царьов Роман  Валерійович
    Общаться в чате Царьов Роман Валерійович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Тут судебная перспектива будет признать квартиру общей совместной собственностью супругов, лишь при условии, если квартира не была жене подарена родителями в период брака, а именно куплена в интересах семьи в период брака. Тогда квартиру можно будет поделить по 1/2 части каждому из супругов согласно ст.ст. 60, 69 - 72 Семейного кодекса Украины.

    Сімейний кодекс України:

    Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Стаття 69. Право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. Дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

    2. Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

    Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.

    Стаття 70. Розмір часток майна дружини та чоловіка при поділі майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

    2. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.

    {Частина друга статті 70 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2037-VIII від 17.05.2017}

    3. За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    Стаття 71. Способи та порядок поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі.

    Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.

    2. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

    3. Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.

    4. Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою, крім випадків, передбачених Цивільним кодексом України.

    5. Присудження одному з подружжя грошової компенсації можливе за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

    Костромина Виктория
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Может муж отсудить квартиру жены

    Если будучи в браке родители жены купили квартиру на имя жены, может ли муж при розводе отсудить часть квартиры??

    зависит от многих обстоятельствах - нужно уточнить детали

    "нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска - заявы - обращайтесь через сайт "

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу:

    "Если будучи в браке родители жены купили квартиру на имя жены, может ли муж при розводе отсудить часть квартиры"?

    - Эта квартира была подарена Вашей супруге или куплена на неё?

    Нужно знать обстоятельства дела.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України