Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 25 мая 2020, вопрос №20392 100₴

оформление пенсии по возрасту

Здравствуйте. Я работал врачом в медико-санитарной-части при заводе с 1992-1996 года . При предоставлении справки о работе за данный период. В пенсионном фонде этот период работы не засчитали за медицинский стаж, мотивируя тем что нужно уточнение - о подчинении медико-санитарной части Министерству Здравоохранения Украины.Правильно ли это ? Если да-то где брать эту справку, если завод и медико-санитарная часть на сегоднешний день не существуют,а в архиве завода нет сведений .о подчинении медсанчасти МОЗу Украины.

Ответы юристов (10)

    Костромина Виктория

    оформление пенсии по возрасту

    Здравствуйте. Я работал врачом в медико-санитарной-части при заводе с 1992-1996 года . При предоставлении справки о работе за данный период. В пенсионном фонде этот период работы не засчитали за медицинский стаж, мотивируя тем что нужно уточнение - о подчинении медико-санитарной части Министерству Здравоохранения Украины.Правильно ли это ? Если да-то где брать эту справку, если завод и медико-санитарная часть на сегоднешний день не существуют,а в архиве завода нет сведений .о подчинении медсанчасти МОЗу Украины.

    давать запросы - получать ответы или отсутствие ответа и

    как вариант устанавливать факт в судебном порядке

    Сергей Клиент 3 года назад

    Извините, я задавал конкретный вопрос - имеют ли право в пенсионном фонде считать что медико-санитарная часть не относиться в МОЗ Украины.? И куда конкретно давать запрос чтобы подтвердить что медико-санитарная часть подчинялась МОЗ

    • Савченко Олександр
      60%
      Савченко Олександр 3 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      Доброго дня.

      ПЕРЕЛІК закладів охорони здоров'я, затверджений наказом МОЗ України 28.10.2002 № 385 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0892-02):

      1. Лікувально-профілактичні заклади

      1.1. Лікарняні заклади

      1.1.1. Багатопрофільні:

      Госпіталь ветеранів війни

      Дитяча басейнова лікарня на водному транспорті

      Дитяча лікарня (республіканська, обласна, міська, районна)

      Дитяче територіальне медичне об'єднання

      Дільнична лікарня (у т.ч. сільських, селищних та міських рад)

      Лікарня (республіканська, обласна, центральна міська, міська, центральна районна, районна)

      Лікарня на водному транспорті (центральна, басейнова, басейнова, портова)

      Лікарня на залізничному транспорті (центральна, дорожня, відділкова, вузлова, лінійна, дитяча)

      Лікарня нафтопереробної промисловості України

      Лікарня професійних захворювань

      Лікувально-діагностичний центр

      Медико-санітарна частина (у т.ч. спеціалізована)

      Медичний центр (різного профілю)

      Міська лікарня швидкої медичної допомоги;

      ПОЯСНЕННЯ до Переліку закладів охорони здоров'я

      8. Медико-санітарною частиною називається міська поліклініка або міська лікарня з поліклінікою, призначені виключно для надання медичної допомоги робітникам промислових підприємств, будівельних організацій, підприємств транспорту. До складу медико-санітарної частини можуть входити й інші заклади охорони здоров'я.

      Спеціалізація (профіль), вид та рівень медичної допомоги, яка надається закладом охорони здоров’я, мета створення цього закладу, його структура, керівництво тощо визначаються установчими документами закладу (статут/положення).

      Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

      Чи наявний у вашій трудовій книжці запис про роботу на посаді лікаря медико-санітарної частини? - якщо відсутній, то необхідно звернутися до архівного віділу місцевої ради (засновника та власника цієї медчастини) та отримати документи, що стосуються вашої роботи (статут/положення про медико-санітарну частину, накази про ваше прийняття та звільнення з посади лікаря тощо).

      Хто саме видав Вам довідку про період роботи на посаді лікаря медико-санітарної частини та що в ній вказано?

      Всього доброго.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Сергей. Согласно ЗУ "О пенсионном обеспечении": Стаття 62. Порядок підтвердження стажу роботи

    Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    Поэтому в случае отказа Пенсионного фонда для того, чтобы засчитать ваш стаж за эти периоды, придется обращаться в суд.

    Костромина Виктория

    имеют ли право в пенсионном фонде считать что медико-санитарная часть не относиться в МОЗ - имеютhttps://ips.ligazakon.net/document/RE13105?an=148 - Про затвердження Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років

    Согласно п. 1 Порядка подтверждения имеющегося трудового стажа для назначения пенсий при отсутствии трудовой книжки или соответствующих записей в ней, при отсутствии трудовой книжки или соответствующих записей в ней трудовой стаж устанавливается на основании других документов, выданных по месту работы, службы, учебы, а также архивными учреждениями.

    Ковальчук Владимир

    Согласно п. 1 Порядка подтверждения имеющегося трудового стажа для назначения пенсий при отсутствии трудовой книжки или соответствующих записей в ней, при отсутствии трудовой книжки или соответствующих записей в ней трудовой стаж устанавливается на основании других документов, выданных по месту работы, службы, учебы, а также архивными учреждениями. Позвоните на гарячую линию МОЗ они конкретно скажут.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий ранок.

    Вам потрібно буде підтвердити Ваш стаж в судовому порядку.

    Для початку необхідно письмово звернутися до МОН для того, щоб вони надали Вам ці довідки або відповідь про їх відсутність.

    Так, ПИСЬМОВО необхідно звернутися до Пенсійного фонду для того, щоб вони зарахували цей стаж. Нагадати їм, що відповідно до ЗУ "Про загальнообов'язове державне песійне страхування" вони мають право САМОСТІЙНО хвертатися до органів для підтвердження стажу пенсіонера!

    Якщо Пенсійний все ж таки відмовить у тому, щоб зарахувати цей стаж - потрібно звертатися до суду.

    Відповідно до ст. 62 ЗУ "Про пенійне забезпечення" - основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    Тобто, якщо в трудовій книжці містяться всі відомості про цей період, то необхідність надання додаткових довідок не потрібна. Суд у таким питаннях стає на бік пенсіонерів. Є відповідна практика.

    Чи маєте пенсійний фонд так робити - ні,але вони так роблять...

    Якщо потрібна буде допомога з цього питання - звертайтеся.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    ЗУ "Про пенсійне забезпечення": Ст. 62.

    Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    Також весь період трудових відносин з роботодавцями зберігається у електронній системі органів ПФУ починаючи з 1998 року , суми виплаченої заробітної плати та всі внески сплачені до бюджету за кожен рік роботи офіційної , також збережено дані про записи у трудовій книжці з 98 року.

    Ці дані доступні кожному спеціалісту ПФУ , а також Ви самостійно можете подати заяву на реєстрацію на порталі електронних послуг , щоб у подальшому могли самостійно відстежувати свій трудовий стаж та інші дані, щодо пенсійної справи. https://portal.pfu.gov.ua

    Для підтвердження медичного стажу роботи Вам необхідно направити запит -заяву до МОЗ України з описом обставин та проханням надати Вам довідку про належність установи в якій Ви працювали до підрозділів МОЗ завірену належним чином з архівного відділу міністерства.

    Заяву та всі наявні копії документів, що підтверджують Вашу роботу у цій установі надсилаєте рекомендованим листом з описом вкладення таповідомленням про вручення , зазначаєте , що Вам необхідно надати письмову відповідь по суті звернення у 15-ти денний термін згідно ЗУ Про вернення громадян ст.11 на вказану Вами адресу, далі отриману відповідь надаєте ПФУ ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ.

    Якщо і надалі буде письмова відмова необхідно оскаржувати рішення про відмову у суді.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    40%

    Во-первых, приказом МОЗ Украины от 22.06.1995г. №114 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0399-95), т.е. в период Вашей работы, был утвержден "Перелік закладів охорони здоров'я", в частности:

    "1. Лікувально-профілактичні заклади

    1.1. Лікарняні заклади...

    Медико-санітарна частина..." -

    т.е. в период Вашей работы медико-санитарная часть предусмотрено как лечебное учреждение МОЗ, а значит Ваша медико-санитарная часть действовала официально, законно и находилось в подчинении МОЗ.

    Во-вторых, "ПОРЯД(ком) подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0895-14) предусмотрены "ІІ. Документи, необхідні для призначення, перерахунку пенсії, поновлення виплати раніше призначеної пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший", среди которых, не предусмотрены документы о подчиненности предприятий, организаций и учреждений - требование сотрудников управления ПФУ об истребовании такой справки является незаконным, не входящим в обязанность граждан, тем более, 30-летней давности; имеет место очевидное злоупотребление своим служебным положением, истребование незаконных и невозможных к предоставлению документов.

    В-третьих, согласно Конституции Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80), ст.19:

    "...Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    таким органом является управление ПФУ, для которого действует, согласно приведенному положению Конституции, принцип: "Запрещено все, что прямо не разрешено законом".

    Подайте жалобу в Главное управление ПФУ в Днепропетровской области (https://www.pfu.gov.ua/22214-golovne-upravlinnya-pensijnogo-fondu-ukrayiny-v-dnipropetrovskij-oblasti/).

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!

    Якщо у вашій трудовій книжці наявний запис про те, що ви працювали лікарем з 1992-1996 роки, це є підставою для зарахування Вам трудового стажу.

    Якщо Пенсійний фонд України відмовляє у зарахуванні стажу, їхні дії можна оскаржити в судовому порядку.

    У разі відсутності запису в трудовій книжці слід звернутися до архіву сільської, селищної або міської ради з запитом про надання копій наказів про прийняття на роботу та про звільнення. Такий запит має бути письмовим.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України