Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 28 мая 2020, вопрос №20651

Возможно ли списание долгов, если умер прописанный человек

Возможно ли списать долг по коммунальным платежам, если прописанный человек умер, а владелец прописан по другому адресу, и соответственно там оплачивает коммуналку?

Ответы юристов (1)

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброї ночі!

    Розглядаючи спір з приводу стягнення з нового власника житла боргу за попередні періоди, коли власник був інший, варто звертати увагу на те, що відповідно до ст.322 ЦК України, на власника покладається тягар утримання майна.

    Цивільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    Таким чином, новий власник майна не зобов’язаний повертати борги попереднього власника, якщо суд установить, що він не брав на себе обов’язку з їх сплати.

    Договори про надання послуг не обтяжують майна, тому за відсутності відповідної умови в договорі щодо відчуження нерухомого майна суд повинен відмовляти в задоволенні позовних вимог до нового власника, оскільки належним відповідачем є попередній власник.

    Якщо ж новий власник набув право власності у порядку спадкування, то він відповідно до ст.1218 ЦК України, отримує всі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті, в розмірі вартості спадкового майна.

    Крім того, кредитору спадкодавця при зверненні з вимогами до спадкоємця потрібно дотримуватися вимог, установлених стст.1281—1282 ЦК України.

    Так, спадкоємці зобов’язані повідомити кредитора про відкриття спадщини, якщо їм відомо про борги спадкодавця. Кредиторові належить протягом 6 місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги.

    Якщо кредитор не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом 1 року від настання строку вимоги.

    Кредитор, котрий не пред’явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у вказані строки, позбавляється права вимоги.

    Рекомендую звернутися з заявою, спочатку до Центру надання адміністративних послуг, державної міграційної служби, з свідоцтвом про смерть бабусі та документи на право володіння на квартиру, де вирішити питання щодо зняття її з реєстрації.

    Потім, після зняття її з реєстрації, звернутися до комунальних служб, з заявами згідно до Закону України "Про звернення громадян" (можна письмово здати до канцелярії з відміткою на копії такої заяви, иабо відправити поштою рекомендованим листом з повідомленням), з прикладанням до них копій свідоцтва про смерть бабусі, для здійснення перерахунку заборгованості за оплату комунальних послуг.

    Закон України "Про звернення громадян":

    https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2...

    Позитивным буде, якщо коммунальні служби не звернулися за стягненням заборгованості у вказані сороки, а також те, якщо вони зроблять перерахунок.

    Втім комунальні служби можуть вимагати сплату заборгованості за комунальні послуги, так як стягнення зі спадкоємця заборгованості за комунальні послуги, які сформувались вже після смерті спадкодавця та які отримує сам спадкоємець.

    Закон України "Про житлово-комунальні послуги":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19

    Не звертаючи увагу на те, що ніяких договірних відносин із відповідними обслуговуючими організаціями не має.

    Якщо звернутися до судової практики, то прикладом буде постанова Верховного Суду від 15.03.2018 р. у справі № 401/710/15-ц (провадження № 6-3193св18)(1).

    Суд звернув увагу на те, що аргументи про відсутність укладеного договору про надання комунальних послуг «…не заслуговують на увагу, оскільки неукладення договору не виключає можливість стягнення з відповідача на користь позивача вартості отриманих послуг з надання теплопостачання та утримання будинку та прибудинкової території».

    Наявність підстав щодо позадоговірного стягнення заборгованості суд арґументував тим, що тим, що п.1 ч.1 ст.7 Закон України "Про житлово-комунальні ппослуги", передбачено право споживача своєчасно одержувати якісні житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання таких послуг.

    Водночас, згідно з п.5 ч.2 ст.7 цього Закону такому праву прямо відповідає обов’язок споживача оплачувати надані йому житлово-комунальні послуги. Тобто споживачі зобов’язані оплачувати житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

    Позовна заява про стягнення заборгованості за комунальні послуги, може бути подана до суду, в порядку Цивільного процесуального кодексу України, це є цивільно-правовою відповідальністю.

    Цивільний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15

    При цьому, є ще строк позовної давності для стягнення заборгованості, який складає три роки, тому у разі звернення комунальних служб до суду, з позовною заявою, згідно до Цивільного процесуального кодексу України, Ви як відповідач, маєте право подання до суду разом з відзивом заяви про застосування строку позовної давності, то суд може тоді частково задовольнити позовну заяву, з врахуванням бору за період до трьох років або і відмовити у задоволенні такого позову.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України