Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 31 мая 2020, вопрос №20849

Роботодавець говорить, що мені фіз особі потрібно відкрити ФОП

Це законо? Коли роботодавець говорить, що потрібно відкривати ФОП для фіз особи, якщо так то який саме ФОП відкривати?

Ответы юристов (3)

    Любчик Александр Сергеевич

    Доброго дня.

    Потрібно більше деталей для точного консультування, однак, виходячи з Ваших слів можливо говорити про наступне.

    Якщо Ваш роботодавець говорить, що Вам необхідно відкрити ФОП, то це може бути викликано тим, що він бажає оформити ваші відносини як цивільні. Тобто Ви будете виступати як ФОП, а не працівник і будете працювати за цивільним а не трудовим договором.

    Наслідки: по-перше, роботодавець не зобов'язаний дотримуватись ряду трудових гарантій, які передбачені цілою низкою нормативно-правових актів. по-друге - вивільнення від сплати в бюджет. це пов'язано із тим, що Ваш роботодавець на даний момент платить за Вас податки до бюджету. у випадку, якщо Ви будете ФОПом, то податки будете платити самостійно (як і нести відповідальність за некоректну оплату)

    Крикун Сергій  Павлович

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    "Стаття 21. Трудовий договір

    Трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін...";

    "Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю, які погіршують становище працівників

    Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством...".

    КЗпП не передбачено працевлаштування працівника шляхом оформлення ФОП. Таким способом роботодавець звільняється від оподаткування та соціального страхування працівника, в той же час працівник приймає на себе всі ризики, відповідальність перед контрагентами, впритул до кримінальної відповідальності. Не раджу цього робити. Якщо не принципово, залишайте роботу; якщо принципово - попередьте керівника або прямо подайте скаргу до Вашого обласного управління Держпраці.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу:

    "Це законо? Коли роботодавець говорить, що потрібно відкривати ФОП для фіз особи, якщо так то який саме ФОП відкривати"?

    - Это Ваше право, а не обязанность.

    Если Вы работаете по трудовому договору, то зачем открывать ФЛП?!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України