Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 02 июня 2020, вопрос №21090 150₴

Долг на отопление в квартире 72 000грн.

Как лучше поступить ? Не платили очень давно за отопление , ждали суда. Повесток в суд не было, по отношению ошибке заплатили недавно 1500грн на счёт за какой то месяц.

Ответы юристов (33)

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый вечер. В судах существует практика рассмотрение дел по задолженностям по оплате за коммунальные услуги, рассматривать заочно, без участия ответчика. Оплачивать все равно надо, и если есть возможность, то погашайте хоть частями. Коммунальные предприятия все равно будут взыскивать, но сумма получится больше.

    Сергеев Артем
    33.3%
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Повесток может и не быть. Нужно проверить в реестре должников.

    https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Стаття 161. Вимоги, за якими може бути видано судовий наказ

    1. Судовий наказ може бути видано, якщо:3) заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості;

    Для данного вида правоотношений предусмотрен упрощенный порядок взысканий.

    Если в реестре должников нет - начинать платить с текущего месяца.

    Срок исковой давности - 3 года, но суд применяет это только на основании ходатайства.

    • Юрий Клиент 3 года назад

      Спасибо за ответ. В каком случае государство может арестовать квартиру ?

      • Сергеев Артем
        Сергеев Артем 3 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        Как лучше поступить ? Не платили очень давно за отопление , ждали суда. Повесток в суд не было, по отношению ошибке заплатили недавно 1500грн на счёт за какой то месяц.

        Если нет прописанных несовершеннолетних детей, и есть другое жилье.

        • Юрий Клиент 3 года назад

          Слушайте , если проплата пришла от другого человека на нашу фамилию и адрес, за отопление около 1500грн. через приват банк. Можно ли это отменить или как то применить в нашу пользу ?

          • Сергеев Артем
            Сергеев Артем 3 года назад

            Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

            Общаться в чате

            "Слушайте , если проплата пришла от другого человека на нашу фамилию и адрес, за отопление около 1500грн. через приват банк. Можно ли это отменить или как то применить в нашу пользу ?"

            - если оплата прошла на Ваш расчетный счет - они и так "в Вашу пользу"

    Царьов Роман  Валерійович

    Добрый день Юрий!

    1.Судебный приказ может быть пересмотрен по Вашему заявлению если хоть одна копейка задолженности и расчетов будет ошибочна, и если будут другие спорные обстоятельства, а при желании их можно найти (пропуск срока исковой давности в три года с момента подачи заявления о выдачи судебного приказа) и возможно будет другой приказ о взыскании части суммы долга..

    2. Если будет иск, то там суму долга можно будет попытаться уменьшить до задолженности за последние три года с момента подачи иска, я думаю что часть суммы уйдет, ну а то что взыщут, можно будет рассрочить если сумма для Вас большая для Выплаты.

    Скорей всего только часть суммы будет взыскана с Вас, все остальное будет безнадежной задолженностью

    3. Можно на всю сумму долга заключить договор о реструкторизации задолженности на определенный период.

    • Юрий Клиент 3 года назад

      Слушайте , если проплата пришла от другого человека на нашу фамилию и адрес, за отопление около 1500грн. через приват банк. Можно ли это отменить или как то применить в нашу пользу ?

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Добрий вечір, Юрій!

    Відповідно до ст.322 ЦК України, на власника покладається тягар утримання майна.

    Цивільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    Закон України "Про житлово-комунальні послуги":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19

    Постанова Верховного Суду від 15.03.2018 р. у справі № 401/710/15-ц (провадження № 6-3193св18)(1).

    Водночас, згідно з п.5 ч.2 ст.7 цього Закону такому праву прямо відповідає обов’язок споживача оплачувати надані йому житлово-комунальні послуги. Тобто споживачі зобов’язані оплачувати житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

    Позовна заява про стягнення заборгованості за комунальні послуги, може бути подана до суду, в порядку Цивільного процесуального кодексу України, це є цивільно-правовою відповідальністю.

    Цивільний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15

    При цьому, є ще строк позовної давності для стягнення заборгованості, який складає три роки, тому у разі звернення комунальних служб до суду, з позовною заявою, згідно до Цивільного процесуального кодексу України, Ви як відповідач, маєте право подання до суду разом з відзивом заяви про застосування строку позовної давності.

    У свою чергу, якщо Ви сплатили частково суму боргу, то тим самим поновили строк позовної давності.

    Таку квартиру з великою сумою боргу, у разі подання до суду позовної заяви зі сторони комунальної служби про стягнення заборгованості, з метою можливого її арешту в майбутньому, на підставі ухвали суду для забезпечення позову чи в рамках виконавчогот провадження, до погашення всієї суми заборгованості, краще переоформити, шляхом укладення договору дарування, посвідченого нотаріально на іншу особу з числа родичів, який укладе новий договір на своє ім'я про надання комунальних послуг.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Юрий Клиент 3 года назад

      Спасибо за ответ. В каком случае государство может арестовать квартиру ?

      • Адвокат Евгений Александрович

        Юрий!

        Пожалуйста!

        Арест на квартиру может быть наложен только на основании определения суда, если подан иск в суд, по заявлению истца с целью обеспечения иска или в рамках исполнительного производства, на основании решения суда, которое вступило в законную силу.

        "Закон України "Про виконавче провадження":

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19

        "Стаття 50. Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна фізичної особи

        1. Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

        2. Разом із житловим будинком стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржнику.

        3. У разі звернення стягнення на об’єкт нерухомого майна виконавець здійснює в установленому законом порядку заходи щодо з’ясування належності майна боржнику на праві власності, а також перевірки, чи перебуває це майно під арештом.

        4. Після документального підтвердження належності боржнику на праві власності об’єкта нерухомого майна виконавець накладає на нього арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідного реєстру у встановленому законодавством порядку. Про накладення арешту на об’єкт нерухомого майна, заставлене третім особам, виконавець невідкладно повідомляє таким особам.

        нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

        5. У разі відсутності технічної документації на майно, у зв’язку з чим його неможливо підготувати до реалізації, виготовлення такої документації здійснюється за зверненням виконавця в установленому законодавством порядку за рахунок додаткового авансування стягувача. У разі якщо стягувач протягом 10 робочих днів з дня одержання відповідного повідомлення виконавця не авансує витрати, пов’язані з підготовкою технічної документації на майно, виконавчий документ повертається стягувачу, за умови що відсутнє іншестягувачу, за умови що відсутнє інше майно у боржника, на яке можливо звернути стягнення".

        "Стаття 56. Арешт і вилучення майна (коштів) боржника

        1. Арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення.

        2. Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника.

        Арешт на рухоме майно, що не підлягає державній реєстрації, накладається виконавцем лише після проведення його опису.

        Постанова про арешт майна (коштів) боржника виноситься виконавцем під час відкриття виконавчого провадження та не пізніше наступного робочого дня після виявлення майна.

        Виконавець за потреби може обмежити право користування майном, здійснити опечатування або вилучення його у боржника та передати на зберігання іншим особам, про що він виносить постанову або зазначає обмеження в постанові про арешт. Вид, обсяг і строк обмеження встановлюються виконавцем у кожному конкретному випадку з урахуванням властивостей майна, його значення для власника чи володільця, необхідності використання та інших обставин.

        3. Арешт накладається у розмірі суми стягнення з урахуванням виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів та основної винагороди приватного виконавця на все майно боржника або на окремі речі.

        4. Копії постанов, якими накладено арешт на майно (кошти) боржника, виконавець надсилає банкам чи іншим фінансовим установам, органам, що здійснюють реєстрацію майна, реєстрацію обтяжень рухомого майна, в день їх винесення.

        5. Про проведення опису майна (коштів) боржника виконавець виносить постанову про опис та арешт майна (коштів) боржника.

        У разі прийняття виконавцем рішення про обмеження права користування майном, здійснення опечатування або вилучення його у боржника та передачі на зберігання іншим особам проведення опису є обов’язковим.

        У постанові про опис та арешт майна (коштів) боржника обов’язково зазначаються:

        1) якщо опису підлягає земельна ділянка - її розмір, цільове призначення, наявність комунікацій тощо;

        2) якщо опису підлягає будівля, споруда, приміщення, квартира - загальна площа, кількість кімнат (приміщень), їх площа та призначення, матеріали стін, кількість поверхів, поверх або поверхи, на яких розташоване приміщення (квартира), інформація про підсобні приміщення та споруди;

        транспортний засіб - марка, модель, рік випуску, об’єм двигуна, вид пального, пробіг, комплектація, потреба у ремонті, колір тощо.

        Копія постанови про опис та арешт майна (коштів) надається сторонам виконавчого провадження.

        6. Перешкоджання вчиненню виконавцем дій, пов’язаних із зверненням стягнення на майно (кошти) боржника, порушення заборони виконавця розпоряджатися або користуватися майном (коштами), на яке накладено арешт, а також інші незаконні дії щодо арештованого майна (коштів) тягнуть відповідальність, установлену законом.

        7. Вилучення арештованого майна з передачею його для реалізації здійснюється у строк, встановлений виконавцем, але не раніше ніж через п’ять робочих днів після накладення арешту. Продукти та інші речі, що швидко псуються, вилучаються і передаються для продажу негайно після накладення арешту.

        8. Виявлені під час опису цінні папери, ювелірні та інші побутові вироби із золота, срібла, платини і металів платинової групи, дорогоцінного каміння і перлів, а також лом і окремі частини таких виробів, на які накладено арешт, підлягають обов’язковому вилученню і не пізніше наступного робочого дня передаються на зберігання банкам України відповідно до умов договорів, укладених з органами державної виконавчої служби або приватними виконавцями. Арешт на цінні папери накладається в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України.

        9. Під час проведення опису майна боржника - юридичної особи та накладення арешту на нього виконавець також використовує відомості щодо належного боржнику майна за даними бухгалтерського обліку.

        10. У порядку, встановленому цією статтею, виконавець, в провадженні якого знаходиться виконавче провадження, за заявою стягувача чи з власної ініціативи може накласти арешт на грошові кошти, які перебувають на рахунках (вкладах) чи на зберіганні у банках, інших фінансових установах і належать особі, яка має заборгованість перед боржником, яка підтверджена судовим рішенням, яке набрало законної сили.

        Такий арешт знімається, якщо протягом п’яти днів з дня його накладення стягувач не звернеться до суду про звернення стягнення на грошові кошти такої особи в порядку, встановленому процесуальним законом".

      • Адвокат Евгений Александрович

        Юрий!

        "Закон України "Про виконавче провадження":

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19

        "Стаття 48. Порядок звернення стягнення на кошти та інше майно боржника."...7. У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника. ...".

        Таким образом, сумма долга в этом году, не должна превышать 94460 грн.., взыскание на единственное жильё должника не совершается.

        Удачи Вам!

        • Юрий Клиент 3 года назад

          Большое спасибо за ответы

        • Юрий Клиент 3 года назад

          Слушайте , если проплата пришла от другого человека на нашу фамилию и адрес, за отопление около 1500грн. через приват банк. Можно ли это отменить или как то применить в нашу пользу ?

          • Адвокат Евгений Александрович

            Здравствуйте, Юрий!

            Лицо, которое не имеет отношение к Вашей квартире и оплате коммунальных услуг, могло ошибочно сделать данную оплату и имеет право инициировать вопрос о ее возврате, как ошибочно отправленного платежа.

            Основанием для этого служат письма НБУ от 09.06.2011 г. № 25-111/1438-7141, от 26.09.2005 г. № 25-113/1506-9580 (ср. 025069200):

            https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v7141500-11

            https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v9580500-05

            Согласно им вопрос внесения изменений в реквизит «Назначение платежа» после зачисления средств на счет получателя необходимо решать в порядке, согласованном между плательщиком и получателем средств.

            Поэтому, ему Вам необходимо обратиться с заявлением в коммунальную службу, отправив его заказным письмом, с уведомлением и описью вложения, в котором нужно просить решить вопрос возврата согласованно с получателем.

            Всего доброго!

            Удачи Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 257. Загальна позовна давність

    1. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

    Стаття 258. Спеціальна позовна давність...

    2. Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог:

    1) про стягнення неустойки (штрафу, пені);...".

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/):

    "Стаття 169. Надіслання боржникові копії судового наказу

    1. Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу або рекомендованим листом із повідомленням про вручення, чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має...

    4. Днем отримання боржником копії судового наказу є день його вручення боржнику, визначений відповідно до статті 272 цього Кодексу...";

    ст.170 - "1. Боржник має право протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі судового наказу відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 161 цього Кодексу. ..." (п.п.4,5 ст.161 отношения к данному вопросу не имеют - прим.авт.);

    "Стаття 280. Умови проведення заочного розгляду справи

    1. Суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

    1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

    2) відповідач не з’явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

    3) відповідач не подав відзив;

    4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи...

    Стаття 283. Повідомлення про заочне рішення

    1. Відповідачам, які не з’явилися в судове засідання, направляється копія заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу.

    Стаття 284. Порядок і строк подання заяви про перегляд заочного рішення

    1. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

    2. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.";

    Закон Украины "Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19):

    "Стаття 26. Відповідальність за неналежне виконання договору

    1. {Дію частини першої статті 26 зупинено до 1 липня 2020 року згідно із Законом № 533-IX від 17.03.2020} У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

    Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

    Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.".

    Во-первых, сумма долга подлежит взысканию в пределах срока исковой давности 3 года; во-вторых, сумма штрафных санкций подлежит взысканию ву пределах срока исковой давности 1 год; в-третьих, до 01.07.2020г. начисление штрафных санкций на сумму долга запрещено; в-четвертых, подлежит обжалованию как заочное решение суда, так и судебный приказ, в-пятых, в ходе изучения иска может, будет обнаружено нарушений если для отказа от иска, то для существенного сокращения суммы долга; в-шестых, данной консультаций приведено беглый перечень возражений и опротестования долга.

    • Юрий Клиент 3 года назад

      Спасибо за ответ. В каком случае государство может арестовать квартиру ?

      • Крикун Сергій  Павлович

        Закон Украины "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19):

        "Стаття 50. Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна фізичної особи

        1. Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник...".

        Закон Украины "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/530-20):

        "II. Прикінцеві положення...

        3. На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється:...

        4) нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;

        5) припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;

        6) примусове виселення із житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;

        7) примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.".

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день! Заборгованість може бути стягнута судовим наказом без повідомлення вас про суд. Також могло бути прийнято заочне рішення, якщо хочете затягнути з оплатою боргу, можна подати заяву про перегляд заочного рішення суду.

    Разом з тим, можна звернутися з заявою до обслуговуючої організації з заявою про реструктуризацію заборгованості.

    До заяви обов’язково додаються:

    • копія паспорту власника/співвласника;
    • копія ідентифікаційного коду;
    • копія правовстановлюючих документів на квартиру

    Щодо перевірки у реєстрі боржників, слід перейти за посиланням та ввести прізвище та ім'я і дату народження https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте. В вашем случае теплосеть, скорее всего, будет подавать на вынесение судебного приказа. Это ускоренная процедура и рассматривается без вас.

    У вас будет 15 дне со дня получения вами по почте копии судебного приказа, чтобы подать заявление на его отмену.

    По поводу ареста имущества: если исполнителем открывается производство по взысканию с вас долга, сведения о вас как о должнике сразу вносятся в Единый реестр должников. Это значит, что нотариус уже не будет иметь права продать или подарить вашу квартиру кому-то. Постановление об аресте имущества также выносится в день открытия исполнительного производства.

    С ув., юрист Г. Токмач

    Юрий Клиент 3 года назад

    Слушайте , если проплата пришла от другого человека на нашу фамилию и адрес, за отопление около 1500грн. через приват банк. Можно ли это отменить или как то применить в нашу пользу ?

    • Адвокат Евгений Александрович

      Здравствуйте, Юрий!

      Лицо, которое не имеет отношение к Вашей квартире и оплате коммунальных услуг, могло ошибочно сделать данную оплату и имеет право инициировать вопрос о ее возврате, как ошибочно отправленного платежа.

      Основанием для этого служат письма НБУ от 09.06.2011 г. № 25-111/1438-7141, от 26.09.2005 г. № 25-113/1506-9580 (ср. 025069200):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v7141500-11

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v9580500-05

      Согласно им вопрос внесения изменений в реквизит «Назначение платежа» после зачисления средств на счет получателя необходимо решать в порядке, согласованном между плательщиком и получателем средств.

      Поэтому, ему Вам необходимо обратиться с заявлением в коммунальную службу, отправив его заказным письмом, с уведомлением и описью вложения, в котором нужно просить решить вопрос возврата согласованно с получателем.

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

      • Юрий Клиент 3 года назад

        Это хорошая новость. Тогда какие наши действия в случае если получится отменить эту проплату в 1500грн ?

        • Беликов Олег  Александрович

          Это хорошая новость. Тогда какие наши действия в случае если получится отменить эту проплату в 1500грн ? Отменить вы ее не сможете, так как все оплаты по вашему счету сразу идут на погашение задолженности.

        • Адвокат Евгений Александрович

          Юрий!

          Два варианта:

          1) либо отзывать оплату и не платить, чтобы не был возобновлён срок исковой давности, но тогда будет расти сумма задолженности, будут все основания подать комунальной службе иск в суд и тогда лучше переоформить квартиру по договору дарения, удостоверенному нотариально на родственников, во избежание ареста в будущем;

          2) платить частями по задолженности, чтобы по мере возможности и просить реструктуризацию долга (оплату частями), постепенно погашая задолженность, указав причины (материальное положение, малолетние дети, болезнь и т.п.).

          Удачи Вам!

    Адвокат Евгений Александрович

    Юрий!

    Два варианта:

    1) либо отзывать оплату и не платить, чтобы не был возобновлён срок исковой давности, но тогда будет расти сумма задолженности, будут все основания подать комунальной службе иск в суд и тогда лучше переоформить квартиру по договору дарения, удостоверенному нотариально на родственников, во избежание ареста в будущем;

    2) платить частями по задолженности, чтобы по мере возможности и просить реструктуризацию долга (оплату частями), постепенно погашая задолженность, указав причины (материальное положение, малолетние дети, болезнь и т.п.).

    Удачи Вам!

    • Юрий Клиент 3 года назад

      А сама реструктуризация значит что мы весь долг в полном объёме будем выплачивать частями ?

      • Адвокат Евгений Александрович

        Юрий!

        Да именно так!

        Что весь долг признаете, только частями будете его оплачивать.

        Для этого подаётся заявление о реструктуризации долга, с приложением к нему документов, которые подтверждают ее возможность оплаты сразу и в полном объеме.

        Но удовлетворить это заявление-это право, а не обязанность того, к кому Вы обращаетесь (коммунальной службы), поэтому могут и отказать.

        Всего доброго!

        При наличии вопросов обращайтесь!

        Удачи Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Загальний термін позовної давності в Україні - 3 роки згідно ст. 257 Цивільного Кодексу України.

    З дати коли Ви дізналися або могли дізнатися про істотне порушення Ваших прав, що випливали з договору чи інших немайнових відносин.

    Якщо за цей час ніхто не звертався до суду з позовом про стягнення заборгованості, то не треба давати комунальним службам надію на поновлення строків позовної давності.

    Далі необхідно звернутися письмово із заявами до усіх служб ЖКГ про укладення договору реструктуризаії на послуги додавши копію .

    Штрафів не буде , бо для того аби їх стягнути необхідно було звертатись до суду з позовом про стягнення заборгованості.

    відповідно до ст.322 ЦК України, на власника покладається тягар утримання майна.

    У Вашому випадку було б добре добровільно укласти договір реструктуризації та сплачувати борг частинами відповідно встановлених умов у договорі.

    Вам необхідно звернутися з письмовою заявою до комунального підприємства в порядку ст.11 ЗУ Про звернення громадян в якій просити укласти договір реструктуризації сплати боргу.

    Якщо підприємство подало позов до суду необхідно перевірити наявність інформпції про накладені обмеження у реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Якщо Ви там зазначені необхідно у судовому порядку визнавати борг за останні 3 роки з моменту подання позову , а інші суми визнавати безнадійною заборгованістю та укладати договір реструктуризації на сплату боргу за визначений судом період часу(переважно 3 роки).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Юрий Клиент 3 года назад

    Добрый день, а как мы можем признавать долг за последние три года, разве реструктуризация не означает то что мы будем выплачивать весь долг в полной мере частями ?

    • Гончаренко Константин

      Вы сможете признать долг за 3 года в судебном порядке , где будет четко указано с какого по какой период долг нужно оплатить - остальная сумма будет признана безнадежной и взыскана с Вас не будет,(такой сценарий возможен при условии , что коммунальное предприятие ранее подавало иск о взыскании задолженности и Вы внесены в реестр должников.

      В таком случае Вы пишите отзыв на исковое заявление описываете аргументы и ссылаясь на нормы законодательства, просите суд признать долг за последних 3 года в связи с давностью - суд рассматривает и определяет Вам конкретные сроки за которые нужно оплатить.

      Если же иска от предприятия не было, то нужно индивидуально обратится письменно для оформления договора реструктуризации и в таком случае период устанавливается сторонами в договоре он может быть больше или меньше в зависимости от того на какие условия пойдет коммунальное предприятие.

      С уважением,

      Константин Гончаренко

      • Крикун Сергій  Павлович

        Константин и иже с Вами о сроке исковой давности - это читать просто невозможно, мягко говоря - а то меня опять обличат в нарушении правил. Во-первых, какой нормой закона предусмотрено, что для применения срока исковой давности необходимым является иск встречной стороны (кредитора)? Во-вторых, применение срока исковой давности означает отказ от сумм долга с правом требования более 3 лет, но не признания сумм долга в пределах 3 лет - это "новшество" в юриспруденции просто шокирует; ответчик применением срока исковой давности автоматически признает долг, иск кредитора. В-третьих, согласно Налогового кодекса Украины суммы долга с истекшим сроком исковой давности автоматически признаются безнадежной задолженностью, относятся на валовые доходы кредитора, подлежат налогообложению, а оплата должником этих сумм является не долгом, а безвозвратной финансовой помощью, т.е. даже восстановление судом срока исковой давности для истца для ответчика означает принудительную благотворительность, меценатство.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Юрий!

    У Вас есть два варианта:

    1) Либо отзывать оплату и не платить, чтобы не был возобновлён срок исковой давности, но тогда будет расти сумма задолженности, будут все основания подать комунальной службе иск в суд и тогда лучше переоформить квартиру по договору дарения, удостоверенному нотариально на родственников, во избежание ареста в будущем.

    Основанием для этого служат письма НБУ от 09.06.2011 г. № 25-111/1438-7141, от 26.09.2005 г. № 25-113/1506-9580 (ср. 025069200):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v7141500-11

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v9580500-05

    Согласно им вопрос внесения изменений в реквизит «Назначение платежа» после зачисления средств на счет получателя необходимо решать в порядке, согласованном между плательщиком и получателем средств.

    2) Платить частями по задолженности, чтобы по мере возможности и просить реструктуризацию долга (оплату частями), постепенно погашая задолженность, указав причины (материальное положение, малолетние дети, болезнь и т.п.).

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України