Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 05 июня 2020, вопрос №21363

Может ли собственник выгнать прописсанную дочь с квартиры?

Что делать если умер дедушка(месяц назад) , а мама и дяди были с ним в равных частях. (в провах собственности) Я с сестрой просто прописаны. Мать нас выгнала и заселила квартирантов. Мы пытались с сестрой заселится с помощью полиции, на что нам ответили, что заселится мы имеем право, только с разрешения собственников. Как быть в такой ситуации?

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Что делать если умер дедушка(месяц назад) , а мама и дяди были с ним в равных частях. (в провах собственности) Я с сестрой просто прописаны. Мать нас выгнала и заселила квартирантов. Мы пытались с сестрой заселится с помощью полиции, на что нам ответили, что заселится мы имеем право, только с разрешения собственников. Как быть в такой ситуации?

    ___

    Вам необходимо подать в Суд, на ваше с сестрой вселение по месту регистрации.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Крикун Сергій  Павлович

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page):

    ст.180 - "1. Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.";

    ст.198 - "1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.";

    ст.199 - "1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    3. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.".

    Закон Украины "Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14):

    ст.8 - "Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

    Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.";

    "Стаття 12. Права, обов’язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини

    Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці...

    Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків відповідно до закону.".

    "Стаття 18. Право дитини на житло

    Держава забезпечує право дитини на проживання в таких санітарно-гігієнічних та побутових умовах, що не завдають шкоди її фізичному та розумовому розвитку.

    Діти - члени сім’ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем.

    Органи опіки та піклування зобов’язані здійснювати контроль за додержанням батьками або особами, які їх замінюють, майнових та житлових прав дітей при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла."

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10/):

    "Стаття 184. Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей

    Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей -

    тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян...".

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10):

    "Стаття 255. Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення

    У справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в статтях 218 - 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати:

    1) уповноважені на те посадові особи:

    органів внутрішніх справ (Національної поліції)...частини перша - третя, сьома статті 184...".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 135. Залишення в небезпеці

    1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, -

    карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк...

    Стаття 136. Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані

    1. Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, при можливості надати таку допомогу або неповідомлення про такий стан особи належним установам чи особам, якщо це спричинило тяжкі тілесні ушкодження, -

    караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців.

    2. Ненадання допомоги малолітньому, який завідомо перебуває в небезпечному для життя стані, при можливості надати таку допомогу або неповідомлення про такий стан дитини належним установам чи особам -

    караються штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років...".

    Отказ полиции в принятии мер к матери по предоставлению Вам жилья, в котором зарегистрировано Ваше место жительства, является незаконным. Обратитесь повторно в полицию: во-первых с заявлением о привлечении матери к административной ответственности согласно ст.184 КоАП на основании Вашего права проживания в доме своих родителей и обязанности матери это жилье обеспечить; во-вторых, заявление о привлечении матери к уголовной ответвественности по признакам приведенных ст.ст.135, 136 УК. Подайте также письменное заявление в Вашу местную Службу по делам детей о принятии мер в отношении матери.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу:

    "Что делать если умер дедушка(месяц назад) , а мама и дяди были с ним в равных частях. (в провах собственности) Я с сестрой просто прописаны. Мать нас выгнала и заселила квартирантов. Мы пытались с сестрой заселится с помощью полиции, на что нам ответили, что заселится мы имеем право, только с разрешения собственников. Как быть в такой ситуации"?

    - Регистрация даёт право на проживание.

    Снять с регистрации Вас могли только в судебном порядке.

    Рекомендую подать иск в суд на вселение.

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України