Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 06 июня 2020, вопрос №21413

Чи має право адміністрація змусити мене перейти на неповну зайнятість або в інше відділення?

Доброго дня.

У мене проблема така. Я працюю на некомунальному некомерційному підприємстві - обласний кардіоцентр. У зв'язку з медичною реформою, кількість посадових окладів медбратів і медсестер має бути зменшена. Конкретно у нас на два оклади.

Адміністрація відділення наполягає щоби всі працівники перейшли на 0,75 окладу, щоб не скорочувати людей. Але у нашому закладі в інших відділеннях є вільні оклади. Тому проблема може бути вирішена безболісно. Але ніхто не хоче переходити в інше відділення.

Я працюю в даному відділенні 35 років і переходити, звичайно, не хочу.

Чи має право адміністрація змусити мене перейти на неповну зайнятість або в інше відділення?

(До пенсії 5 років)

Дякую

Ответы юристов (1)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Без вашої згоди Вас не мають права перевести на 0,75 ставки.

    У даному випадку законні лише 2 варіанти:

    1) Ви добровільно з власної ініціативи пишете заяву про переведення з 1,0 ставки на 0, 75 ставки (саме на цьому наполягає адміністрація)

    2) Адміністрація проводить скорочення та поперджує Вас за 2 місяці про зміну істотних умов праці (переведення Вас на 0, 75 ставки).

    При цьому Ви можете погодитись на продовження роботи на 0, 75 ставки (через 2 місяці) або відмовитись (тоді Вас звільнять за пунктом 6 статті 36 КЗпПУ).

    Що стосується переведення в інше відділення - також лише за вашою згодою.

    Згода непотрібна лише, якщо Ви продовжите роботу у цьому відділені саме на своїй посаді та на тих самих умовах (тобто, оплата, режим роботи тощо).

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    Стаття 32. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці

    Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

    Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

    У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

    Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу.

    Всього доброго.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України