Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

12 июня 2020, вопрос №21866 150₴

Пригоден ли призывник к службе в армии

Здравствуйте, подскажите пожалуйста, у меня астигматизм, но правда только -3 диоптрий, виду плохо и вблизи и вдаль, один глаз 0,1 другой - 0,7.
Так же у меня проблемы с сердцем - аритмия.
Подскажите, каковы шансы того что я негоден или получу отсрочку. И нужно ли мне заранее подготовить справки перед походом в военкомат, как я понимаю , это не достаточно весомые болезни. Может подскажите как лучше действовать? Стоит ли мне обратится за полной помощью к юристу, даст ли это результат?Заранее спасибо!

Ответы юристов (8)

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго вечора.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    7. Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    Стаття 18. Звільнення від призову на строкову військову службу

    1. Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України:

    які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час;

    які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку;

    Ваша придатність до військової служби буде вирішуватися ВЛК (військово-лікарською комісією при військкоматі).

    Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3). (Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08).

    А тому раджу Вам звернутися до свого лікуючого лікаря та дізнатися чи підпадаєте Ви зі своїми хворобами під звільнення чи відстрочку від призову на строкову військову службу відповідно до цього Розкладу.

    Так, Вам необхідно завчасно підготувати всі медичні документи (оригінали або завірені належним чином копії) та подати їх разом із заявою про надання Вам відстрочки від призову на строкову військову службу за станом здоров'я.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте, подскажите пожалуйста, у меня астигматизм, но правда только -3 диоптрий, виду плохо и вблизи и вдаль, один глаз 0,1 другой - 0,7.

    Так же у меня проблемы с сердцем - аритмия.Подскажите, каковы шансы того что я негоден или получу отсрочку. И нужно ли мне заранее подготовить справки перед походом в военкомат, как я понимаю , это не достаточно весомые болезни. Может подскажите как лучше действовать? Стоит ли мне обратится за полной помощью к юристу, даст ли это результат?Заранее спасибо!

    ___

    Принимает решение о пригодности к прохождению службы военно-врачебная комиссия, а не юристы. Лучше обратитесь за консультацией к медикам. Пусть они сравнят Ваши заболевания с перечнем заболеваний, определенных Приказом МО Украины # 402 от 14.08.2008 г. -

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08?find=... (текст Приказа).

    Удачи!

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Дмитрий!

    Решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению срочной воинской службы, зависит от результатов медкомиссии военкомата.

    В своей деятельности медкомиссия военкомата, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии военкомата, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту и т.п.:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Исходя из предоставленной Вами информации, могут быть у Вас следующие статьи, а именно: статьи 31, 32, 40:

    "Хвороби ока та придаткового апарату (Н00-Н59), їх наслідки

    Стаття 31

    Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

    Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

    Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I, II, III Розкладу хвороб ураховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

    В осіб, які вступають у ВВНЗ, гострота зору з корекцією, що не перевищує вказаної у ТДВ межі рефракції, визначається тільки за наявності в них короткозорості, простого або складного короткозорого астигматизму, а за інших причин зниження зору (у тому числі при далекозорості, далекозорому або змішаному астигматизмі) - без корекції.

    Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

    Стаття 32

    Відстрочка від призову на строкову військову службу та прийняття на військову службу за контрактом надається тільки в тому разі, якщо для стаціонарного лікування хворого потрібен термін не менше 1 місяця. Питання про придатність кандидатів до навчання у ВВНЗ та придатність до роботи за військовою спеціальністю вирішується не раніше ніж через 6 місяців після завершення курсу лікування".

    "Хвороби системи кровообігу (I00-I99), їх наслідки

    Стаття 40

    Наявність IXС повинна бути підтверджена інструментальними та лабораторними методами дослідження (обов'язкові: ЕКГ у спокої та з навантажувальними пробами, ЕХО-КГ, визначення ліпідного спектра; додаткові - холтерівське моніторування ЕКГ, навантажувальні тести з ЕХО-КГ контролем, коронароангіографія тощо).

    Визначення стадії СН та важкості, стійкості порушень серцевого ритму та провідності викладено в статті 38.

    До пункту "а" належать захворювання серця і судин:

    стенокардія напруги III-IV функціональних класів;

    аневризма серця, великовогнищевий кардіосклероз після трансмурального або повторного інфаркту міокарда незалежно від стадії СН або порушень ритму та провідності;

    поєднання стенокардії напруги ФК II із СН II-А стадії та вище;

    стани після аорто-коронарного шунтування, черезшкірної коронарної ангіопластики із стентуванням (або без) коронарних артерій за наявності важких чи середньої важкості порушень ритму та провідності або СН А стадії та вище;

    стани після імплантації штучного водія ритму (у тому числі дефібрилятора-кардіовертера) або хірургічного лікування аритмій (катетерна абляція AV-з'єднання тощо) за наявності рецидивуючих порушень ритму та провідності або СН вище за II-А стадію;

    раптова серцева смерть з відновленням серцевої діяльності;

    шлуночкові тахікардії;

    стійка дисфункція синусового вузла або синдром слабкості синусового вузла, які супроводжувались синкопальним станом;

    сино-аурикулярна або AV-блокада III ступеня;

    стійка, резистентна до лікування сино-аурикулярна або AV- блокада II ступеня, яка супроводжується клінічною симптоматикою;

    трипучкова блокада серця;

    синдром Фредеріка;

    набутий синдром подовженого інтервалу Q-T із синкопальними станами;

    будь-які порушення ритму або провідності серця, які супроводжувались аритмогенним шоком або синдромом Морганьї-Адамса-Стокса;

    безбольова ішемія міокарда, яка виникає при навантаженні до 75 Вт.

    До пункту "б" належать:

    стенокардія напруги II функціонального класу;

    вазоспастична стенокардія;

    надшлуночкові тахікардії;

    фібриляція або тріпотіння передсердь постійні, пароксизмальні або персистуючі;

    стійка дисфункція синусового вузла або синдром слабкості синусового вузла, який не супроводжувався синкопальним станом (крім зупинки синусового вузла);

    набутий синдром подовженого інтервалу Q-T без синкопальних станів;

    стани після аорто-коронарного шунтування, черезшкірної коронарної ангіопластики із стентуванням (або без) коронарних артерій за наявності легких порушень ритму та провідності або СН I стадії;

    безбольова ішемія міокарда, яка виникає при навантаженні до 75-100 Вт;

    дифузний кардіосклероз після дрібновогнищевого інфаркту міокарда, що супроводжується порушеннями серцевого ритму та провідності, серцевою недостатністю або стенокардією;

    стійка шлуночкова екстрасистолія: (часта - 30 і більше ектопічних комплексів за одну годину), алоритмія, поліморфна, парна або рання;

    парасистолія;

    двопучкові блокади серця, стійкі, за наявності QRS >= 0,12 сек;

    безсимптомна AV-блокада II ступеня I типу;

    блокада ніжок пучка Гіса, яка супроводжується порушенням AV- провідності або клінічною симптоматикою.

    До пункту "в" належить:

    стенокардія напруги I функціонального класу,

    безбольова ішемія міокарда, яка виникає при навантаженні 125 Вт і більше;

    дифузний кардіосклероз після дрібновогнищевого інфаркту міокарда, що не супроводжується порушеннями серцевого ритму та провідності, серцевою недостатністю або стенокардією;

    стани після аорто-коронарного шунтування, черезшкірної коронарної ангіопластики із стентуванням (або без) коронарних артерій без порушень серцевого ритму, провідності, серцевої недостатності;

    дифузний кардіосклероз;

    відсутність визначеної хвороби серця за наявності порушень серцевого ритму та провідності або СН I стадії;

    безсимптомна синоаурикулярна або AV- блокада I ступеня;

    повна блокада ніжок пучка Гіса без порушень AV-провідності або в поєднанні з AV-блокадою I ступеня за відсутності клінічної симптоматики;

    стійка міграція надшлуночкового водія ритму;

    двопучкові блокади серця неповні або минучі;

    вислизаючі комплекси та ритми;

    екстрасистолія: передсердна, атріовентрикулярна, поодинока шлуночкова (до 30 ектопічних комплексів за одну годину).

    Функціональні класи стабільної стенокардії визначаються вираженістю симптомів та підтверджуються за допомогою навантажувальних проб.

    Характеристика функціональних класів:

    I функціональний клас - звичайна діяльність не спричиняє стенокардії. Стенокардія виникає лише при посиленому, швидкому або тривалому навантаженні. Толерантність до фізичного навантаження або порогова потужність - 125 Вт та більше;

    II функціональний клас - незначне обмеження звичної діяльності. Стенокардія виникає під час ходьби або швидкого підйому сходами, під час ходьби вгору або навантаження після їжі, у прохолодну погоду, при емоційному перевантаженні або тільки протягом перших декількох годин після пробудження. Толерантність до фізичного навантаження або порогова потужність - 75-100 Вт;

    III функціональний клас - значне обмеження звичайної фізичної активності. Стенокардія виникає при проходженні 1-2 кварталів (100-200 метрів) по рівній поверхні або при підйомі на один поверх сходами з нормальною швидкістю за нормальних умов. Толерантність до фізичного навантаження або порогова потужність - 50-75 Вт;

    IV функціональний клас - неспроможність виконувати будь-яке фізичне навантаження без дискомфорту або стенокардія спокою. Нечасті напади стенокардії у стані спокою не є обов'язковою підставою для віднесення хворого до IV функціонального класу. Толерантність до фізичного навантаження або порогова потужність - 25 Вт та нижче".

    Для этого рекомендую перед прибытием в военкомат, где Вас направят на медкомиссию военкомата, самостоятельно пройти обследование в больницу, согласно Ваших диагнозов, сделать кардиограмму, чтобы врачи уащпли Ваши диагнозы в соответствии с приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, что на много увеличит Ваши шансы, на результаты похождения медкомиссии военкомата в Вашу пользу.

    Если Вас признают непригодным к прохождению срочной воинской службы, по состоянию здоровья, то Вы будете освобождены от призыва на срочную воинскую службу, получите военный билет и будете поставлены на воинский учёт в запас в соответствии со статьями 18 и 37 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    Если Вас признают временно непригодным к проведению срочной воинской службы, то Вы согласно статье 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе", получите отсрочку от призыва на срочную воинскую службу, до результатов последующей проведенной в отношении Вас медкомиссии военкомата.

    При этом, в случае, если решение медкомиссии военкомата будет не в Вашу пользу, то есть Вас признают пригодным, то Вам должны дать справку с заключением о результатах медкомиссии, как документ, который подтверждает результаты прохождения Вами медкомиссии военкомата и Вы имеете право подать жалобы на такое решение в Центральную ВВК Министерства обороны Украины и административный иск в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Также, рекомендую на всякий случай, обратить внимание на иные основания для получения отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, которые указаны в статье 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    Можно что-то подобрать, но нужно знать Ваши личные, семейные данные, данные об учёбе и образовании.

    Юридическая помощь лишней не будет.

    Есть практический опыт работы с военкоматами, в военной сфере, поэтому при наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Стаття 30

    Включено: порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше)

    Стаття 30

    Вид та ступінь аномалії рефракції визначається за допомогою скіаскопії або рефрактометрії.

    У статті вказані ті ступені аномалії рефракції очей, установлені за умов циклоплегії, за яких гострота зору з корекцією не дає підстав для застосування статті 31 Розкладу хвороб, але характер та ступінь аномалії рефракції такі, що одержану гостроту зору слід визнавати нестійкою.

    У разі, коли при вказаних у даній статті аномаліях рефракції за графами II, III Розкладу хвороб передбачена індивідуальна оцінка придатності до військової служби, вирішальне значення надається гостроті зору.

    У разі стійкого спазму, парезу або паралічу акомодації потрібно проводити обстеження за участю невропатолога, терапевта та лікарів інших спеціальностей. Якщо спазм, парез або параліч акомодації зумовлені захворюваннями нервової системи, внутрішніх або інших органів, то постанова про ступінь придатності до військової служби приймається згідно з вимогами відповідних статей Розкладу хвороб.

    При спазмі, парезі акомодації на одному або обох очах після безуспішного стаціонарного лікування придатність оглянутих до військової служби визначається залежно від гостроти зору з корекцією. При цьому постанова про непридатність до військової служби приймається тільки в тих випадках, коли гострота зору з корекцією відповідної виявленої аметропії менша за ту, яка передбачена статтею 31 Розкладу хвороб.

    У разі стійкого паралічу акомодації на обох очах рішення про придатність до військової служби визначається залежно від функцій ока (гострота зору з корекцією поля зору).

    Стаття 31

    Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

    Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

    Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I, II, III Розкладу хвороб ураховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

    В осіб, які вступають у ВВНЗ, гострота зору з корекцією, що не перевищує вказаної у ТДВ межі рефракції, визначається тільки за наявності в них короткозорості, простого або складного короткозорого астигматизму, а за інших причин зниження зору (у тому числі при далекозорості, далекозорому або змішаному астигматизмі) - без корекції.

    Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

    обратитесь к окулисту и он Вас детальнее проконсультирует

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    23.3%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Добрий ранок.

    Відповідно до ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" - Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    Згідно з ст. 18 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" - Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України: які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час.

    Тобто, через стан здоров'я Ви можете отримати або відстрочку або звільнення від строкової служби, за умови, що такі проблеми є суттєвими.

    Про надання відстрочки або звільнення від строкової служби рішення приймається виключно ВЛК. Які проведуть обстеження та точно зможуть сказати - придатні Ви чи ні.

    Відповідно до ст. 31 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України - Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

    На скільки я зрозумів, у Вас гострота зору є більшою ніж 0.5 та 0.1.

    Що стосується проблем із серцем.

    Відповідно до ст. 38 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України - Порушення серцевого ритму та провідності повинні бути зафіксовані на ЕКГ, холтерівському моніторуванні ЕКГ, при функціональних пробах або електрофізіологічних дослідженнях. До стійких порушень ритму серця належать аритмії тривалістю більше 7 діб, які потребують антиаритмічної терапії та відновлюються після припинення лікування. До стійких порушень провідності належать постійні AV-блокади I та II ступенів, повні внутрішньошлуночкові блокади.

    Тобто, через порушення ритму серця Ви можете отримати відстрочку або звільнення, але, все залежить від висновку лікарів.

    Також додаю, що так, Вам краще отримати ще довідки у незалежних лікарів щодо Ваших хвороб. Та по можливості, щоб вони надали висновок щодо можливої непридатності. ТАкі довідки Вам потрібно буде надати до ВЛК, а також, якщо висновок ВЛК буде негативним для Вас - до комісії або суду під час оскарження.

    Сподіваюсь відповідь Вам допомогла та була корисною!

    Гончаренко Константин
    23.3%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно статті 17 "Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    За ст. 16 цього Закону призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    Згідно "Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 17.11.2008 р. затверджено "Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби".

    Статтею 53 Розкладу визначено, що виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки розділяється на три різновиди, в залежності від порушень функцій організму, спричиненими хворобою:

    а) зі значними порушеннями функцій - непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

    б) з помірними порушеннями функцій - непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні в військовий час;

    в) з незначними порушеннями функцій - придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

    Наявність виразкової хвороби обов'язково повинна бути підтверджена ендоскопічним і (або) рентгенологічним дослідженнями в умовах штучної гіпотонії.

    До пункту "а" належать:

    екстирпація шлунка або його субтотальна резекція;

    наслідки резекції шлунка, накладення шлунково-кишкового анастомозу незалежно від ступеня порушення функції;

    наслідки стовбурової або селективної ваготомії, ушивання (висічення) перфоративної виразки з наявністю ускладнень у вигляді демпінг-синдрому, порушення живлення II-III ступеня, рецидивуючих анастомозитів, виразки анастомозу;

    виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ускладнена пенетрацією, стенозом пілоробульбарної зони (затримкою контрастної речовини в шлунку більше 24 годин), що супроводжується занепадом живлення за наявності протипоказань до оперативного лікування або відмови від нього.

    До пункту "б" належать:

    виразкова хвороба з виразками, що довго не рубцюються (з локалізацією в шлунку протягом трьох місяців і більше, з локалізацією в дванадцятипалій кишці протягом двох місяців і більше);

    виразкова хвороба з частими (два рази і більше на рік) рецидивами виразки, що потребують тривалого стаціонарного лікування (більше двох тижнів);

    виразкова хвороба з гігантськими (3 см і більше в шлунку або 2 см і більше у дванадцятипалій кишці) виразками;

    виразкова хвороба дванадцятипалої кишки із позацибулинною локалізацією виразки;

    виразкова хвороба шлунка, дванадцятипалої кишки з множинними (дві та більше) виразками за останні 5 років;

    виразкова хвороба, ускладнена кровотечею з розвитком післягеморагічної анемії (лікована консервативно) або перфорацією (протягом 5 років після зазначених ускладнень);

    виразкова хвороба, ускладнена грубою рубцевою деформацією цибулини дванадцятипалої кишки при помірних порушеннях евакуаторно-моторної функції. Грубою деформацією дванадцятипалої кишки вважається деформація, яка виявляється при повноцінно виконаній дуоденографії в умовах штучної гіпотонії, що супроводжується сповільненою евакуацією (затримка контрастної речовини в шлунку більше 2 годин);

    наслідки стовбурової або селективної ваготомії, резекції шлунка, накладення шлунково-кишкового анастомозу без ускладнень.

    До пункту "в" належать:

    • виразкова хвороба, яка була ускладнена кровотечею (лікованою консервативно), перфорацією, а також множинними виразками за умови стійкої ремісії більше п'яти років;
    • виразкова хвороба, яка була ускладнена кровотечею без розвитку постгеморагічної анемії;
    • виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки за наявності незначної деформації цибулини дванадцятипалої кишки з нечастими (раз на рік і рідше) загостреннями.

    Таким чином, ВЛК визначить ступінь порушень, і відповідно до цього визначить придатність чи непридатність. Але якщо у Вас є на руках результати попередніх медичних обстежень, то Ви зможете самостійно визначити, до якого пункту належить захворювання, і які перспективи служби в армії.

    Якщо встановлять пункт а), то це однозначно непридатність з виключенням із військового обліку.

    Враховуючи сказане Вам необхідно подати всі наявні медичні документи на комісію ВЛК , аби у подальшому вона визначилась з конкретним ступенем придатності Вас до служби у ЗСУ.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Дмитрий!

    В своей деятельности медкомиссия военкомата, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии военкомата, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту и т.п.:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Рекомендую на всякий случай, обратить внимание на иные основания для получения отсрочки от призыва на срочную воинскую службу, которые указаны в статье 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    Есть практический опыт работы с военкоматами, в военной сфере, поэтому при наличии вопросов обращайтесь через Звернутися.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Здравствуйте.

    "Подскажите, каковы шансы того что я негоден или получу отсрочку. И нужно ли мне заранее подготовить справки перед походом в военкомат, как я понимаю , это не достаточно весомые болезни."

    - эти вопросы решает военно-врачебная комиссия.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

    "Может подскажите как лучше действовать?"

    - стоит обратиться к врачу, который с учетом медицинских противопоказаний к службе сможет профессионально проконсультировать.

    "Стоит ли мне обратится за полной помощью к юристу, даст ли это результат?"

    - рациональнее обращаться тогда, когда будут четкие противопоказания.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України