Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 19 июня 2020, вопрос №22336 200₴

Клиент должен денег.

Мы отгружали клиенту заказы. Часть из которых осталась не оплачены. Клиент перестал выходить на связь. Но он находится в нашем городе, визит к нем возможен. Прежде, хотелось бы понимать о своих возможностях.
Исходные данные:
- Мы и он фоп-ы, мы производитель, он магазин
- договоров нет, устные договоренности
- имеем накладные отгрузочные, без подписей сторон. переписки в вайбере о наличии задолжности и необходимости погашения.

Часть товара осталось не проданным, мы его заберем. 80% отгруженного (не оплаченного) товара продано клиентом.

Ответы юристов (5)

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Андрей. По Вашим отношением следует обратиться к контрагенту с письменной претензией по оплате поставленного товара. В случае отсутствия ответа на претензию по истечению одного месяца после ее получения обращаться в хозяйственный суд по месту регистрации должника с иском о взыскании задолженности. При этом нужно иметь доказательства частичного выполнения договора поставки. Если они отсутствуют и вторая сторона не признает наличие договорных отношений перспектив на выигрыш в суде нет.

    Гончаренко Константин
    100%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно надіслати покупцеві письмову вимогу з обгрунтуванням необхідності сплатити борг згідно ст 530 ЦК та 222 ГК України, на , яку останній має обгрунтовано відповісти у 7 -ми денний термін з дати отримання(згідно штемпеля поштового) . У разі ненадання відповіді та подальше ігнорування сплати боргу Ви залишаєте за собою право подачі позову до суду "про стягнення боргу" у 30 -ти денний термін.

    До заяви додається:ДОГОВІР . копія вимоги з відміткою про відправлення, докази про відправлення(квитанція поштова) , розрахунок суми боргу копія паспорту та ИНН(РНОКПП), ІНШІ ДОКАЗИ: накладні , специфікації , переписки з месенджера завірені нотаріально - всі документи у 2 -х екземплярах. ( один для суду другий пакет документів боржнику.)

    Категорія справи - Цивільна.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Тимченко Анастасия Александровна

    Так как вы оба ФОП, то такой спор решается в Хозяйственном суде, однако не имея на руках документов (договора или хотя бы накладных с подписью о получении) в суд идти вам не с чем. Поэтому для начала попробуйте у контрагента подписать хотя бы накладные. Потом напишите претензию с указанием суммы долга и срока оплаты (срок обязательно, так как у вас нет договора. следовательно нет даты, с которой считается срок оплаты). При неоплате в установленный срок, прямая дорога в суд

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Прямо сейчас вы понимаете как плохо посоветоваться с юристом после всего произошедшего чем до. У вас нет документально подтвержденных фактов отгрузки товаров их стоимости и сроков оплаты. Это самые существенные условия договора. Рекомендую вам написать претензию своему партнеру, изложить подробно даты поставки, стоимость товара, и сроки оплаты. Если получите ответ это будет доказательством по делу. У вас реально не много шансов получить задолженность. Используйте все возможности.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    - Мы и он фоп-ы, мы производитель, он магазин

    Хозяйственный суд.

    "Стаття 20. Справи, що відносяться до юрисдикції господарських судів

    1. Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв’язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема:

    1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов’язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці;"

    "- договоров нет, устные договоренности"

    "Стаття 208. Правочини, які належить вчиняти у письмовій формі

    1. У письмовій формі належить вчиняти:

    3) правочини фізичних осіб між собою на суму, що перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, крім правочинів, передбачених частиною першою статті 206 цього Кодексу;"

    - Вам нужно условно разделить договора, что б подходили под вышеуказанные условия. И готовить претензии отдельно по каждому договору.

    "Стаття 638. Укладення договору

    1. Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

    Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

    2. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

    Стаття 639. Форма договору

    1. Договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

    2. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

    Якщо сторони домовилися укласти договір за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем, він вважається укладеним у письмовій формі.

    3. Якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлена письмова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами.

    4. Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, щодо якого законом не вимагається нотаріальне посвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення."

    "- имеем накладные отгрузочные, без подписей сторон. переписки в вайбере о наличии задолжности и необходимости погашения."

    - плохо. Нужно тактически подумать как правильно подвести заказчика к тому, что б он признал письменно факт устного заключения договора и наличие задолженности. Грамотно составить претензию.

    "Часть товара осталось не проданным, мы его заберем. 80% отгруженного (не оплаченного) товара продано клиентом."

    - возможно при оформлении возврата упомянуть факт заключения договоров.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України