Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 22 июня 2020, вопрос №22578 100₴

Чи має право університет ставити екзамен в неділю, під час карантину?

Дата екзамену в університеті поставлена на неділю, чи можна ставити екзамен у вихідний день?
Навіть якщо карантин, чи можна ставити екзамени на вихідні дні, це вирішує університет чи прописано десь це в законах України?

Ответы юристов (7)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    На мою думку – Це порушення, і не тільки права студентів, але й викладачів та інших співробітників.

    Якщо права працюючих громадян щодо вихідних та святкових днів захищені Кодексом Законів про працю (статті 71, 73, 107), то зі студентами це не прописано!.

    Кожен університет чи інший заклад освіти керується своїми внутрішніми Положеннями " про порядок проведення іспитів та екзаменаційних сесій " прийнятих вченою радою за підписом ректора.

    Інших нормативних документів , щодо графіку навчання студентів немає , а у ЗУ Про освіту та ПРО ВИЩУ ОСВІТУ зазначені лише загальні засади організації навчального процесу .

    У Конституції України в статті 45 зазначено, що «Кожен, хто працює, має право на відпочинок.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир

    У Конституції України в статті 45 зазначено, що «Кожен, хто працює, має право на відпочинок». Тоді виникає питання, чи може вважатися, що навчання студента є працею? Раніше навчання враховувалось у стаж роботи, зараз не враховується у пенсійний стаж, якщо не сплачувались добровільні страхові внески. Але ж існує стаття 22 Конституції України, яка зазначає, що «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». Тому право на відпочинок, враховуючи рівність громадян перед законом, повинно зберігатись.

    Чому я все це пишу? Бо вважаю, що студенти повинні мати вихідні та святкові дні, і це стосується навіть сесії. А тим, хто цього не розуміє, можу порекомендувати більш ретельно складати графік навчального процесу.

    Адвокат Евгений Александрович
    15%

    Добрий вечір, Наталія!

    Права працюючих громадян захищені.

    Конституція України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    "Стаття 45. Кожен, хто працює, має право на відпочинок.

    Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час.

    Максимальна тривалість робочого часу, мінімальна тривалість відпочинку та оплачуваної щорічної відпустки, вихідні та святкові дні, а також інші умови здійснення цього права визначаються законом".

    Права працюючих громадян щодо вихідних та святкових днів захищені Кодексом Законів про працю (статті 71, 73, 107 Кодексу законів про працю України):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08

    Щодо осіб, які складають іспити:

    Конституція України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    "Стаття 21. Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними".

    "Стаття 23. Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов'язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості".

    "Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

    Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками".

    "Стаття 53. Кожен має право на освіту.

    Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

    Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

    Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі".

    Таким чином, є загальні норми Конституції України.

    При цьому, повинен бути наказу по учбовому закладу, а також це повинно бути передбачено Правилами внутрішнього розпорядку.

    При наявності запитань звертайтеся.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    10%

    Пост. КМУ "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-2020-п):

    "...Кабінет Міністрів України постановляє:

    1. Установити з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі - COVID-19), з 22 травня 2020 р. до 31 липня 2020 р...карантин, продовживши на всій території України дію карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”

    3. На період дії карантину забороняється:...

    4) відвідування закладів освіти її здобувачами в групах більше 10 осіб, крім участі у державній підсумковій атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання,..." (іншої форми оцінювання знань, зокрема, у формі складання екзамену, не передбачено, заборонено - прим.авт.)...

    12-1. Рекомендувати суб’єктам господарювання на період дії карантину внести (у разі необхідності) зміни до режимів їх роботи з метою встановлення початку роботи о 9, 10 чи більш пізній годині. Зокрема, встановити початок роботи о 10 або більш пізній годині суб’єктам господарювання, які провадять свою діяльність у таких видах економічної діяльності:...

    освіта;... (інших параметрів зміни графіку роботи, зокрема, закладів освіти, не передбачено, тобто заборонено - прим. ват.).

    Таким чином, призначати складання екзамену, зокрема, у вихідний день, та у формі складання екзамену, взагалі, є, як я вважаю, порушенням законодавства, незаконним.

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Наталія!

    По вашим питанням повідомляю наступне:

    1) Дата екзамену в університеті поставлена на неділю, чи можна ставити екзамен у вихідний день?

    У вашому випадку мова йде про освітній, навчальний процес, а не трудовий.

    І так, університет має право ставити екзамен на неділю.

    Дане право закріплено в ст. 32 ЗУ "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#n493):

    Стаття 32. Принципи діяльності, основні права та обов’язки закладу вищої освіти

    1. Діяльність закладу вищої освіти провадиться на принципах:

    1) автономії та самоврядування;

    2) розмежування прав, повноважень і відповідальності засновника (засновників), державних органів та органів місцевого самоврядування, до сфери управління яких належить заклад вищої освіти, органів управління закладу вищої освіти та його структурних підрозділів;

    3) поєднання колегіальних та єдиноначальних засад;

    4) незалежності від політичних партій, громадських і релігійних організацій (крім закладів вищої духовної освіти).

    2. Заклади вищої освіти мають рівні права, що становлять зміст їх автономії та самоврядування, у тому числі мають право:

    1) розробляти та реалізовувати освітні (наукові) програми в межах ліцензованої спеціальності;

    2) самостійно визначати форми навчання та форми організації освітнього процесу;

    3) обирати типи програм підготовки бакалаврів і магістрів, що передбачені Міжнародною стандартною класифікацією освіти;

    4) приймати на роботу педагогічних, наукових, науково-педагогічних та інших працівників;

    5) формувати та затверджувати власний штатний розпис відповідно до законодавства. При зменшенні чисельності осіб, які навчаються за кожною освітньою програмою, у межах 20 відсотків чисельності, визначеної на початок навчання за цією програмою, штатна чисельність науково-педагогічних працівників не скорочується.

    При цьому заклад вищої освіти керуєьться також власними нормативними документами: Статутом, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, Положеннями про організацію освітнього процесу та про розклад навчальних занять.

    2) Навіть якщо карантин, чи можна ставити екзамени на вихідні дні, це вирішує університет чи прописано десь це в законах України?

    Що стосується карантинних обмежень, то відповідно до постанови КМУ від 20 травня 2020 р. № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-2020-п): проведення екзаменаційних сесій в приміщеннях закладу вищої освіти можливе лише за умови дотримання всіх протиепідемічних заходів (за наявності засобів індивідуального захисту), а також у групах не більше 10 осіб. Крім того, на вході до університету усі відвідувачі повинні проходити температурний скринінг.

    Або ж проведення екзамену може бути організовано із застосуванням інтернеттехнологій, засобів телефонного зв’язку в дистанційному режимі.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    30%

    Добрый день. Работа в выходные дни зависит от внутреннего распорядка ВУЗа, и если это отражено в учебной программе. то ничего особого здесь нет. Графики могли быть смещены в связи с карантинными мероприятиями, поэтому образовательный процесс (зачеты и экзамены) могут проводиться в выходные дни.

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго дня

    Графік екзаменів затверджений і дати призначаються відповідно до графіку .

    Я так розумію що ви заочник це досить поширена практика встановлення годин.

    Не забувайте, що тут також має значення графік роботу вузу та їхнього порядку роботи, а також зважайте що можливі дії пов'язані з карантинними заходами вони змінили графік для обмеженого перебування студентів у групах.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України