Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 24 червня 2020, питання №22737 150₴

Розподіл майна при розлученні

Доброго дня ! Потрібна консультація з приводу розподілу майна при розлученні.
Зі спільно нажитого майна є автомобіль.
Квартира належить дружині, отримана в дар від її батьків. Але ремонт в ній зроблений за спільно нажиті кошти.
Були ще грошові кошти на рахунку в банку ( відкладені мною особисто, так би мовити на чорний день)
Їх я інвестував в будівництво, але оформив угоду на свою маму, через довіреність. Щомісячно внески також сплачую через довіреність, від імені мами.
Тому виникло питання, чи є перспективи у суді, при розподілі майна , у моєї дружини отримати 50% прав на цю квартиру, чи грошову компенсацію за неї.
Так, згідно закону, це спільно нажиті кошти, але вони вже фактично витрачені. Фактично їх вже не існує.
Іншими словами спільно нажиті і спільно кудись витрачені .

Які судові перспективи?
Дякую,
З повагою Андрій

Відповіді юристів (10)

    Белоусов Николай Евгениевич
    50%
    Белоусов Николай Евгениевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Запоріжжя, 15 років досвіду

    Добрий день!

    1. Квартира, яка належить Вашій дружині за договором дарування в розподілі майна не участі не приймає. з приводу зробленого в ній ремонту та компенсації грошових коштів, то ці обставини Ви повинні довести (квитанції, договори, акти виконаних робіт і т.д.) і тільки тоді зможете отримати в судовому порядку грошову компенсацію.

    2. Грошові кошти які Ви відкладали, а потім вклали із оформленням на Вашу маму, то ця інвестиція проходить від імені Вашої мами та на неї будуть оформлені усі документи. В такому разі в розподілі майна майбутній обєкт інвестування також не входить. Хіба, що у дружини знайдуться якісь докази які підтверджують, що кошти сплачували і сплачуєте Ви.

    Перспективи в обох випадках 50/50.

    Звертайтесь, наші спеціалісти Вам допоможуть.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Доброго дня.

    "Зі спільно нажитого майна є автомобіль." - підлягає розподілу 50\50. (відшкодування половину вартості.)

    "Квартира належить дружині, отримана в дар від її батьків. Але ремонт в ній зроблений за спільно нажиті кошти." - в залежності від сумми вкладу можливо визнати спільно нажитою.

    "Були ще грошові кошти на рахунку в банку ( відкладені мною особисто, так би мовити на чорний день)Їх я інвестував в будівництво, але оформив угоду на свою маму, через довіреність. Щомісячно внески також сплачую через довіреність, від імені мами." - % 60-70 що будинок також буде визнаний спільно нажитим. Залежить від розміру вкладу та доходів мами.

    "Тому виникло питання, чи є перспективи у суді, при розподілі майна , у моєї дружини отримати 50% прав на цю квартиру, чи грошову компенсацію за неї." - є перспективи визнати кожну нерухомість спільнонажитою. Для більш реальної оцінки перспективи треба детально аналізувати обставини. Рівень доходу кожного. Вклади кожного в поліпшення майна - це може бути не тільки фінансові... Наприклад дружина дбала про сімейний побут поки Ви працювали.

    "Так, згідно закону, це спільно нажиті кошти, але вони вже фактично витрачені. Фактично їх вже не існує.Іншими словами спільно нажиті і спільно кудись витрачені"

    Якщо немає підтвердження вкладення цих коштів у будівництво - у такому разі є шанс будівництво не включати до спільно нажитого. Треба більш детально вивчати обставини фінансування будівництва.

    Якщо є питання - звертайтесь.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Андрій!

    Згідно статті 60 Сімейного кодексу України(далі – СК) майно, набуте подружжям під час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Але, поширення цього правового режиму на набуте майно існує доти, доки у суді не доведено інше кимось із подружжя.

    Відповідно до частини 1 статті 69 СК України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

    Згідно частини 1 статті 70 СК України у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. Вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.

    За рішенням суду частка майна дружини або чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    Крім того, слід розуміти, що є особистою приватною власністю дружини або чоловіка, адже саме тут і знаходять місце «винятки» із загального правила, які часто приходиться доводити в судовому поряду.

    Згідно до статті 57 Сімейного кодексу України, особиста власність одного з подружжя це: майно, набуте нею, ним до шлюбу; майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування; майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто; житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду"; земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України; речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя; премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги; кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди; страхові суми, одержані нею, ним за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

    При цьому, суд може визнати за другим з подружжя право на частку премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню або ж якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю. Також, при поділі спільного майна подружжя враховуються борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї.

    Для того, щоб зрозуміти, як вирішуються питання про «виняток із правила», варто звернутися до судової практики

    Верховний Суд України у справі № 6-843цс17 від 24 травня 2017 року дійшов до висновку про те, що майно набуте за договором довічного утримання є спільною сумісною власністю подружжя, якщо набувач не доведе, що таке майно набувалось не в інтересах сім’ї, хоча і за спільні сімейні кошти. Суд посилається на ст. 60 СК України, та вказує, що у сімейному праві діє презумпція права спільної сумісної власності майна подружжя, що не потребує доказування та не потребує встановлення інших обставин, крім набуття майна за час шлюбу, та існує поки не спростована. І ця презумпція діє також і для майна набутого на підставі договору довічного утримання. Таке майно, як у будь-яке інше спільне сумісне майно набуте під час шлюбу підлягає поділу в порядку, передбаченому ст. 70 СК України. Водночас, той з подружжя, хто оспорює презумпцію права спільної сумісної власності на окремі об'єкти майна повинен довести в суді на підставі ч. 3 с. 61 СК України, що справжньою метою укладання договору, в даному випадку довічного утримання, були не інтереси.

    - "Зі спільно нажитого майна є автомобіль, в судовому порядку", за результатами розгляду справи в суді автомобіль буде залишено за одним із подружжя, в інший повинен сплатити частину коштів вартості автомобіля.

    - "Квартира належить дружині, отримана в дар від її батьків, але ремонт в ній зроблений за спільно нажиті кошти", таким чином, Ви маєте право на стягнення половини коштів, які витрачені на ремонт, але це треба підтвердити документально: чеки на придбання будівельних матеріалів; договір про надання послуг з компаніями, які можливо проводили ремонт; фото і відеозаписи проведеного ремонту за Вашої участі тощо.

    -"Були ще грошові кошти на рахунку в банку (відкладені мною особисто, так би мовити на чорний день), їх я інвестував в будівництво, але оформив угоду на свою маму, через довіреність. Щомісячно внески також сплачую через довіреність, від імені мами. Тому виникло питання, чи є перспективи у суді, при розподілі майна , у моєї дружини отримати 50% прав на цю квартиру, чи грошову компенсацію за неї. Так, згідно закону, це спільно нажиті кошти, але вони вже фактично витрачені. Фактично їх вже не існує. Іншими словами спільно нажиті і спільно кудись витрачені", з юридичної сторони це власність Вашої матері, щоб були у Вашої дружини перспективи отримати 50 % прав на вказану квартиру, треба довести в суді, що вказані дії здійснено не Вашою матір'ю, а Вами особисто, що кошти належали не матері, а є спільно нажитими коштами та визнати в судовому порядку договір про інвестування недійсним, що по доказуванню є майне не можливим.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    16.7%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрий день.

    Щодо поділу майна. Якщо Ви вирішили провести успішний розподіл майна при розлученні важливо пам'ятати - подароване і успадковане майно не ділиться! Крім цього, розподілу підлягає лише те майно, яке було Вами придбано під час спільного шлюбу. Службова квартира (житло) розподілу не підлягає.

    Слід також знати, що Розподіл майна в суді - досить довгий і складний процес, який має багато нюансів. Наприклад: як в позові розписати частку кожного, як оцінити майно, що підлягає розподілу, як врахувати інтереси дитини, чи можна майно або його частину визнати власністю одного з подружжя і т.д. Згідно законодавства розподіл спільнонажитого майна відбувається так: половина - дружині, половина - чоловікові.

    Верховний суд України роз'яснює, що у процесі розгляду спорів про поділ майна подружжя необхідно враховувати такі обставини: час придбання майна; кошти, за які таке майно було придбано (джерело придбання); мета придбання майна, яка дозволяє визначити правовий статус сумісної власності подружжя.

    При цьому суд підкреслює, що тільки у випадку, якщо придбання майна відповідало зазначеним критеріям, таке майно може бути визнане спільно нажитим і підлягає розподілу між подружжям на підставі ст. 60 Сімейного кодексу.

    Судом може бути збільшена частка одного з подружжя в майні у разі, наприклад якщо із Вами буде проживати неповнолітня дитина, то в такому разі в Позовній заяві можна ставити питання про збільшення частки на 2/3 частини від всієї маси майна яка підлягає розподілу. В будь якому випадку це питання може вирішуватися лише судом.

    Підсумовую, Вам необхідно подати заяву до суду про розподіл майна (без адвоката буде важко рекомендую знайти територіально близького до Вас).

    Щодо поділу майна без суду

    У відповідності з сімейним законодавством і Цивільним кодексом чоловік і дружина мають право укладати між собою договір про поділ нерухомого майна. Подібна угода дає подружжю можливість в позасудовому порядку вирішити спірні питання майна, а також самостійно визначити частки в нерухомості.

    Оформлення угоди про добровільний розподіл майна повинно здійснюватися з урахуванням законодавства, яке регулює порядок реєстрації нерухомості.

    Договір про поділ нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 367 Цивільного кодексу).

    Ще є варіант. Не судовий. Домовитися між подружжям, що і кому залишається після розлучення. Та в нотаріуса переоформити уникаючи судової тяганини, яка у Вас може забрати і час, і гроші і в кінці кінців здоров'я.

    ---

    Якщо доведете документально , що гроші на ремонт квартири були витрачені особисто Ваші( чеки договори на ремонт рахунки вартості послуг , акти виконаних робіт де ви виступали замовником) в такому разі гроші можливо повернути у суді.

    Інвестиції від Вашої мами в об єкт будівництва не матимуть жодного відношення до розподілу.

    За спільний автомобіль можете отримати грошову компенсацію в натурі відповідно до Вашої частки за результатами оцінки майна з обов язковим закріпленням висновку оцінки в матеріалах справи, аби суд міг ухвалити об єктивне рішення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    13.3%

    Следует иметь в виду, что статьей 60 СК установлено презумпцию права общей совместной собственности супругов на имущество, приобретенное в период брака. То есть все имущество, которое приобретено супругами за время брака, считается общей совместной собственностью, пока судом не будет установлено иное.

    Решая спор о разделе имущества супругов, суд должен установить объем совместно нажитого имущества, имеющегося на время прекращения совместного ведения хозяйства, выяснять источник и время его приобретения. Общей совместной собственностью супругов, подлежащей разделу, могут быть любые виды имущества, независимо от того, на имя кого из супругов они были приобретены либо внесены денежными средствами, если иное не установлено брачным договором или законом ( постановление Верховного Суда от 16 января 2019 по делу № 725/2488/16-ц ).

    Вместе с тем, право общей совместной собственности на определенное имущество может быть оспорено одним из супругов в судебном порядке. Бремя доказывания обстоятельств, исключающих такую совместную собственность, возлагается на того из супругов, который её оспаривает (постановление Верховного Суда Украины от 24 мая 2017 по делу № 6-843цс17, постановление Верховного Суда от 31 января 2019 по делу № 686/23104/17).

    При разделе имущества учитываются также долги супругов и правоотношения по обязательствам, возникшим в интересах семьи (ч. 4 ст. 65 СК). Например, если супруги во время брака приобрели в кредит квартиру, то кроме права общей совместной собственности на нее, возникает также и обязательство в интересах семьи в виде возврата занятой денежной суммы, независимо от того, на кого оформлен кредит. В таком случае возврат кредита выполняется супругами солидарно, поскольку договор, заключенный одним из супругов в интересах семьи, создает обязанности для второго из супругов, если имущество, полученное по договору, использовано в интересах семьи (постановление Верховного Суда от 31 января 2019 по делу № 686/23104/17).

    В случае самостоятельного погашения долга одним из супругов за собственные средства, такой супруг может требовать компенсации у другого супруга при рассмотрении спора о разделе имущества супругов либо в отдельном порядке, заявив требования о возмещении расходов, понесенных на выполнение обязательств по настоящему договору, если полученные по ним средства использованы в интересах семьи (постановление Верховного Суда от 18 апреля 2018 по делу № 1601/6226/12).

    Аналізуйте судовий акт: Згода подружжя на вчинення іншим з подружжя правочину має бути викладена окремо у письмовій формі із зазначенням конкретних дій (ВС КЦС, справа № 308/2205/16-ц, 11.02.19)

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Які судові перспективи?

    Для відповіді на поставлене запитання недостатньо вказати норми права. Необхідно здійснити критичне науково-практичне дослідження практики їх застосування Верховним Судом з врахуванням викладених фактичних обставин, адже при виборі та застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Андрей.

    Машина - делится напополам с возможным графиком пользования либо оставляется тому, кто ей пользуется, по работе, допустим.

    Квартира - признать совместной возможно при наличии чеков на ремонт.

    Деньги в банке - пополам, если откладывалось с зарплаты, например, а не с подаренных денег и не с вознаграждения, так как это общий бюджет.

    За строительство - вряд-ли у жены что получится, так как сделка на вашу маму.

    Удачи!

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    1. Квартира.

    Відповідно до ч. 1 ст. 62 СКУ - Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Так, якщо Ви робили ремонт у будинку, та у Вас залишилися квитанції, які будуть підтведженням того, що Ви дійсно брали участь у покращенні умов в квартирі, то Ви будете мати право на поділ такої квратири.

    2. Автомобіль.

    Ст. 60 СКУ - Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Якщо автомобіль було придбано під час шлюбу - це спільна власність, яка підлягає поділу. (виплати грошей за частину авто).

    3. Щодо коштів.

    Якщо Ваша жінка не зможе довести те, що такі гроші є Вашою власністю, то підлягати поділу нічого не буде.

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Квартира. жены, и здесь у вас нет никаких перспектив, за исключением компенсации на содержание и ремонт. Здесь для суда подойдет любая доказательная база - показания свидетелей, чеки и квитанции. Авто тоже может быть разделена пополам, то есть одна сторона другой компенсирует половину стоимости. По поводу инвестиций - вы передали матери денежные средства, то есть подарили, возражений вашей жены тогда не было. Поэтому собственник этих средств - мама, они в таком случае разделу не подлежат.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Зі спільно нажитого майна є автомобіль. - по умолчанию 50/50 - но если кто то извас докажет что авто куплено на личные деньги - то делиться не будет.

    Квартира належить дружині, отримана в дар від її батьків. Але ремонт в ній зроблений за спільно нажиті кошти. - квартира не делится - а если докажите участие в ремонте - то можете требовать компенсацию 50% стоимости ремонта

    чи є перспективи у суді, при розподілі майна , у моєї дружини отримати 50% прав на цю квартиру, чи грошову компенсацію за неї.- шансы что она разделит это квартиру - равны практически 0 - так как договор оформленный на маму

    врядли жена сможет доказать что деньги которые вы сняли с о счета - вы дали маме на покупку квартиры


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України