Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 01 июля 2020, вопрос №23282 100₴

чи обов'язково сплачувати цілодобову няну на вимогу відчужувача

Чи обов'язково по договору довічного утримання набувач зобовязаний сплачувати цілободову няню, на вимогу відчужувача. Якщо за словами відчужувача її важко вставати та самостійно ходити і ій потрібно поруч кровать з нянею.

Ответы юристов (14)

    Кирюшин Артем Андреевич
    10%
    Общаться в чате Кирюшин Артем Андреевич 3 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    >>Чи обов'язково по договору довічного утримання набувач зобовязаний сплачувати цілободову няню, на вимогу відчужувача. Якщо за словами відчужувача її важко вставати та самостійно ходити і ій потрібно поруч кровать з нянею.

    ___

    Встановленої форми договору довідчного утримання законом не передбачено.

    У звязку із цим ви та відчужувач повинні дійти згоди по усім положенням договору. У разі недосягнення такої згоди договір ви не укладете.

    Малик Олександр Володимирович
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Якщо таке було встановлено у договорі довічного утримання, то так, потрібно наймати людину для догляду.

    Якщо ж договір ще не був укладений, то слід спочатку обговорити усі пункти договору, а вже потім його укладати, оскільки у разі відсутності згоди будь-якої із сторін, такий договір не посвідчать.

    Петренко Евгений
    Общаться в чате Петренко Евгений 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Якщо це передбачено умовами договору довічного утримання - то обов'язково.

    Треба дивитися сам договір. Які там пункти є і як прописані обов'язки набувача.

    Або ж, якщо договір ще не укладено, то щодо усіх умов потрібно дійти згоди до укладення договору довічного утримання.

    Гончаренко Константин
    15%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо у договорі передбачено саме такий пункт його потрібно виконувати, адже якщо хоча б по одному пункту ,згода з відчужувачем не буде досягнута , то жоден нотаріус такий договір не посвідчить , адже чітка форма договру не встановлена, тому кожного разу договори складаються індивідуально з урахуванням вимог конкретної особи до її утримання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    Общаться в чате Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "Чи обов'язково по договору довічного утримання набувач зобовязаний сплачувати цілободову няню, на вимогу відчужувача. Якщо за словами відчужувача її важко вставати та самостійно ходити і ій потрібно поруч кровать з нянею."

    Залежить від умов договору та можливості його трактування.

    Як сформульовані обов'язки набувала?

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 3 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня

    Форма і умови договору довічного утримання погоджуються сторонами договору (стороною (відчужувача) та стороною (набувача).

    Виконання договору полягає у надання всіх видів матеріального забезпечення у натурі відповідно до змісту договору. При укладанні договору довічного утримання сторони повинні визначити всі види матеріального забезпечення, обсяг, способи та форми догляду, їх періодичність, якість та зміст. Сторони в договорі можуть передбачати заміну майна, яке було передане набувачеві. Тобто набувач та відчужувач за певних обставин, які виникли у процесі дії договору довічного утримання можуть домовитися про заміну речі на іншу. У цьому разі обсяг обов’язків набувача може бути за домовленістю сторін змінений або залишений незмінним.

    Тобто, якщо зазначена вами вимога відчужувача не передбачувана у договорі довічного утримання (і у договір не внесено зміни) то ні.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Світлана!

    За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно (стаття 744 Цивільного кодексу України).

    Цивільний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Так, істотними умовами договору довічного утримання (догляду) є в тому числі: розмір (вартість) та форма надання утримання та (або) догляду, періодичність виконання обов’язків набувача.

    Також, у договорі може бути вказано: коли саме, з якою періодичністю набувач повинен здійснювати надання допомоги на користь відчужувача майна;

    Крім того, у договорі довічного утримання, повинно бути зазначено чiтко встановленi права та обов’язки сторiн та інші умови, встановлені за домовленістю сторін договору.

    Також, у договорі довічного утримання, повинно бути передбачено умови та підстави припинення чи зменшення обсягу обов’язків набувача перед відчужувачем; підстави та порядок розірвання договору довічного утримання (догляду).

    Таким чином, виходячи з Вашого запитання, то у даному випадку всі сезалежить від умов укладеного договору довічного утримання.

    Так, якщо у договорі зазначено про те, що набувач зобовязаний сплачувати цілободову няню, на вимогу відчужувача, так як за словами відчужувача їй важко вставати та самостійно ходити та ій потрібно, щоб поруч знаходилася кровать з нянею, або значено здійснювати утримання за будь якою вимогою відчужувача, то такі умови договору довічного утримання треба виконувати, а якщо такі умови у договорі довічного утримання не вказано, тоді вимога відчужувача є безпідставною та підлягає вирішенню за домовленістю сторін.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 744. Поняття договору довічного утримання (догляду)

    1. За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.";

    ст.527 -"1. Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.";

    "Стаття 528. Виконання обов'язку боржника іншою особою

    1. Виконання обов'язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства або суті зобов'язання не випливає обов'язок боржника виконати зобов'язання особисто. У цьому разі кредитор зобов'язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.

    2. У разі невиконання або неналежного виконання обов'язку боржника іншою особою цей обов'язок боржник повинен виконати сам.";

    "Стаття 638. Укладення договору

    1. Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

    Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.;

    "Стаття 755. Припинення договору довічного утримання (догляду)

    1. Договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду:

    1) на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини;

    2) на вимогу набувача.

    2. Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача.

    Стаття 756. Правові наслідки розірвання договору довічного утримання (догляду)

    1. У разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов'язків за договором, відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення.

    У цьому разі витрати, зроблені набувачем на утримання та (або) догляд відчужувача, не підлягають поверненню.

    2. У разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором.".

    Іншими словами, враховуючи стан здоров'я відчуджувача, його вимога цілодобового догляду, допомоги у безпорадному стані є істотною умовою договору довічного утримання, яку необхідно включити та врегулювати у договорі (особисто набувач чи інша конретно визначена особа - в цьому випадку договір має бути тристороній; порядок та умови цілодобового догляду). Щодо розрахунків відчуджувача та іншої третьої особи, то ці питання до договору довічного утримання не мають, як я вважаю, стосунку і підлягають врегулюванню окремим договором між відчуджувачем і третьою, іншою особою.

    Хомич Марія Анатоліївна
    50%
    Общаться в чате Хомич Марія Анатоліївна 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Відповідь на ваше запитання залежить від того, чи вже укладено договір, чи його укладення лише передбачається у майбутньому.

    Якщо договір довічного утримання вже укладено:

    Відповідно до частин 1-2 статті 749 Цивільного кодексу України, у договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача. Якщо обов'язки набувача не були конкретно визначені або у разі виникнення потреби забезпечити відчужувача іншими видами матеріального забезпечення та догляду спір має вирішуватися відповідно до засад справедливості та розумності.

    Тобто, якщо у вже підписаному договорі серед видів догляду (піклування), якими набувач має забезпечувати відчужувача, зазначено пункт про те, що "набувач зобов'язаний сплачувати цілободову няню відчужувачу", то набувач зобов'язаний це робити, адже як зазначено в частині 1 статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

    Які наслідки несплати цілодобової няні відчужувачу? Такі наслідки передбачені в частині 1 статті 755 Цивільного кодексу України, в якій зазначено наступне: "Договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини"

    Отже, у разі несплати цілодобової няні набувачем відчужувачу, останній або його представник може звернутися в суд з вимогою розірвати укладений між вами договір довічного утримання. Якщо судом буде встановлено, що договором було передбачено такий обов'язок набувача і він його не виконував, це може бути підставою для розірвання судом такого договору.

    Які наслідки такого розірвання договору судом? Як зазначено в частині 2 статті 653 Цивільного кодексу України, у разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються.

    Як зазначено в ч. 1 ст. 756 Цивільного кодексу України, у разі розірвання договору довічного утримання (догляду) у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням набувачем обов'язків за договором, відчужувач набуває право власності на майно, яке було ним передане, і має право вимагати його повернення. У цьому разі витрати, зроблені набувачем на утримання та (або) догляд відчужувача, не підлягають поверненню.

    Тобто, у разі розірвання договору довічного утримання судом через невиконання набувачем своїх обов'язків, все майно має бути повернуте відчужувачу без компенсації останнім будь-яких витрат набувачу, здійснених ним на утримання та догляд відчужувача.

    Які можливі інші дії зі сторони набувача? Ініцювати внесення змін в договір про виключення такого положення з договору, але якщо на це буде згідний відчужувач, адже згідно з частиною 1 статті 651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

    При цьому, такі зміни мають бути вчинені сторонами у тій самій формі, що і договір довічного утримання, а саме - у письмовій формі (шляхом укладення додатку чи додаткової угоди до договору) з обов'язковим нотаріальним посвідченням.

    Якщо договір довічного утримання ще не було укладено:

    Потрібно розробити договір довічного утримання з урахуванням інтересів обох сторін із зазначенням у ньому всіх істотних умов, адже відповідно до частини 1 статті 638 Цивільного кодексу України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

    Згідно з частиною 1 статті 745 Цивільного кодексу України, договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

    Цивільний кодекс України: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Звертайтесь, якщо вам потрібна буде кваліфікована юридична допомога в розробці проекту договору довічного утримання або з приводу вирішення інших вищевказаних питань, що з цим пов'язані.

    З повагою,

    Хомич Марія!

    • Огромная благодарность за ответ.

      У вже заключеному договорі довічного утримання відсутня послуга, яку через 4,5 років дії та виконаня договору вимагає відчужувач. Набувач не згоден з необхідністю надання нової послуги чи сплати коштів в повному обсязі за нову послугу. Протягом всього терміну дії договору набувач виконував свої обов'язки (фото та відео підтвердження є). У разі доведення справи до суду, які ризики розірвання договору на вимогу відчужувача? Чи може набувач притендувати на частину нерухомості, оскільки обов'язки виконував.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Добрий день, Світлана!

        Відповідно до статті 744 Цивільного кодексу України за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

        У разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором.

        Відповідно до частини другої статті 756 ЦК України у разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором.

        За результатом аналізу зазначеної норми можна дійти висновку, що за певних життєвих обставин може виникнути ситуація, через яку набувач не має можливості в подальшому виконувати умови договору довічного утримання з підстав, які мають істотне значення.

        За наявності таких підстав набувач має право звернутися до суду з вимогою про залишення за ним частини майна, що є об'єктом договору довічного утримання, і за таких обставин суд приймає рішення на користь набувача.

        Див.:

        "Належне виконання умов договору довічного утримання протягом певного періоду є підставою для залишення за ним частини майна, що є об'єктом договору (ВС/КЦС № 209/2643/16-ц від 24.10.2018)".

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

      • Хомич Марія Анатоліївна
        Общаться в чате Хомич Марія Анатоліївна 3 года назад

        Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Доброго дня!

        Кожна сторона договору довічного утримання зобов'язана виконувати собі обов'язки рівно в тій мірі, як це передбачено самим договором і чинним законодавством України. Якщо ви виконували всі свої обов'язки нележним чином та у повній мірі, серед яких немає обов'язку забезпечувати нянею, то незабезпечення такою нянею відчужувача в минулому (тобто, ДО теперешінього часу) не може свідчити про неналежне виконання набувачем своїх обов'язків та не може мати наслідком розірвання через це договору довічного утримання і позбавлення набувача всіх прав на майно та/або на відшкодування йому здійнених витрат на утримання відчужувача.

        Разом з тим в частині 2 статті 749 Цивільного кодексу України зазначено наступне: "Якщо обов'язки набувача не були конкретно визначені або у разі виникнення потреби забезпечити відчужувача іншими видами матеріального забезпечення та догляду спір має вирішуватися відповідно до засад справедливості та розумності".

        Тобто, якщо договором довічного утримання не було закріплено такого обов'язку в набувача як забезпечення цілодобовою нянею, але потім це стало необхідним в цілях розумності та справедливості, однак набувач відмовляється це робити, суд може вирішити спір на користь відчужувача (якщо такий спір все ж буде ініційований) і розірвати договір, якщо набувач буде відмовляться виконувати нові обов'язки (по забезпеченню тою ж нянею).

        Однак відповідно до статті 81 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

        Тому, на мою думку, відчужувач у разі ініціювання судового спору про розірвання з набувачем договору, має довести в суді, що забезпечення цілодобовою нянею для нього з теперішнього часу і на майбутнє стало однозначно необхідним для існування. Доказами такої необхідності можуть бути висновки лікарів, лікарських комісій з конкретними діагнозами та рекомендаціями подібного характеру (у необхідності постійного цілодобового стороннього догляду за відчужувачем).

        Більш того, суд буде встановлювати, які дії вчинив чи міг вчинити відчужувач перш, ніж звернутися до суду. На мою думку, йому на сьогодні нічого не заважає звернутися спочатку до набувача з ініціативою внести зміни в договір довічного утримання, включивши до нього такий обов'язок набувача, як забезпечення цілодобовою нянею, і лише через відмову це робити набувачем, подавати позов до суду. Хоча вчинення чи не вчинення таких дій, звісно, не позбавляє його права на судовий захист.

        Разом з тим, відповідно до ч. 1 ст. 89 Цивільного процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об’єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Тому, у разі подання відчужувачем позову про розірвання договору довічного отримання, суд буде оцінювати всі подані докази за своїм внутрішній переконанням, тому гарантувати, що він врахує щось чи не врахує, неможливо. Представники сторін можуть лише максимально відстоювати позицію своїх клієнтів відповідно до закону.

        Чи може набувач у такому разі претендувати на частину нерухомості?

        У даному випадку слід враховувати ч. 2 ст. 756 Цивільного кодексу України, в якій зазначено таке: "У разі розірвання договору у зв'язку з неможливістю його подальшого виконання набувачем з підстав, що мають істотне значення, суд може залишити за набувачем право власності на частину майна, з урахуванням тривалості часу, протягом якого він належно виконував свої обов'язки за договором".

        Тобто, якщо набувач все ж належним чином виконував свої обов'язки по договору довічного утримання до звернення до суду і це буде встановлено судом, але у подальшому такий набувач не має можливості виконувати обов'язки з підстав, що мають істотне значення (зокрема, через неможливість забезпечувати відчужувача няненю, якщо така йому буде дійсно потрібна), СУД МОЖЕ залишити за набувачем право власності на частину майна, яке передавалося набувачу за договором довічного утримання. Однак суд цього може й не зробити з огляду на всі обставини справи, докази, а також засади розумності та справедливості, отже все залежить від самого суду.

        Якщо вам потрібна буде кваліфікована юридична допомога, зокрема, під час судового захисту ваших прав та законних інтересів, звертайтесь, зможемо вам допомогти!

        З повагою, юрист Марія Хомич!

      • Хомич Марія Анатоліївна
        Общаться в чате Хомич Марія Анатоліївна 3 года назад

        Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

        Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

        Додатково, з приводу того, чи може набувач вимагати від відчужувача повернути йому всі витрати, здійснені на утримання відчужувача, слід звернути увагу на ч. 4 ст. 653 Цивільного кодексу України, в якій регламентовано наступне: "Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов'язанням до моменту зміни або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом".

        Тобто, за загальним правилом, якщо договором довічного утримання не передбачено, що у разі розірвання такого договору набувачу мають бути повернуті усі витрати, понесені ним на відчужувача, то набувач не має права вимагати від відчужувача компенсувати йому такі витрати, адже законом прямо такого не встановлено.

        Це означає, що у разі розірвання договору довічного утримання судом, при відсутності такого пункту про компенсацію в договорі, набувач може залишитися без компенсації його витрат на відчужувача навіть якщо належним чином виконував свої обов'язки.

        Якщо будуть запитання, звертайтесь!

    Нешик Татьяна
    Общаться в чате Нешик Татьяна 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    доброго дня. Все залежить від того, які саме умови ви пропишете в договорі довічного утримання. Краще умовами договору прописати конкретну суму на утримання людини. Бо ціни на цілодобовий персонал можуть змінюватись.

    Гарного дня та удачі .


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України