Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 02 июля 2020, вопрос №23412 100₴

є рішення суду про знос самобуду сосіда,яке порушує мої права за моїм позовом

Добрий день,є рішення суду про знос самобуду сусіда, яке порушує мої права за моїм позовом. Відкрито виконавче провадження. Але сусід вже тривалий час ухиляється від виконання рішення.Зараз він виставив дім з самобудом (про знос якого є рішення суду) на продаж. Після кількох моїх заяв та скарг, виконавець виніс постанову про накладення арешта на все майно боржника, але дім з самобудом (про знос якого є рішення суду) відсутній в реєстрі нерухомості, право власності виникло ще 1980 році і було зареєстровано в БТІ. Крім того якщо я правильно розумію, коли сусід виплатить 2200, арешт буде знят.

встановлено:

З метою виконання вимог державного викоанвця про сплату виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів по

виконавчому провадженню необхідним для їх подальшого стягнення є накладення арешту на все нерухоме майно боржника.

Ураховуючи викладене, керуючись статтею 56 Закону України «Про виконавче провадження»,

ПОСТАНОВЛЯЮ:

1. Накласти арешт на майно, що належить боржнику:

все нерухоме майно

у межах суми звернення стягнення з урахуванням виконавчого збору/основної винагороди приватного виконавця, витрат виконавчого

провадження, штрафів 2200 грн.

2. Копії постанови направити на виконання в органи та установи, які посвідчують договори відчуження майна чи проводять його

перереєстрацію на іншого власника, та сторонам виконавчого провадження.

Чи може виконавча служба оголосити заборону на відчуження майна якого не має в реєстрі речових прав ? Що треба зробити ,щоб сусід не зміг зареєструвати договор куплі-продажу цієї нерухомості?

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Добрий вечір, Ігор!

    Скоріше за все рішення суду, містить формулювання про зобов'язання відповідача знести самовільно побудоване приміщення.

    У такому випадку, як правило виконавець використовує лише можливості притягнення до адміністративної відповідальності боржника, що не є ефективним.

    Рекомендую Вам замінити спосіб виконання рішення суду, так щоб у рішенні суду було зазначено: "Знищити самовільно побудоване приміщення", що дасть змогу виконацб отримання рішення суду на доступ на проникнення до приватної власності (земельної ділянки, житлового будинку), заключення договору з будівельною компанією та вирішення питання щодо фактичного знищення самовільно побудованого приміщення, з складанням акту.

    Для цього, треба Вам або виконацю, подати заяву до суду про заміну способу виконання рішення суду.

    Цивільний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15?find=1...

    "Стаття 435. Відстрочення і розстрочення виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання

    1. За заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

    2. Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

    3. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

    4. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує:

    1) ступінь вини відповідача у виникненні спору;

    2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім’ї, її матеріальний стан;

    3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

    5. Розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

    6. При відстроченні або розстроченні виконання судового рішення суд може вжити заходів щодо забезпечення позову.

    7. Про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, встановлення чи зміну способу та порядку його виконання або відмову у вчиненні відповідних процесуальних дій постановляється ухвала, яка може бути оскаржена. У необхідних випадках ухвала надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю, приватному виконавцю".

    З приводу накладення арешту, то виконавець має право накладати арешт з забороною відчуження на майно боржника лише в частині стягнення коштів, виконавчого збору.

    При цьому, така постанова повинна бути направлена державному реєстратору та внесена до реєстру заборон на нерухоме майно, на яке накладено арешт, тому у разі, якщо відповідач звернеться до будь-якого нотаріуса для оформлення договору купівлі-продажу приміщення, то жоден нотаріус, при наявності такої постанови про накладення арешту, не зможе оформити договір купівлі-продажу приміщення.

    При цьому, якщо це самовільно побудоване приміщення, то на нього не повинно бути будь-яких правооустанавлюючих документів, технічного паспорту тощо, що є перепоною оформлення та посвідчення у нотаріуса договору купівлі-продажу приміщення.

    Також, Ви особисто та виконавець, в порядку статтей 60 та 214 Кримінального процесуального кодексу України, маєте право подати заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження відносно боржника за умисне невиконання рішення суду за статтею 382 Кримінального кодексу України, полтщо Вам повинні видати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та вручити пам'ятку про процесуальні права та обов'язки потерпілого (стаття 55 Кримінального процесуального кодексу України).

    У свою чергу в рамках кримінального провадження, Ви маєте право подати клопотання слідчому поліції, в порядку статті 220 Кримінального процесуального кодексу України, про вирішення питання про звернення з клопотанням погодженим з прокурором, до слідчого судді про накладення арешту на майно - самовільно побудоване приміщення, яке у кримільному провадженні повинно бути визнано речовим доказом (статті 100, 171-173, 175 Кримінального процесуального кодексу України).

    Це допомжить

    Крикун Сергій  Павлович
    25%

    По-перше, заборона, точніше обмеження на відчудження майна (не тільки будинку самочинного будівництва) встановлена наведеною Вами постановою виконавця.

    По-друге, за невиконання рішення суду передбачена кримінальна відповідалність: Кримінальний кодекс України (КК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 382. Невиконання судового рішення

    1. Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню -

    карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.".

    Ви маєте право подати до поліції заяву про ознаки в діях сусіда наведеної статті КК.

    У випадку продажу "самобуду" цей договір буде нікчемним відповідно до Цивільного кодексу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 228. Правові наслідки вчинення правочину, який порушує публічний порядок, вчинений з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства

    1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним...".

    Адвокат Евгений Александрович

    Ігор!

    Це допомжить перешкодити відповідачу оформити договір купівлі-продажу приміщення, до вирішення питання про знесення самовільно побудованого приміщення.

    Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 382. Невиконання судового рішення.

    1. Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню -

    карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років".

    Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування".

    "Стаття 170. Накладення арешту на майно

    1. Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

    Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

    2. Арешт майна допускається з метою забезпечення:

    1) збереження речових доказів;...".

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Вам необхідно особисто чи через виконавця подати заяву до суду про зміну заходів для примусового виконання рішення згідно ст.435 ЦПК УКРАІНИ. Аби у рішенні було вказано конкретні дііі які необхідно вчинити(наприклад :терміново та цілком знищити вказану будівлю) - далі з ухвалою суду виконавець проникає на територію складає акт про виконання та знищує об єкт порушення .

    ЯКЩО ВИКОНАВЕЦЬ ВІРНО ВЧИНИВ ДІІІ ЩОДО АРЕШТУ МАЙНА БОРЖНИКА ,то боржник не зможе продати майно поки не виконає рішення та арешт не буде знято .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    10%

    все зависит от того что написано в решении суда - если указан - снос и он его не снес добровольно - то это должна сделать исп служба и привлкчь определнные службы

    Чи може виконавча служба оголосити заборону на відчуження майна якого не має в реєстрі речових прав ? - нет

    Що треба зробити ,щоб сусід не зміг зареєструвати договор куплі-продажу цієї нерухомості? - он не сможет продать самострой а только дом с участком

    Стаття 38. Знесення самочинно збудованих об’єктів

    2. За рішенням суду самочинно збудований об’єкт підлягає знесенню з компенсацією витрат, пов’язаних із знесенням об’єкта, за рахунок особи, яка здійснила (здійснює) таке самочинне будівництво.

    У разі неможливості виконання рішення суду особою, яка здійснила таке самочинне будівництво (смерть цієї особи, оголошення її померлою, визнання безвісно відсутньою, ліквідація чи визнання її банкрутом тощо), знесення самочинно збудованого об’єкта здійснюється за рішенням суду за рахунок коштів правонаступника або за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету та в інших випадках, передбачених законодавством.

    Виконання рішення суду, що набрало законної сили, щодо знесення самочинно збудованого об’єкта здійснюється відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

    Токмач Галина Николаевна

    Доброго дня, Ігор.

    У випадку якщо виконавець наклав арешт на ВСЕ НЕРУХОМЕ МАЙНО, відповідач ніяким чином не зможе продати цю будівлю.

    Адже нотаріус не має права відчужувати арештоване майно.

    Якщо відповідач не виконує рішення суду, необхідно звернутись до органів поліції з метою притягнення особи до кримінальної відповідальності у зв'язку з невиконанням рішення.

    Пользователь не активен
    15%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Для осуществления сделки купли-продажи дома первоначально необходимо будет зарегистрировать данный объект в реестре недвижимого имущества, как только он появится в реестре - высветится информация о наличии ареста на имущество - сделка не состоится (это предварительно - без изучения всех документов в отношении недвижимого имущества).

    В соответствии с положениями Закона Украины "Об исполнительном производстве":

    Стаття 63. Порядок виконання рішень, за якими боржник зобов’язаний вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення

    1. За рішеннями, за якими боржник зобов’язаний особисто вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення, виконавець наступного робочого дня після закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 26 цього Закону, перевіряє виконання рішення боржником. Якщо рішення підлягає негайному виконанню, виконавець перевіряє виконання рішення не пізніш як на третій робочий день після відкриття виконавчого провадження.

    2. У разі невиконання без поважних причин боржником рішення виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу, в якій також зазначаються вимога виконати рішення протягом 10 робочих днів (за рішенням, що підлягає негайному виконанню, - протягом трьох робочих днів) та попередження про кримінальну відповідальність.

    3. Виконавець наступного робочого дня після закінчення строку, передбаченого частиною другою цієї статті, повторно перевіряє виконання рішення боржником.

    У разі повторного невиконання без поважних причин боржником рішення, якщо таке рішення може бути виконано без участі боржника, виконавець надсилає органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення та вживає заходів примусового виконання рішення, передбачених цим Законом.

    У разі невиконання боржником рішення, яке не може бути виконано без участі боржника, виконавець надсилає до органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення та виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

    С учетом вышеуказанных положений Закона Вы можете обратиться в исполнительную службу с заявлением о решении вопроса о направлении в правоохранительные органы сообщение о своершении должником преступления, предусмотренного статьей 382 Укоговного кодекса Украины (Стаття 382. Невиконання судового рішення: Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню - карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років).

    Только в такой ситуации исполнительное производство подлежит закрытию

    В случае необходимости - обращайтесь.Мои контакты в моем профиле на данном сайте или в Єдиному державному реєстрі адвокатів України. С уважением, адвокат Власенко Татьяна Валериевна


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України