Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 06 июля 2020, вопрос №23715

Могу или я получить одноразовую материальную помощь, как ребенок лишенний родительского попичения, по окончанию одного учебного заведения, при вступе в другое учебное заведение ?

Мне 18 лет, я заканчиваю лицей и хочу поступать в университет. Если я не трудоустраиваюсь после окончания лицея, а иду учится дальше, мне что-то выплачиваеться по окончанию лицея или нет?
Могу ли я, в период летних каникул трудоустроиться, чтобы получить эти деньги, а после пойти учится в учебное заведение?

Ответы юристов (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, пані Аліно! З приводу Вашого питання повідомляю наступне!

    Відповідно до статті 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку (більше 12 тисяч гривень)!

    Однак у більшості випадках адміністрації закладів освіти не виплачують таким випускникам відповідні кошти, спираючись на постанову Кабінету Міністрів України від 05 квітня 1994 року № 226, відповідно до якої виплата одноразової допомоги в розмірі шести прожиткових мінімумів здійснюється при працевлаштуванні випускника навчального закладу! Однак такі дії адміністрації закладів освіти є незаконними, адже виплата допомоги повинна проводитися незалежно від працевлаштування, або продовження навчання.

    Як відбувається на практиці? Спочатку навчальні заклади незаконно не виплачують такої допомоги випускникам, а через деякий час органи Прокуратури в інтересах випускників подаються позовні заяви до таких шкіл і все одно через суд домагаються здійснення таких виплат. Але це проходить серйозний час!

    Поради Вам, як діяти у ситуації.Дочекатися, чи буде здійснена Вам виплата, яка передбачена для Вас законодавством України, і у випадку не проведення виплати, звернутися за професійною допомогою до юристів з метою подання позовної заяви до суду про виплату Вам шести прожиткових мінімумів!

    Якщо потрібна допомога, звертайтеся!

    З повагою, Вячеслав! Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України