Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 10 июля 2020, вопрос №23993

Долг в банке, мои права, права банка

Есть кредитная карта от монобанка, взяли определенную сумму, проценты платили, пока не объявили карантин (сразу возникли проблемы и с работой).

Банк не штрафует, но проценты считает, все за что могли заплатить, это еда и аренда жилья. Прописка Луганская, имущечтва как такового нет, работы не было. Симку мобильного оператора пришлось отключить и за постоянных звонков, угрожают до внесения в реестр должников.

Как быть в данной ситуации, нормально ли это все? Оплачивать долг можем только постепенно. Есть цель в течении, через пол года выехать за границу (на заработки к примеру), как это повлияет на пропуск?

Ответы юристов (1)

    Лень Юлия Васильевна
    Общаться в чате Лень Юлия Васильевна 3 года назад

    Адвокат, г. Одесса, 28 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Верховна Рада України 17 березня 2020 року прийняла закон України № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» (далі – «Закон № 533-ІХ», в якому, серед іншого, врегулювала питання виконання зобов’язань за споживчими кредитами.

    Надалі, 30 березня 2020 року, було прийнято ще один спеціальний закон – Закон № 540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – «Закон № 540-ІХ»), яким внесено зміни в регулювання процентної ставки за всіма кредитними договорами.

    Законом № 1737 "Про споживче кредитування" передбачено:

    6. У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину

    Иными словами, должник по кредитному договору освобождается на период карантина от уплаты санкций (пени, штрафов) за несвоевременное погашение кредита и от повышения процентной ставки (даже если такое повышение предусмотрено договором).

    Проценты за пользование кредитом начисляются в соответствии с договором в обычном режиме. Начисление процентов не приостанавливается ни при каких обстоятельствах. Так что целесообразно выплачивать кредит с начисленными процентами хотя бы в рамках возможности. Принудительное взыскание на период карантина также приостановлено. Поэтому вам постоянно звонят.

    Что касается выезда за границу, то ограничение возможно только при наличии судебного решения о запрете покидать территорию страны.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України